Ballerup Bladet 2005.Marts.01:

Cykelprofessoren runder 60

 


 

Af Michael Wichmann

 

En personlighed i dansk cykelsport fylder 60 år. Henrik Elmgreen ser tilbage på et liv med cyklingen i centrum.

- Hr. Elmgreen. De er en elendig cykelrytter, men jeg tror, De kunne blive en god leder, så kunne De ikke hjælpe mig. Der er ingen mere oplagt, sagde Jørgen Beierholm, som i sin tid var sportsleder af Ordrupbanen.
Dengang cyklede han selv, men som han selv siger med et smil, så var han ikke eliterytter, og når han cyklede, var han sjældent forrest i feltet. Så drømmen om at blive en stor cykelrytter var år forinden blevet skubbet til side for en uddannelse på universitetet.
Alligevel var der en drøm om at leve af cykling, så da Jørgen Beierholm rakte hånden frem, greb Henrik Elmgreen den, og dermed blev han assistent på Ordrup-banen.
En lang karriere i toppen af dansk cykelsport tog sin start. En karriere, som endnu ikke er slut.

Rundtur i cykelsporten
Torsdag den 10. marts fylder Henrik Elmgreen 60 år, og han kan se tilbage på en karriere, hvor han har været hele vejen rundt inden for cyklingen.
I dag er han en af dansk cykelsports mest res-spekterede og betydningsfulde personligheder.
Fra sportsleder til arrangør af diverse seksdagesløb og landevejsløb. På CV’et kan han også skrive redaktør af Danmarks Cykle Unions blad, hvor han var i 29 år.
Selvom han i mange år har haft en fremtrædende rolle i cykelsporten, var det først i midten af 1990’erne, den brede befolkning fik øjnene op for Henriks Elmgreens person og analyser. I flere år var han Tour de France-ekspert i TV2 studiet, og det kunne han sandelig mærke, når han kom væk fra hjemmet i Lyngby og ud i byen.

- Folk vendte sig på gaden, og jeg fik pludselig gratis drinks, når jeg var i byen. Jeg fik diverse invitationer til premierer, og så blev jeg jo også interessant for Se & Hør, bare fordi jeg var et kendt ansigt, fortæller Henrik Elmgreen, der også har kommenteret fra diverse VM og andre konkurrencer for både DR og TV2.

Et solidt fingeraftryk
Cykling har altid haft en meget central plads i hjertet på den snart 60-årige Henrik Elmgreen. Cyklingen har givet ham oplevelser, de fleste kun drømmer om. Han har mødt alle de store navne fra bøgerne og samtidig sat sit fingeraftryk på cykelsporten.

- Det har været sjovt at møde alle de store legender. Og det har faktisk vist sig at ordsproget gælder i næsten alle tilfælde, at ”de største cykelryttere er også de største personligheder”.

Når han ser tilbage på de mange år indenfor cykelsporten, kan han glæde sig over en række succes’er, men det har ikke altid været en snorlige vej. Somme tider gik det stejlt op ad bakke, men alligevel har han formået at forblive på toppen, og senest har 6-dagesløbet i Ballerup givet nye kræfter til de stolte cykelben.

- Havde det ikke kunnet køre rundt herude, så havde jeg nok stoppet festen. Denne gang var det ligeson knald eller fald, men det blev heldigvis knald.

Og hvilket knald. 6-dagesløbets comback var en milepæl i den danske cykelhistorie, og det skyldes primært én mand. Henrik Elmgreen, som snart fylder 60 år.

 

ref.: www.ballerup.bynet.dk

 

 

6D Index

 

Til forsiden