Fugleobs på Færøerne, juli 2001


Titel: Glasfuglene
Kunstner: Tróndur Patursson
Datering: 2001
Materiale: Glas
Placering: Kastrup Lufthavn, Finger D, gate D2

Højt oppe under loftet ved gate D2 svæver luftens smukkeste herskere – fuglene. Disse er af glas og skabt af den færøske kunstner Tróndur Patursson i samarbejde med den danske glaskunstner Per Steen Hebsgaard. Patursson, der er en vidtfavnende kunstner, som udtrykker sig gennem maleri i olie og akvarel, skulptur, collage og relief har de seneste år udviklet en særlig kærlighed til glasset som udtryksform. Han henter sine motiver i naturen, ikke mindst havet, som er kunstnerens væsentligste inspirationskilde.

ref.: Kunst- og arkitekturguide


 

Mallemuk, masser

Ravn, 12 stk.
Fuglen ses kun i korte glimt i fjeldene, selv om folk siger at der findes "masser" på Færøerne. Der drives jagt på fuglen, den fanges i fælder, fordi det menes at den tager nyfødte får og fordi den i almindelighed er ildeset. Mange mener f.eks. ikke at den hører til i byen. Da vi kørte til færgen tidlig (kl. 05.30) mandag morgen, så jeg en Ravn sidde på stengærdet ved et hus nede i selve byen. Den vover sig åbenbart derned når banen er fri...

Sildemåge, masser

Hjejle, 1 stk.

Strandskade (Tjaldur), masser

Skovspurv, ret almindelig i byerne

Korsnæb, 1 stk.

Fiskehejre, 1 stk.

Stenpikker, 1 stk.

Stær, masser

Due (Ringdue?), ret almindelig

Gråkrage, ret almindelig overalt (også i byerne)

Lom (langhalset, sorthovedet),
1 stk. ved færgeoverfartsstedet fra Vågø (Vagar) til Strømø.

Stor Regnspove, almindelig i fjeldene

Edderfugl, almindelig ved kysterne

Svartbag, fåtallig

Storkjove, 4 stk. i fjeldet

Mellemkjove, almindelig i fjeldene

Havterne, fåtallig

Bemærkning til rovfuglebestanden
Der var en påfaldende mangel på rovfugle. Vi så ikke en eneste rovfugl på noget tidspunkt. Det virker helt usandsynligt, at der ikke skulle være plads til f.eks. en Havørn, idet der er masser af fisk og Edderfugl.

Dværgfalk (Smyril), som er et af de store rederiers varemærke, så vi aldrig nogetsteds.

Lunde (Søpapegøje) sås kun i så små antal og i så korte glimt, at jeg ikke vil skrive den på listen, dertil var observationerne for få og usikre.

 

Afsluttende bemærkning
Det har ikke været nogen ubetinget fornøjelse at kigge fugle på Færøerne. Der bliver tydeligvis set skævt til en række arter, som angiveligt er enten skadelige, eller i det mindste ikke gavnlige for menneskeracen. Der bliver sondret meget skarpt mellem nytte- og skadedyr og der bliver vist drevet mere jagt end man er villig til at vedkende sig. Jeg har færingerne mistænkt for ikke at være nær så fugle- og naturvenlige som de vist gerne vil have omverdenen til at tro.

- Kurt Starlit, aug. 2001

 

 

Skulpturel Glas (Tróndur Patursson)

Fugle Index

Til forsiden