Korsika

 

 


En færge fra fastlandet anløber havnen i Bastia

 

 

September 2014

 

 

Af Kurt Starlit

 

 

Korsika er en ø i Middelhavet på størrelse med Sjælland plus Lolland-Falster - 8.680 km2 for at være helt nøjagtig. På TV blev der vist en række smukke glimt fra øen, da Tour de France 2013 kørte de tre første etaper her. Derfor var der heller ikke andet at gøre, end at rejse derned og kigge nærmere på varerne...

 

 

Rejsen
Det er problematisk at komme med fly direkte til Bastia (by i det nordlige Korsika) fra Danmark. Vi vælger derfor en omstigning i Frankfurt med tilhørende ventetid, hvilket medfører at vi bruger ca. 10 timer på hele rejsen. Flyselskabet er Lufthansa, prisen er små 6.000 kr. for to returbilletter og alt fungerer på bedste måde.

 

 


Grækerne var de første som gav øen tilnavnet "Skønhedens Ø".

Og Korsika er uden tvivl den smukkeste ø i Middelhavsområdet. Når bjergene møder havet, er det med en pludselig overgang. De forrevne klipper mod det krystalklare hav. Kysterne veksler mellem klipper og bugter, vige med læ og de smukkeste hvide strande med klart turkisgrønt vand, som i starten af maj ligger øde hen.

Bjergene er overalt nærværende og høje.

Denne voldsomme kontrast gør øen til lidt af en perle.

Besøg på Skønhedens Ø

 

 

Hotellet
Vores hotel ligger centralt i Bastia med udsigt over havnen. Hotel Posta-Vecchia er rimeligt indrettet med rimelige priser. En overnatning for to mennesker koster ca. 700 kroner. En glimrende morgenmad koster derudover 70 kr. pr. person.

Hotel Posta-Vecchia
8, rue Posta Vecchia
20 200 Bastia
Corse
France
Hotel Posta-Vecchia

Udsigt fra hotelvinduet

Det lille torv bag hotellet

 

 

Bastia
Bastia er en havneby i den nordlige ende af Korsika. Med 43.000 indbyggere er det den næststørste by på øen (Ajaccio er størst med 65.000 indbyggere). Hele øen har ca. 300.000 indbyggere. Vi vælger at opslå hovedkvarteret her, fordi byen er anløbssted for en lang række færger fra fastlandet. Desuden udgår der jernbane herfra til resten af øen - se beskrivelse længere nede.

Gare de Bastia
Square Maréchal Leclerc
20 200 Bastia
Corse
France

Gare de Bastia

Bastia banegård og omegn

Kurt & konen i Bastia

Udsnit af færgehavnen

Indsejling til lystbådehavnen

Lystbådehavnen

Mindesmærket for Jean Nicoli (1899-1943) er placeret uden for et gymnasium i den centrale del af Bastia. Som ung skolelærer gik han ind i det kommunistiske parti, hvor han desuden var et ledende medlem af den korsikanske modstandsbevægelse under anden verdenskrig.

Korsika var besat af italienske (fascistiske) og tyske (nazistiske) styrker, og Nicoli fungerede som chef for arbejdet med at modtage, skjule og fordele våbenhjælpen fra de allierede. Det var under dette arbejde, at Jean Nicoli blev arresteret, og i august 1943 blev dømt til døden og halshugget af de fascistiske bødler.

Jean Nicoli når at skrive nogle få afskedsord til sine børn på en cigaretpakning, inden hans bødler eksekverer dommen. Hans datter Francette har gemt brevet, som i dag er kendt af alle korsikanere. Det lyder sådan her på originalsproget:

A mes enfants,
Tout à l'heure je partirai. Si vous saviez comme je suis calme, presque heureux de mourir pour la Corse et pour le parti. Ne pleurez-pas, souriez-moi. Soyez fier de votre papa. Il sait que vous pouvez l'être, la tête de Maure et la fleur rouge, c'est le seul deuil que je vous demande. Au seuil de la tombe, je vous dis que la seule idée qui, sur notre pauvre terre, me semble belle, c'est l'idée communiste. Je meurs pour notre Corse et pour mon Parti.

En forsigtig oversættelse kunne lyde:

Til mine børn,
jeg er nødt til at forlade jer. Men jeg er rolig, næsten glad, for at dø for Korsika. Græd ikke, smil til mig. Vær stolt af jeres far. Han ved, at I kan klare det sammen med jeres mor. På tærsklen til graven siger jeg, at den eneste tanke som virkelig betyder noget, er den kommunistiske idé. Jeg vil dø for vores Korsika og for mit parti.

 

 


Korsika og verdenskrigene

Som en del af Frankrig deltager Korsika i både første og anden verdenskrig.

I første verdenskrig falder over 14.000 soldater - ca. 10% af den mandlige befolkning - hvilket ikke ligefrem skaber varme følelser over for Frankrig hos den korsikanske befolkning.

Man har svært ved at forstå, hvorfor man dels skal kæmpe for et land, som de fleste korsikanere ikke ønsker at tilhøre, dels drage i en krig, hvis fronter ligger så langt væk fra de korsikanske bjerge, at det virker meningsløst.

Under anden verdenskrig mister man knap så mange soldater - til gengæld rykker krigen helt ind på korsikansk territorium. Øen bliver hurtigt besat af Tyskland og Italien, der dog møder indædt modstand fra den korsikanske modstandsbevægelse, som gør livet surt for besættelsesmagten i det ufremkommelige terræn (makien).

Det er derfor ikke tilfældigt, at den samlede franske modstandsbevægelse får tilnavnet Maki efter den korsikanske modstand.

Verdenskrigene har mærket den korsikanske befolkning, og det er de færreste familier der kan sige, at man er gået fri og ikke har mistet nære slægtninge. I selv den mindste korsikanske landsby er der mindesmærker for krigene, og det maner til eftertanke, når man ser den lange liste af døde.

ref.:
Turen går til Korsika (Politikens Forlag)

 

 


Bastia by night - set fra havnen

 

 

Corte
Efter to dage tøffer vi videre op i bjergene med tog til byen Corte midt på øen, hvor vi indlogerer os på Hotel du Nord.

Hotel du Nord
22, Cours Paoli
20 250 Corte
Corse
France
Hotel du Nord

Opråb fra dybet

Corte bykort

Police Municipale

Corte er den tidligere hovedstad med et internationalt universitet og 7.000 indbyggere. Det er også her, at modstanden mod fransk indflydelseer størst: FLNC, Fronte di Liberazione Naziunale Corsu.

I 1982 fik Korsika sin egen forfatning som betyder, at øen dermed har en særlig status i forhold til de øvrige regioner i Frankrig. Ved samme lejlighed fik øen et folkevalgt nationalråd med ret til delvis styring af Korsika's økonomi. Det fik dog ikke urolighederne til at stilne af. Der er bl.a. tale om bombeangreb og andre aktioner mod turistanlæg og regeringsbygninger.

Det største nationalistparti på Korsika er Corsica Nazione, CN. Den væbnede separatistbevægelse Korsikas Nationale Befrielsesfront, FLNC, erklærede våbenhvile i 2002, men en udbrydergruppe, Resistenza Corsa, fortsætter ufortrødent.

Og hvad skal man så mene om FLNC og alle de andre?
Tja, øh....det sikreste er selvfølgelig intet at mene, men på den anden side, når man ser bevægelsens hovedkrav, giver de da en slags mening:

1. Anerkendelse af det korsikanske folk's ret til selvbestemmelse.

2. Fjernelse af alle franske installationer med forbindelse til kolonitiden - herunder den franske hær.

3. Oprettelse af en demokratisk regering, som repræsentant for det korsikanske folk.

FLNC m.fl. har ved en række lejligheder taget (mildt sagt) udenomsparlamentariske metoder i brug, men efter indgåelse af en aftale i år 2000 med centralmagten om endnu mere selvstyre (herunder skolernes ret til undervisning i korsikansk), er størstedelen af urolighederne stilnet af. For en ordens skyld har Paris dog til stadighed et regiment (ca. 1000 mand) af Fremmedlegionen (Légion étrangère) udstationeret på øen (v. byen Calvi).

Som om problemerne med øens selvstændighed ikke var nok, er mafiaen kommet ind som et ekstra krydderi i den politiske suppe. Resultatet er en fortløbende række af mord på højtstående personer, herunder den franske præfekt Claude Érignac i 1998 (se de to videoer herunder).

Korsika vælger freden

Fredshåb for Korsika

Korsika går til kamp for mere selvstyre

Politik på Korsika

Video: Lawlessness

Video: Murder Island


Det korsikanske flag

 

Vi frekventerer selvfølgelig en af de originale gamle barer i Corte: Le Grand Café du Cours. Og heldigvis kan man få mere end drikkevarer herinde, så vi starter diskret op med en tallerken oliven og ost plus en glimrende lokalvin. For sagen er, at man kan få mad og spirituosa i alle prisklasser her.

Le Grand Café du Cours
22-26, Cours Paoli
20 250 Corte
Corse
France

Corte ligger højt oppe i bjergene, ca. 400 meter over havets overflade, så det kan godt blive køligt, når en sky kommer sejlende forbi. Det tilrådes derfor turister og andet godtfolk at medbringe regntøj eller andet overtøj. En hjemmestrikket tommelfingerregel med 1 grad koldere pr. 100 meter viser sig at holde stik: Der er fire grader køligere i Corte, sammenlignet med Bastia.

Corte vejrudsigt

 

 

Ajaccio
Næste dag kører vi med tog mod hovedbyen Ajaccio, hvor vi overnatter på


Hotel Napoleon
4, Rue Lorenzo-Vero
20 000 Ajaccio
Corse
France

Ajaccio er øens hovedstad med 65.000 indbyggere. Samtidig er det byen, hvor Napoleon Bonaparte er født. Her bliver han tilbedt som en helgen. Det er også her begejstringen for den franske centralmagt er størst.

Hotel Napoleon

Bonaparte at your service

Bonaparte & Josefine

Korsika postkort

Café Napoleon

Palais Lantivy,
præfektens embedsbolig

Vi skal selvfølgelig prøve Au Grandval - en typisk fransk bar, hvor intet er forandret siden Bonaparte's dage. Det er helt igennem den franske stil som præger billedet, selv øllet er fransk - og kun fransk - men smager udmærket. Santé!

Au Grandval
2, Cours Grandval
20 000 Ajaccio
Corse
France

Efter en behagelig dag i Napoleon's fødeby, returnerer vi med toget til Bastia, hvor vi de to sidste dage bor på Hotel Posta-Vecchia.

 

 

Vejret
Vejret på Korsika svinger gennem året. I september måned, hvor vi er dernede, ligger døgnets temperatur statistisk mellem 15 og 24 grader. I vores konkrete tilfælde ligger dagtemperaturen oppe i nærheden af 25, svag vind og kun en regnbyge i ny og næ.

 

 

Fugle og dyr
Da hovedparten af vores ophold på øen foregår i de tre byer, Bastia, Corte og Ajaccio, er observationer af dyr og fugle begrænset. Alligevel når vi at se en række fuglearter som f.eks. Gråspurv (i Corte), Sølvmåge (Bastia), Musvåge (v. Mezzana), Gråkrage (v. Borgo), Tyrkerdue (i Bastia), Rød Glente (v. Ponte Novu) og Skovskade (v. Tavera). Desuden et par geder på bjergsiden og 6-7 vildsvin, som et stykke af vejen løber foran på skinnerne, mens togføreren sætter farten ned og trutter i hornet.

 

 

Det korsikanske køkken
Selvom finere madlavning ikke er min store interesse, er det alligevel på sin plads at præcisere, at maden på Korsika er fantastisk. Ost, vin, sardiner, skinke, pølser og vildsvin er specialiteter fra øens eget spisekammer. Første aften slog vi til Søren og gik på anbefaling fra portieren hen på A Scaletta. Det ligger med udsigt over lystbådehavnen, så efter mørkets frembrud er det som et eventyr at sidde på den lille altan og blive opvartet af Gammelfar og hans kone, der tydeligvis sætter en ære i, at gæsten befinder sig godt.

Gammelfar kvækker lidt dansk og kender Bjarne Riis (udt. rizzz) udmærket, så vi ordner verdenssituationen i løbet af ganske få minutter. Meget apropos stykket om Jean Nicoli, så betror han os, at han selv har været med i Maki'en, men eftersom ingen længere gider høre om gamle dage, går han stille med dørene på det punkt.

Nå, tilbage til maden. Når man ser A Scaletta menukortet , er det tydeligt, at det er råvarer fra egen baghave, som er den store leverandør til det korsikanske køkken. Fisk, ost og vin er i særklasse, og vi vakler hjem efter at have kæmpet os gennem tre retter mad i selskab med rare mennesker og fremragende råvarer - Que demander de plus - hvad mere kan man forlange.

 

 


 

 

Jernbanen
Hjemmefra har vi fået tudet ørerne fulde om den fantastiske jernbane på Korsika. Alle steder roses den i høje toner som det helt rigtige transportmiddel, når man f.eks. skal køre op gennem bjergene. Forventningerne er derfor på forhånd store, men jeg må sige at vi ikke blev skuffet: En tur med jernbanen er en oplevelse i særklasse. Jeg vil ikke gå i detaljer, bortset fra at alle gamle tog er skiftet ud med de nye gråblå, som nu om stunder ses på alle strækninger.

Det er også værd at nævne, at de nye tog i den grad er motormæssigt veludrustede, idet toget på intet tidspunkt får åndenød, selv når stigningsprocenten ligger langt over 10 og toget er fyldt helt op med passagerer. Da banen er såkaldt smalsporet (1 meter mellem skinnerne), når hastigheden af sikkerhedsmæssige årsager aldrig over 90 km. i timen - heller ikke på lige strækninger.

REJSETiDER
Bastia - Corte: 1½ time
Corte - Ajaccio: 2½ time
Bastia - Ajaccio: 3½ time

BiLLETPRiSER
Enkeltbillet Bastia-Corte: ca. 10 Euro (ca. 75 kroner) pr. person
Enkeltbillet Corte-Ajaccio: ca. 20 Euro (ca. 150 kroner) pr. person
Enkeltbillet Ajaccio-Bastia: ca. 23 Euro (ca. 170 kroner) pr. person

I øvrigt vil jeg henvise til Ole Juhl, som i 2004 helt fremragende har beskrevet en togrejse med det gamle materiel: "Jernbanen på Korsika".

Jernbanekort

La fenêtre de conducteur

Førerkabinen

Toget holder i Bastia

Kasseret materiel på ruten

Kasseret materiel i Bastia

Kasseret materiel i Bastia

Kasseret materiel i Bastia

Nyt og gl. materiel i Bastia

2 ligeud Bastia-Corte

Vi møder første tunnel

Le conducteur i arbejde

En baguette til arbejdet

Forreste kupé

Udsigt fra toget

Udsigt fra toget

Udsigt fra toget

Udsigt fra toget

Udsigt fra toget

Udsigt fra toget

Udsigt fra toget

En passager kigger ud

Udsigt fra toget

Udsigt fra toget

På vej ind til Corte

 

 


 

 

 

Au Revoir!
Har du oplevet Korsika, har du oplevet det hele. Sådan kunne man passende sammenfatte Korsika, for øen har det hele: sol & strand, mark & skov, sand & vand, blidhed & råstyrke, had & kærlighed, krig & fred, by & land, bjerg & dal - og frem for alt en fantastisk jernbane, som er hele turen værd. Og til trods for et dirrende politisk klima er befolkningen venlig, gæstfri og imødekommende, hvorfor vi kun har haft de allerbedste oplevelser med de lokale. Derfor er der også kun tilbage at sige: Merci beaucoup, Korsika, du smukke ø i Middelhavet, med tak for alt og et håbefuldt


 

 

 

 

LiNKS:

Korsika (Wikipedia)

Kort over Korsika (Google Maps)

Skønhedens ø

Korsika billeder

Intro til Korsika

Paysages de la Corse (video)

A road trip across Corsica

SC Bastia

Bastia (kommune)

Bastia (office de tourisme)


CF de la Corse (Chemins de Fer de la Corse - de korsikanske jernbaner)

de korsikanske jernbaner (Google pics.)

Jernbanen på Korsika (Ole Juhl)


Les Rapides Bleus Corsicatours (rutebus)

Bastiabus (rutebus)

Korsika vejr

Bastia vejr

Vejret på Korsika lige nu

Planter, dyr & fugle på Korsika

Korsika's geografi

Corse Matin (avis hjemmehørende i Ajaccio)

Corse ViaStella (netavis for hele Korsika)

Flere Korsika links

 

 

Ovenstående indtryk fra Korsika er i høj grad personlige og langt fra komplette. Har du derfor tilføjelser, rettelser eller andet som kan komme fremtidige rejsende til gode, hører jeg gerne fra dig. Skriv til:


Venlig hilsen
Kurt Starlit
aka CykelKurt

 

Rejse Index

 

Til Forsiden