Parløbets hjemmebane

 

Madison Square Garden er banen, hvor parløbet blev opfundet (da. parløb = eng. Madison).

Det er et stort sports- og underholdningskompleks midt i New York, opkaldt efter pladsen, hvor arenaen oprindelig var placeret: på Madison Square.

Pladsen er i sin tur opkaldt efter USA's fjerde præsident, James Madison, 1751-1836.

På dette sted er der gennem tiderne afviklet et utal af arrangementer såsom cykling, boksning, musik, cirkus, hundeudstilling, Demokraternes partikonvent og meget mere.

Madison Square Garden har ligget fire forskellige steder i New York i sin mere end 100-årige historie. Vi tager et kig på de fire bygninger....plus den femte, som i disse år (2007) er under overvejelse.

 

 

Af Kurt Starlit

 

 


Det oprindelige Madison Square Garden fra 1879.

 

 

Madison Square Garden I, 1879-1890

Stedet for det første Madison Square Garden - nu om dage kendt under navnet Madison Square Garden I - var en tidligere jernbanestation på hjørnet af 26. Street og Madison Avenue tilhørende New York and Harlem Railroad selskabet.

Da stationen blev flyttet til sin nuværende adresse på Grand Central Terminal i 1871, blev den forladte bygning solgt til P.T. Barnum og omdannet til en hippodrom (cykelbane) under navnet Barnum's Monster Classical and Geological Hippodrome.

I 1876 blev hippodromen omdøbt til Gilmore's Garden, som en æresbevisning til Patrick S. Gilmore, Amerikas mest kendte dirigent på daværende tidspunkt. Gilmore mest berømte komposition var "When Johnny Comes Marching Home". Gilmore's Garden var en såkaldt open-air arena, altså en cykelbane under åben himmel.

Et par år efter købte millionæren William Henry Vanderbilt stedet, som blev genåbnet for publikum den 30. maj 1879 under navnet Madison Square Garden. Banen, som i dag omtales under navnet Madison Square Garden I, var bygget udelukkende med banecykling for øje.

 

 


Som erstatning for den oprindelige MSG, byggede Vanderbilt i 1890 MSG II, tegnet af Stanford White.

 

 

Madison Square Garden II, 1890-1925

Det andet Madison Square Garden var designet af Stanford White i 1890, og var den andenhøjeste bygning i New York med plads til 8.000 tilskuere, som var rekorden på daværende tidspunkt.

Adressen var stadig Madison Square pladsen, deraf navnet Madison Square Garden - også kaldet The Garden eller forkortet MSG.

MSG II rummede bl.a. et teater, en koncertsal, lejligheder, en tagterrasse og byens største restaurant. The Garden var vært for alle mulige begivenheder, og var i særlig populært p.g.a. boksningens popularitet på den tid.

På det sportslige plan skete der det, at baneløb over 6 dage blev forbudt af sundhedsmæssige hensyn. Der var for mange ryttere som ikke kunne klare mosten, og derigennem kom til skade på banen. Til gengæld fandt en geschäftig person på at sammensætte rytterne til par, som ved at skiftes til at sidde på cyklen, kunne kæmpe sig gennem 6 dages uafbrudt kørsel. Det var her på Madison Square Garden II at verdens første parløb blev kørt i 1899. Siden da har parløb været benævnt "Madison" i de engelsktalende lande (og "Americaine" i Frankrig for at gøre sagen komplet).

I 1925 blev bygningen jævnet med jorden, for at gøre plads til et forsikringsselskab (New York Life Insurance Company).

Madison Square Garden II, 1924

Madison Square Garden II, 1927

Madison Square Garden II, 1930

 

Den amerikanske cykelrytter Bobby Walthour har i sine erindringer fortalt om en dramatisk hændelse på MSG:

stort billede

 

Madison viser tænder

I begyndelsen af 1900-tallet blev professionelt cykelløb i USA mere populært end nogensinde før - for en stor del på grund af fascinationen omkring motorpacede løb. De bedst kørende baner på den tid, forretningsmæssigt og sportsligt, var Manhattan Beach i New York, Charles River i Boston og Vailsburg i Newark (New Jersey).

Seksdagesløbet i New York, december 1900, var en af de mest succesfulde begivenheder i Madison Square Garden's historie. Løbet, der blev vundet af Floyd MacFarland & Harry Elkes, tiltrak mere end 60.000 tilskuere med en anslået indtægt på omkring 40.000 dollar (svarende til over en million nutidsdollar).

MacFarland's dramatiske sejr gav præsidenten for Eastern Baseball League, Patrick T. Powers, ideen til at tjene endnu flere penge på cyklingens store popularitet. Powers udlovede en dusør på 1.000 dollar (86.000 nutidsdollar) til den, som kunne slå MacFarland i et Derny-løb (hvor rytteren kører bagefter en specialbygget tandem motorcykel) på en etape valgfrit 10-25 miles (15-40 km).

Det indlysende valg af modstander til MacFarland var Johnny Nelson, som lå forrest i kampen om mesterskabet i Derny 1901.

De to ryttere indvilgede i, at afgøre duellen over 15 mil (ca. 24 km.) i Madison Square Garden.

Sædvanligvis blev der kun kørt eet løb om året i MSG (nemlig det store 6D i december), men Powers overtalte ledelsen til ikke alene at afholde et ekstra løb, men også at bygge en bane med specielle mål: "10-lap-to-the-mile". Det vil sige, at 10 omgange på banen er en mil (1.6 km). Dermed svarer een omgang til 160 meter - en meget lille bane.

Den nye bane havde stejle sving, som var beregnet til hastigheder på 60 km i timen eller mere. I dagene op til begivenheden afprøvede MacFaland og Nelson banen flere gange, både med uden støtte fra en Derny rytter.

På selve løbsdagen blev tilskuerne mødt af en stank af brændt olie og udstødning fra de trænende tandems. Cykelfans bemærkede dækmærker højt oppe i svingene, som måtte stamme fra Derny-maskinerne.

Stemningen før løbet var elektrisk. Der var en stærk fornemmelse af, at noget ville gå galt. Da MacFarland, Nelson og deres motorcykeltandems klatrede rundt i de stejle sving, sad tilskuerne som på nåle.

Da rytterne gik ind i fjerde omgang af den 13. mil, skred MacFarland's tandem pludselig ud i svinget og ramte banen banen med et tydeligt bump. Fyrretræsstykker fløj op i luften, mens forvredne metaldele blev spredt rundt omkring. Store sprækker blev skåret i banen, mens motorcyklen kurede ned ad banesiden.

Føreren af tandem'en, som var klædt i beskyttende tøj, gled stille og roligt væk fra ulykkesstedet. Men MacFarland, som kørte meget tæk på tandem'en, nåede ikke at reagere. Han røg på langs ind i den forulykkede maskine. Det venstre kæbeben var knust og overlæben var et åbent sår, mens han lå bevidstløs ved siden af de rygende vragrester.

Nelson kørte lige efter MacFarland, da ulykken skete, så han røg ligeledes med i faldet, men undgik med nød og næppe at ramme MacFarland.

Banefunktionærer kom styrtende til, for at hjælpe den bevidstløse rytter.

Nelson var derimod i stand til at rejse sig og køre videre. Mens han holdt et lommetørklæde mod sit forslåede ansigt, lykkedes det ham at gennemføre yderligere tre omgange, inden løbet blev standset og han blev udråbt til vinder, fordi MacFarland var ude af stand til at fortsætte.

Både MacFarland og Nelson kom sig over deres skader fra hændelsen, men den var en påmindelse til dem og andre ryttere om farerne ved deres sport.

ref.: "Life in the Slipstream", The Legend of Bobby Walthour Sr., p. 71-73

 

 


Madison Square Garden III

 

 

Madison Square Garden III, 1925-1968

Den tredie Garden, nu om stunder kendt som Madison Square Garden III, blev bygget af boksepromotor Tex Rickard på hjørnet af 50. Gade og Eigth Avenue i 1925, hvor den fik øgenavnet "The House That Tex Built". Den blev bygget på en grund, hvor der tidligere havde været garager.

Vægten blev lagt på boksning, fordi det var her indtjeningen lå. Selve bygningen var en klar modsætning til de to første versioner af MSG, idet den mest af alt lignede en stor kedelig kasse. Det mest bemærkelsesværdige ved bygningen var den sirlige udsmykning.

Den første store begivenhed var imidlertid et seksdagesløb, som startede 24. november 1925.

Den 17. januar 1941 overværede 23.165 tilskuere Fritzie Zivic i et vellykket forsvar af sin weltervægt titel i kampen mod Henry Armstrong. Det er det største fremmøde som er registreret nogensinde.

MSG III fik en fremtrædende rolle i Ron Howard filmen fra 2005, "Cinderella Man".

Da MSG III blev revet ned i 1968, blev der fremført forslag om at bygge verdens højeste bygning på stedet. Forslaget medførte så megen larm og ballade, at der i stedet blev opført en parkeringsplads indtil 1989, hvor Worldwide Plaza åbnede.

 

 

Cykelhistoriens hårdeste parløb blev kørt på MSG III i 1935:

Endelig i Madison Square Garden

Og så var Kilian-Vopel ved deres drømmes mål: et engagement til det seksdagesløb, der stadig stod som det rigtigste og største af alle, det i Madison Square Garden i New York. Kun et par uger efter Chicago skulle der køres i New York, og selv om der med Schön, Pützfeld og Hürtgen allerede var tre tyskere i feltet, mente Chapman ikke at kunne undvære vinderne fra Chicago.

Allerede den første aften var stemningen og forventningerne store, næsten halvdelen af tilskuerne var af tysk afstamning, aldrig før havde et rent tysk par haft sejrschancer i New York, og man skulle helt tilbage til 1912 for at finde den sidste tyske sejrherre, det var Walter Rütt, »The Bearcat«, der dengang havde vundet med amerikaneren Joe Fogler. Og for at gøre det hele endnu mere tysk, var det selveste sværvægtschampionen Max Schmeling, der skød startskuddet.

Med 18 par på den korte 166 meter bane var det svært at begå sig, og den store Kilian styrtede ikke mindre end 16 gange. Og atter måtte tyskerne finde sig i at have kommissærerne med sportsleder Frank Kramer i spidsen imod sig, og på ny regnede bøderne ned over dem, men med en gage på nu 175 $ pr. dag var der råd til at betale dem. Og de to venner fik lov at opleve den igen ganske særlige stemning ved New Yorker seksdagesløbet, hvor der er liv døgnet igennem. Fra tidligt på dagen bringer de mange italienske tilskuere liv på tilskuerpladserne, og de er ikke til at drive væk, når eftermiddagens jagter og spurter er overstået. De har forsynet sig rigeligt med brød, vin og kvinder og gør seksdagesløbet til en folkefest. Om aftenen underholder syv jazzorkestre, og der er liv natten igennem, når der er blevet stille på Broadway og når Metropolitan Operaen har lukket de sidste gæster ud. Wallstreetbosserne udsætter kæmpepræmier i spurterne, og Sonia Henie, Douglas Fairbanks Jr. m.fl. lader sig se på tilskuerpladserne.

Jernhårdt er løbet også: ikke noget med at køre på det grønne fortov, der afspærres med sandsække, og turistcykel med opadbøjet styr og bred sadel i neutralisationsperioderne kendes ikke. l sin erindringsbog »Allein ist man nichts - als Mannschaft alles« (alene er man intet - som hold alt) har Gustav Kilian om dette seksdagesløb i New York 1935 skrevet, at det var det hårdeste, men også det smukkeste i hans karriere - og sejren, som han og Vopel vandt, samtidig den største, de opnåede sammen.

Da de seks døgn var forbi, havde feltet tilbagelagt en distance af 4.086,2 km, og Kilian-Vopel havde i finalen besejret to af verdens absolut bedste seksdagespar, amerikanerne Walthour-Crossley og franskmændene Letourneur-Broccardo.

Da de kørte æresrunde til tonerne af »Deutschland, Deutschland über alles«, lod deres begejstrede landsmænd det på ægte amerikansk manér regne med papir og konfetti ned over dem.

ref. Verdens bedste seksdagespar

 

 

Tiderne ændrer sig og intet varer evigt, så det sidste 6-dagesløb på MSG blev kørt i 1961. Man var dermed nået op på 75 seksdagesløb, inden boblen brast. Den sidste aften blev det ikke desto mindre anslået, at der var 10.000 tilskuere. I de fleste amerikanske 6-dagesløb deltog en del europæere. Det sidste og 75. løb blev vundet af Oscar Plattner & Armin von Buren fra Schweiz. Nu var det hele slut og alle rejste hjem. Da var amerikansk 6-dagesløb gået fra en spæd start i 1870'erne over en drønende succes i 1920'erne, hvor der blev arrangeret løb overalt i USA, frem til en stille død i 1961.

Hvis man vil finde ud af mere om amerikansk banecykling i perioden 1870-1961, kan DVD'en "The Six-Day Bicycle Races" og bogen af samme navn anbefales. De giver tilsammen en spændende, detaljeret og indsigtsfuld beskrivelse af perioden.

 

 


Madison Square Garden IV en aften i 2004.

 

 

Madison Square Garden IV, 1968-

Den seneste udgave af MSG er opført i 1968 på 7. avenue mellem 31. og 33. gade, ovenpå Pennsylvania Station - New York's travleste jernbanestation (kan sammenlignes med Gare du Nord i Paris eller Nørreport Station i København).

I 1991 blev der brugt 200 millioner dollars på renovering af MSG, herunder tilføjelsen af 89 suiter. Det skete på bekostning af flere hundrede alm. siddepladser, som blev fjernet for at gøre plads til suiterne.

Da CykelKurt & familie besøgte stedet i 2004, var det et topmoderne MSG, vi blev præsenteret for. Desværre uden cykelløb, som forlængst er opgivet (det sidste løb blev kørt i 1961), men til gengæld med basketball, ishockey og meget andet. Der er sportsarena og scene på 2 etager, således at der f.eks. kan arrangeres rock-koncert på den ene etage, mens der afvikles ishockey på den anden.

Denne dag var et cirkus indlogeret, dyrepasseren luftede elefanterne i New York's gader, og ude bagved i kulissen skimtedes en ged, der luntede rundt.

Under rundvisningen spurgte jeg guiden, en pæn ung mand i 20'erne, ang. seksdagesløb. Det anede han intet om - intet som helst!!       Med andre ord: seksdagesløb er fortid på MSG. Dog bemærkede jeg i forhallen et par sort/hvide, nærmest brunlige billeder fra svundne tiders parløb - Madison.   Ak ja!

Inside MSG

MSG Transformation

CykelKurt i NY

 

 


Model af Madison Square Garden V

 

 

Madison Square Garden V

I september måned 2005 fremkom The Garden's ejer, Cablevision, med planer for en femte udgave af MSG.

Hvis projektet lykkes, vil et nyt MSG blive bygget i den vestlige ende af James Farley Post Office, i krydset mellem 33. Street og Ninth Avenue. Det giver også mulighed for en tiltrængt udvidelse af Pennsylvania Station.

Det nye MSG, som i givet fald (fortsat) bliver hjemsted for N.Y. Rangers (ishockey) og The Knicks (basketball), kommer til at indeholde afsnit med butikker og restauranter, luksus suiter med udsyn til basketball- og ishockey banen, et museum og en Hall of Fame.

Det nuværende MSG rives ned, for at give plads til et kontortårn.

Legendarisk arena i New York skal rives ned (Politiken, 2013.Juli.26)

Vision for a new midtown (YouTube)

 

 


Model af Madison Square Garden V

 

 

The Garden

Madison Square Garden

Madison Square

Madison Square

James Madison

Det første 6-dagesløb

"The Six-Day Bicycle Races"

 

MSG 1919 (2:04)
Pedal pushers open six day grind - six day cycle race.

MSG 1934 (10:20)
The Six Day Grind at Madison Square Garden.
Six Day Bicycling Short Film featuring
Freddie Spencer, Alfred leTourne, Reggie McNamara,
and Eddie Seufert at Madison Square Garden in 1934.
Also featuring the great mechanic/custom builder Pop Brennan.

MSG 1936 (1:42)
Six Day Bicycle Race (1936)

MSG 1937 (1:08)
Six Day Bicycle Race In New York (1937)

MSG transformation (2:48)
Madison Square Garden Transformation
EarthCam invites people from around the world to watch as Madison Square Garden,
also known as the "World's Most Famous Arena", undergoes a massive transformation.
The images in this time-lapse movie, captured between July 2011 and February 2012,
paint a portrait of the daily progress that's being made.

 

 

Spørgsmål eller kommentarer til denne side, skriv til:

Venlig hilsen
Kurt Starlit
aka CykelKurt

 

6D Index

Til forsiden