Værtshus og cykelsport i Gent
- reportage fra et belgisk 6-dagesløb

 


 

Af Adam Aisen

 

Søndag aften sluttede 6-dagesløbet i Gent med sejr til det belgisk-tyske par Jasper De Buyst og Leif Lampater. De slog hjemmebanefavoritterne Iljo Keisse og Kenny De Ketele, der med hver deres makker blev toer og trer i løbet. Andre vindere var de tusindvis af feststemte tilskuere, som Feltet.dk oplevede fredag nat, mens danske Marc Hester mest af alt ærgrede sig.

 

Gent (Belgien), 2013.Nov.26

Kan man huske de "gode gamle dage", hvor det københavnske 6-dagesløb blev afholdt i Forum, rygning var tilladt og indercirklen fyldt med mennesker - ikke sjældent noget berusede - vil man også kunne huske den betegnelse, det havde: som byens største værtshus. Det var et gå-i-byen sted, og der blev hujet, skrålet og piftet, både på kommando og fordi man ikke kunne lade være. Sloganet om stemning og fest var ikke en skrøne.

Sådan er det bestemt også i Gent i Belgiens nordvestlige del. Cykelsport er tæt på at være en religion på disse kanter - hvor mange andre steder i verden finder man to overdækkede cykelbaner i en by på størrelse med Aarhus.

I den ene af dem, Het Kuipkte, foregår det årlige 6-dagesløb, der med sin klassiske velodrom fra 1965 og på blot 166 meter fremstår som en af de mest prestigefyldte at vinde på. På grund af historien, atmosfæren - og de omkring 10.000 daglige tilskuere, som kommer for at se cykelløb og for at feste.

 


Der er både højt til loftet og gang i indercirklen i 't Kuipkte.

 

I den forstand kan løbet i Gent altså minde om de hedengangne tider i Forum, på nær det med rygningen. Det er nu også forbudt i 't Kuipkte, som den blot kaldes. Men det lægger på ingen måde en dæmper på atmosfæren, som er, hvad man kan beskrive som 'belgisk': løssluppen og festlig, cykelvidende, men mest af alt passioneret. Der er bare noget med belgierne og cykelsport, noget indforstået og helt særligt.

En god øl, saftig pølse, cykelløb og begejstring går hånd i hånd - også her i t' Kiuptke og i bredere forstand i Gent, hvor der er blevet afholdt 6-dagesløb siden 1922. Ofte er en stor del af tilskuerne unge, som benytter lokaliteten til at fulde sig. Som på et værtshus. Gent er en universitetsby, og det sætter sit præg på byen - denne aften i t' Kiuptke.

 

En helt særlig bane - og et specielt sted
Feltet.dk er inviteret til Gent, af cykelfabrikanten Ridley, som har tilbudt adgang til den kolossale VIP lounge, hvor mange vælger at bruge hele aftenen, til gode siddepladser - og til, tidligere på dagen, at prøvekøre den specielle bane i et par timer. Specielt på grund af sin korte omkreds og sine derfor også meget stejle sving, som virker ret vilde sammenlignet med eksempelvis dem i Ballerup Super Arena.

 


Feltet.dk's udsendte på velodromen i Gent - nogle timer før profferne indtager scenen.
Foto: Marc Vanhecke

 

Da der på dette tidspunkt af dagen er stort set tomt i den store hal, mens der suses rundt på træbanen, kan man kun forestille sig, hvordan det må være. I opskruet fart og masser af støj.

"Det er en rigtig fed bane at køre på. Den er meget speciel - man har jo aldrig rigtig ro, og i svingene kastes man nærmest rundt," fortæller en glad Jesper Mørkøv, lillebror til den mere kendte Mørkøv og deltager i årets Lotto Z6sdaagse Vlaanderen-Gent. Feltet.dk møder ham efter aftenens sidste jagt, klokken er hen ved et om natten og forude venter fortsat fredagsprogrammets sidste udfoldelse: derny grand prix over 60 omgange. Jesper Mørkøv er heldigvis mere b- end a-menneske, bekendtgør han med et frisk smil.

Det er ikke første gang, han kører med hernede, men det gør et kæmpe indtryk hver gang.

 


Jesper Mørkøv i en af aftenens jagter.

 

"Atmosfæren er bare fantastisk. Det tætpakkede gulv i midtercirklen, ligner nærmest noget, man kan køre henover, så mange står der dernede, og man fornemmer dem virkelig som rytter. Også mens man drøner rundt oppe på banen. Det er jo en stor fest for dem, men alligevel mærkes det tydeligt, at det er et vidende og anerkendende publikum," siger han og tilføjer: "De værdsætter godt cykelløb."

 

Sang og glade dage
Det gør det en hel del sjovere at køre. Selv ikke, at han hans gode form ikke helt matches af schweiziske Claudio Imhof, hvis mange kilo tungere krop gør de mange skift hårde for Jesper Mørkøv, kan ødelægge den unge danskers positive indstilling. Heller ikke, at weekend-aftenerne og -nætterne i Gent er lange.

"Når det er slut med sidste løb, skal man jo tilbage på hotellet, i bad og have noget at spise. Det med at falde helt ned og få speakerens stemme ud af hovedet tager også lidt tid, og så er klokken nemt blevet fire halv fem," forklarer han.

 


Der sker mange ting i løbet af aftenen - her sikrer Jimmi Madsen sig en rytter til Ballerup Super Arena.

 

Men det er en del af gamet, og han er både glad for og stolt af at køre i Gent, hvor publikummet altså er et, man virkelig mærker og til tider føler sig båret af. Selv når man kører, kan man høre, at folk synger med på mange af de sange, som afspilles i højtalerne, bemærker han, men er dog enig i, at lydniveauet til tider er lige højt nok. Ikke mindst når Garry Hagger i en pause optræder og synger alt fra feststemte 'flamsk-top' sange til kitchede udgaver af eksempelvis "Born to be Wild".

Og så nævner den danske rytter end ikke den støj, som kommer fra de fulde fans' kompressorhorn og slagsange. Eller de mere forventede brøl, som ledsager speakerens opfordrende annonceringer af angreb, vundne spurter eller andre godterier fra banens to i særklasse mest populære ryttere, de lokale helte Iljo Keisse og Kenny De Ketele.

 

En ensom dansker
Som tilskuer til en stor del af aftenens og nattens løb sidder en anden dansk rytter. Ufrivillig tilskuer vel at mærke, for Marc Hester sidder ikke blot med et uforløst - og gensidigt - ønske om at danne par med sidstnævnte af de to belgiske stjerne, Iljo Keisse; han ønsker sig i det hele taget at være med i løbet. Men på skift er to makkere i år udgået, og han må derfor se til, på nær når han lejlighedsvis kan deltage i de individuelle discipliner.

 


Marc Hester må se til det meste af aftenen - og 6-dagesløbet.

 

For ham er 6-dagesløbet i Gent noget helt specielt. Det er her, han helst vil vinde, på denne velodrom han føler sig bedst tilpas, fortæller han til Feltet.dk, som opsøger den stærke danske rytters kabine og her løber ind i hans fanklub. En del familiemedlemmer viser det sig, men en fanklub ikke desto mindre.

Det er "mega ærgerligt," udbyder han, tydeligt frustreret over situationen. Men der er intet, han kan gøre. Udover at gøre sit bedste, som da han senere på aftenen vinder et derny-løb. Men det er ikke den slags succes, han drømmer om i Gent. En forbedring af tredjepladsen fra 2011 er, hvad det handler om. "Den er for mig et lige så stort resultat, som da jeg vandt Ballerup, den rangerer ligeså højt," konstaterer han.

"Banen her i Gent passer rigtig godt til mine karakteristika som rytter," siger han om banen, der kræver erfaring at køre godt på. "Den er hurtig, skal køres aggressivt og så er stemningen hernede ikke magen til noget andet sted. Det er helt fantastisk at køre hernede".

 


En fanklub er en fanklub uanset antallet af familiemedlemmer.

 

Hurtige belgiere
Desværre for ham, bliver det altså ikke til mange minutter på de gamle, skrå brædder denne aften. Hverken i jagterne eller i den 500 meter på tid for par, som køres mens, Feltet.dk har Marc Hesters opmærksomhed.

Den vinder par nummer 11, belgierne Moreno de Pauw og Nicky Cocquyt, som også kører i de belgiske farver. Og så jubler tilskuerne igen, højlydt og med respekt, men også en smule skuffede over, at hverken par nummer 2 eller par nummer fire kunne slå til: Iljo Keisse og Wim Stroetinga samt Kenny de Ketele og Gus van Hoecke.

Selv ikke par nummer 7 slår favoritparrene. De kører i Gent ikke i Dannebrog, men i den lyseblå farve, som kendes fra den belgiske landsholdstrøje.

Marc Hester hverken jubler eller ærgrer sig over resultatet af dette punkt i programmet - han ser allerede frem imod næste løb. Det køres i Zürich, hvor han danner par med netop Jesper Mørkøv. Herefter følger andre 6-dagesløb i Holland, Tyskland og Danmark, og alle disse steder håber han på én ting: Mere held end her i Gent.

 


Jesper Mørkøv angriber i derny-løbet, men føringen holdt ikke.

 

I aftenens sidste begivenhed, endnu et derny-løb, det fjerde denne aften, deltager han, men tager sig dog en slapper. Det gør Jesper Mørkøv ikke, men kæmper en intens dyst om sejren. Det lykkedes i sidste ende ikke for danskeren, og det bliver ikke ham, som får lov at køre rundt og modtage hyldesten fra de tilskuere, som ikke allerede er smuttet eller nu på vej ud - hjem eller videre i byen, hvor udskænkningen af øl ikke er standset.

Både denne aften, og da løbet slutter søndag aften, er de to danskere langt efter de forreste. Fredag nat indtager Jasper De Buyst og Leif Lampater løbets førsteplads, og sådan slutter også årets 6-dagesløb i Gent små 48 timer senere.

 

ref.:
http://www.feltet.dk/nyheder/vaertshus_og_cykelsport_i_gent__reportage_fra_et_6-dagesloeb/#JfbmUT1smzyUbWWQ.97

 

 

6D Index

 

CykelKurt forside