Berlin


Et plakatopslag der inviterer alle til at deltage i aktiviteterne på Berliner Schlossplatz.
Foto: Cykelkurt

 

Indtryk fra et par dage i Berlin, januar 2010

 

Af Kurt Starlit
 

Wir sind wieder zu/nach Hause, og efter fire skønne dage i Berlin er det rart at kunne sige med en vis vægt, at berlinerne er inderligt ligeglade med den korrekte grammatik, så længe man gør et ærligt forsøg på at tale deres sprog. Det gjorde vi, og oplevede hvilken svir det er at kommunikere med folk på deres egen sproglige bølgelængde.

Et par ord om selve rejsen:

Vi valgte at rejse med Greyhound busserne - ikke fordi det var det billigste bustilbud, men fordi vi havde en forventning om, at komforten ombord ville være tilsvarende bedre. Det var på ingen måde tilfældet. Tværtimod var det en gammel bus der kørte os fra Ingerslevsgade i København til Gedser, hvor vi måtte slæbe bagagen ud af bussen og ombord på færgen. Bussen kører herefter retur til Ingerslevsgade med passagerer den modsatte vej.

Færgeoverfarten var upåklagelig med fine toiletforhold, forretninger og et glimrende cafeteria. I Rostock gentog det hele sig - bagagen slæbes fra borde og ombord i en gammel tysk bus, som iøvrigt var forsinket. Airconditionen virkede hverken på den danske eller den tyske side, ligesom der på begge sider hverken var udskænkning af drikkevarer eller adgang til toilet. Desuden var det forbudt at spise eller drikke medbragte varer (det gjorde vi nu alligevel i al diskretion).

På baggrund af ovenstående kan jeg derfor kun fraråde Greyhound's ture til Berlin - de er simpelthen for primitive.

Men ellers var besøget i Berlin meget fornøjeligt og helt i orden. Vi boede på Hotel Melia på Friedrichstrasse, lige ved metrostationen af samme navn og med direkte kig ud på floden Spree. Vi havde et dobbeltværelse med fin komfort og morgenbuffet til omkring 600 kr. pr. døgn, så det kan man umuligt klage over. Hotellet havde vi fundet v.h.a. internetsiden hotels.com på en vens anbefaling.

Checkpoint Charlie ligger i vores egen Friedrichstrasse, så der måtte vi hen og kigge. Det er både spændende og interessant med Berlins historie op til i dag, men også dramatisk og rørende. Jeg vil ikke gå i detaljer, men vi husker vel alle at Es war einmal ein Bösewicht med alt hvad dertil hører. Senere kom russerne og satte deres præg på byen. Hele murens historie er dokumenteret med billeder og tekst, så hvis man har tid og energi, kan man sagtes bruge en dagstid her.

Besøget i det 300 meter høje Fernsehturm er en specialitet som er værd at prøve. Øverst er der en restaurant, hvor man langsomt drejer 360 grader rundt, og på denne måde ser hele byen passere forbi, mens man som en anden Otto Bundesburger nyder sin gullasch-suppe og Berliner Pils.

Billedet af tårnet i snevejr er en specialitet, idet det var blevet halvmørkt, hvorfor det var nødvendigt med en lang eksponeringstid (ca. 1 sek.) - men derfor også ret eventyragtigt.

Nedenfor tårnet fandt vi en snepark, som ved nærmere eftersyn viste sig at være et slag i bolledejen for vores allesammens snemand, og det miljø han og vi sammen skal stå ud.

En tur i sporvognslinie M4 til endestationen i Falkenberg fik vi også prøvet.

Og apropos offentlig transport, så er byens U-Bahn (undergrund) og S-Bahn (letbane) helt formidabel - især hvis man kan finde ud af systemet. På de to dage vi havde til rådighed i byen lykkedes det at køre forkert flere gange. Med lidt længere tid i byen ville vi sikkert have forstået systemet, men heldigvis er der så mange hjælpsomme berlinere som hellere end gerne viser vej. Danke Schön!

Vi ville have været på jazzklub, men energien slog ikke til, så vi blev hjemme på hotellet, så fjernsyn, lavede pulverkaffe og gik tidligt i seng. Sjovt nok ligger de fleste (hvis ikke alle) jazzklubber i Østberlin...warum?

Mødet med en masse venlige berlinere (tjenere, tjernerinder, gadefejere, taxachauffører og en enkelt skønheds-salon-indehaverinde) gav en følelse af noget personligt, som gjorde turen tilsvarende intens. De gav alle deres uforbeholdne mening til kende om byen, dens politiske styre, vejret, trafikken og priserne. En tyrkisk taxi-chauffør fortalte om det urimelige i, at han efter 25 år i Berlin som en god samfundsborger, der betaler sin skat med glæde, stadig ikke kan få hverken tysk statsborgerskab eller pension.

Sluttelig den store finale lørdag aften, hvor vi var til 6 Tage Rennen - seksdagesløb, som kun berlinerne kan det. 12.000 tilskuere og 117 udenomsaktiviteter (herunder ikke mindst de kulinariske) var en oplevelse man ikke glemmer lige med det samme. Der var et tryk på kedlen, som jeg ikke har oplevet det siden 6-dagesfeberen i Forum tilbage i 1950'erne.

Viel Spaß!

Som visse tyskere sagde i 1945, sådan siger vi i dag: Wir kommen wieder!

 

FOTO:

Brandenburger Tor

Monumentet i Tautenzienstraße

Sporvognslinie M4, som vi tog til endestation Falkenberg

Snemænd på Schlossplatz

Fernsehturm (TV-tårnet)

Udsigt oppe fra Fernsehturm

Fernsehturm i skumringen (stregerne i billedet er snefnug).

Berlin's Schuco bamse sammen med min kone Hennie.

 

 

 

 

Gensyn


stort billede

billet til TV-tårnet

Berlin tåler gensyn, så derfor drog hele familien derned i september 2011, for at se det store marathonløb, som afholdes denne ene gang om året.

Rejsen foregik med EasyJet, fordi det er det hurtigste og billigste (Airbus A 319 eller 320). Man bliver sat af i Schönefeld lufthavnen, som ligger ca. 15 km uden for Berlin's centrum. Herfra trasker man på sine flade futter 300 meter ad en overdækket sti hen til toget, som kører ind til Haubtbahnhof (hovedbanegården) i centrum af Berlin. Herfra kører byens suveræne transportsystem ud til alle hjørner af byen. Vi skulle til Lynarstraße, som ligger tæt ved Wedding (udt. veeding) S- og U-bahn station. Vi havde lejet en toværelseslejlighed, som opfyldte vore behov på bedste måde.

Tageskarte (dagskort) til den berlinske S- og U-bane


Schönefeld tilbyder mad og drikke serveret fra en pensioneret S-bahn.
Foto: Cykelkurt

stort billede

Hvad skal man se i Berlin? Det spørgsmål er der mange svar på, men en tur med busserne som futter byen rundt med turister, der vil se det hele på den halve tid, er en mulighed. På denne måde får man et hurtigt overblik over byen. En tur op i det høje TV-tårn er en anden mulighed. Man skal unde sig selv den fornøjelse det er, at spise i restauranten øverst oppe. Hele etablissementet drejer langsomt 360 grader rundt, og man kan på denne måde nyde udsigten over en smuk by med mange grønne oaser, mens man spiser.

Berlin Zoo er en tredie mulighed, ikke mindst hvis man har børn med på turen. Her kan man sagtens bruge en hel dag. Haven virker på mange måder lidt altmodisch (gammeldags) på samme måde som Kbh. Zoo tilbage i 1950'erne. Det kan der siges både noget godt og noget mindre godt om. Ihvertfald føles haven som et hvilerum fjernt fra verdens larm, selvom den er placeret tæt ved indkøbsgaden Kurfürstendamm. Personlig havde jeg nok forventet, at det videnskabelige og pædagogiske niveau lå højere end for eksempel København Zoo, men sådan oplevede jeg den slet ikke - ofte tværtimod.

Billet til Berlin Zoo

Jeg havde håbet at finde den almindelige sorte Ravn (Corvus corax) i haven, men måske skyldes det at Berlin Zoo har den samme politik på området som København Zoo, nemlig at Tyskland's egne dyr og fugle hører til ude i naturen. Her må bymennesker bevæge sig ud, hvis de vil opleve ravnen.

Til gengæld sad der et par afrikanske ravnefugle i en særlig afdeling for rov- og andre store fugle: Schildrabe og Geierrabe. Hvor godt eller dårligt fuglene havde det, kan diskuteres, ihvertfald havde en af fuglene fået viklet det ene ben ind i noget tråd, som tydeligvis voldte irritation og smerte. Flere af havens ansatte gik forbi buret uden tilsyneladende at være anfægtet af fuglens situation. Men måske stod den tyske grundighed bare på stand-by i middagsstunden - Ich weiß nicht.

Schildrabe (Corvus albus), Pied Crow, Hvidbrystet Ravn
er en afrikansk kragefugl, som er udbredt over midt- og sydafrika. I farvetegningen kan den minde om en husskade, selv om den i kropsbygning og størrelse snarere ligner en alm. (grå)krage.

Schildrabe tavle

Geierrabe (Corvus albicollis), White-necked Raven, Hvidhalset Ravn
hører hjemme i det østlige og sydlige Afrika. Her lever den på samme måde som vores hjemlige Ravn (Corvus corax) af alskens ting og sager, f.eks. insekter, mus, rotter og frugt. Desuden tager den for sig af retterne på de menneskeskabte lossepladser.

Geierrabe tavle

 

Sporvognen

Dette fine transportmiddel har vi desværre afskaffet i København for mange år siden, men i Østberlin kører den stadig på skinner. Vestberlinere anser vist sporvognen som et levn fra kommunisternes tid, men det er en lovlig hård dom, for den fungerer fint i trafikken, hvor den hurtigt og elegant transporterer tusindvis af tyskere og turister rundt. Iøvrigt bruges sporvognen i mange andre storbyer som f.eks. Barcelona og Prag - et behageligt transportmiddel med en formidabel udsigt!

stort billede

 

Maden
Der er vist lige så mange meninger om den tyske mad, som der er tyskere - eller danskere - så jeg vil ikke forsøge en objektiv dom, bare sige at min egen favorit, Kartoffelsuppe (sådan hedder retten også på tysk), som vi bl.a. fik smagt oppe i TV-tårnets restaurant, er værd at rejse efter. Det enkle er ofte det bedste, og her kommer kartoffelsuppen ind som en klar favorit. Den bedste version af suppen fik vi på cafe/rest./bar Auszeit, hvor suppens fine konsistens tilsat rucola-blade gjorde oplevelsen suveræn.


En Berliner pils til maden kan aldrig skade.

Prisniveauet i Berlin er noget lavere end København, og overalt er der mange glimrende spisesteder, så de fleste burde have råd til at prøve sig frem. Ikke mindst er den traditionsrige Sauerkraut mit Gemüse et forsøg værd. For slet ikke at tale om den tyske Wurst, serveret fra en pølsevogn. Selvom mange tror, at pølsevognen er en dansk specialitet, stammer den fra Tyskland, hvorfra den blev importeret til Danmark omkring 1920. Det bliver hverken den eller pølsen dårligere af!

 

 

LINKS
Berlin Guide (på dansk)

Berlin 6D 2010

trivago Danmark (Twitter)

 



 

Ovenstående indtryk fra Berlin er i høj grad personlige og langt fra komplette. Har du derfor tilføjelser, rettelser eller andet som kan komme fremtidige rejsende til gode, hører jeg gerne fra dig. Skriv venligst til:


 

6D Index

 

Rejse Index

 

Forsiden