CMWC 2002

- Cycle Messenger World Championships

- VM for Cykelbude

 


En af de mange friske piger ved VM for cykelbude 2002

 


Holmen og Marine Station KBH danner de fysiske rammer om den fiktive metropol "Copetown". Her vil over 1000 cykelbude fra over 30 lande kaste sig ud i hæsblæsende konkurrencer for at kunne cykle af med æren som Verdens Bedste Cykelbud.

VM for cykelbude startede i Berlin for 10 år siden. Mesterskabet er tidligere blevet afholdt i følgende byer:

1993 Berlin
1994 London
1995 Toronto
1996 San Francisco
1997 Barcelona
1998 Washington D.C.
1999 Zürich
2000 Philadelphia
2001 Budapest
I år (august 2002) er turen så kommet til København, hvor Holmen bliver den fysiske ramme om det prestigefyldte arrangement. Mesterskabet løber over tre dage, hvor deltagerne dyster i følgende discipliner:

- Mainrace
En arbejdsdag som cykelbud simuleres i den fiktive by "Copetown". Kombinationen af overblik og hurtighed testes i et forhindringsløb af chechpoints/adresser tilsat fejlture og andre inbyggede hurdler.

- Dispatchrace
Holdkonkurrence hvor verdens bedste team kåres.

- Bunnyhop
Højdespring på cykel.

- Fixed Competition
En række side events, som for eksempel: hvem kan lave det længste bremsespor eller holde balancen længst tid på cyklen.

- Trial
Budene blærer sig med at hoppe på taget af biler, tønder, møbler og hva de ellers kan finde på.

- Cargo
Cykelbudene testes i udholdenhed ved at slæbe på alt fra fyldte fustager til oppustelige sofaer.

- Sprint
Cykelbudene testes i hurtighed på en 400 meter lang bane.

 

 

PROGRAM

Torsdag den 29. august

- Registreringen åbner kl. 9.00
- Open Forum (del 1)
- Spoke'n'Word
- Barbeque, havnebad og cykelfiskeri
Fredag den 30. august
- Officiel velkomst på Københavns Rådhus klokken 11.00
- Indledende løb 14.00 - 19.00
- Trials og Bunnyhop
- World Wlcome Party
Lørdag den 31. august
- Indledende løb; del 2.: klokken 9.00
- Sprints
- Cargo
- Trackbike
- 10 års jubilæumsfest
Søndag den 1. september
- Dispatch Race: klokken 10.00
- Mainrace finale
- Sprint finale
- Premieuddeling klokken 18.00
- Open forum (del 2)
- Afterparty

 

Spoke'n'word
I forbindelse med VM afvikles en mindre konges med fokus på bæredygtig udvikling indenfor kurértransport i erhvervsøjemed. Repræsentanter fra Trafikministeriet og Miljø-og Energiministeriet vil deltage med henblik på at skærpe opmærksomheden omkring cyklen som løsning på blandt andet miljøspørgsmål i storbyerne.

 

=================================================

SPOKE'N'WORD
er et udtryk som delvis betyder the spoken word - det talte ord, og delvis som leger med ordet SPOKE som betyder eger. Det er da meget godt fundet på, synes Kurt.

=================================================

 

MESTERSKABERNE

"Da jeg vandt guld sidste år i Washington... det var simpelthen noget af det største - at blive verdensmester indenfor det man lever af, især når man ved, hvor mange cykelbude, der er i verden!"

Sådan siger Peter Gaarde, 25 år, med kaldenavnet Korte. Han er en af de mange danske cykelbude, der holder af kamp-ånden ved de årlige mesterskaber. Siden 1993 har der været afholdt VM - og fra ' 96 også EM - for cykelbude i discipliner som tempokørsel, rutelægning og cykelakrobatik. Se den flotte resultatliste fra '93 og frem til i dag nederst på siden. Alle bude kan deltage, men budene må selv betale billetten - med mindre man er blandt dem der vandt året før, eller er en af de to der vinder det hjemlige udtagelsesløb.

Lazaroner og aristokrater
Sammenlignet med bude fra andre lande, er De Grønne Bude noget for sig, og adskiller sig blandt andet ved at være i ens uniformer og møde op som en samlet gruppe, der stiller op for at vinde.

I 1994 dækkede avisen Information verdensmesterskabet i London, og journalist Karen Syberg skrev blandt andet:

(…) feltet består af en broget flok lazaroner. At være cykelbud i Toronto, New York eller London er tydeligvis noget andet end at være cykelbud i København. "Vores" er pæne unge mennesker, der typisk kører for et år eller to, før de skal i gang med en uddannelse...

De andre kører for at opretholde livet - givetvis til en ganske anden løn end danskerne - og så tæt på tilværelsen som arbejdsløs bums, at der kun er cykellakken imellem. Påfaldende mange af dem mangler tænder... de er overtatoverede med diverse cykelmotiver - klinger, kæder... de er piercet... og en har sågar en umbraconøgle gennem næsen...

Og så kommer der 50 velorganiserede danskere i ens grønne, lækre cykeldragter. De holder sammen, de er gode kammerater, og når de hepper på deres ryttere, er det noget, der kan høres... Adskillige af dem er cykelryttere, der bruger budtjenesten som "opvarmning"... De Grønne Bude er cykelbudenes aristokrater..."

Generelle oplysninger om budenes internationale samarbejde findes på netadressen: www.bme.org

 

=================================================

 


 

Guldmedaljer til aristokraterne

1993 VM i Berlin
Holdplacering: Guld
Bedste bud: Hansen/bronze

1994 VM i London
Holdplacering: Bronze
Bedste bud: Pelé 9. plads, Gas, guld

1995 VM i Toronto
Holdplacering: Guld
Bedste bud: Zorba, bronze

1996 EM i Hamborg
Holdplacering: Guld
Bedste bud: Hansen 6. plads

1996 VM i San Francisco
Holdplacering: Guld
Bedste bud: Hansen, bronze

1997 EM i Amsterdam
Holdplacering: Guld
Bedste bud: Korte, sølv

1997 VM i Barcelona
Holdplacering: Guld
Bedste bud: Korte, bronze og Sputnik, sølv (sprint)

1998 EM i Graz
Holdplacering: Uafklaret
Bedste bud: Sputnik/bronze (sprint)

1998 VM i Washington
Holdplacering: Guld
Bedste bud: Korte, guld – Hansen, sølv – Pia, sølv

1999 EM i Gijon
Holdplacering: Sølv
Bedste bud: Korte, sølv og Sputnik, guld (sprint)

=================================================

EM for Cykelbude

1996 - Hamburg
1997 - Amsterdam
1998 - Graz
1999 - Gijon

=================================================

På DE GRØNNE BUDE's hjemmeside finder man følgende opslag:

CYKELBUDE SØGES!

Har du lyst til et job som cykelbud?

Så kan du læse mere her på siden.

Det vigtigste at huske, når du bliver Grønt Bud er, at du er vores kunders ansigt udadtil.

Når vores kunder bruger De Grønne Bude, sender de samtidig et signal: om at være miljøbevidste, moderne, friske osv. Derfor er det utrolig vigtigt, at du er med til at give alle kunder en god oplevelse.

Løn
Du kan blive cykelbud på fuld tid eller deltid. Som cykelbud tjener du 53% af en turs pris.Efter en måneds prøvetid er du garanteret en mindste- timeløn på 86,95 kroner, og de fleste ligger og svinger på en timeløn mellem mindstelønnen og 150 kroner. Du får desuden et cykeltillæg til vedligeholdelse af din cykel på 1,7%. Derudover følger din ansættelse overenskomsten mellem De Grønne Bude og SID - Lager og Handel.

Som cykelbud kører du på din egen cykel, som skal overholde loven og passe til De Grønne Budes profil. For eksempel skal der være skærme på cyklerne, så kundernes breve og din rygsæk ikke bliver svinet til i dårligt vejr. Som ansat er du dækket af de lovpligtige erhvervsforsikringer. Men hvis et bud får en bøde for ulovlig kørsel, må han/hun selv betale.

Fysik
Jobbet som cykelbud er sjovt, men det kan også være hårdt - og du kan være sikker på, at du kommer i god form! Derfor er det vigtigt, at du har en rimelig god fysik, et godt humør og en god portion tålmodighed. Du bliver ikke superbud på en uge. Det tager lidt tid at vænne sig til de mange kilometer og til at finde rundt i byen.

Uddannelse
Alle nye cykelbude kommer igennem De Grønne Budes introduktionsprogram, som både omfatter servicepolitik, betjening af radioudstyr og sikkerhed. Samtidig vil du i en periode blive oplært i jobbet af et erfarent bud.

Alder
Det yngste grønne bud er lige fyldt 18 år. De ældste bude er omkring 40 år. Kønsfordelingen er ca. 15% piger og 85% drenge. Styrmand Tine Wendner er den medarbejder, der har længst anciennitet. Hendes første arbejdsdag var 4. juli 1989 - 14 dage efter firmaet åbnede. Kaj er det bud, der har brugt flest timer i sadlen for De Grønne Bude. I løbet af de snart seks år, han har været fuldtidsbud, har han kørt 108.000 kilometer, hvilket svarer til Jorden rundt mere end to en halv gang!

Budenavn
Når styrmanden skal give budet Peter, Henrik eller Anette en besked, så nytter det ikke, at adskillige bude reagerer på netop de navne. Derfor har De Grønne Bude indført et system med kaldenavne. Som bud vælger du selv, hvad du vil hedde, og fantasien får frit løb: Sputnik, Granskov, Bønne, Fremad, Skyggen, Farmer, Bonanza, Sunshine, Tigerdyr, Badedyr, Tagsten, Zeus, Virus, Tintin, Gogge, Zappa, Netto, Pondus - for blot at nævne nogle få.

Uniform
En af de ting, der har gjort De Grønne Bude kendte i byen og ude i verden, er vores grønne uniformer. Når du starter hos De Grønne Bude får du to uniformer, som du selv skal sørge for at vaske og holde i orden. Og specielt det med at få uniformen vasket er vigtigt. Du kører og sveder meget hele dagen, og når du træder ind I receptionen skulle det gerne være som et frisk pust udefra og ikke en ildelugtende oplevelse.

Karrieremuligheder
Mange starter som cykelbud for at tjene penge og nyde det frie liv, inden de begynder på en uddannelse. Men med 200 medarbejdere er De Grønne Bude en større arbejdsplads, som også kan byde på andre spændende jobs. Erfaringerne viser fx, at de bedst kvalificerede til jobbet som styrmand eller mellemleder er tidligere cykelbude. Derfor sidder der i dag mange eks-cykelbude som gruppeledere, styrmænd eller selvstændige vognmænd.

Sikkerhed
Trafikken kan være en farlig arbejdsplads. Men i De Grønne levetid er ingen kommet så voldsomt til skade, at det har haft en dødelig udgang. Men selvfølgelig er der skader. Og det er oftest bude, som kun har været ansat i kort tid, der kommer galt afsted, fordi de mangler rutine og overblik i trafikken. Derfor er det vigtigt, at du passer på dig selv overholder både færdselsreglerne og De Grønne Budes trafikpolitik.

Som grønt bud skal du altid køre med cykelhjelm. Effekten af hjelmen er jo beviselig - vi har et utal af flækkede, knækkede og smadrede hjelme liggende. Vores politik er, at det ikke skal være folks egen beslutning, om de vil have smadret hovedet. Vil man arbejde for De Grønne Bude, må man finde sig i at være ordentlig beskyttet.

Og det gælder faktisk ikke om at køre stærkt, for at tjene penge! Det handler om at kende byen, smutvejene og kunderne. Og da alle bude kører med "nummerplade" ved vi altid, hvem der kører råddent!

 

=================================================

 

 


 

 

Cycle Messenger World Championships (Wikipedia)

 

CMWC 2002 (YouTube)

 

Vi vil gerne frem

 

Diverse Index

 

Til forsiden