Mail fra Wendy Larsen:

Dato: 2020.Marts.12
Fra: Wendy Larsen
Til: CykelKurt

Søgte på noget stof om den politiske side af sagen i den nordlige (tyrkiske) del af Cypern og faldt over din side om emnet. Du skriver blandt andet:

"Da der samtidig sker en række etniske udrensninger af det tyrkiske mindretal på Cypern, ser Tyrkiet - som er et af landene bag oprettelsen af et selvstændigt Cypern - sig nødsaget og berettiget til at gribe ind, for at beskytte det tyrkiske mindretal på øen. Det betyder i praksis en tyrkisk militær tilstedeværelse på den nordlige del af øen i 1974 - en tilstedeværelse som har stået på lige siden."

Ret beset hører det vel med til historien, at nordsiden (den tyrkiske del) heller ikke tog med fløjlshandsker på grækerne, da de tyrkiske tropper greb ind i udviklingen og oprettede en nordlig stat med Nicosia som en delt hovedstad.

Venlig hilsen
Wendy Larsen
Cand.scient.pol.

============

Hej Wendy,
det er værd at huske, at Tyrkiet er et af de lande, som støtter og garanterer Cypern's neutralitet, da republikken Cypern bliver oprettet i 1964.

Forud er der gået mange år som engelsk (kron)koloni og flere græske forsøg på med militære midler at føre Cypern ind i en tæt union med Grækenland.

Det kan derfor ikke undre, at Tyrkiet føler sig nødsaget til at indsætte tropper på Cypern, da den græske junta støtter endnu en militær magtovertagelse på øen, hvor de to befolkningsgrupper spilles ud mod hinanden og det cypriotiske demokrati sættes ud af kraft.

Hvis EU-landene havde fortsat processen, som blev startet i 2005, med at indarbejde Tyrkiet i EU, havde meget set anderledes ud i dag, blandt andet den ulykkelige opsplitning af Cypern. Det er især Frankrig, som har strittet imod at få Tyrkiet optaget i EU, hvilket givetvis hænger sammen med, at Tyrkiet har Europas største hær samt en befolkning som er betydelig større end den franske.

Tyrkiet indenfor i EU vil blandt andet betyde, at Grækenland og Tyrkiet vil være nødt til at samarbejde, i stedet for som nu at modarbejde hinanden.

Som en sidegevinst skal det bemærkes, at Tyrkiet har tætte kulturelle, politiske og økonomiske relationer til staterne i Mellemøsten, hvorfor det næsten siger sig selv, at et Tyrkiet indenfor EU vil være en gevinst i vores forhold til - og forhandlinger med - de muslimske lande.

Løsningen på hårdknuden Cypern er derfor nok, som du også selv antyder, at begge sider må komme hinanden i møde, hvis en genforening - som jeg afgjort håber på - skal blive en realitet.

I øjeblikket har det lange udsigter...

Tak for en klar kommentar
og med venlig hilsen
Kurt Starlit
aka CykelKurt
www.cykelkurt.com

 

 

Cypern

Front Page