From: Henning
To: Kurt Starlit hjemmeside
Date: 2010.June.20
Subject: Kabinescooter

Hej Kurt.

Var lige en tur inde omkring "Månedens Billede" og faldt lidt i staver over "kabinescooteren".

I min barn/ungdom hjemme i Aalborg var der en del af dem af forskellige fabrikater. "Fattigmandsbiler" kaldte vi dem.

Piaggio/Vespa var sådan nærmest en "varevogn". Messerschmidt blev fortrinsvis benyttet af yngre mennesker, der var blevet opgraderet til "bilister"! efter motorcyklen eller scooteren, og sad bag hinanden.

BMW / Isetta og Heinkel var forbeholdt de lidt ældre, satte ægtepar, der (endnu) helst ville sidde ved siden af hinanden!

Specielt husker jeg "Sputnik", en af byens originaler og "pornoforhandler extraordinaire" i "Den bette kiosk", en lille sidegadekiosk, der ikke var meget større end en telefonbox. Han kørte rundt i byens gader på en Vespa kabinescooter og havde altid en lille abe på skulderen. Det var fin service at få XX-litteraturen bragt til døren, (men ikke særligt diskret).

En anden Vespakører var "Vespa Per" der var altmuligmand hos Vespaforhandleren, Verner Lindblad. Han var sådan set ganske normal, men hans ene ben var kortere end det andet, så han haltede - hvilket han kunne gøre særdeles hurtigt, faktisk i løb - og i træsko. Han var desuden ret temperamentsfuld, så det gav sig udslag i sjove episoder. Derudover kørte han rundt i denne kabinescooter og skabte af og til panik i trafikken, ofte hængende halvt ude af kabinen, og bagudvendt! Gad vide, om det var ham, der opfandt f... fingeren, for han benyttede den i hvert fald meget, før den blev "officiel".

(Han var iøvrigt medlem af det sjak, der ofte var med The Strangers, når vi spillede udenbys til bondeballer. Det forløb ikke altid fredeligt!)

De tre andre typer var der også en del af. Bl.a. havde et af medlemmerne i "The Golden Lions" en sådan - jeg husker ikke, om det var en BMV eller Heinkel, men det var den type - og hvor utroligt det lyder, så kørte de 3 mand i den, når de i start-tresserne skulle på spillejob. Trommerne på taget og guitar og forstærker plus et 3-mands "orsjester" i kabinen.

Se evt. Claus Lelling´s side om Dansk Rock, Pigtråd & Beat 1958-68.

(Selv havde vi i starten en Opel Record med tagbagagebærer, så vi var ikke meget bedre kørende - og fire mand. Den blev dog hurtigt suppleret med en anhænger. Senere et Folkevognsrugbrød suppleret med div. privatvogne.)

Ak - "Those were the days". I dag fylder grejet hos nogle bands flere flyttevogne.....men kabinescooteren lever tilsyneladende videre i bedste velgående.

Venlig hilsen
Henning Nojer Nør

 


 

 


Links

Sputnik

Sputnik-abe

Originalen

 

 

Diverse Index

 

Forsiden