CIGAR HVABBEHAR

 


 

Hvorfor?

- fordi det smager godt,
- fordi det er en nydelse,
- fordi det er afslappende,
- fordi man derved yder aktiv ulandsbistand
- fordi man nyder uden at skade (andre)
- fordi......(find selv på noget)
Et gennemgående kendetegn for cigarrygeren er,
- at han ryger af LYST (ikke af trang eller afhængighed)
- at han giver sig TID til at ryge
Hvad er en cigar?

Ja det må du nok spørge om, man taler f.eks. om

- en god cigar,
- en sur cigar,
- en lækker cigar,
- en stiv cigar,
- høj cigarføring
og så videre, men altsammen giver det jo ikke rigtig svar på spørgsmålet.

Kan man sige, at en cigar er tobaksplantens blade forarbejdet og rullet i facon?

Jaaa, joo.....så'n ka' man måske godt si'e det.......jeg vil nu hellere.......nå, lad os hellere holde os til fakta.

 

=======================================

 

FAKTA

Der er mange forskellige slags cigarer med hver sin specielle smag og facon.
Man skelner grundlæggende mellem to typer:

- den europæiske tørcigar og
- den caribiske vådcigar, som kræver en vis fugtighed for at bevare smagen (ca. 70%).
Tobakken fra den europæiske cigar kommer fra
- Java,
- Brasilien og
- Sumatra.
Tobakken fra den caribiske cigar kommer fra caribien, d.v.s.
- Honduras,
- Nicaragua,
- Den Dominikanske Republik og
- Cuba.
Fælles for begge typer cigarer er, at der anvendes 3 typer (tobaks)blade:
- et til forbrændingen (indlægget),
- et til smagen (ombladet) og
- et til aromaen (dæksbladet).
Cigarerne lagres, tørres og gæres under overvågning. Denne proces kaldes for fermentering og varer cirka 70 dage. Det er i denne proces, at tobakken (og dermed den færdige cigar) opbygger sin smag og karakter.

En god cigar rulles i hånden - maskinrullede cigarer er generelt af dårligere kvalitet.
Dæksbladet, som danner cigarens yderste lag, er på mange måder afgørende for cigarens kvalitet:
jo mere ens i farve og konsistens - desto bedre cigar.

 

=======================================

 

How to smoke

Der findes 117 forklaringer på hvad der er rigtigt og hvad der er forkert, man gør derfor klogest i at finde sin egen stil - og have modet til at gennemføre den.

Der er meget snobberi indenfor cigarfeltet (ligesom indenfor så meget andet), så er man usikker på hvad der er god skik i den givne situation, kan man jo se hvad de andre gør, og følge trop.

I de senere år er der kommet mange cigar cafeer, her kan man gå ind og checke de smarte ud - og nyde en cigar selvfølgelig.

Her er et par regler som anbefales af Kurt, men det er som sagt et personligt valg hvad man foretrækker:

Cigaren klippes ved at lægge et ensartet snit lige under skulderen (der hvor cigarens sider begynder at krumme).
De barske gutter bider simpelthen et stykke af med tænderne (eller protesen), mens de sarte angiver i millimeter hvor lang afklipningslængden (med forgyldt cigarsaks) bør være. Selv bruger jeg en klipper af god kvalitet (ca. 300 kr.), fordi de billige klippere ofte river cigaren itu (skærebladet får hurtigt hakker på klingen). Et stort hul bevarer den milde smag hele vejen igennem, mens et lille hul bevirker at smagen bliver gradvis skarpere, jo længere cigaren ryges op/ned.

Cigaren tændes over....ja, der gives også 117 svar her, men en standard lighter er faktisk udmærket, en alm. tændstik er bedre og en fidibus (cedertræs tændstik uden svovl) er bedst, fordi den er lugtfri.

Et jævnt sug anvendes under tændingen af cigaren.
Visse specialister angiver at cigaren tændes uden sug, men den metode har jeg aldrig brudt mig om, det er jo de første sug som er de bedste. Her er cigaren helt jomfruelig og på enhver måde ren.

Røgen skal ikke inhaleres, derimod skal den smages ved at cirkulere i munden.
Det er smagsstofferne i bladene som er cigarens særkende.
De barske drenge insisterer ofte på at inhalere, og lad dem bare.....sidst en af mine bekendte skulle spille udødelig, blev han båret ud af lokalet efter at have inhaleret to moppedrenge på halvanden time....

Røgen pustes ud i rummet så den (forhåbentlig) ikke generer andre tilstedeværende.
På den anden side skal man vel også stå ved at man har tændt dyret.
Skal der ryges, så lad der ryges!

Lad asken sidde på cigaren når der ryges,
fordi

- asken isolerer gløden,
- asken sikrer en ren forbrænding og
- asken forhindrer cigaren i at udvikle sur smag.
Lad også mavebæltet blive siddende - så kan fattigrøvene se hvad rigtige mænd ryger.
Desuden skader det ikke cigaren at ryge med mavebæltet påsat.

Cigaren skal ikke skoddes.
Hvis man er færdig med at pulse eller blot holder pause, lægges cigaren i askebægeret hvor den stille og roligt vil gå ud af sig selv.

Efter alle disse kloge ord er der bare tilbage at sige: Nyd cigaren, piger !

 


 

=======================================

 

KASSANDER

The making of a fine Danish cigar.

Danish cigars are renown the world over, and the Kassander cigar is one of the finest made. The filler leaves are from the Mata Fina district in Brazil, the binder is selected Java tobacco, and the wrapper is harvested in the Deli area on Sumatra.
Sådan rulles en god dansk cigar.
Danske cigarer har verdensry, og Kassander er en af de allerbedste cigarer, der bliver fremstillet. Der benyttes de bedste tobakker fra det brasilianske Mata Fina disktrikt, udsøgt Java omblad, og dæksbladet er fra Deli-området på Sumatra.

1. The cigar maker starts by preparing the binder. This tobacco is selected Java Besuki, known for its full, rich flavour.
Cigarmageren begynder med at tilrive ombladet. Det er et udsøgt Java Besuki omblad - tobak som er berømt for sin bladfylde og gode smag.

2. Then he collects and shapes a suitable number og long-stemmed fillers, harvested in the fine Mata Fina district in the state of Bahia Brazil.
Herefter samler og former han en passende mængde langstrippet indlæg, som er høstet i det gode distrikt Mata Fina i staten Bahia i Brasilien.

3. The binder is rolled around the filler. At this point in the process, the product is called a bunch. In order to stabilize the bunch, it is rolled into a piece of bunch paper and placed in a bunch frame for about an hour.
Ombladet rulles om indlægget. På dette punkt i processen kaldes produktet en vikkel. For at holde sammen på viklen og for at gøre den stabil, rulles den ind i et stykke vikkelpapir og placeres i vikkelrammen i en times tid.

4. The wrapper comes from Sumatra. This tobacco has a large, handsome leaf with a full-bodied, aromatic flavour. The cigar maker cuts it into the right shape.
Dæksbladet kommer fra Sumatra. Det er et stort, smukt blad med en fyldig, aromatisk smag. Cigarmageren skærer det i den rigtige facon.

5. The bunch paper is removed and the bunch is placed on the wrapper and overwrapped.
Vikkelpapiret fjernes, og viklen lægges på dæksbladet for at blive slået ind, d.v.s. at dækset rulles om viklen.

6. In the final step, the cigar maker trims the cigar to the right length, and a new Kassander cigar is ready for enjoyment.
Til sidst afstikker cigarmageren cigaren til den rigtige længde, og en ny Kassander er klar til at blive nydt.

7. Every day, the cigar maker rolls 100-120 Kassander cigars in the traditional workshop in Tivoli. A distinction of Kassander cigars is that they are handmade of whole tobacco leaves. Even the filler tobacco is whole, or "long-stemmed" in cigar makers' jargon. This ensures good combustion and filtration to keep all the delicate flavours in the smoke.
I det traditionelle cigarmagerværksted i Tivoli håndrulles hver dag 100-120 Kassander cigarer. Som noget specielt rulles Kassander af hele tobaksblade også i indlægget. I fagsproget hedder det, at Kassander er rullet "med langt indlæg" . Det sikrer en forbrænding og filtrering, som bevarer alle de fine smagsstoffer i røgen.

8. Aside from its being a pleasure in itself a Kassander cigar also makes an original souvenir. Each cigar is packed in a decorative, cedar- lined aluminium tube, and comes complete with its own individually numbered certificate.
Udover at være en stor nydelse er Kassander cigaren også en velkommen souvenir. Den bliver pakket i et festligt dekoreret aluminiumsrør med cedertræsindlæg, og med hver cigar følger et nummereret certifikat.

BEMÆRK
at flere af billederne kan forstørres ved at klikke på det felt, der kommer til syne, når musen holdes hen over billedet.

Nyd en god cigar

KASSANDER = fast figur i den italienske Commedia dell' arte.
KASSANDER = Columbines fader og skikkelig borgermand.
KASSANDER = dansk cigar i verdensklasse.
KASSANDER cigaren sælges udelukkende i Tivoli under dette navn.
KASSANDER cigaren leveret i en gedigen 3-stk trækasse med påskriften: Hand-made in Tivoli Denmark.
Hver enkelt cigar er nummereret med en lille seddel som er monteret i skruelåget.
Udenfor Tivoli sælges Kassander under navnet Signature.
De to cigarer er helt identiske, der er kun navnet til forskel.

 

-------------------------------------------------------

 

SIGNATURE

Med risiko for at lægge mig ud med de sande cigar-connoisseurs, vil jeg rose denne danske cigar med Sumatra-tobak. Det er grundlæggende en velsmagende cigar, og så kan man godt bære over med at den ser mere "rodet" ud end andre cigarer.
Men pas alligevel på!
Mange SIGNATURE har stået for længe under kummerlige forhold, så find dig i at tankpasseren kigger på dig som du var idiot, når du insisterer på at mærke den inden du køber.

H.P.Dissing

Kurt's svar til Dissing:
Når du skriver at SIGNATURE ofte opbevares på en problematisk måde, er det jo ikke noget som gælder specielt for SIGNATURE.
Alle cigarer behandles dårligt på tankstationer!
Man kan da heldigvis gå til sin vin- og tobakshandler, som selvfølgelig fører denne glimrende cigar (ellers er han ikke værd at handle med).
Men for at komme tilbage til det der med at mærke på cigaren inden man køber, så hører det også med til historien at SIGNATURE er ikke så lidt bedre indpakket end de fleste mellemamerikanske cigarer, der som oftest ankommer i en utæt papkasse og ofte i forretningen ligger frit fremme - helt nøgne og ubeskyttede.
SIGNATURE cigaren derimod ligger beskyttet i et metalrør med skruelåg og inderst omrullet med cedertræ. 10-stk. SIGNATURE leveres i en solid trækasse.
Men alt dette til trods skal den selvfølgelig ikke ligge og rode i et solbeskinnet vindue.

 

=======================================

 

Rejsemodellen
En hurtig rejsemodel på størrelse med en cigaret er mini-cigaren Cabano - small coronas made by NOBEL Cigars.
10 små håndrullede og rygeklare cigarer, der ligger i en metalæske m. oplukkeligt låg - altsammen for under 25 kr.!
Udover at være en praktisk rejsekammerat, er det også en god begyndermodel, fordi man her kan prøveryge en ægte håndrullet cigar
- uden specialviden
- uden brug af specialværktøj (tilskæring er gjort) og
- uden fare for at omkomme i røg og damp.
Hvis man synes om Cabano's milde smag, leveres den desuden som regulær corona cigar (lidt mindre end Kassander) omsvøbt i gennemsigtig plastic og nedlagt i et metalhylster med skruelåg.
Prisen for denne udmærkede cigar er små 25 kr.

Mini oversigt

 

=======================================

 


Billedet af Kurt & Kassander er taget ca. 1998 til en fest.
Og ingen fest er en rigtig fest uden KASSANDER corona cigaren
- en gulvbrækker som kun kan købes i Tivoli Copenhagen.
Og dog, ude i det virkelige liv sælges en identisk hørmer under
navnet SIGNATURE - præcis den samme djævel.
Selv prisen er den samme.

 

=======================================

 

Maxi oversigt

Cigar ordliste

Cigar (Wikipedia)

 

Diverse Index

 

Til Forsiden