Projekt


 

 

Af Kurt Starlit

 

 

Det var på fortovsrestaurant Læderbuksen, at jeg første gang smagte Tatar. Kommer slingrende skrupsulten og træt ind fra gaden, hvor den flinke tjener med det samme kan se, hvad kuren står på: Tatar og Grøn Tuborg!

Jamen vi skal snakke Tatar i dag, for restauratørerne praler allesammen af deres formidable viden om Tatar, men når man går dem nærmere på klingen, bliver det alligevel klart, at dette stykke smørrebrød bliver lavet på så mange måder, at det må være rimeligt at finde ud af, hvad der er op og hvad der er ned.

Derfor besluttede et udvalg af venner og bekendte, at frekventere - med rimelige mellemrum - en række københavnske frokostrestauranter, som må forventes at vide, hvordan et stykke Tatar tilberedes.

Vi har valgt at koncentrere os om standard Tatar, fordi det giver den bedste mulighed for at sammenligne de forskellige restauratørers produkter med hinanden.

Råvarer og tilberedelse er nøgleord her, for vel kan man få et stykke hakket oksekød for under 50 kr. i en dagligvarebutik, gå hjem og banke en Tatarmad sammen på køkkenbordet, men al erfaring viser, at det aldrig bliver det samme som hos de professionelle.

Som reference starter vi derfor hjemme på køkkenbordet med et stykke hakket oksekød, som vi har købt i et supermarked. Oksekødet formes i en 1 cm tyk firkant, som dækker en hel skive rugbrød. Hertil en rå æggeblomme, som hældes ud over kødet. Tilbehøret er kapers, peberrod, løg og så selvfølgelig salt og peber.

Sådan ser standard-Tatar-maden ud derhjemme på køkkenbordet. Og den smager udmærket, især hvis man ikke har prøvet noget bedre.

 

 

Rest. Aamann
Øster Farimagsgade 10
2100 København Ø


Facaden hos Aamann giver et ungdommeligt indtryk, og det er måske også meningen,
men det kommer let til at skræmme den ældre generation væk - tilsigtet?

 

Rest. Aamann i Øster Farimagsgade har et gevaldigt rennommé, ikke mindst på grund af omfattende avisomtale, så vore forventninger er naturligvis høje.

Det første som møder øjet, når man træder ind ad døren, er plastic. Møbler og dekorationer er modernistiske og holdt i lyse farver. Hvid og lys grå er de gennemgående farver. Slet ikke noget for den gamle garde fra de brune værtshuse.

Nå, men man skal jo være open-minded (som det hedder på nudansk), så vi maser os ind i et lille lokale med mange borde, som for de flestes vedkommende er besat af unge mennesker under 30 år.

OKSETATAR
af okse fra Grambogård, med brombær,
estragonemulsion, skalotteløg og rugkrummer
Kr. 130,-

Og nu kommer chocket: De spiller høj musik derinde! Et eller andet modernistisk tam-tam, som ihvertfald ikke giver en gammel jazz-dreng lyst til at høre mere. Det er kort sagt uudholdeligt at opholde sig derinde i noget der mest af alt ligner og lyder som et café latte helvede. Så da den kvindelige tjener spørger hvad vi vil have, forklarer vi, at musikstøjen er alt for meget, og lister slukøret ud.

Det var så Aamann, den berømmede kok, som på denne charmerende måde formår at jage den gamle garde på porten.

Med hensyn til Aamann's Tatar kan man sige, at det ihvertfald ikke er en standard Tatar der serveres, når den er bedækket med brombær, estragonemulsion, skalotteløg og rugkrummer.

Derfor falder den under alle omstændigheder udenfor den kategori af Tatar, som vores test omfatter.

 

Aamann's frokostmenu

 

 

 

 

Rest. Schønnemann
Hauser Plads 16
1127 København K


Hyggeligt ser det ud fra gaden, og indenfor bliver det endnu bedre..

stort billede

 

Rest. Schønnemann på Hauser Plads (bag ved Kultorvet) ser hyggelig og imødekommende ud, når man ser det fra gaden - og indtrykket bliver kun forstærket, hvis man vover sig indenfor: Velklædte tjenere (af begge køn), rent og pænt, brun er den gennemgående farve på vægge og loft, den gamle stil er bibeholdt i indretningen.

OG DER ER INGEN BAGGRUNDSMUSIK!

Vi venter ca. fem minutter, før tjeneren dukker op med vores Tatar, så der er absolut intet at klage over på den front.

MEN:
Når der bliver serveret en stor, firkantet Tatar, skal den være båret oppe af rugbrød over hele fladen. Der var slet ikke tilfældet her. To stk. rugbrød kunne have klaret opgaven, men her blev der kun serveret ét lille stykke.

Hos Schønnemann ligger rugbrødet allerede under Tataren, når retten kommer ind på bordet. Og det kan sikkert diskuteres frem og tilbage, hvorvidt brød skal serveres som tilbehør eller under Tataren, men jeg synes altså, at hvis brødet allerede ligger under Tataren ved serveringen, så skal brødet dække hele Tataren.

Det gjorde den ikke her - slet ikke. Fire store hjørner af Tataren svæver frit over tallerkenen uden noget over eller under.

Tatar hos Schønnemann fås i forskellige varianter, som fremgår af nedenstående oversigt, der stammer fra august 2016:

 

Tatar - Klassisk
- tatar af okse med rå æggeblomme, kapers, peberrod, løg og pickles
Kr. 148,-

Restauratør Tatar
- tatar af okse med kaviar, røgede kartofler, æggeblomme og gulerods- og persillefrites
Kr. 158,-

John's Tatar
John Puggaard / Restaurant SCHØNNEMANN
- tatar af okse med strimler af røget laks fra Daniel Letz, kaviar og æggeblomme
Kr. 168,-

Tatar "Union Jack"
- tatar af okse med friskpillede søkogte grønlandske rejer, kaviar, dild, lime og æggeblomme;
serveres med løg, friterede kapers, høvlet peberrod, æggeblomme og stregt rugbrød
Kr. 168,-

Slagterens Rørt Tatar
- tatar af okse, rørt med Braastad XO Cognac, sennep og krydderurter;
serveres med løg, friterede kapers, høvlet peberrod, æggeblomme og stegt rugbrød
Kr. 158,-

Michel Roux Jr. Rørt Tatar
Michel Roux Jr. / Restaurant Le Gavroche - London
- tatar af okse, rørt med Braastad XO Cogna;
serveres med pocheret æg, sennepsmayonnaise, høvlet peberrod og stegt rugbrød
Kr. 158,-

Ristet Rørt Tatar
Ole Troelsø / Gastronomiredaktør, dagbladet BØRSEN
- tatar af okse, røres og ristet let; serveres med høvlet peberrod og friterede kapers
Kr. 158,-

 

Drikkevarer
Schønnemann har en guds velsignelse af spirikum stående fremme på disken. Det er det første som møder øjet, når man træder indenfor. Desværre viser mangfoldigheden sig fra den modsatte side, hvis man beder om en øl. Her er udvalget meget begrænset. Vi bad f.eks. om Grøn Tuborg, men fik at vide at det eneste de kunne levere, var Tuborg Classic. For dårligt!

Nå, vi prøvede alternativt en American Pale Ale til tataren, den smagte forsåvidt udmærket, selv om den var lidt slap i betrækket og slet ikke gav tataren det modspil, som den havde fortjent.

 

Opsummering
Schønnemann's standard Tatar er glimrende og god, og bortset fra det manglende rugbrød, ryger den højt op på listen. Servering og betjening er i top, så her er der ikke noget at klage over. Fraværet af musikstøj er ligeledes noget der er til at tage og føle på - mange tak! Til gengæld trækker den manglende øl ned i regnskabet, sådan at den samlede karakter ender på 7 ud af 10 mulige.

Det kan gøres bedre!

 

Restaurant Schønnemann - sublimt smørrebrød

Rest. Schønnemann

 

 

 

Brdr. Price
Rosenborggade 15
1130 København K


 

Kodeordene for os er hjemlighed, hygge og personlighed.
Hvad vil vi servere?
Alt det vi elsker selv.
Fra bankekød til kaviar.

 

Sådan er budskabet fra Brødrene Price, og så må vi se om det holder stik.

 

TATARMAD
Af dansk kødkvæg fra Kildegaarden.
Serveres med løg, kapers, peberrod, rødbeder, pickles og æggeblomme.
Kr. 125,-

 

Jo, det ser da lækkert ud med den Tatarmad - helt sikkert. Alligevel når den ikke op på de højder vi oplever hos Schønnemann. Der mangler ligesom noget, både i tatarens smag, etablissementets stemning og betjeningen. Slet ikke på højde med f.eks. Schønnemann. Men OK, prisen er også en kende lavere - og det samme bliver karakteren: 6.

 

Brdr. Price

Brdr. Price, Rosenborggade

 

 

 

 

LiNKS

Verden har opdaget dansk smørrebrød

 

 

Denne side er et forsøg på, at finde restaurationer med en rimelig Tatar.
Har du en mening om sagen, kender du andre eller bedre steder, så skriv venligst til:


Venlig hilsen
Kurt Starlit
aka CykelKurt

 

 

Diverse Index

CykelKurt forside