Dato: 2011.Dec.23
Fra: Erik Bjerre
Vedr.: Freddy guitarer

I forlængelse af den her tråd http://www.cykelkurt.com/musik/60-erne/sofeldt.html har jeg fundet vedhæftede billede frem af mit orkester The Differents fra Kirkebjergsalen, Kirkebjerg Torv i Brøndbyvester. Mine forældre holdt deres runde fødselsdage m.m. i salens store selskabslokale, og min konfirmationsfest blev holdt der d. 4/10 1964.

Jeg fik en 3/4 size Høfner spansk guitar i konfirmationsgave af min mormor, og min interesse for den klassiske klaverundervisning fadede til mine forældres store fortrydelse derefter hurtigt ud. Jeg gik på Gildhøjskolen og blev straks efter konfirmationen spurgt, om jeg ville være med til at starte et orkester af 3 drenge, som alle gik en klasse under mig. Vi startede med at øve på mit værelse Tranevænget 24 2.tv. med 3 spanske guitarer og en lilletromme på stativ med verdens dårligste bækken.

Og så hurtigt tilbage til Kirkebjergsalen og til det vedhæftede billede. Vi spillede vel en halv times tid, på instrumenter vi lånte af det orkester (hvis navn eller medlemmer jeg ikke husker), der var hyret til at spille til et spejderbal. Min mor havde syet de fine rød- og sortternede veste. Vi havde hvide skjorter og sorte nappaslips, og vi havde fantastisk opbakning fra publikum, som for manges vedkommende også var skoleelever på Gildhøjskolen. Stor succes.

Og frem til pointen - jeg ses spillende på en Freddy guitar og syngende i en B&O båndmikrofon. Guitarens finish svarede til Fenders 2-Tone Sunburst, indlæggene på gribebrædtet lignede Høfners, den havde pick ups, der mindede om en blanding af Soapbars, D'Armond og dem Ventures guitarerne havde, en on/off switch for hver pick up, men jeg husker ikke, om den havde tremolosystem, hvilket ikke kan ses på billedet p.g.a. min hånd. Et klassisk Ludwig trommesæt og en række VOX AC30 medvirkede nok til en vaskeægte pigtrådslyd.

Jeg kunne skrive en bog eller 2 om min vej gennem et langt liv med pigtrådsmusik, men her bare et par berøringsflader med andet indhold på dine spændende sider. Jeg har spillet i Brøndby Pop Klub med The Differents, bl.a. den aften med Small Faces og The Move. Vi spillede på scenen op mod banen lige efter The Move havde afsluttet deres sæt med at smadre fjernsyn, affyre røgbomber og sparke et dobbelttrommesæt ud over scenekanten, så vi startede mens publikum søgte mod udgangen for at få frisk luft.

De oprindelige Yardbirds spillede i klubben med stor succes, og blev hyret til at komme igen. De var imidlertid blevet opløst i mellemtiden for senere at genopstå som Led Zeppelin, og dette orkester spillede som The Yardbirds i Brøndby Pop Klub, for at opfylde den gamle kontrakt.

Der var orkan den dag. Færgerne sejlede ikke, og deres grej stod i en kassevogn i Nyborg. Peter Isaksen ringede til mig for at høre, om klubben kunne låne vores grej til Led Zeppelin/Yardbirds, og det fik vi da arrangeret. Vi viste dem til rette på grejet, de var enormt søde, ydmyge og taknemmelige. Det blev en uforglemmelig aften, for nyheden om Led Zeppelin var endnu ikke udbredt. Deres første album var ikke kommet, men de spillede selvfølgelig materialet fra det, og vi gik fuldstændig bagover, da vi aldrig nogensinde havde oplevet så seriøse og fuldstændig ufattelig dygtige musikere. Telecaster spillet med violinbue - puha...

Vi stillede også anlæg til rådighed for Steppeulvene med Stig Møller og Hasse & William. Det var, så vidt jeg husker, første gang jeg stiftede bekendtskab med chilummer, røgelsespinde, hjemmesyet tøj og musik, som for en stor dels vedkommende opstod på stedet - freaky...

Min senere vej har blandt andet ført mig forbi Super Sound, hvor jeg bl. a. arbejdede sammen med Arne Schrøder. Jeg har set at hans kone Nanci er nævnt som kilde et sted. Hende traf jeg senest til Arnes bisættelse R.I.P. En af Super Sounds (mange) forretninger hed Mørkøv Musikcenter med - surprise - Sven O. Møller som daglig leder. Vi var i perioder i næsten daglig kontakt. Senere spillede jeg med The Rocking Ghosts fra 1989 - 1999 og fra 2001 - ? med Sir Henry.

Håber vi ses en gang derude et sted!

Med venlig hilsen

Erik Bjerre
Bygvænget 11
4681 Herfølge

 

Gretchen

 

--------------------------------------------

 

LINKS


Rockscenen i 1960'erne

Alt det andet...

 

 

POST Index

Til forsiden