LüneburgDER ALTER KRAN: Den smukke gamle kran fra 1797 er med sin beliggenhed ud mod Ilmenau floden et markant vartegn for Lüneburg by.

 

 

December 2013

 

 

Af Kurt Starlit

 

 

Målet
En tur til Lüneburg i december er ifølge nogle venner super. Med masser af stemning og fest på den tyske måde, er det derfor bare om at komme afsted. Det gør vi så i samlet trop, fire venner med kurs mod vintereventyr i Lüneburg.

 

 

Rejsen
Man kan køre derned med Deutsche Bahn langt billigere og behageligere end i bil, så det gør vi. Rejsen fra København til Lüneburg Haubtbahnhof tager 6½ time med omstigning i Lübeck og koster ca. 60 Euro pr. person (2013 priser) - behagelig og problemfri.

 

 

Byen
Lüneburg er en af de få tyske byer, som undgik at blive bombet under anden verdenskrig. Årsagen er, at byen ingen militærstrategisk betydning har. Derfor står de fleste af byens smukke gamle huse stadig, som dengang de blev bygget.

Lüneburg er en nordtysk by i nærheden af Hamburg.
Befolkningstal: 73.581 (2011)
Areal: 70 km2

 

 

Hotellet
Vi indlogerer os på det lille hotel Zum Roten Tore ("ved de røde porte"), som på alle måder opfylder vore behov. Alle egnens lækkerier bliver serveret her ved det fælles morgenbord, f.eks. specialiteter fra

Mosterei Rüter (mosteri),

Bohlsener Mühle (kornmølle),

Schlachterei Meier (slagter),

Forellenzucht Benecke (dambrug) og

Bauernhof Menke (landbrug).

 

 


Så smukt tager pladsen foran rådhuset (i baggrunden) sig ud hvert år i december.

 

 

Julemarked & Glühwein
Det er selvfølgelig julemarkedet som trækker de mange mennesker til byen i december måned. Og for den der holder af at kigge på kravlenisser, julepynt og alskens dekorative indslag - samt høre julens melodier på 117 måder og i 118 udgaver - er julemarkedet uden tvivl det helt rigtige. For mit eget vedkommende var det mødet med den berømte Glühwein, der gjorde udslaget. Glühwein er et blandingsprodukt, hvor man har blandet rødvin og rom sammen og tilsat krydderier, f.eks. nellike og kanel. Glühwein, der serveres varm, drikkes især i forbindelse med julen.

Weihnachtsmarkt in der Hansestadt Lüneburg

 

 


stort billede

 

 

Vandtårnet (Der Wasserturm)
Har man mod på højder, er vandtårnet i Lüneburg stedet, hvor man kan få et fantastisk vue ud over byen og hele området. Færdigbygget 1907 består tårnet med sine 55 meter i højden af en kvadratisk sokkel på 18 meter, samt en rund del som er muret op omkring det 500 kubikmeter store vandreservoir. Den øverste del bæres af 16 massive søjler.

Der Lüneburger Wasserturm

 

 


 

 

Bryggeriet
Lüneburg har haft sit eget bryggeri siden 1485. Huset og maskinerne står her endnu, selvom en stor del af produktionen omkring årtusindskiftet blev droslet ned til noget der mest af alt minder om et mikrobryggeri. Til gengæld kan man i dag nyde en friskbrygget Krone øl sammen med en af husets velsmagende retter. Man sidder blandt maskiner og sydekar, som løbende bliver tilset af en brygmester. Sluttelig kan man, hvis det ønskes, blive vist rundt på bryggeriets museum, som fortæller historien og teknikken tilbage fra begyndelsen.

Krone Lüneburg

Brygmesteren arbejder

 

 


 

 

Kronenschänke
Mit personlige favoritsted er absolut det lille Kronenschänke på Am Sande gaden, hvor værtinden blandt meget andet serverer Hochzeitssuppe. Direkte oversat betyder det noget i retning af Bryllupssuppe, men er vel nærmest er en slags hønsekødsuppe. Den er god og velsmagende og varmer gevaldigt i decemberkulden.


Kronenschänke
Am Sande 8,
21335 Lüneburg,
Niedersachsen,
Deutschland

Hjemmefra har vi snakket om sangen "Seemann", der bliver sunget af Lolita. Pladen udkom omkring 1960, men ikke desto mindre kender værtinden den udmærket, og ti sekunder senere ligger den på grammofonen, mens vi alle synger alle med - værtinden inklusive.

Den lokale pils føres også her - Lüneburger Pilsener eller LÜPI som den kaldes i daglig tale. Den smager udmærket med sine 4.8% alkohol, især tror jeg mange tyske øl er Upasteuriserede, hvilket er med til at give øllet en ren frisk smag.

 

 


stort billede

 

 

Heden
Byen Lüneburg ligger tæt op ad naturområdet Lüneburger Heide, som indeholder det meste det en naturelsker søger: fugle, fisk, dyr, vandløb, lyng og endda skov - kort sagt natur i lange baner. Der er mulighed for at gennemstrejfe området til fods, til hest, på cykel og i hestevogn. En stor dyrepark er anlagt for hele familien, så også de små får noget med hjem.

Lüneburger Heide

Lüneburg er Heide (Google Pics)

Wildpark Lüneburger Heide

 

 

Slusen
Fem kilometer fra Lüneburg findes Scharnebeck Schiffshebewerk, som er en imponerende sluse, der sørger for at skibsfarten fra Elben kan komme igennem til Elbe Seitenkanal og videre til Ilmenau floden og Lüneburg by. De to skibselevatorer i Scharnebeck er med deres 38 meters løft blandt de største i verden. Slusen er speciel derved, at man hæver skibene op v.h.a. af to store vandtrug (elevatorer), som hver vejer næsten 6 tons. Hele anlægget blev taget i brug i 1975. Slusen er bemandet af een mand og gennemfartstiden for et skib er ca. 15 minutter.

Das Schiffshebewerk Scharnebeck

Scharnebe ck Schiffshebewerk (Google Pics)

 

 

Auf Wiedersehen!
Alle oplevelser i Lüneburg har uden forbehold været fornøjelige - Lüneburg er kort sagt en venlig by med venlige mennesker. Og frem for alt med en skøn stemning. Vielen Dank, siger jeg bare, thank you very very much, mange tusind tak. Og til allersidst er der bare at sige: Wir kommen wieder - helt bestemt!

 

 

 

 

LiNKS:

Lüneburg (Wikipedia)

Koncentreret julestemning i Lüneburg

Lüneburger Karte

Deutsche Schutzgebiete

Ilmenau (flod)

Zum Roten Tore (hotel)

Markplatz Am Sande

Der alter Kran

Lüneburger Heide

 

 

Ovenstående indtryk fra Lüneburg er i høj grad personlige og langt fra komplette. Har du derfor tilføjelser, rettelser eller andet som kan komme fremtidige rejsende til gode, hører jeg gerne fra dig. Skriv til:


Venlig hilsen og tak
Kurt Starlit
aka CykelKurt

 

 

Rejse Index

 

Forsiden