GJF - Gabriel Jensen's Ferieudflugter

 

Af Kurt Starlit

 

Deja vu:
For nogle år siden kom jeg en dag tilfældigt cyklende i Vestvolden - nærmere betegnet Husum. Et sted ligger der et ubeboet hus inde på voldens område, alle vinduer er skoddet til og huset ser temmelig forfaldent ud. Straks da jeg ser stedet og huset, falder klokken i slag: her har jeg været før! Da jeg kommer helt hen til hytten, kommer skiltet til syne: GJF - Gabriel Jensen's Ferieudflugter.

Så falder 10-øren, det var jo dengang i slutningen af 1950'erne, at vi - de tilmeldte børn - sammen med GJF kørte med sporvognslinie 5 til endestation på hjørnet af Frederikssundsvej og Islevhusvej i Husum, og herfra vandrede i geledder ned til GJF fritidshjemmet i Vestvolden.

En-dags-udflugten blev brugt til fælleslege, klatren i træer samt spisning i husets store sal ved lange borde.

Gabriel Jensen er der vist ikke ret mange der ved meget om, men på Wikipedia kan man læse følgende:

Lars Gabriel Jensen (14. juni 1861 i Ågerup Sogn, Holbæk – 26. februar 1924 i København) var en dansk kommunelærer. På baggrund af iagttagelser af, hvordan børn af mindrebemidlede forældre fik ringere liv under skolernes sommerferie, startede han at arrangere mindre udflugter væk fra den sommerhede by og ud til frisk luft og strand. Dette resulterede i stiftelsen af organisationen Gabriel Jensens Ferieudflugter.

Udflugterne er et fritids- og ferietilbud til børn i Københavns Kommune - financeret af kommunen forstås, og havde det ikke været for gode gamle Gabriel, som i sin tid startede projektet op, havde mangen et blegt københavnerbarn måttet henslæbe ferier og fridage i trange baggårde og smalle gyder, mens mor og far sled på fabrikken i det nærliggende industrikvarter. Derfor fortjener han også en hæderstavle for sin uselviske indsats for stenbroens børn gennem disse mange år.

GJF-turene i min barndom var en stor succes hos de fleste børn, bl.a. husker jeg følgende arrangementer (endagsture):

- havnerundfart i Københavns havn,
- Malmø med Sverigesbåden
- Furesøbadet
- Dragør Sydstrand
- Østerbro Svømmehal
- Brandstationen i Markmannsgade
- Bryggeriet Stjernen
Besøget på bryggeriet Stjernen, som var ejet af det socialdemokratiske kooperativ, var en særlig fornøjelig oplevelse for alle os som kun ved sjældne lejligheder smagte sodavand. Besøget afsluttedes oppe i kantinen på første sal, hvor vi måtte drikke alle de sodavand vi kunne. Til gengæld måtte vi råbe hurra for bryggeriet - 3 korte og et langt - men det gjorde vi nu gerne.

Og i bakspejlets ulidelige klarhed ville jeg ønske at bryggeriet havde klaret sig bedre i konkurrencen, for deres produkter fejlede ikke noget. Jeg husker vores underbo hjemme i Gullandsgade, fru. Davidsen på anden sal, som ofte sendte mig ned til købmand Hansen efter en Valencia sodavand - lavet på blodappelsin af bryggeriet Stjernen. Betalingen for denne service var 10 øre - ikke nogen ringe betaling i de dage, hvor f.eks. en Pinoccio-kugle kostede 1 øre og en Salmiakstang 10 øre.

GJF udfører også i dag et stort arbejde for Københavns Kommune. Jeg ved ikke hvordan det rent administrativt og økonomisk er strikket sammen, men betragtet som et forebyggende pædagogisk og socialt arbejde, skal det være en MEGET stor økonomisk byrde, før man skal overveje at skære i denne bevilling. Den betaler sig selv ind flere gange, hvis man bare ser en lille smule praktisk på sagen, og ikke kun betragter GJF som en udgift der kan spares væk.

Lad os derfor afslutte Gabriel Jensen på samme måde som det blev gjort på endagsturene, dengang vi var børn. Alle rejser sig og udråber et trefoldigt hurra: GABRIEL LÆNGE LEVE....

- Kurt Starlit, 1999, okt.

 

Sol til blege bybørn

GJF

 


 

Kommentar fra Arnold Olsen

Diverse Index

Til forsiden