Berlinske cykelbaner

 


 

Et kig på 6-dagesbanerne i Berlin

 

6-dagesløb er sagen i Berlin. Siden det første løb blev kørt i 1909, er der afholdt over 100 seksdagesløb. Rent sportsligt har de fleste løb været i top, men økonomisk og politisk er det gået op og ned. Ikke mindst er løbene afviklet i forskellige haller rundt omkring i den tyske hovedstad. Derfor tager vi et kig på de forskellige haller, deres kvaliteter og deres historie.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

1909-11
Ausstellungshallen am Zoologischen Garten
Hardenbergstrasse
Charlottenburg
Berlin

 


Året er 1906, AZG til venstre i billedet er just færdigbygget.

stort billede

 

Det første seksdagesløb i Berlin bliver kørt 1909 i Ausstellungshallen am Zoologischen Garten i Hardenbergstrasse (bydelen Charlottenburg). Bygningerne bliver også kaldt Wilhelmshallen (da. Wilhelmshallerne), bygget i årene 1905-06 til forskellige typer udstillinger. Men altså også tre gange til 6-dagesløb.

I 1912 bliver den vestlige hal ombygget til teater.
Fra 1913 til 1915 bliver der vist film på en billed-projektions-maskine. Teatret hedder i denne periode Cines-Palast.
I 1919 bliver teatret ombygget til biograf med 1740 siddepladser. Den åbner 18. september 1919 med premiere på filmen "Madame du Barry".

Summa summarum: De tre første berlinske seksdagesløb bliver kørt i AZG.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

1912-72 (med afbrydelser)
SPORTPALAST
Potsdamer Strasse 172
Schöneberg
Berlin

 


 

SPORTPALAST bliver kendt under en række forskellige navne såsom

Hohenzollern-Sportspalast an der Potsdamer Strasse,
Sportspalast an der Potsdamer Strasse,
Berliner Sportpalast eller simpelthen
Sportpalast.

Fra det 4. løb i 1912 bliver der kørt seksdagesløb i Sportpalast.

Sportpalast var en sports- og kongreshal med plads til over 10.000 tilskuere. Den lå på Portsdamer Strasse 172 i bydelen Schöneberg. Hallen bliver bygget i 1910 og nedrevet 1973. Den bliver især kendt på grund af talen, som Joseph Goebbels holder der i 1943, hvor han opfordrer til total krig.

Ved åbningen i november 1910 er hallen en sensation, især på grund af skøjtebanen, som dengang var den største i verden. Hallen giver for første gang ishockey og hurtigløb på skøjter mulighed for at blive set af et stort publikum. Alt efter typen af arrangement og hvordan stolene bliver placeret, kan salen rumme op til 10.000 tilskuere. Dermed var Sportpalast i mange år den største hal i Berlin.

Siden 1912 foregår det årlige seksdagsløb i Sportpalast. Hallen bliver også anvendt som biograf, og bliver i 1919 betegnet som den største biograf i verden.

 


1932, det 27. berlinske seksdagesløb skydes i gang i Sportpalast.

 


Bemærk

I 1924 og 1925 bliver seksdagesløbene afviklet i Ausstellungszentrum Kaiserdamm (i daglig tale bare Kaiserdamm), derefter vekslende mellem Sportpalast og Kaiserdamm. De sidste år op til og med 1934 køres udelukkende i Sportpalast.

 

Efter ophævelsen af forbuddet mod NSDAP i september 1928 bliver deres arrangementer i Sportpalast stadig hyppigere. Efter den nazistiske magtovertagelse i 1933 bliver det oppositionen forbudt at holde møder i Sportpalast, ligesom det sidste seksdagesløb i Sportpalast bliver kørt i 1934. Man anser fra nazistisk side seksdagesløb for at være underlødigt, dekadent og usundt for den tyske ungdom.

Den 30. januar 1944 bliver Sportpalast ødelagt af allierede bomber. Dog - allerede under krigen bliver murbrokkerne fjernet fra ruinerne, og i vinteren 1944-1945 bliver der vist kunstskøjteløb under åben himmel.

Efter krigen bliver Sportspalast genopbygget i en stærkt forenklet form, og i 1949 bliver den udstyret med et nødtørftigt tag, som forbliver der indtil bygningen rives ned. Den store foyer bliver dog aldrig senere genopbygget.

I de følgende år bliver Sportpalast fortrinsvis brugt som koncertsal, bl.a. med The Who, Pink Floyd, Beach Boys, Jimi Hendrix, Deep Purple og The Nice. Af andre stjerner, som optråder i Sportspalast kan nævnes Ella Fitzgerald, Lionel Hampton og Frank Zappa.

Sportpalast's tidligere popularitet bliver dog aldrig genskabt. Hertil kommer at sektorgrænsen ligger tæt ved, og efter etableringen af Berlinmuren i 1961 mister hallen sin centrale placering og får sit indtægtsgrundlag alvorligt beskåret.

Da driften af hallen ikke længere kan betale sig, og ejeren uventet dør, bliver hallen i 1973 solgt og nedrevet til fordel for et socialt boligbyggeri.

 


6-dagesvalsen
Det var i Sportpalast at "Seksdagesvalsen" første gang blev hørt. Den var en variant af "Wiener Prater Leben".

Her hører vi en indspilning af nummeret fra 1933, som er navngivet efter stedet, hvor den hører hjemme, "Sportpalast Walzer". Den bliver sunget af Alexander Flessburg og det er den berømte Krücke der fløjter.

Sangen er bygget på Siegfred Translateur's komposition "Wiener Praterleben", der for første gang blev spillet ved et 6- dagesløb i 1923 i Sportpalast i Potsdamerstrasse - stedet hvor det berlinske 6-dagesløb oplevede sin første storhedstid. Det var en instrumentaludgave, der med sine forførende toner kunne bringe det berlinske publikum næsten i ekstase, og klimaks blev opnået, når Krücke piftede med på omkvædet.

Krücke var en berliner-original med det borgerlige navn Reinhold Habisch (1889-1964). Som ung mand havde han mistet det ene ben ved en ulykke, så i stedet for at realisere de sportslige drømme, han engang havde haft, blev han stamgæst ved det berlinske 6-dagesløb. Hans slagfærdighed, hans klovnerier og ikke mindst hans fantastiske evne til at pifte en på én gang iørefaldende og sværmerisk inciterende facon, gjorde ham til en fast bestanddel af 6-dagesløbet. Musikken i sig selv var fascinerende, men det var Krücke, der med sine frække pift for alvor gjorde melodien til 6-dagesvalsen.

 


Den berømte "Krücke", der gjorde Wiener Praterleben til 6-dagesvalsen.

 

Reinhold "Krücke" Habisch blev også inviteret til 6-dagesløb i andre tyske byer for at optræde med sit nummer, og seksdagesvalsen sprang over grænserne. Også til Danmark og København, hvor den var på programmet allerede fra det første 6-dagesløb i 1934. Det var den senere sportsleder Jørgen Beyerholm Sr., som ved de første 6-dagesløb fungerede som pressesekretær, der havde hørt melodien i Berlin og tog den med til København.

 

Berliner Sportpalast (på dansk)

Berliner Sportpalast (på tysk)

Vindere i Berlin

6-dagesmusik (find 6-dagesvalsen og Krücke nederst på siden).

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

ingen seksdagesløb 1935-48 (begge incl.)
Alle seksdagesløb står stille under anden verdenskrig. Nazisterne er ikke begejstret for seksdagesløb, så efter udnævnelsen af Hitler til rigskansler i 1933 går det kun een vej for seksdagessporten. Det sidste løb bliver derfor kørt i 1934 og der kommer først gang i seksdagesløbene igen i 19??.

 

Fra 1953 køres der igen 6D i Sportspalast.
Fra 1960 køres der atter 6D i den genopbyggede Deutschlandhalle.
Derefter vekslende mellem Sportspalast og Deutschlandhalle indtil det sidste løb afvikles i Sportspalast i 1972.

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

1951-1972
DEUTSCHE SPORTHALLE
Stalin Allee / Karl Marx Allee
ØSTBERLIN


 

Efter krigen 1939-45 er Tyskland og Berlin delt i to. De første løb efter krigen køres i Sporthalle am Funkturm - en meget dårlig bane ved radiohuset i Østberlin, som er årsag til flere styrt med dødelig udgang (Rudi Mirke, Paul Kroll, hollænderen van Beeck m.fl.).

Sporthalle er en sports- og mødesal i den østtyske del af Berlin. Den bliver bygget 1951 i Stalin Allee (1961 omdøbt til Karl Marx Allee). Sporthalle å på hjørnet af Stalin Allee og Lebuser Straβe.

Hovedindgangen til den 28-meter høje bygning er udformet som en søjleportal, hvorpå der er monteret et stort relief med sportslige motiver. Hallen har et 1000 kvadratmeter sportsareal, svarende til en håndboldbane med sikkerhedszone, og med plads til 5.000 tilskuere.

Da stålbjælkerne, som ear nødvendige for tagkonstruktionen, ikke er tilgængelige under opførelsen, er man nødt til at forsyne hallen med en hjælpekonstruktion, som godt nok forstærker taget, men samtidig forringer udsynet væsentligt inde i hallen.

Efter åbningen af Sporthalle i august 1951 bliver den et velbesøgt mødested for blandt andet håndbold, volleyball og boksekampe. Udover sportsbegivenheder bliver hallen brugt til en række udstillinger.

I november 1961 bliver Stalin monumentet overfor hallen fjernet og vejen mellem Frankfurter Tor og Alexanderplatz omdøbt til Karl Marx Allee.

Fra 1962 til 1968 er hallen midtpunkt for det østberlinske julemarked.

På grund af en række skader og fare for sammenstyrtning må hallen lukkes en periode i 1968. Den sidste store udstilling er i 1969 i anledning af 20-årsdagen for DDR.

I 1972 bliver hallen revet ned.

 

Deutsche Sporthalle (Wikipedia)

http://www.youtube.com/watch?v=NhFSJl4p70M">Deutsche Sporthalle (YouTube)

DS 1952

DS 1956

DS 1962

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

1950 - 1992
WERNER SEELENBiNDER HALLE

Lenin Allee
Landsberger Allee / Paul Heyse Straβe
Prenzlauer Berg
ØSTBERLIN

 


WSH 1958

 

Den nye DDR stat (Deutsche Demokratische Republik) satsede på at demonstrere kommunismens overlegenhed gennem sport og opvisning. Derfor blev der bl.a. investeret i sportshaller, cykelsport og svømning.

I Østberlin foregik banecykeling i Werner Seelenbinder Halle. WSH var en indendørs sportsarena beliggende i Berlin's Prenzlauer Berg distrikt.

Werner Seelenbinder Halle lå i det gamle DDR og blev bygget i 1950. Der kørtes kun amatørløb, aldrig professionelle 6-dagesløb.

WSH er navngivet efter modstandsmanden (mod nazi-styret) Werner Seelenbinder. Han var tysk wrestling mester og deltog i sommer olympiaden 1936. Desuden kæmpede han som organiseret kommunist imod det nazistiske diktatur. Efter mere end to år i fængsel og konzentrationslejr, blev han af det nazistiske regime dømt til døden ved halshugning. Det skete den 24. okt. 1944 i fængslet i Brandenburg.

WSH åbnede 1950 i det daværende Østberlin i et forhenværende kvægmarked og slagteri. Hallen havde plads til omkring 10.000 tilskuere.

Indtil åbningen af Palast der Republik i 1976, brugte det østtyske enhedsparti (SED - Sozialistische Einheitspartei Deutschlands) WSH til sine kongresser.

Fra 1970 til 1990 blev hallen også brugt til den årlige festival for politiske sange. I marts 1988 havde den engelske gruppe Depeche Mode sin østtyske debut her.

Hallen blev brugt til politiske begivenheder, koncerter, messer og sportsbegivenheder. Den blev ombygget i 1966-67, hvorefter den fortrinsvis blev anvendt som sportshal.

WSH blev sluttelig lukket og revet ned i 1993. På det tidspunkt var muren faldet og de to Tysklande genforenet. WSH blev i 1997 erstattet af den nuværende Arena Velodrom.

 

Werner Seelenbinder Halle (tysk)

Werner Seelenbinder Halle (eng.)

WSH arkivbilleder

WSH 1956

WSH oversigtsbillede

WSH kort 1954
Bemærk, Landsberger Allé er under kommunistisk regime ændret til Lenin Allé.

1983-billet til WSH

WSH 1986

Visa til Østberlin, 1971

Werner Seelenbinder

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

1960 - 1990
DEUTSCHLANDHALLE
Messedam 26,
VESTBERLIN


Deutschlandhalle 2006

stort billede

 

Deutschlandhalle blev bygget til Sommer-OL i 1936 og indviet af Der Führer (Adolf Hitler) i 1935. Herfra stammer også de mange optagelser med nazisternes propaganda-parader under olympiaden i Berlin 1936.

Deutschlandhalle blev i 1936 anvendt til de olympiske konkurrencer i boksning, vægtløftning og wrestling.

Under en udstilling om de tyske kolonier i 1938 fløj Hitler's privat-pilot Hanna Reitsch rundt i en helikopter inde i Deutschlandhalle.

Bygningen var 117 meter lang og 83 meter bred og havde plads til 16.000 tilskuere.

En stor del af bygningen blev ødelagt under de allierede bombetogter i 1943, men blev genopbygget efter krigen, og hallen åbnede igen i 1957.

Deutschlandhalle blev den vigtigste arena i Vestberlin med Holiday-on-Ice, boksekampe og koncerter. Muhammed Ali har bokset her, ligesom Abba, Rolling Stones, David Bowie, Queen og Jimi Hendrix har optrådt her. Deutschlandhalle fungerede som 6-dagesbane i årene xxxx - 1990 (årstal indsættes).

Efter genforeningen af de to Tysklande i 1990 gik hallen ud af brug og blev helt lukket i 2009. Gennem årene er der slidt, ombygget og repareret så meget på hallen, at det berlinske bystyre til slut valgte at rive bygningen ned. Det skete rent fysisk i december 2011.

 

======

 

2010.Nov.09:

Last Thursday, the Berlin Senate decided to tear down the Deutschlandhalle arena. On its place, they plan to build by the end of 2013 a multi-functional two-story building. This will also be a temporary replacement for the International Congress Centrum Berlin (ICC) which will be refurbished between the years 2014 and 2016.

The decision was greatly welcome among those involved in the congress and conventions business, who had been dealing with lack of certainty affecting their activities, not knowing where they would be able to host events taking place while ICC would be refurbished.

The conventions and meetings market is quite important for the city of Berlin, generating an average of 1.53 billion euros worth of annual revenues and securing almost 30,000 jobs. In the first half of 2010, 53,250 events of these kinds took place in Berlin, with 4.2 million people taking a trip to Berlin to attend these activities. The conventions industry also favors tourism in Berlin.

Built by Adolf Hitler for the 1936 Olympics, the Deutschlandhalle is located in the Westend neighborhood of Berlin and used mainly for musical events and shows.

http://www.etravelblog.com/convention-center-berlin/

 

======

 

DH i luftperspektiv

Deutschlandhalle 1950

Billet til Bowie koncert 1978

Deutschlandhalle postkort

Deutschlandhalle (på engelsk)

Deutschlandhalle (på tysk)

Nazi sports stadium demolished

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

1997 -
ARENA VELODROM
Landsberger Allee / Paul Heyse Straβe 26,
Prenzlauer Berg
BERLiN

 


Velodromen i aftenlys. Bagved skimtes svømmehallen.

 

Muren er faldet i 1989, de to Tysklande er genforenet 1993, så i forbindelse med det forenede Berlin's ansøgning om værtsskabet for de Olympiske Lege i år 2000, bygger man den nye velodrom i Landsberger Allee.

I modsætning til de øvrige haller, er velodromen udstyret med en permanent bane, som er klar til brug døgnets 24 timer, året rundt.

Set oppefra kan hallen minde om en UFO, der er nødlandet i det grønne landskab.

Selve cykelbanen er lavet af original sibirisk gran, som bliver regnet for det bedste træ til dette formål.

Den tidligere Bremen-direktør Heinz Seesing kommer til Berlin og giver nyt liv til det 6-dagesløb, som efter den sidste udgave i den gamle Deutschlandhalle i 1990 forekommer stendødt. Han har nye ideer og et nyt syn på tingene. Her på Landsberger Allee får han mulighed for at lave et nyt og bedre 6-dagesløb i den ny Velodrom.

Arena Velodrom ligger iøvrigt på nøjagtig samme sted, som Werner Seelenbinder Halle i sin tid har ligget i det tidligere Øst-Berlin. Dengang hed Landsberger Allee iøvrigt Lenin Allee.

Siden 1997 er det den nye Velodrom på Landsberger Allee som lægger bane til 6-dagesløbene i Berlin. Der er fuldt hus hver aften i de seks løbsdage, for alle billetter er udsolgt måneder i forvejen. Sammenlignet med f.eks. København, hvor der i Forum i bedste fald var plads til omkring 5.000 mennesker (mod 12.000 i Berlin), kan det ikke undre, at Berlin er i en klasse for sig selv.

I 2011 blev seksdagesløb nr. 100 afviklet på banen i Landsberger Allee - et flot jubilæum!

 

Hovedindgangen ud mod Landsberger Allé togstation

Velodrom & Svømmehal set fra luften

Velodromen & Svømmehal set oppefra. Landsberger Allé togstation ses til højre.

Et vue fra jernbanen ind over velodromen

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 


En betydningsfuld person

Vi skal også lige have en person med, som i den grad har betydet en genopblomstring af det berlinske seksdagesløb: Otto Siege. På hjemmesiden for Berliner 6-Tage Rennen kan man i nov. 2014 læse (i oversættelse):

 

Vi sørger over Otto Ziege


Otto Ziege mens han kørte som professionel

 

Berlin, 9. november 2014

Det berlinske seksdagesløb sørger over tabet af Otto Ziege. Det berlinske cykelidol er afgået ved døden i en alder af 88 år. Ziege døde efter længere tids sygdom.

Otto Ziege er født i 1926 og var i sin ungdom professionel cykelrytter fra 1947 til 1956. I 1949 fejrede han sin største sportslige triumf, da han blev tysk mester på landevej.

Fra 1958 fungerede Ziege som sportslig leder af det berlinske seksdagesløb, som på daværende tidspunkt havde til huse i Sportspalast hallen i Potsdamer Strasse. Denne stilling bestred han fortsat, da seksdagesløbet flyttede til Deutschlandhalle i xxxx (årstal) og indtil 1990 på adresssen Messedam 26.

Ved siden af Berlin var han sportslig leder af 6-dagesløbet i Dortmund i perioden 1976 til 1996.

I 1997 genoplivede Ziege det skrantende 6-dagesløb i Berlin og vendte så at sige tilbage til sin hjemmebane.

Udover karrieren på vinterbanen var Otto Ziege også igennem fire år landstræner for de tyske landevejsryttere, ligesom han i mange år var præsident for det berlinske cykelforbund, hvor han indtil sin død var æresmedlem af præsidiet.

Et stort menneske er gået bort.

 


Otto Ziege mange år senere

 

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

 

LiNKS:

Berliner Winterbahnrennen

 

Berliner 6-Tage Rennen

 

Vindere i Berlin

 

 


 

 

 

Sidst, men ikke mindst, er der i 2012 udsendt en bog (på tysk) af Werner Ruttkus & Wolfgang Schoppe med titlen: "Rundenkreisel & Berliner Luft" med undertitlen "Auf den Spuren des Berliner Sechstagerennens."

Bogen behandler de forskellige epoker i det berlinske seksdagesmiljø indgående - og kan absolut anbefales.

 

 


Tak!

Iøvrigt skylder jeg tak til Henrik Elmgreen, som har været så venlig at stå bi med råd og fakta undervejs. Stor tak til Rico!

 

 

Har du kommentarer eller andet som kan bringe siden up to date, vil det glæde 6-dagesfolket og CykelKurt at høre nærmere. Skriv til:


Venlig hilsen
Kurt Starlit
aka CykelKurt

 

 

6D Index

 

Til forsiden