Direktør, teater- og musikproducent, kulturformidler Jerry Ritz fylder 60 år torsdag den 24. april 2008.

Beatles gjorde ham til bagmand

I 1964 besluttede Jerry Ritz, at han ville være noget ved musikken. Han var nemlig en af de mange, der gik forgæves til de totalt udsolgte og legendariske Beatles-koncerter i K.B. Hallen. Nogle år senere var han tourmanager for alle de store udenlandske rockgrupper, når de spillede i Skandinavien. The Who, Small Faces, Walker Brothers og Led Zeppelin, for blot at nævne nogle af dem. Torsdag 24. april fylder Jerry Ritz 60 år. Han kan kigge tilbage på 42 år som manager, teater- og musikproducent, kulturformidler og direktør i underholdningsbranchen og som manden bag pladesucceser med Abba, Queen, Dr. Hook og mange internationale stjerner og som personlig manager for Sebastian, Linie 3, Eddie Skoller, Inga Nielsen og stribevis af andre danske kunstnere.

Da Led Zeppelin genopstod for en enkelt aften og gav en forrygende koncert i London 10. december 2007, sad Jerry Ritz med sin kone Annie sammen med 20.000 andre i O2 Arena og lod minderne tordne op til overfladen til lyden af Robert Plant's stadig intense stemme og Jimmy Page's viltre Gibson Les Paul.

Det var mere end et gensyn. Det var en ring, der blev sluttet, og et genhør med et afgørende lydspor til Jerry Ritz' liv. I 1968 var Jerry Ritz ansat som tourmanager hos koncertbureauet Bendix Music. Han var med i Gladsaxe Teen Club, hvor Led Zeppelin spillede deres allerførste koncert under navnet The New Yardbirds. Ikke nok med, at han var med til at sende Led Zeppelin af sted op mod stjernehimlen. Han mødte også sin egen stjerne, nemlig Annie, der var frivillig medarbejder i Gladsaxe Teen Club.

Torsdag 24. april fylder Jerry Ritz 60 år. Han har i over 42 år været en travlt engageret bagmand i alle grene af den danske underholdningsbranche som kulturformidler, koncertarrangør, teater- og musikproducent og personlig manager for nogle af landets største kunstnere.

Det begyndte dog ikke med Led Zeppelin i 1968, men med en anden britisk gruppe nogle år tidligere. Da The Beatles gæstede landet i 1964, stod unge Jerry Ritz sammen med hundredvis af andre uden for K.B. Hallen og kunne høre den fjerne lyd af "I Wanna Hold Your Hand" og skrigende pigebørn inde i salen. Billetterne var revet væk, alt var udsolgt. Den dag besluttede han, at han en anden gang ikke ville stå ude i kulden. Han ville være med der, hvor det skete. Og sådan blev det.

Året efter, da The Who gav koncert samme sted, var han inde i varmen. Sammen med en god ven havde han lavet programmet for koncerten og tog også med bandet på turne til Jylland. Snart efter indledte han et samarbejde med Arne Worsøe og Erik Thomsen og blev en del af det nyetablerede koncertbureau Bendix Music. De kommende år var han skandinavisk tourmanager for store britiske rockgrupper som The Who, John Mayall, The Small Faces, Jeff Beck Group med Rod Stewart, The Herd med Peter Frampton, Eric Burdon & The Animals, The Walker Brothers og ikke at forglemme Led Zeppelin. Når de svenske idolgrupper Tages, Lee Kings, Ola & The Janglers og Hep Stars gæstede Danmark, var det Jerry, der tog mod dem i Helsingør og sørgede for at bringe dem sikkert rundt. Hepstars' keyboardspilleren hed Benny Andersson, og ham kom Jerry Ritz senere til at arbejde meget sammen med.

Skrev kontrakt med Sebastian og Linie 3
Ved en Deep Purple koncert i K.B. Hallen blev han headhuntet og var i årene 1972-1980 repertoire- og marketingchef hos den danske afdeling af EMI. Allerede nogle få måneder efter sin ansættelse spottede Jerry Ritz den unge singer/songwriter Knud Christensen alias Sebastian og stod bag lanceringen af hans første danske album ”Den store flugt”. Albummet med sange som "Når lyset bryder frem”, ”Hvis du tror du er noget” og ”Rose” lå et helt år på DR’s LP top 10 og blev det helt store gennembrud for Sebastian. Senere blev det til flere album med Sebastian samt indspilninger med danske kunstnere som Ina Løndahl, Sanne Salomonsen og Eddie Skoller. Udenlandske kunstnere som Abba, Pink Floyd, Dr. Hook, Queen, Cliff Richard og Paul McCartney nød også godt af Jerry Ritz' markedsføring hos EMI i Danmark. EMI’s omsætning i Danmark, blev mere end fordoblet i de otte år Jerry Ritz var repertoirechef.

1980 etablerede Jerry Ritz sit eget produktionsselskab TUBA, som hurtigt blev et af de førende inden for underholdningsbranchen. Topnavnet Eddie Skoller fulgte med fra EMI, og allerede nogle få måneder efter etableringen af det nye selskab gjorde Ritz et virkelig scoop, da han skrev kontrakt med tre unge skuespillere fra Aarhus Teater, der tilsammen kaldte sig Linie 3. Begrebet personlig manager var ikke tidligere kendt her i landet, men Ritz’ aktive rolle som strategisk planlægger og kreativ producent kom til at betyde meget de kommende år for både Linie 3, Skoller og andre danske kunstnere, der siden kom i hans stald. Det var navne som Tommy Kenter, Klyderne, Peter Larsen og Pallesen & Pilmark. TUBA leverede også store underholdningsshows til koncerthuse og underholdningsprogrammer til DR.

Abba-manageren Stikkan Anderson havde arbejdet tæt sammen med Jerry Ritz i hans EMI-tid og valgte at lade TUBA udsende sit pladeselskab Polars udgivelser. Jerry Ritz havde været med i inderkredsen omkring ABBA fra starten og var med, når der skulle tages beslutninger om, hvilke sange der skulle udgives på singler og den slags. I mere end 15 år arbejdede Ritz tæt sammen med Stikkan fra tiden før ABBA og til musicalen Chess og ABBA’s soloudgivelser i 80'erne. I den periode udgav Jerry Ritz også store danske navne som Hanne Boel (med Blast) og Cæcilie Norby (med Frontline) samt album med skuespillerne Nis Bank-Mikkelsen og Tommy Kenter.

Direktøren for det hele
I 1988 besluttede Jerry Ritz at skære ned på rejseaktiviteterne af hensyn til familielivet og finde en mere permanent base for sine udfoldelser. Han blev udnævn til direktør for det nyopførte kulturhus Trommen i Hørsholm, og stedet blev hurtigt landskendt og model for den række af nye kulturhuse, som i starten af 90’erne blomstrede op rundt omkring i landet. For eksempel Viften, Portalen, Gjethuset og Baltoppen.

Senere var Jerry Ritz sammen med Frank Panduro fra Horsens Ny Teater initiativtager til foreningen KND - Kulturhus Netværk Danmark - for at formalisere samarbejdet mellem de nye kulturhuse. Her var Ritz i en periode næstformand i bestyrelsen. Trods et beskedent kommunalt tilskud lykkedes det ham at få store navne som David Sanborn, Kris Kristofferson, Chick Corea, Barbara Hendricks, Tommy Körberg, Andrew Strong, Inga Nielsen og Shadows-guitaristen Hank Marvin til scenen i Hørsholm.

I år 2000 kom Trommen ud i et mediemæssigt uvejr, da husets bestyrelse blev brugt som kampplads for kommunalpolitikere fra de to borgerlige partier. Trods stor opbakning fra alle i de kunstneriske kredse med Ghita Nørby, Niels Hausgaard og Michala Petri i spidsen blev Ritz gjort til syndebuk og måtte forlade direktørposten, men med et gyldent håndtryk på ca. 800.000 kroner for uberettiget afskedigelse. Som en del af aftalen blev Ritz pålagt en gensidig tavshedsklausul om, at han ikke måtte udtale sig om sin ansættelsestid og forløbet omkring afskedigelsen.

Jerry Ritz etablerede sig herefter som teater- og musikproducent med virksomheden KulturKontakt.dk. Han indledte blandt andet et samarbejde med Sebastian og teatertruppen Mastodonterne og stod som producent bag de store musicalopsætninger af ”Cyrano”, ”Ronja Røverdatter” og urpremieren på ”Klokkeren fra Notre Dame” i Cirkusbygningen. Blandt de kunstnere, han sendte på turne, var den engelske blues-veteran Long John Baldry, den svenske jazzlegende Putte Wickmann og den danske verdenssopran Inga Nielsen. Ritz havde et tæt samarbejde med Inga Nielsen helt frem til hendes død for to måneder siden. Samarbejdet med Inga Nielsen udviklede sig til et nært personligt venskab gennem de 12 år, de arbejdede sammen. De sidst syv år var han hendes personlige danske manager.

Sebastian igen - og nye teaterproduktioner
I 2003 foreslog han Sebastian at genoptage karrieren som performer og fik ham tilbage til livescenen. Siden er det blevet til adskillige Sebastian-turneer under overskriften ”Trubadurens Aften”. Som Sebastians personlige manager var Ritz også manden, der stod bag sidste års gigantiske udgivelse ”Sangskatten – Sebastians samlede værker 1971-2007” med 30 album. En samlet genudgivelse uden sidestykke i dansk populærmusik. Det tog også Ritz mere end tre år at få gennemført projektet. Selvom det flere gange undervejs hang i en tynd tråd, var han stædig og nægtede at give op og kan i dag glæde sig over den flotte modtagelse, ”Sangskatten” har fået af et samlet anmelderkorps og publikum.

Jerry Ritz har i de senere år arbejdet særdeles aktivt med teaterproduktioner. Blandt andet med komikeren Peter Larsen i H.C. Andersen-forestillingen ”Kuk-Kuk Fallera”, Anne Marie Helger i ”Sarah Bernhard” og forestillingen ”Den Lille Prins” med Susse Wold og med musik af Palle Mikkelborg. Ligesom han i mange år har arbejdet tæt sammen med kvartetten Ghita Nørby, Svenn Skipper, Michala Petri og Lars Hannibal.

Selvom Ritz nu er nået alderen hvor der er mulighed for at gå på efterløn, har han ikke planer om at trække sig tilbage foreløbig. Der er planlagt aktiviteter både med nye pladeudgivelser og turneer frem til 2010. I den kommende sæson har han atter en række af sine danske kunstnere på landsturné, bl.a. Sebastian, Ghita Nørby og Michala Petri med sit jubilæumsshow og som noget nyt har indledt et samarbejde med den tidl. Rialto-diretør Anders Ahnfelt-Rønne om flere musikalske teaterforestillingen, som kommer på turné. Uanset om det hedder teater, jazz, musicals, klassisk, folke- og rockmusik, komik eller opera er han personlig engageret. Selv siger Jerry Ritz, at det først og fremmest handler om at holde et tårnhøjt kvalitetsniveau i alt det man producerer uanset genre. "Dybest set handler det om at arbejde med kunstnere, som man respekterer, kan lide at arbejde sammen med, og som man swinger godt sammen med,” siger Jerry Ritz.

Jerry Ritz indtager i dag en række tillidsposter. Han er formand for DMUB – brancheforeningen for 45 danske musik- og underholdningsbureauer, han er aktiv i IFPI’s DMA advisory board og formand for teaterforeningen Hørsholm Scenen og næstformand i Lyngby Kulturforsyning. Han har tidligere været formand for turistorganisationen Københavns Grønne Nord, medlem af Frederiksborg Amts Teaterudvalg og medlem af bestyrelsen for Rungsted Gymnasium. Privat har han siden 1972 været gift med Annie, og sammen har de sønnen Oliver.

Direktør, Teater- og musikproducent, kulturformidler Jerry Ritz fylder 60 år torsdag den 24. april 2008

Reception på selve dagen i Club Royal, KDY, Rungsted Havn 42, kl. 15 - 17.30

 

 



 

Alt det andet...

Rockscenen i 1960'erne

Musik Index

Til forsiden