Tegneserieheftet "Hjertekval og Cykelfeber" af Niels Roland & Per Vadmand.
Udgivet 1997 som nr. 9 i en serie.

 

6-dagesløbets længde

 

Sportal (www.sportal.dk) 1999.Febr.22:

 

Hvor langt køres der i et moderne 6-dagesløb?

 

Af Henrik Elmgreen (Rico)

 

Engang i en fjern fortid var distancen et både interessant og relevant spørgsmål i forbindelse med et 6-dagesløb. Det var dengang, hvor der kørtes døgnets 24 timer, og hvor der konstant skulle være mindst én rytter fra hvert par på banen.

Som dreng hørte man igen og igen under 1950'ernes 6-dagesløb i Forum speaker Erik Gutheil publicere, at der efter så og så så mange timers kørsel var tilbagelagt så og så så mange omgange svarende til så og så mange kilometer. Publicationerne sluttede altid med, at man dermed var så og så mange kilometer bagud i forhold til Forum-rekorden.

Den længste distance i et dansk 6-dagesløb er 3.476 km.

Rekorden er fra Københavns 2. 6-dagesløb i december 1934, hvor parret Victor Rausch - Willy Falck Hansen vandt. Længste distance i 1950'erne opnåedes i december 1956, hvor Schulte - Gillen noteredes for 3.380,4 km. På den lille bane i Århus (114,5 meter), hvor der kørtes i perioden 1954 - 1961, står Kay Werner - Palle Lykke som rekordholdere med 3.264 km i januar 1958.

Omkring 1960 blev det almindelig praksis i de europæiske 6-dagesløb, at der var fuldstændig neutralisation fra kl. 06 om morgenen til kl. 12 middag.

Det hellige princip om, at der til enhver tid skulle være mindst én rytter fra hvert par på banen blev altså brudt, og der er dem, der mener, at siden da har 6-dagesløbene aldrig mere været det samme. Sådan er der så meget.

Undertegnede, der oplevede de sidste 6-dagesløb i 1950'er-perioden vil med sikkerhed hævde, at et moderne publikum ville løbe skrigende væk, hvis de blev budt et 6-dagesløb som det, vi oplevede dengang. Dertil var der alt for mange døde perioder, hvor rytterne blot kørte rundt ved den blå streg i én lang række. Mon publikum var bedre til at underholde sig selv dengang?

De 3.476 km fra 1934 lyder imponerende, men distancen blegner betragteligt, når man får at vide, at verdensrekorden lyder på ikke mindre end 4.544,2 km, sat i Kaiserdamm i Berlin i 1924, hvor tyskerne Huschke - Krupkat vandt.

Seks døgn svarer til 144 timer, og det vil således sige, at der de seks dage og nætter blev kørt med en gennemsnitsfart på 31,56 km/t. Det er ganske godt præsteret, selv om man er to om det.

Efterhånden som 6-dagesløbenes form blev lavet om og køretiden nedsat, fik distancerekorderne ikke længere nogen mening, og i dag interesserer de ingen.

Iflg. UCIs regler skal der i et 6-dagesløb i dag være en effektiv køretid på minimum 24 timer. Ved effektiv køretid forstås den tid, hvor 6-dagesrytterne er på banen. Amatørløb, andre indlagte løb, der ikke tæller med til 6-dagesløbet og underholdning, tæller altså ikke med.

Nogle baner holder sig lige omkring minimum, andre som f.eks. Zürich og København (sidstnævnte bl.a. i kraft af, at man kører så mange eftermiddagsprogrammer) ligger noget over.

Når løbene ikke har eksakt samme køretid, mister distancen sin betydning, men alligevel kan det da være meget sjovt at konstatere, at der i det sidste 6-dagesløb i Forum blev tilbagelagt 5.311 omgange svarende til 1.009,09 km (omhyggeligt noteret af løbets pligtopfyldende omgangstællere Ib Nielsen og Lars Ove Nielsen).

Med en effektiv køretid på ca. 30 timer bliver det til et timegennemsnit på små 34 km/t.

Ikke imponerende i forhold til Huschke - Krupkat i Berlin men dog anseeligt mere end Rausch - Falck Hansen, der i 1934 kørte omkring 24 km/t.

 

(slut)

 

6D Index

Til forsiden