Den store 6-dagesklovn

 


De Bosscher med gud-ved-hvem på ryggen

 

September 2017

Som professionel 6-dagerytter skal man, ud over at levere en præstation på cykel, også være bevidst om, at tilskuerne skal underholdes. Ofte hører man diskussionen om 6-dagesløb er sport eller underholdning. Denne diskusion kan hurtig lukkes, for det er naturligvis begge dele. Rytterne skal underholde publikum med flot cykelløb, men også gerne med andre ting. Sidstnævnte er nogen bedre til end andre.

Den helt store legende, når det handler om at alternativ underholdning og klovnenumre i forbindelse med 6-dagesløb, er Willy De Bosscher. Den charmerende belgier var professionel fra 1969 til 1985, og en mester i sit fag. Faget var at underholde publikum med alle mulige anderledes tiltag. Men trods alt lykkedes det også for De Bosscher at vinde fem 6-dagesløb - dog nogle mindre prestigefyldte af slagsen.

10 gange deltog Willy De Bosscher i det københavnske 6-dagesløb fra 1976 til 1985. Her brillerede han specielt i udskilningsløbene, hvor publikum gang på gang troede at belgieren blev udskilt, men hvor det rigtig mange gange lykkedes for De Bosscher at redde sig på stregen. En leg som en del af de øvrige ryttere naturligvis var med på.

Et andet glansnummer for De Bosscher var pludselig at køre den modsatte vej rundt på banen. Noget der ellers kan være rigtigt farligt, men som De Bosscher mestrede at gøre på et passende tidspunkt.

De Bosscher var en teknisk dygtig cykelrytter, men vidste også godt at talentet ikke rakte til at blive en superstjerne. Derfor udviklede han sine evner til at underholde publikum på anden vis. Belgieren var super populær på de europæiske 6-dagesbaner, og måske specielt i Forum, hvor temaet fra OlsenBanden filmene i øvrigt blev hans kendingsmelodi, var Willy De Bosscher på en gang både stjerne og pauseklovn.

 

ref.:
http://www.cyclingworld.dk/den-store-6-dagesklovn/

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

(oversat fra tysk:)

I 1968 var De Bosscher en del af den belgiske holdforfølgelsestrup på velodromen ved OL i Mexico.

Som amatør blev han i 1969 tre gange belgisk mester i 1000 meter enkeltstart, tandemløb (sammen med Dirk Baert) og dobbelt holdkørsel (sammen med Ernest Bens).

Herefter blev han professionel på bane og landevej, men havde størst succes som banerytter.

Han opnåede flere podiumpladser ved forskellige discipliner i belgiske banemesterskaber.

I 1977 blev De Bosscher dobbelt mester i Sprint og Stayerløb.

Derudover stillede han op i 147 seksdagesløb, hvoraf han vandt de fire.

I forbindelse med rygter om motor-doping i 2010, hævdede den danske banerytter René Wenzel, at De Bosscher havde vundet udskilningsløbet ved seksdagesløbet i Grenoble 1979, først og fremmest fordi han kørte med en (iflg. Wenzel) påmonteret (men skjult) "cykelmotor".

Da de øvrige ryttere fandt ud af dette, ville de tæve De Bosscher, men det blev dog forhindret af den belgiske seksdagesstjerne Patrick Sercu.

Retfærdigvis skal det siges, at det er muligt, at "seksdagesklovnen" De Bosscher kun havde tænkt sig denne motoriserede gimmick som en "joke".

ref.:
https://de.wikipedia.org/wiki/Willy_De_Bosscher

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

Vélo à moteur: un premier essai en 1979

06 / 06 / 2010

L'histoire du cyclisme de compétition a déjà connu par le passé un épisode de vélo assisté par une batterie.

René Wenzel, ancien coureur danois, l'a remémoré au quotidien "Politiken" :

En 1979, j'ai participé aux six jours de Grenoble avec Jorgen Marcussen, un jour un gars est arrivé sur la pelouse avec un vélo dont les pédales tournaient toutes seules.

La seule preuve que son vélo était différent était une batterie sous la selle. Et même ça il fallait regarder de très près pour le trouver.

Willy Debosscher (coureur belge NDLR) pensa qu'il s'agissait d'une énorme invention et pris le vélo pour une des courses à l'élimination qui était sa spécialité.

Il a pris la tête et l'a tenu avec un rythme tuant tandis que son compatriote, roi des six jours Patrick Sercu était amer (...)

Il a bien sur gagné la course.

Ensuite, certains des coureurs ont trouvé comment Debosscher les avaient torturé et tourmenté dans l'élimination (...) Ils voulaient le frapper et ce serait arrivé si Sercu n'avait pris soin de rétablir le calme.

31 ans plus tard, on découvre qu'il ne s'agissait pas d'une histoire belge.

ref.:
http://www.cyclisme-dopage.com/dossierdefond/2010-06-06-cyclismag.htm

 

 

(dansk oversættelse:)

René Wenzel, 2010:

I 1979 deltog jeg i Grenoble seksdagesløbet sammen med Jørgen Marcussen.

Der deltog også en rytter, hvor pedalerne på hans cykel kunne dreje rundt af sig selv. Det eneste tegn på, at hans cykel var anderledes, var et batteri under sadlen. Man skulle dog meget tæt på cyklen, for at se batteriet.

Rytteren var belgiske Willy De Debosscher, som mente at den selvkørende cykel var en stor opfindelse, hvorfor han brugte cyklen til bl.a. at køre udskilningsløb, som var hans speciale.

De Bosscher lå i spidsen gennem hele løbet, og holdt et dræbende tempo, hvorfor han selvfølgelig vandt.

Hans landsmand, den altid vindende seksdagesstjerne Patrick Sercu, var til gengæld bitter...

Men endelig fandt nogle af rytterne ud af, hvordan De Bosscher havde båret sig ad med at pine og plage feltets ryttere.

De ville give ham en lærestreg (tæv), og hvis det ikke havde været for landsmanden Sercu, var det også sket.

Sercu fik dæmpet gemytterne og genoprettet roen med henvisning til, at den lille cykelmotor bare var en gimmick, som skulle more publikum og rytterne!

31 år efter opdager vi så, at det ikke var en ren Århus-historie...

Ak ja!

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

Willy De Bosscher

 

6D Index

 

Til Forsiden