Hamburg


Gammeldags hjuldamper på Elben.
Til venstre efterses et moderne containerskib i tørdok hos Blohm & Voss, Dock Elbe 17.
Ude bagved ses nogle enorme kraner, som laster og losser containerskibe.
Foto: Cykelkurt

stort billede

B&V Industries

 

En by ved Elben, oktober 2012

 

Af Kurt Starlit

 

Hamburg, er det ikke bare et sted man farer forbi, når man i en grusom fart skal ned til de varme lande? Jo måske, men gør man alligevel forsøget og giver byen en chance, vil man opdage at den har meget at byde på. Det er f.eks. helt åbenlyst, at Hamburg har en erhvervsmæssigt drevet havn, der i modsætning til så mange andre (f.eks. København) stadig er i fuld vigør. Havnen er blandt de største i Europa - ligesom byen er MEGET større end København - og altid fuld af aktivitet. Skibe fra hele verden ligger til reparation og eftersyn på byens værfter, containere i alle nuancer er stablet i store højder og kæmpe kraner panorerer ustandselig henover hele menageriet. Som turist kan man få et førstehåndsindtryk af forholdene, hvis man møder op på en almindelig arbejdsdag. Det prøvede Kurt og konen, da vi boede fire dejlige dage på

Grand City Hotel Berlin
Borgfelder Straße 1-9
20537 Hamburg
S Bahn: Berliner Tor
U Bahn: Berliner Tor


Foto: Cykelkurt

Hotellet er hverken værre eller bedre end mange andre, så der er ingen grund til at gå i detaljer med forholdene. Vi fik opfyldt vore behov for mad og søvn til en rimelig pris, og kan derfor ikke forlange mere. Måske skulle man tilføje, at hotellet er centralt beliggende op til et grønt område med tre minutters gang til S- og U-banen Berliner Tor. Et stoppested længere fremme ligger byens centrum samt hovedbanegården Hauptbahnhof, der er på størrelse med en dansk stationsby.

Hamborg (Wikipedia)

Hamburg billeder (Google pics)

Hamburg seværdigheder

Turen frem og tilbage foregik med SAS og deres CRJ-900 fly fra den canadiske Bombardier fabrik - et smukt og velfungerende fly, som kom til Danmark første gang omkring årsskiftet 2008-2009, som erstatning for Dash 8Q-400 fra samme fabrik.

Hamburg Airport (Flughafen)

Hamburg Airport (dansk tekst)

Hvad forbinder man ellers med Hamburg? For mange er det noget med håndbold i HSV Hamburg eller fodbold i Hamburger Sports Verein, hvor en række danske spillere plejer deres professionelle karriere. For mit eget vedkommende forbinder jeg Hamburg med min barndom, hvor sangen "Das Herz von St. Pauli" ofte blev spillet i radioens ønskeprogrammer i sidste halvdel af 1950'erne. Melodien stammer fra filmen af samme navn med Hans Albers i hovedrollen.

Shopping er også noget, der funker i Hamburg, lysterne kan f.eks. udfoldes i Mönckebergstraße (U Bahn: Mönckebergstraße), som starter ved Hauptbahnhof (hovedbanegården) og slutter ved Rathaus (rådhuset). Her finder man indkøbscentre som f.eks. Europa Passage, Galeria Kaufhof, Karstadt og Saturn.

Nå ja, Hamburg er også noget med THE BEATLES. Det var jo her The Fabulous Four slog sig løs, dengang gruppen omkring 1960 spillede i en skummel sidegade til det famøse Reeperbahn. På en bustur rundt i St. Pauli kvarteret kommer vi forbi gruppens frisør Salon Harry i Davidstraße 23, som angiveligt (iflg. Harry himself) har skabt de fire Liverpool-drenges frisure dengang for længe siden.


Salon Harry
Foto: Cykelkurt

stort billede

Fra min egen ungdom husker jeg, at Tony Sheridan & The Beatles udsendte nogle plader fra den berømte STAR CLUB i Hamburg, bl.a. "When The Saints" og "My Bonnie". Senere har de fire drenge fra Liverpool fået en Beatles-Platz (Beatles Plads) opkaldt efter sig, ligesom gruppen har fået sit eget museum, som dog desværre viser sig at være lukket:

Beatlemania
Nobistor 10
22767 Hamburg
S Bahn: Reeperbahn

 


St. Pauli Museum
Foto: Cykelkurt

stort billede

 

Hamburg

Reeperbahn
U Bahn: St. Pauli eller Feldstraße

Reberbanen som en del af St. Pauli kvarteret forbindes ofte med det lette kavalleri, og sådan var det sikkert også engang, men eftersom sømænd på landlov efterhånden er et overstået kapitel, er det så som så med den slags nu om dage. Det, man ser mest her, er turister. Dog går der stadig historier om kvarterets ældste luder Elly, der gik på efterløn som 82-årig efter mange års tro tjeneste, når hun betjente trængende sømænd fra alle verdenshjørner. Busguiden fortæller et par saftige historier under turen gennem St. Pauli og det tyske publikum klukker indforstået både her og navnlig der under fortællingen.

Reeperbahn.dk

Hvad er en reberbane forresten? Det kan man få et svar på, ved at konsultere ordbogen, hvor man bl.a. kan læse:

En reberbane er en bane, hvor man laver reb.

eller

En reberbane er en arbejdsplads til traditionel rebslagning, d.v.s. fremstilling af tovværk. Teknikken kræver, at hele tovet under fremstillingen er udstrakt, hvorfor reberbaner er meget lange, for at man kan fremstille tovværket i de fornødne længder. I Karlskrona findes således en overdækket reberbane fra 1690'erne, der er 300 m lang.

 

Bus-, havne- og kanalrundfart
En nem og behagelig måde at få det store overblik er, at tage på rundfart med bus eller båd. En sejltur op og ned ad Elben og dens forgreninger er den perfekte måde at opleve Europas næststørste havneby. Bemærkelsesværdigt er det dog, at alle former for guidance foregår på tysk - vi oplevede aldrig en engelsk, fransk endsige skandinavisk oversættelse af det tyske. Man får derfor spændt sine tyskkundskaber til det yderste, hvis man vil følge med i lidt af det, der bliver snakket om. Guiderne er alle gode til at blande tørre facts med saftige historier fra det virkelige liv samt deres egen bramfri mening om sagen. Det sidste nød vi i særlig grad.

Hamburg bus tour

Hafen Hamburg (Port of Hamburg)

 


Landungsbrücken
Foto: Cykelkurt

stort billede

 

Außenalster og Binnenalster, to søer i centrum
På en times sejltur på de to søer rundt får man et indblik i boligstandarden for det højere society. Guiden fortæller om den-og-den kendte person der bor i det-og-det dyre boligkompleks til den-og-den kvadratmeterpris. Altsammen vældig imponerende, men samtidig en smule forargeligt, når man samtidig hører om de betingelser der gælder for almindelige lønmodtagere.
Never mind: Den store Außenalster sø kan man gå rundt om på ca. 1 time - mens den lille tager ca. 20 min. Turen omkring Außenalster er med smuk natur, restauranter, bådudlejning, overklassens pragtboliger m.m. Stemningen omkring Binnenalster er på mange måder som Sortedamssøen i København. Sluttelig daffer vi ind på kæmpekonditoriet "Alex", hvor vi nyder en Käsekuchen mit Himbeeren - og stærk kaffe, natürlich.


Sejltur på Außenalster
Foto: Cykelkurt

Sejltur på Binnenalster

Alster-søerne

 

Miniatur Wunderland
Modelleisenbahn Wunderland
Kehrwieder 2, Block D
20457 Hamburg

www.miniatur-wunderland.com
U Bahn: Baumwall

Stedet er for alle, som er begejstret for modeljernbaner. For mit eget vedkommende var højdepunktet at nyde den store lufthavn i miniformat, for ikke at tale om de mange modeljernbaner fra hver sin verdensdel, f.eks. Skandinavien. MW mener selv de er verdens største, og det skal nok være rigtigt, for man bliver stort set aldrig færdig med at beundre alle de smukke og gennemførte detaljer. Fru Cykelkurt, der ellers ikke er spor interesseret i elektriske modeltog, blev f.eks. rørt over et sted, hvor der var opført kolonihaver, for selv om detaljerne er ganske små, kan man tydeligt se, at der bliver dyrket blomkål i haven.

Der er også denneher model af et udendørs koncertområde, som på mange måder minder om Roskilde Festival. Musikerne farer rundt oppe på scenen, man ser dem i nærbillede på storskærme ved siden af scenen. Alt er som i virkeligheden med lydtårne og roadbusser bagved. Man ser blitzlysene fra de mange menneskers kameraer, som fotograferer ved denne event. Gradvist ændres belysningen, så det nu er aften. Man ser de mange mennesker foran scenen tænde lightere, som bevæges i bølgeform, frem og tilbage. Og sådan kunne jeg blive ved, detaljerne er uendelige, så derfor er der også kun at sige: Sehr gut, vielen dank - men tag selv derned og bliv overbevist!

Lilleputkøbing i aftenlys

Den store lufthavn by night

Udsnit af motorvej

Wunderland demo I

Wunderland demo II

 

Empire of Döner & Bäckerei
På vejen til og fra hotellet opdager vi, at der ligger en tyrkisk kebab, som stort set altid har åben. Priserne er lave og maden er glimrende, altså holder vi til her. Hver gang er det en fornøjelse at tale med de tyrkiske ansatte, som er imødekommende og taler et godt tysk - de fleste af dem er jo født og opvokset i Tyskland. Deres arbejdsomhed og flid er beundringsværdig og jeg spørger til arbejdsmuligheder, boligpriser og muligheder i almindelighed i forbundsrepublikken. "Sehr schlect" svarer en ung mand, som af ren og skær nødvendighed bor sammen med fem andre unge i en 3-værelses (lejet) lejlighed. De fleste unge har lange arbejdstider, lav løn og høje boligudgifter. "Sehr schlect", siger den unge mand igen og sender mig et sigende blik.

 


Denne lokalpils nød vi på den tyrkiske kebab.
Foto: Cykelkurt

 

En dansk pige
På hovedbanegården var vi flere gange inde og kigge, dels for at få noget at spise og dels for at finde ud af lokaliteten, som er overvældende i sin storhed. På et af de små steder kommer vi i snak med en ung servitrice (til højre i billedet), som viser sig at være dansk - flyttet herned for to måneder siden. Hun bor tilleje sammen med to tyske veninder - ellers vil det være helt umuligt at få råd til at bo i Hamburg-området. Til gengæld er lønningerne betydelig lavere end i Danmark, betror hun os, så masser af unge mennesker flytter stort set aldrig hjemmefra, fordi det økonomisk er helt umuligt at få enderne til at mødes. Det er et friskt initiativ den unge pige viser, men jeg blev nu noget beklemt ved tanken om alle de stakkels unge, der kan se frem til masser af år i ufrivilligt samkvem med forældregenerationen. Er vi på vej mod de samme tilstande herhjemme?

 

Yul Anderson
Vores gamle ven fra Købmagergade i København optræder også her i byen. Vi fik tilfældigt øje på hans plakat i indkøbsgaden Mönckebergstraße. Hvordan det hænger økonomisk sammen for Anderson må guderne vide. Ihvertfald ser det ud til, at han til stadighed formår at afholde koncerter med sig selv i hovedrollen rundt omkring i verden.

 

Øvrige attraktioner
Udover de allerede nævnte attraktioner har Hamburg meget andet at byde på, f.eks.

Speicherstadt Museum,
Der Fischmarkt,
den store park Planten und Blomen med vand-, lys- og musikkoncerter,
den endnu større Botanischer Garten,
HSV Hamburg (håndbold),
Hamburger Sports Verein (fodbold),
Hamburger Kunsthalle,
St. Michaelis Kirche,
St. Pauli Museum,
det 270 meter høje TV-tårn Heinrich Hertz Tower,
Hans Alber's Museum,
Hagenbeck Tierpark (dyrepark) samt
U-bådsmuseet.

 

Turen hjem
Fra vores lokale station Berliner Tor stiger vi for sidste gang på S-Bahn linie S1, som kører direkte til Hamburg Airport - en tur på 20 minutter. Hjemturen til København foregår med SAS på 45 minutter. Da vi igen står på en mørklagt Kgs. Nytorv kl. 21 søndag aften, går det med grusom tydelighed op for os, at vi er kommet tilbage til landsbyen og gadekæret: ingen trafik og ingen leben. Og selv om jeg holder af København, virker den sammenlignet med europæiske storbyer meget lille og meget stille. Nok om det, hvis ovenstående beskrivelse har givet lyst til at se en spændende og dynamisk by, er det bare om at spænde sutterne og komme afsted til Hamburg - den store by ved Elben.

 

 

LINKS

Vejret i Hamburg

Hamborg (Wikipedia)

Hamburg billeder (Google pics)

Hamburg seværdigheder

Sightseeing in Hamburg (eng. tale, incl. 8 minutters video)

48 Stunden Hamburg

Hamburg opleves bedst fra en cykelsadel

 

 

 

Ovenstående indtryk fra Hamburg er i høj grad personlige og langt fra komplette. Har du derfor tilføjelser, rettelser eller andet som kan komme fremtidige rejsende til gode, hører jeg gerne fra dig. Skriv venligst til:


 

OBS!
Vedr. stavemåden af byens navn, så er jeg klar over, at det på dansk rettelig staves HAMBORG, men da både tyskere og englændere staver navnet HAMBURG, har jeg valgt denne stavemåde for at dække flest mulige søgninger.

 

Rejse Index

 

Forsiden