Indlæg i fagligt debatforum ("Net-Dialog" under Teknisk Landsforbund) 2002.Marts.20

 

Demonstration på Slotspladsen

Fagbevægelsen havde i dag indkaldt til demonstration på Christiansborg Slotsplads i anledning af Folketingets endelige vedtagelse af den nye finanslov.

På cykeltur gennem byen kan man ikke undgå at bemærke, hvor meget demonstrationen fylder i bybilledet. LO's del af aktiviteterne starter på Axeltorv kl. 12 og al trafik går bogstavelig talt i stå, da de mange mennesker skal passere H.C. Andersens Boulevard. Ingen behøver være i tvivl om at der sker noget stort!

Inde på slotspladsen er Arne Würgler første taler, han repræsenterede vist kulturlivet generelt, tror jeg, men vel især musiklivet, hvilket han gjorde intelligent og præcist. 6-700 millioner årligt skal spares væk, forklarede han. Som kontrast hertil nævnte han de 22 milliarder, som den danske musikindustri hvert år omsætter - hvoraf ca. 6 milliarder er eksport. Derfor er der heller ingen grund til beskedenhed og underdanighed, branchen har så rigeligt tjent sine egne penge, og fortjent sine støtteordninger.

Musik blev der også spillet, gruppen hed vist STING eller sådan noget, det var udmærket, men hvorfor F..... skal der importeres en engelsksproget gruppe til at underholde danske lønmodtagere, der må da findes noget slagfærdigt på dansk også?

Såvidt jeg kunne se, var der ikke forfærdelig mange af TL's medlemmer på pladsen, selv om jeg havde fornøjelsen af at hilse på fru. formand for TL København og Janni inde fra Bogholder Allé.

Faner i lange baner var der, TL's manglede dog desværre, så vidt jeg kunne se.

LO-bossen Hans Jensen gav i sin næsten folkelige tale de borgerlige tørt på, især den nye regerings langen ud efter fagbevægelsen, gjorde han en del ud af at forklare og give eksempler på. Dansk Folkeparti (som en temmelig stor del af de tilstedeværende statistisk set nødvendigvis må have stemt på) fik også et par velvalgte slag over snuden.

Da ham dersens fra Juni-bevægesen, Niels et-eller-andet (medforfatter til "Oprør fra midten") begyndte at ævle, havde jeg fået nok. Hverken hans argumenter eller hans bevægelse er min kop te (det var iøvrigt heller ikke for at støtte Junibevægelsen jeg var mødt op). Hvorfor alt fra Bruxelles AUTOMATISK er noget l..., har jeg aldrig kunnet forstå. "Union" er åbenbart den helt store skrækvision for junifolkene.

Efter min mening er EU en historisk chance for at opbygge et solidarisk velfærdssamfund på europæisk basis: EUROPAS FORENEDE VELFÆRDSSTATER!

Hvis det skal blive til virkelighed, kræver det at de socialt bevidste partier og bevægelser i alle de europæiske lande arbejder sammen, i stedet for at se hinanden som spøgelser.

Arbejd f.eks. sammen om AL MAGT TIL PARLAMENTET, herefter stemmes en europæisk mindsteløn igennem, en europæisk minimumsferie o.s.v. o.s.v., alle muligheder står åbne, hvis ellers vi tør. Det kunne lade sig gøre i Danmark at opbygge et velfærdssamfund, og det kan lade sig gøre i Europa, det kræver bare at vi trækker fingeren ud, dropper den småfornærmede attitude og kaster os ud i det.

Hva' dælen nøler vi efter, spø'r jeg bare.
(Nå, så fik vi luftet kæphesten også i dag.)

Demonstrationen var fastsat til at starte kl. 13 og slutte kl. 15, men omkring klokken 14 var der en lang stime ned ad Vindebrogade og op ad Rådhusstræde så langt øjet rækker. Gad vide hvor mange mennesker som har deltaget...15-20.000 måske. En avis har anslået tallet til 10.000, men det kan ikke passe.

Den store positive oplevelse for de fleste deltagere var, tror jeg, at så mange mennesker stadig kan trommes sammen om en god sag - vores allesammens velfærd. Et velfærd som også omfatter de, der ikke længere er på arbejdsmarkedet, og de som endnu ikke er kommet ud på det.

Et vellykket arrangement og en fornøjelig dag!

Venlig hilsen
Kurt Starlit

PS
Alle talstørrelser i indlægget er angivet pr. hukommelse,
der blev ikke udleveret afskrift af talerne - det havde da ellers været en god idé!

 

 

Fagbevægelse Index

 

Til forsiden