Mail fra 54/1959-64 Henrik Mundt:

Dato: 2009.Okt. 08
Fra: Henrik Mundt
Til: CykelKurt

Hej broder,
har användt en del af min formiddag at beundre din skriblerier. Du er ganske grundlig! Det er faktisk otroligt vad man husker bare man ser et enkelt ord!

Du har bl.a. fortalt om alle vores lärere incl. ögenavne HEHE. Men har du glemt at Sigurd (med näsen) bl.a. eller "den lille hornbläser med det store horn". Det siste p.g.a. störelsen på näsen men også hans heftige lydeffekter når han pussede näse.

Personal (stuepiger): Erna - siste året - for min del - lang mager ikke särlig kön, men söd og rar, et godt meneske helt enkelt. Skulle tro at du havde henne 64-65.

Så har vi Lilian Höjer kom fra Kvistgård - hun var et af vores "drömmeobjekt".

Og så var der den blonde Köbenhavner med en lidt egen gåstil. Jeg har bestämt for mig at hun hed Jakobsen i efternavn, hun boede i Fredericiagade ganske tät på Landsretten - hon hade de sköneste "bröd", jeg har nulleret dem nede i parkanläget ved klädefabrikken. Ja det var tider, hvor alt var forbudt og alt skulle pröves og sansynligtvis mest derfor. I dag er det noget annet som er förbudt og nu er man ikke fuldt så nysgerig.

Var et smut inde hos Tommy - ak ja - han avprövede også det med kökkenpigerne. Og blev opdaget af LUX. Ja hvorfor skulle jeg väre den eneste? M.a.o. han fik en vis rutine!!

Erik frode Jörgensen - de lange vandringers mand - har båret sin hund hjem mere end en gang. Han havde en collie som han tog med sig når han gik sine ture ofte på en 50-60 km. Om jeg ikke er helt galt i byn begyndte han 1961, om det var om foråret eller efter sommerferien er jeg ikke sikker på. Cand mag i dansk - havde vi ham ikke i historie med? Han skulle ha gået helt op i limninerne om han havde hört sproget i dag. Efter vad jeg har hört blev han ca. 90 år og boede i Humlebäk frem til sin död.

Ha det godt og pas på dig!!!

Hilser Hense

PS
Vår veninde fra Fredericiagade driller - jeg ser hende frem for mig, men navnet!!!! Jeg skal nog komme på det og så får du det!!

H//H

============

Hej Hense,
åh det er rart at høre fra dig, jeg troede sgu du havde stillet sutterne eller sådan noget, du kom jo inde i OHF for nogle år siden.

Glæder mig at der stadig er liv i dig!

Send endelig, hvad du kommer i tanke om!!

Stor hilsen
Kurt

============

Mail fra 54/1959-64 Henrik Mundt:

Dato: 2009.Okt. 08
Fra: Henrik Mundt
Til: CykelKurt

Hej tilbage

Nej sat träskoene vil jeg gerne vente med lidt endnu! om jeg får lov at välje, men det er der ingen större sansynlighed for. På den anden side set, så höster fan ikke sine så grönne. Derimod så jeg at Sten (17) har givet tapt. Synd. Hvor mange er vi tilbage fra vores årgang (59)? Men det har du vel ingen styr på? Du har jo to at välje mellem, det gör det jo ikke lettere.

Nej som sagt har jeg ikke givet op endnu. Jeg forlod Danmark for andre gang efter et kortere studiebesög på Fyn. Jeg var så dum at jeg tog kontakt med min biologiske familie og det blev et rigtigt skud på stolpen. Min ½ söster var meget tät på at hun lykkedes at dele min kone og mig. Vi blev tvunget at sälje vad vi hade og träkke os tilbage. Så vi er tilbage i Skåne nogle erfaringer rigere! Og en flok penge fattigere. Trösten er at det seneste dog kun er materielt.

Aprospros Info: Doris har skiftet navn giftet om sig og flyttet till Frederiksund med omegn, men har sin sön med Nauta i Espergärde. Alt efter vad Nauta selv har fortalt, da jeg talte med ham for 5 år siden. Og så var det tyst på den front med. Han sejlede jo på Vestafrika med noget rederi på Tåsinge. Vad jeg har forstået er de köpt af et annet og Björn hängte vist i en tynd tråd. Men det er som sagt länge siden.

Ak ja vi "skorper" spreder os som gräshopper! Mödte en lidelsesfälle her i Skåne for 4 år siden. Han hade köpt hus her som skulle renoveres. Han hade en ovn han ville sälje. Jeg var og glo. På en eller anden måde kom vi ind på Hellebäk og så var mundtöjet i gang. Köpe ovnen tog ca. 20 minuter, men det tog 3 timer at komme derfra. Joda han viste alt om "Söms" törst, så jeg fik en hastig opdatering om det også.

Det kommer mere en annan dag.

Sad og kom at tänke på vår gode Hans Christian Backhaus fra Hornbäk. Har du nogen aning om hvor han blev af? Jag har forsök lidt både her og der, men ikke fået bid. Og så var det Tomas Piper - du ved ingenting?!

H//H

============

Hej Hense, tak for alle oplysninger, som jeg (vi) læser med interesse.

Åh ja, ang. dødsfald så er der jo også 15 Poul Kjærgård Andersen og 37 Claus Maiboe, som begge forlængst er døde og borte. I klassen neden under, som jeg også gik i, har bl.a. 96 Briand Strack og 97 Torben Gavnholdt opgivet ævret inden de nåede pensionsalderen.

Ang. dine spørgsmål, så kan jeg ikke besvare dem - jeg ved ikke hvad der er sket med de pågældende. Du kan prøve at spørge i OHF (Opfostringshusforeningen), om de kender noget til sagen.

Send endelig mere guf, hvis du kommer i tanke om noget!

Hilsen
91 / 1959-65 Kurt

============

Mail fra 54/1959-64 Henrik Mundt:

Dato: 2009.Dec. 08
Fra: Henrik Mundt
Til: CykelKurt
Emne: Om mig

Du efterlyste lidt om mig så det er vel bare at lystre!!!

Skulle tro at jeg begynder efter mine dage i Hellebäk. Som skevet står kom jeg i läre som elektriker i Kvistgård. Med den enorme lärlingelön af 90 öre i timen blev der ikke råd til ens det mest basale. Derfor fik jeg hver måned köre til "Söm" og häve et legat på 300:- kr. Det rakte med nöd og näppe til dagen og vejen. Skulle det noget ekstre til var det at väre konstruktiv! Og vist lidt pussel her og der så blev der lidt guldkant på weekenderne sammen med 93 Laursen og dagelev Gunnar Rasmussen på Strandpavilionen i Nordhavnen bl.a. Den gang kunne vi få en minitaxi fra Hellebäk til Helsingör for en tier.

Nå efterhånden udvidedes bekendskapskredsen så vi prövede bl.a. "Kings Club" i Köbenhavn. Gunnars foräldre var så storladna at vi rödder fik lov at låne firmabilen - en Renualt 4 (på gule plader) til vores returrejser fra Köbenhavnstrup. Jeg har kört mange branderter til Hellebäk i den bil - ingen nävnt ingen glemt! Og bemärk venligst uden at jeg var innehavere af et körekort. Det var sku da meget godt skuldret af en pukkelrygget?

Nå, efter 4 år og 5 måneder var min läretid ved at väre forbi. Jeg havde det siste år 5 kr. i timen. Men tro for al del ikke at min ökonomi var noget at juble over. Jeg var stadigväk afhängig af "Söm" med legatet! Men den 5/12 1968 var min pine forbi og jeg kunne begynde med en lön af 12:50 i timen. Vilket svir!!! Jeg blev meget hurtigt meget klogere!

Jeg var af den overbevisning at nu kunne man skaffe sig en lejlighed i stedet for et värelse!!! HAHA grinede jävelen!!! De eneste lejligheder som gik at få i Helsingörsområdet var på "Vapnagård" og de billigste kostede 1900 kr om måneden. Tak for kaffe! Under tiden havde man ju til og med skaffet käreste og naturligtvis skulle vi flytte sammen. Så blev det også, men under noget mer beskedne former. Lejligheden kunne vi ikke beholde, så det var med til at stimulere kreativiteten. Vi var på vej til Australien, men det gik i fisk. I stedet blev jeg så gift. Ikke for at disse to fenomen ska sättes mod hinanden!!!! Samtidigt rykkede sesionen i min frihed - og jeg hade ikke lyst at ödelägge min tid med sådant idioti!!!

Men en af i familien kunne ordne en lejlighed i Sverige for 300:- kr. for al del svenske, men det var endog meget billigt i sammenligning, og så kunne jeg få arbejde med ca. 18:- kr. i timen. Valget var ikke så svärt. Så den 11/9 1971 samlede vi vores pakkeniliker og overlod slagmarken til alle i andre!

Og vi er ikke blevet skuffede. Vi har i dag 3 börn og to börnebörn. Vi er stadigväk gift, så nu närmer det sig 40 år.

Interesser:
Fugle blev grundlagt af vores MG-körende engelsklärere og den har hold i sig. Siden hen har jeg lagt mange timer på vores lokale vetranjernbane - og jeg har kört damplokomotiv i flere omgange, er i dag nästformand. Skulle ville komme ud og fiske lidt oftere. Er glad for naturen i stort. Har 4 bifamilier og to huse at rode rundt i. Så der er nog at lave, selv om man ikke er interesant for arbejdsmarkedet, som jeg ikke savner for 5-öre. Og så er der alt det jeg har glemt at fortälle + det som jeg ikke vil berätte om.

Summa sumarum: et godt liv!

H//H

============

Mail fra 54/1959-64 Henrik Mundt:

Dato: 2010.April.06
Fra: Henrik Mundt
Til: CykelKurt
Emne: Dengang

Hej Kurt og resten af banden med.

Jeg stod i dag og huggede brände. Det er et arbejde hvor tankerne flyver frit.

Af en eller anden grund kom jeg at tänke på Politikens gul/sort stribede Hvem/Hvad/Hvor eller hvad det nu er de hedder - jeg ved ikke engang om de existere endnu.

Der fantes andet i den serie, bl.a. var der "Dansk Slangordbog" - jeg kan stadigväk se den for mig!

Hvem som tog den med til Hellebäk kan jeg ikke huske. Det skulle ikke forbavse mig om det var Maribo, hans ordbehandling var i hvert fald noget ud over det sedvanlige!!

Bogen blev noget af en bibel!! Alle skulle läse den! Hvilke stikord som blev läst först behöver vi ikke gå ind på her og nu. Den blev under alle omständigheder indkörsport til mange "mistolkninger".

E.F. Jörgensen blev halvt hysterisk når vi presenterede Johannes den 5. Jensen - alias Johannes V. Jensen eller BSSS Ingeman. Mange gode grin kom fra denne bog. Forfatteren var Kaj Bom.

Da jeg forlod Hellebäk var min tanke at jeg skulle have den bog selv. Men på en lärlingslön på 90 öre i timen var der kke plads til en sådan luxus og det önske gik i oplösning.

Da jeg siden var färdig med lärlingetiden kom jeg på den magelöse ide at jeg skulle läse till el-ingeniör. Min realexamen var ikke god nok til det, så jeg blev trukket ind på et preperantkursus i Valby. Der var det de sedvanlige emner. Matematiken var helt Ok frem til det kom til "mängdeläre" - oh vé oh pine. Det var sort snak for mig. Jeg har aldrig hört om det siden heller, så det var nok en af de modefluer som herskede omkring 1970.

Derimod var Dansk en oplevelse. Jeg opdagede at flere af mine fristile gik at genanvende. SUPER - det tog en halv time at pudse på gamle texter og sagen var kringeling.

Og nu kommer det spöjse.

Min dansklärer var en figur på ca. 55 år og hed Kaj Bom !!!!!!!

Det tog mig ikke mange dage att få lirket en konversation i gang med Kaj. Jeg fortalte om mine erfaringer med Dansk Slangordbog i kostskolemiljöet og Kaj var frelst. Så bar det sig ikke bedre en dag end vi/han kom ind på dansk litteratur. Og han undrede om der var nogen som hade läst "Fugle kring fyret" - der for en djävel i mig!! Jeg spurgte om ikke titlen var fejl. Kaj så helt konstig ud i ansiktet og bedyrede at det var da vist den korrekte titel og hvad jeg mente med min kommentar. Nu var jeg begyndt at skape mig, så jeg fik for mig at det var lige så godt at löpe linen ud og påstod rent ud at titlen var: Fluer kring fyren!!!

Först så Kaj helt forkert ud, sidenhen fläkkede träskoen. Der blev ikke gjort ret meget mer i den leksionstime!!!

Min lykke var gjort. I alle mine skoleår var det det eneste sted hvor jeg fik topkaraterer.

Kaj Bom var en meget speciel person med en enorm humor.

Det var alt for i dag.

H//H

============

 

 

Dagbog fra DKO

 

DKO personale

 

Til forsiden