From: Kai Thomsen
To: Cykelkurt
Subject: Minder fra Sundbyvester
Date: 2010.Jan.04

Hej fra en gammel Sundbyvesterdreng!

Jeg hedder Kai Thomsen og er årgang 1940. Jeg gik på Sundbyvester Skole fra 1947 til 1954.

Egentlig er jeg ikke rigtig ama´rkaner, da jeg boede på "Bryggen" som ikke var Sundbyvesters rigtige distrikt, det var Amagerbroskolen, hvor min storebror Willy gik.

Vi var fire "bryggeboere" i klassen, Ole Gebuhr fra Bergthorasgade, Ole Martinsen fra Gunløgsgade (måske Egilsgade), Erland Nieman fra Egilsgade og jeg selv der boede i Halfdansgade.

I 1960 Flyttede jeg til Jylland, hvor jeg stadig bor, og har derfor ikke set nogle skolekammerater siden.

Det var tilfældigt at jeg kom ind på siden her, men det bragte en mængde minder frem. Jeg kan genkende omtalen af mange af lærerne, men også nogle som jeg havde et lidt andet billede af, men vi har jo en selektiv hukommelse.

På 1. klasse billedet fra foråret 48 er det frk. (Inge?) Rasmussen der er vores klasselærer(inde). Det var hendes første år som lærer. Jeg mener vi havde hende til 4 klasse. Hun blev senere gift og kom til at hedde Engelstoft. Resten af tiden havde vi hr. Johnsen som klasselærer. Han var en der havde styr på tingene. Når han skældte ud eller "slog", vidste vi at det var fortjent. Men han var også den der havde æbler og andet frugt med til os fra sin egen have.

Den positive omtale af Axel Nielsen forstår jeg slet ikke. Vi havde ham bl.a. i regning og gymnastik. Når han kom ind i klassen havde han altid udset sig nogle yndlinge, mest blandt pigerne som han "fedtede" for, mens hans sadistiske tilbøjeligheder gik ud over os andre. Jeg oplevede, men husker ikke det nøjagtige årstal, at en afgangselev, da han havde fået sit eksamensbevis, gav ham et lag tæsk i skolegården til stor moro for alle os andre.

Vi havde også en tegnelærer som næsten aldrig var i tegnelokalet, men gik ude på gangen og spillede violin (bratch). Jeg havde lidt af en stjerne hos ham, ikke fordi jeg kunne tegne, for det kunne jeg ikke, men fordi jeg spillede violin. Til gengæld var min sidemand Kurt Bæk (jeg er ikke sikker på stavemåden) fænomenal til at tegne. Engang havde vi vikar da vi skulle have kvartalskarakterer. Da vikaren ikke kendte mine meget mangelfulde præstationer ud i tegnekunsten, lånte jeg nogle tegninger af Kurt og scorede et 6-tal, som jo var det højeste dengang.

I geografi havde vi en lærer der vistnok hed Bending. Hos ham fik jeg højeste karakter i noget gruppearbejde om Indien. Min far havde været i Indien og havde noget så eksotisk som et foto af Ghandi, som jeg fik lov at låne. Så let var det at imponere lærerne dengang!

Apropos tegnesalen. En af klassekammeraterne kom til at knuse en af de små ruder i døren til tegnesalen, det sker jo når drenge slås. Han fik seddel med hjem om at den skulle erstattes, men alle drengene skillingede sammen til reparationen, så slap han for at sige det hjemme. Jo, der var sammenhold.

Hvis ikke jeg stopper nu, bliver minderne ved med at vælde frem, måske kommer der mere senere.

V.h.
Kai Thomsen

1C 1948 & 3C 1950

 


 
 

 

Til forsiden