ARKIV 2003-1 ......Januar-Juni
--------------------------------------------------
2003.Jan.01
VÆR VELKOMMEN
synger de, for det går jo næsten mirakuløst fremad år for år. De fleste af Europas stater er langt om længe blevet enige om at slå kludene (mere eller mindre) sammen, hvilket nok skal vise sig at give problemer i praksis, men trods alt er et bolværk mod handelskrige og det værst tænkelige: militære opgør.
Venstrefløjen i Danmark sidder som sædvanlig med hovedet under armen, og kan ikke forstå hvad vi skal med Euro, Europa eller Europahær, derfor vil der også gå lang tid før de får nogensomhelst indflydelse på den europæiske udvikling. Det kan de takke sig selv for.
Vær velkommen, Herrens år!
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.02
DANMARK DEJLIGST
En nys igangsat kampagne skal få danskerne til at holde ferie i Danmark. Bortset fra de økonomiske bagtanker - som den slags projekter altid er båret op af - er det efter Kurt's mening en fremragende idé at få danskernes øjne op for værdierne i eget land. Alt for ofte er ferie synonym med en overbefolket strand under sydlige himmelstrøg med et bagvedliggende betonhelvede i sytten etager som ikke lader Ishøj eller Brøndby Strand noget efter - altsammen benævnt (gud-hjælpe-mig) "ferieparadis".
Hvis det er paradis, foretrækker Kurt helvede.
Ekstra Bladet
Visit Denmark
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.03
HYLDEST eller KARIKATUR?
Nytårsaften er traditionelt lejligheden for TV-stationerne at sende det lette artilleri i felten, altså stof som ikke altid har den højeste faglige standard. Således havde en station valgt hele aftenen at sende indslag med ELVIS PRESLEY som det gennemgående tema.
Vi har herhjemme en skuespiller - jeg har glemt hans navn, men vi kan jo kalde ham Olfert - som har specialiseret sig i at kopiere Elvis ned til mindste detalje, bl.a. så vi Olfert optræde på Saltlageret for et par år siden, hvor han iflg. de tilstedeværende efterlignede sit ideal imponerende perfekt. Efterfølgende havde TV-stationen planlagt (og betalt) en rejse til USA, hvor Olfert skulle se alle de steder, hvor den hellige mand i sin tid havde gået.
Toppunktet var besøget i Graceland, hvor vores lille ven fra Danmark brød sammen i gråd efter visitten i det allerhelligste. Stedet er som turistattraktion kun overgået af Det Hvide Hus, så det er vel selvklart at der er økonomi i sagen. Man ser i indslaget mennesker der falder i svime ved Elvis personlige ejendele mens andre mediterer i timer ved hans gravsten. Graceland er blevet det nye Mekka, hvor troende fra den ganske verden valfarter hen.
Så er det bare Kurt synes, at det er gået for vidt. Elvis var uden nogensomhelst tvivl en sympatisk person, havde mange fine personlige egenskaber, hvilket altsammen dokumenteres til overflod i udsendelsen. Men han havde også ironi og distance til sig selv som stjerne og den glimmerverden, som han mere eller mindre helhjertet var en del af. Det er den distance de tilbedende tilsyneladende glemmer. Man opfatter tilsyneladende Elvis' liv og karriere som en dødsensalvorlig og forudbestemt beslutning fra de højere magter.
Eller er Elvis måske magten himself?
Kurt er så gammel, at han kan huske Elvis, mens han endnu levede og havde en mere jordnær status i samtiden (skattegæld, utroskab, skilsmisse, narko m.m.). For os, som dengang søgte nye veje, var Elvis slet ikke noget at stræbe efter. Hans musikalske univers, stilen, var hørt tusind gange før hos andre samtidige. Under Olfert's tur til Graceland kaldes Elvis' musikere da også fra flere sider for "Memphis hillbillies", hvilket vil sige noget i retning af bonderøve fra Brønderslev.
Men Elvis havde - det skal indrømmes - en personlig udstråling, som virker tiltrækkende på de fleste - uanset hvad man i øvrigt mener om hans musik. Pengene og successen er manden vel undt, men at dyrke ham som en afgud, er hverken i Elvis' eller menneskehedens interesse - det kan sagen slet ikke bære.
Fald nu ned på jorden - Olfert indbefattet!
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.04
TAGET DER KNAK og HÅBET DER BRAK
Taget på Siemens Arena (tidl. Ballerup Super Arena) brasede delvist sammen i går. Heldigvis kom ingen mennesker til skade, men alligevel kom ulykken som et chok for cykelsporten og for dansk banecykling især, som med nedstyrtningen er sat et år tilbage. Et kostbart år, hvor der var lagt planer for deltagelse i VM, OL og World Cup samtidig med, at man med den nye bane havde fået tiltrukket et stort antal nye talenter. Altsammen hænger det nu i en tynd tråd, fordi træningsfaciliteterne er væk og fremtidsudsigterne usikre.
Det med spænding imødesete seksdagesløb, som skulle have startet den 31. januar, må også aflyses. En perlerække af baneryttere var engageret, danske underleverandører og entreprenører havde indgået kontrakt om levering af alt til faget hørende, Kurt havde reserveret (og betalt) et antal pladser til det årlige højdepunkt - og så falder taget ned. Det er jo til at græde snot over. Elmgreen har udelukket muligheden af at finde en alternativ hal. Det er teknisk umuligt, forklarede han samme morgen i TV.
En af seksdagessportens store profiler, italieneren Silvio Martinello, skulle have kørt sit sidste løb i Ballerup - i øvrigt sammen med sin stabile makker gennem utallige løb, Marco Villa. Heldigvis fik vi dog hilst på Martinello så sent som 27. december, hvor han deltog i det professionelle stævne i Arenaen, mens taget endnu holdt. Godt, at det trods alt varede så længe....
Arrivederci e molte grazie!
Jimmi Madsen chokeret
Kollaps truer
Spær knækkede
Rent teknisk, når man betragter billederne på Arenaens hjemmeside, er spærene stadig fastgjort til ydervæggen, hvilket udelukker disse vægge som årsag til et skred. Fabrikanten Limtræ Danmark A/S angiver på sin hjemmeside et antal haller i Danmark og udlandet, som alle benytter limtræsspær, så konstruktionen som sådan er uden tvivl god nok.
Hallen i Ballerup er alligevel speciel (fremhævelser gjort af Kurt):
Hele den bærende tagkonstruktion er udført i limtræ med hovedspærene udfærdiget som et "fiskeformet" gitterspær med buet over- og underside. Både under- og overflangen har en krum udformning og en totaltykkelse på 480 mm og er udført som kassedragere. Gitterspæret har lodstolper, hvorimod de traditionelt forekommende diagonaler i gitterspær er bortfaldet. Dette muliggøres af den specielle form af spæret, men medfører også en større bøjning i flangerne. Resultatet er en mere slank konstruktion i forhold til traditionelle gitterspær med diagonaler - uden en forringelse af økonomien. Spærene var af transportmæssige grunde delt i midten og samlingen af to halvdele skete på byggepladsen.
Som det ses, er der flere diskutable punkter i den tekniske beskrivelse fra firmaet, men kunne humlen monstro ligge begravet i de beroligende ord: "uden en forringelse af økonomien"?
Noget kunne tyde på det.
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.05
Fri for Færøerne
Med tiden skal Færøerne helt frigøres fra Danmark - især økonomisk. Det er der mange danskere der er glade for - også Kurt.
Men udelukkende at tegne øerne som et økonomisk problembarn, som det ofte sker i den hjemlige debat, er noget af et fejlskud, for alt tyder på at øerne oppe i nordatlanten er på vej til at blive en økonomisk succes: olie i jorden, dambrug i fjordene og teknologisk know-how mellem ørerne. Af egen erfaring ved jeg, at øerne rent naturmæssigt er et besøg værd, det var en smuk og spændende oplevelse at gå i fjeldene, føle himmel og hav når det står i eet eller når solen skinner fra en skyfri himmel. Alt vejr haves - hver dag! Så også på det turistmæssige felt har Færøerne en fremtid.
- Det er planen, at Færøerne skal blive helt uafhængig af støtten fra Danmark, udtaler lagmand Anfinn Kallsberg i sin nytårstale. Og når en udtalelse kommer fra den kant, kan man godt gå ud fra, at sådan bliver det. Indtil videre er man kommet så langt, at bloktilskuddet fra Danmark er nede på 620 millioner kroner pr. år - en reducering i forhold til tidligere på en trediedel.
Det går den rigtige vej - på Færøerne.
Ekstra Bladet
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.06
Hvad statsministeren IKKE sagde
Statsministeren holdt en tale til folket nytårsdag. Det gør han hvert år på denne tid. I år sagde han noget om stramninger på områder der generelt er enighed om: Folkeskolen, rockerne, ytringsfriheden, religiøs fundamentalisme og intolerance. Hvad han mærkeligt nok ikke sagde noget om, er arbejdsløshed og den deraf følgende understøttelse til de ledige. Understøttelsen til disse mennesker skal skæres ned, har man tidligere på året proklameret fra regeringshold. Man har især fra Venstre's side en idé om, at hvis bare understøttelsen er tilstrækkelig lav, så skal man nok få jaget de ledige i arbejde. Hvad man åbenbart ikke forstår, er at
- langt den overvejende del af de ledige meget gerne vil have et arbejde,
- ledighedstallet i et samfund er bestemt af de økonomiske kunjukturer (går forbruget ned, går konjukturerne samme vej),
- understøttelsen til de ledige udgør en del af forbruget i det danske samfund.
Beskærer man understøttelsen, rammer man derved omsætningen i samfundet generelt og detailhandelen specielt. Desuden kan man igennem sin spareiver tvinge de ledige ud i sort arbejde eller anden kriminalitet.
Partiet Venstre's løsning på arbejdsløsheden er, at nedsætte understøttelsen. Det sørgelige er, at forslaget med sikkerhed ikke skaffer flere i arbejde, tværtimod vil det dæmpe den økonomiske aktivitet i samfundet yderligere. Derfor kunne man også håbe at regeringen ville bruge mere energi på at knække kurver frem for at træde på de, som i forvejen ligger ned.
Venstre ved man hvor man har......
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.07
Klap i, kælling!
Ø-Karen er gået sin vej, har smækket med døren, partiets nye ledelse har nemlig trådt Karen & Bagmændene over tæerne. Derfor meddelte hun 4. januar hr. Flip-og-Flop-Skæg at hun ikke længere vil være mødeleder for de socialdemokratiske medlemmer af Folketingets socialudvalg. Meddelelsen blev blæst ud i fuld offentlighed så vi alle kunne se, at der sker noget hos sosserne.
Vi forstår derfor at
- der er meningsforskelle i partiet,
- der er rivaliserende fløje i partiet,
- de skændes så det brager i partiet.
Hvad vi ikke forstår er, hvorfor F..... det absolut skal blæses ud over hele Rådhuspladsen?
Ta' det som en mand, frue, var der en film som hed tilbage i seksti-tallet, og det er lige præcis hvad sagen drejer sig om: man må ordne diskussionerne, kampene, skænderierne og de personlige modsætninger BAG LUKKEDE DØRE.
Socialdemokratiet har det somænd svært nok i forvejen som opposition, der er ingen grund til ligefrem at forære regeringen gratis point.
Det er for dumt, Karen!
Berlingske
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.08
SLOVENIEN SOM CYKELLAND
Nu, hvor Slovenien er på vej ind i EU-varmen, må det være på tide at lære landet at kende. Et dansk par - Knud Lytje & kone - har i 1996 holdt cykelferie i landet. Indledningsvis skriver KL: Slovenien er et fint cykelland. I sommeren 1996 cyklede min kone og jeg fra Ljubliana op gennem alperne, ned til Adriaterhavet og retur til Ljubliana. Det var en dejlig tur og jeg vil gerne stille mine erfaringer til rådighed for andre, der måtte overveje at holde cykelferie i Slovenien.
Gør klar til sommeren!
Lytje's hjemmeside
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.09
Dagene længes og vinteren strenges
det er jo så sandt som da det blev skrevet af Brorson omkring 1760 i sangen "Her vil ties, her vil bies". På det sæt er intet forandret. Vi forsøger til stadighed at lure naturen fidusen af, hvad er systemet, hvornår, hvorfor, hvordan. Nu troede vi lige det danske klima var på vej mod færøske tilstande med ti grader gråt og vådt vejr året rundt og så kommer der sådan en gang vintervejr med kulde og sne. Det stemmer jo slet ikke, det er vel nærmest som i de gode(?) gamle dage. Børnene nyder vejret, ingen tvivl om det, hver dag kan jeg se børnehaver på skovtur med jublende unger - det er jo lige til at blive i godt humør af.
Nyde vejret, det burde vi andre også gøre, mens vi har det:
I sne står urt og busk i skjul, det er så koldt derude,
dog synger der en lille fugl på kvist ved frosne rude.
B.S. Ingemann, 1831
Kan det siges smukkere.
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.10
Brænder Paris?
Det var i de sidste dage af krigen, da Der Führer i arrigskab og desperation skreg i telefonrøret til sin kommandant: "Brænder Paris?". Han ville se byen brænde, den skulle ikke overleve nazisternes tilbagetrækning. Historien om Paris' befrielse og den franske modstandsbevægelse FFI (Force Française d'Interior) kan man læse om på en hjemmeside, som også viser den noget uortodokse overgivelseserklæring - Act of Surrender - udstedt af overgangsregeringen, Gouvernement Provisoire de la Republique Francaise. Paris blev befriet den 25. aug. 1944 og blev fejret efter alle kunstens regler. På hjemmesiden er der billeder og beretninger fra krigen, ligesom der er henvisninger (links) til andre interessante emner om Frankrig og Paris - under krigen altså. Man kan sige meget om franskmændene, men modstandskampen mod den tyske overmagt er imponerende og respektindgydende.
C'est si bon!
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.11
Modtryk
Med det mediebillede vi har i Danmark, hvor alle de store aviser breder sig politisk fra midten ud mod højre, kan man ikke undgå at savne en stor avis på venstresiden, som kan og vil tage lønmodtagernes parti. I den beskedne afdeling findes der en netavis der tydeligt demonstrerer sit engagementet, når den kaster sig ud dækning af begivenhederne. Avisens dækning af emner kan godt virke noget ensidig, men på den anden side, når mediebilledet er så ensrettet som det er, kan det være meget godt med et politisk modtryk - så beskedent det end er.
Giv den en chance!
Arbejderen
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.12
TVÆRS OVER CANADA
Er det ikke mageløst med alle de frygtløse cyklister!
Den sidste i rækken er Erik Straarup. Cykeltur tværs over Canada og rundt om Østersøen. Links til andre cykelfreaks. Som en ekstra godbid fortæller han historien om hele Sveriges HREF="http://lonebiker.dk/Staalfarfar.HTM">Stålfarfar. Det handler om min passion for eventyret og udfordringen i langturs cykling. En passion der har ført mig vidt omkring og
givet mig mange gode oplevelser.
Vi bukker i respekt.
Erik Straarup
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.13
Verdens bedste hospitalsvæsen?
Ovre i Junaited Blåf (udt. ju-nai-ded blåf) i byen Newørk (udt. ne-vørk) havde man for år tilbage en strømafbrydelse der varede, tror jeg, fire-og-tyve timer. Nødkald ophørte og udrykningstjenesten fik stort set ingen opkald i den periode. Ikke fordi telefonen ikke virkede (for det gjorde den), men fordi folk åbenbart blev mindre syge, nu da hospitalet alligevel var lukket. Det var jo meget heldigt.
Hvordan kan det nu være?
Det er da ihvertfald fristende at konkludere, at jo flere hospitaler vi åbner, desto flere syge mennesker får vi. I Danmark kan man hver dag læse om amatøragtig fejlbehandling, hvor folk sendes hjem med hovedet under armen - eller i det mindste med ok-ker-gok-ker-sta-fy-lo-kok-ker, så man efterfølgende kan kæmpe i halve og hele år med opheling af sår.
Da vores eget lille mirakel kom til verden, skete det på en fødeafdeling, hvor rygning på det nærmeste var påbudt - og i hvert fald ganske almindeligt. Gravide storrygende kvinder, der fik besøg af sine ditto rygende familier plus medbragte bajere, er noget der sætter stemningen i vejret. Et flæskebjerg af en muhammedanerskude havde sin søde familie (mand plus fem børn) fast installeret på afdelingen - kun om natten blev de nødt til at skrubbe hjem. Så blev der ellers ædt, drukket og brugt løs af det, som skulle komme de indlagte til gode. Personalet forsøgte ikke at blande sig, man havde angiveligt travlt med vigtigere ting - rygning f.eks.
Tag imod et velment råd: ser du et hospital, så skynd dig væk.
Du risikerer at blive syg.
Ekstra Bladet
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.14
Godt ord igen
Hubert har sendt en protest, hvor han beklager at Kurt har skrevet så pænt om Arbejderen i lørdagens Kort Nyt. Han mener, at bladet er.....*^#%&"=........ og ihvertfald at det er en forvrængning af de faktiske forhold i jernindustrien (som daværende formand for jernet, Hans Rasmussen, i sin tid udtrykte det), at en sprøjte på den yderste venstrefløj skulle kunne tale på lønmodtagernes vegne.
Hertil vil jeg svare, at så er vi vel egentlig enige. Det jeg efterlyser er en avis som med vægt kan tale lønmodtagernes sag og ikke kun et spinkelt bjæf fra sidelinien. VI MANGLER EN AVIS, det er det jeg præciserer. At andre bjæffer med, kan vel ikke skade.
EkstraBladet tager angiveligt den lille mands parti i enkeltsager, men der er et utal af eksempler på at lige netop den lille mand er blevet kvast i bladets jagt på den gode historie - ikke sjældent historiens hovedperson. I store sager er bladet ikke til at få øje på.
Nå, ligemeget, vi vender kajakken og gør reklame for en avis som i den grad vender den pæne side udad. Her er der ingen pletter på skjorten. Bladet skriver fremragende om åndelige emner og kirkeministerens gøren og laden, men hvorfor man - sammen med sin kristelige fagforening - skal vende den højre kind til efter at have fået et slag på venstre, lærer Kurt vist aldrig at forstå.
Sådan er der så meget.
Kristeligt Dagblad
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.15
Hammeren er faldet
Så er det endeligt afgjort: der bliver intet seksdagesløb i denne sæson - dette år. DBC Pro Cycling tog den tunge beslutning på et bestyrelsesmøde i går. Tilbuddet fra Parken er afslået p.g.a. kravet om en 3-årig aftale og Forum er opgivet fordi de ikke vil skyde penge i projektet. Nu er der kun tilbage at håbe at arenaen trods alt er så velbevaret at det kun er selve bygningen der skal repareres. I så fald er det realistisk at tro på, at alt kan være på plads til næste vintersæson.
Vi ses igen, we'll meet again, auf wiedersehen!
Siemens Arena
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.16
Lindø på limpinden
Flere store fyringsrunder har sendt Lindøværftet til tælling. Årsagen til nedskæringerne er først og fremmest et vigende verdensmarked, men dernæst har Bendt Betjentsen som erhvervsminister et ansvar for, at et tilskud på 600 millioner trækker ud. Nå, men hva' - de ledige skibsværftsarbejdere kan gå ud og sælge lidt hash, synes Bambi Bendt at mene (han kender jo problematikken hjemmefra). Eller beskæftigelsesminister Hjorth-Frederiksen der som en ægte liberalist går ind for, at man altid kan klare sig igennem som taxachauffør, hvis tiderne bli'r tynde. Der bliver i så fald tæt trafik i lokalområdet, når tolv hundrede chauffører slingrer op og ned ad Vestergade.
Det siger dyt og båt, men går det særlig godt?
EkstraBladet
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.17
Den mørke skønhed
Ved Damhuset kan man vinteren igennem få sig en oplevelse, som ikke står tilbage for Moulin Rouge og Paris. Endda uden en skilling på lommen. Når man står der i mørket og kigger ind mod byen med dens festlige belysning, kan man føle sig som en fremmed fra en fjern planet, så eventyrlig er synet. Man kigger forundret på de røde og hvide lys fra en uendelig række af biler der defilerer forbi.
Er de i højt humør, eller er det slaver som indespærret i deres bur forsøger at redde kærligheden - livet?
Damer og mænd der tungt stønnende halser forbi i al slags vejr, er med til at forstærke oplevelsen. Den tynde is på vandet lyser svagt og minder med sine skæve facon om en surrealistisk urskive, der gemmer på hemmeligheden om tidens gang. Når man gentagne gange har cyklet omkring denne sø med dens fugle og mennesker, kan man ikke undgå at blive påvirket af den skønhed, mystik og sensualitet, som stedet udstråler efter solnedgang.
Og så siger man den mørke tid er trist....
Hvorfor ta' ud for at kigge på verden, tilmed til en kæmpehøj pris,
tænk der er tosser der går og ønsker, at de ku' ta' ned til Paris.
De sku' hel're rette kursen mod Rue de la Sax,
og så bruge af rembursen i Rue de la Sax.
Her er vin og kvinder og stemning, her er alt til billigste pris,
hvorfor fanden så være tosset og ta' helt ned til Paris.
Så er der dem der går rundt og mener, at de kun der kan få amour,
de er så uvidende om at herhjemme kan de få den selvsamme kur:
Der er kroppe nok på torvet i Rue de la Sax,
de er friske hele året i Rue de la Sax.
Der er ingen her der siger nej, når blot de hører vor pris,
hvorfor fanden så være tosset og ta' helt ned til Paris.
Hvis du har gysser, så slår vi i bordet lige til morgenen gryr,
og vi slår gerne et slag mer med halen hver gang vi øjner en tyr.
Der er lutter afroditter i Rue de la Sax,
kun gevinst og ingen nitter i Rue de la Sax.
Du vil mærke blodet suse hver gang pigen løfter en flig,
hvorfor fanden så være tosset og ta' helt ned til Pari'.
Hvis vi i festrusens larmende stemning mærker du bliver kontrær,
så skal vi ordne affæren med lethed, vi kalder nemlig blot på et rær.
Og så har du store chancer i Rue de la Sax
for at se et par alfonser i Rue de la Sax.
Og så får du øretæver med til ganske selvsamme pris,
hvorfor fanden så være tosset og ta' helt ned til Paris.
"Rue de la Sax" fra CD "Det ville glæde os at høre" med Syngepigerne Tove, Kirsten & Ulla med pianisten Arne Ravn.
PM MUSIC, PMCD 1990
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.18
Konkurs og konkurs
Der har været et par indlæg her i Kort Nyt om dagbladet DAGEN - en avis som tilsyneladende blot har været et træk i Peter Linck's økonomiske matadorspil. Iflg. onkel Hubert har bladets lukning været planlagt før første nummer kom på gaden. Det er stærk tobak, men noget tyder på at han så rigtigt fra begyndelsen. Som Hubert siger, "Penge forsvinder ikke - de går et sted hen."
Med andre ord: alle de rare gysser, som nu tilsyneladende er forduftet ud i det blå (og som de ledige medarbejdere kan kigge langt efter), befinder sig et sted, som Peter Linck (eller folkene bag ham) kender og har adgang til.
Den private konkurs er - hvor alvorlig den end er for de tidligere ansatte - et spil for galleriet.
Det sidste ord er dog endnu ikke sagt...
Ekstra Bladet
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.19
Endnu et højdepunkt
For en måned siden modtog jeg en CD som indeholder en re-mastered udgave af to originale Erroll Garner LP'er: "Dreamstreet" fra 1959 og "One World Concert" fra 1963. Sidstnævnte er indspillet live under verdensudstillingen i Seattle i august 1963 og viser Garner med en vitalitet og opfindsomhed som selv efter Garner standard er ud over det almindelige. Indspilningskvaliteten på live numrene er fin, man hører alle detaljer, ligesom reaktioner fra salen kommer klart igennem.
Den skal på Top-Ti.
Mindst.
TELARC ARCHIVE CD-83350
Dreamstreet / One World Concert
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.20
Flere biler, er det smart?
Der jubles over at trafikken på Storebæltsbroen slår nye rekorder. Flere biler betyder hurtigere gældsafvikling, forklares det. Men flere biler betyder også så meget andet, f.eks. at skidt og lort væltes ud over markerne og ud i luften, men det glemmer BT at fortælle, for historien skal selvfølgelig vinkles, og så må de uvedkommende vinkler bortraderes.
- Danskerne rejser mere og mere, og vores undersøgelser viser at prisen i sig selv ikke holder folk tilbage, udtaler en fornøjet direktør for Sund&Bælt.
- Jamen, sæt den endelig op til det dobbelte, svarer Kurt, alt i alt vil det give et langt bedre regnskab.
For os alle sammen.
BT
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.21
Omvendt logik
Pensionsalderen skal iflg. en ny EU-rapport sættes op. Det begrundes bl.a. med befolkningernes længere levealder. Den græske kommisær for beskæftigelse og socialpolitik, Anna Diamantopoulous, er begejstret. Og for at ingen skal være i tvivl om hvilken vej vinden blæser, blev det på Barcelona-topmødet sidste år besluttet, at pensionsalderen skal hæves med fem år senest i år 2010.
Det var da en sær argumentation, at fordi vi bliver ældre, skal vi arbejde længere. Man kunne med større ret hævde, at fordi produktionsapparatet igennem flere menneskealdre har presset mennesker op på et effektiviseringsniveau, hvor flere og flere er slidt ned (eller brændt ud) før tiden, er det helt berettiget og relevant at sænke pensionsalderen. Eller sætte farten ned. Det kræver selvfølgelig økonomisk omfordeling, og det er nok der skoen trykker. Som sædvanlig ser det ud til at venstresiden i sin småfornærmethed over verdens ondskab har overladt initiativet til højrekræfterne.
Det koster.
Arbejderen (se under EU: "Op med pensionsalderen" 18/1)
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.22
Højt på en gren en krage...
Markvildtet har det skidt i Danmark, ikke mindst Hare og Agerhøne. Vildtforvaltningsrådet har derfor bestilt en større undersøgelse hos DMU - Danmarks Miljøundersøgelser. Man vil bl.a. undersøge, hvilken indflydelse krager og skader har på markvildtet.
"Det kan ske ved i et område at regulere kragebestanden helt frem til starten på yngletiden. Det nytter ikke meget at skyde krager om efteråret og vinteren, for da er de fleste krager her i landet trækfugle nordfra. Men hvis man kan skyde kragerne eller fange dem i fælder, når de har etableret deres territorium, og så tæt på yngletiden, at et nyt par ikke kan nå at etablere sig, vil det måske have en effekt", udtaler forskningschef Henning Noer, DMU.
Med andre ord: kragerne skal igen stå for skud som om det var skadedyr, der for alt i verden skal udryddes. Faktum er, at kragefuglene (Ravn, Krage, Råge, Allike m.fl.) er oprindelige danske arter på lige fod med f.eks. Hare og Agerhøne. Derfor er det også helt forkert at betragte dem som skadevoldende vildt. Man kunne i stedet begrænse (eller standse) jagten på truede arter som Hare og Agerhøne, det ville med sikkerhed have en gavnlig effekt på bestandsudviklingen. Hvis det ellers var hensigten. Men sagen er nok snarere, at man vil have noget at skyde på, men at det skal se lidt pænere ud.
Så bliver DMU holdt frem som alibi.
JyllandsPosten
DMU
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.23
Jazzpiano Festival
Meddelelse fra Jazzpianoklubben:
Jazzpianofestival juli 2003
Jeg har nu fået accept fra Copenhagen Jazz Festival (CJF), at Jazzpianoklubben kan afholde en jazzpianofestival på Borups Højskole i 2 dage under CJF i juli uge 28.
Det er jeg glad for. Nu lægger der et stort stykke arbejde forude.
Vi skal tilstræbe højest muligt professionelt niveau.
Jeg har skrevet meddelelsen ud på den internationale jazzpianist liste og inviteret dem til København.
Projektledelse de 2 dage er : Anni Sandermann, Henrik Nielsen og jeg.
Vi vil præsentere for publikum de forskellige stilarter for jazzpiano på scenen i den store sal, hvor der er et Steinway flygel. Nogle vil spille solo og nogle med en rytmegruppe.
Publikum skal kunne komme og gå, som de har lyst i dagtimerne.
Der er ingen entre.
På de to aftener vil der blive afviklet 2 koncerter med berømte jazzpianister med deres trioer, som CJF står for.
Her vil der være entre.
De udenlandske pianister, der melder sig som deltagere skal som gæster have første prioritet for at spille og lave promotion, da de jo må betale dyre rejse og opholdsomkostninger.
Dette vil begrænse antallet.
Men vi håber selvfølgelig at have plads til alle, der har lyst.
Hvis I har nogle gode ideer, hører vi gerne?
Venlig hilsen
Projektledelsen:
Anni Sandermann, Henrik Nielsen og Per Krogen
Har du interesser indenfor jazzklaver, vil jeg anbefale et medlemsskab af klubben, serviceniveauet er imponerende, man modtager ofte informative mails, desuden arrangeres koncerter og fora ("forummer") hvor klavertekniske problemer diskuteres plus en masse andet.
Play it again, Per....
Jazzpianoklubben
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.24
Een kirke?
I den forgangne weekend blev der holdt konference om den lutherske kirkes fremtid på Teologisk Fakultet i Århus. En af de prominente deltagere var Robert Jenson, dr.theol. og seniorforsker på Princeton Teologiske Seminarium i USA. Han er en omstridt person i kirkelige kredse, flere tyske og amerikanske skoler så ham gerne brændt på bålet.
Hans hovedidé er en samling af de kristne kirker (katolske, lutheranske, frimenigheder o.s.v.) i een kirke. Det er iflg. Jenson nødvendigt, hvis de forskellige trossamfund - og frem for alt den vestlige lutheranske - på længere sigt skal overleve. Artiklen viser Robert Jenson som en mand der uden tvivl provokerer, men med en pointe som ingen kan snakke sig ud af. Det bliver i så fald i tomme kirker.
Nå ja, det er de jo allerede....
Kristeligt Dagblad
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.25
Garner og gimperne
TV4 havde d. 18. januar en portrætudsendelse om impressario og koncertarrangør Niels Wenkens. Til Tommy Troelsen fortalte han interessant og spændende om sin lange karriere og alle de koncerter han har arrangeret herhjemme med blandt andre The Beatles, Rolling Stones, Kinks, Who og - af alle - Erroll Garner.
Efter koncerten skulle Garner og Wenkens ud og kigge på byen, og tog derfor ind til ADLON i Nørregade. Her kunne man finde de høje lyshårede piger, som Garner kunne li'. Han havde snart kigget sig en model ud.
- Hvad koster hun, spurgte Garner.
- Det skal du ikke tænke på, svarede Wenkens, bare spil lidt på klaveret derovre, så ordner jeg det andet.
Wenkens forklarede videre, at før Garner kunne spille, måtte han dog have en telefonbog. Han var cirka halvanden meter høj, så han måtte nødvendigvis have en telefonbog som underlag....
Og apropos kvindeinteresser, så har der været en del gætterier omkring Garner og hans manager Martha Glaser's personlige forhold. Ikke at det på nogen måde var uprofessionelt, men var der et personligt forhold de to imellem? Det virker som det mest sandsynlige, men der har aldrig stået noget desangående hverken på eller mellem linierne. Men nu ved vi da ihvertfald at Garner overhovedet havde (andre) kvindelige interesser. CD'en "Solo Time" viser desuden (i de vedlagte noter) for første gang Garner i selskab med cigaretter og spiritus (i parantes bemærket udkom denne CD med de afslørende billeder femten år efter Garner's død).
Som klaverbokser havde han vel nærmest gudestatus, men nu ved vi altså, at han også som menneske havde visse behov. Ikke at det overrasker, men det overrasker at det åbenbart skal være så hemmeligt, at alt i den afdeling skal hentes frem med lup og lokkemad.
Nå, ligemeget, Garner var en stor personlighed og en stor pianist - måske den største. Derfor kan man også sagtens bære over med en lidt snerpet markedsføring.
Hvad årsagen så kan have været....
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.26
Martinello's sidste løb
De kører seksdagseløb i Berlin i disse dage. Første aften var der 10.000 mennesker, anden aften 13.000, det er jo næsten utrolige cifre set med danske øjne. Wunderbar.
Italieneren Silvio Martinello kører sit definitivt sidste seksdagesløb og han kører sammen med sin makker gennem utallige løb, Marco Villa. At dømme efter resultaterne, tynger alderen ikke Martinello, faktisk fører parret i øjeblikket. Det ville ikke undre mig, hvis de også gik hen og vandt. Det har de fortjent.
Især Martinello.
UIV
Berliner Sechs Tage Rennen
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.27
Bakkeskoven
Brøndby får sandsynligvis tilført yderligere 48 hektar skov indenfor de nærmeste år. Kommunens skovareal bliver dermed en trediedel større end det var i forvejen. Flot flot.
Den gamle Brøndby Skov har siden anlæggelsen i 1950 været et populært udflugtsmål for kommunens borgere i alle aldre, så der er ingen tvivl om at den nye skov, når den vokser op, også vil få sit trofaste publikum. Navnet kommer af den gård som ligger på grunden, Bakkegården. Jordene har indtil fornylig været dyrket som landbrug, men alligevel er det uden tårer at vi siger farvel. Der har nemlig igennem de sidste ti år været fremlagt så mange afskyelige planer for området, der alle har det tilfælles at der skal bygges - endda i stor stil. Derfor er det en lettelse at der endelig er truffet en politisk beslutning om at tilplante det sidste ledige jordområde.
En grøn tak fra Kurt.
Bakkeskoven
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.28
Ja, gu' cykler det!
Under overskriften Det cykler deruda' beklager EkstraBladet sig over at Ballerup, med borgmester Dalsgaard i spidsen, støtter cykelarenaen økonomisk. Lederen, der uden tvivl er skrevet af tidligere spritminister Hans Engell, læner sig op ad lige så tidligere minister, Knud Enggård, der som en borgerlig politiker af den gamle skole siger nej til stort set hvad-som-helst, hvis det koster penge. Han - Enggård - antyder at Ballerup med sin støtte til cykelbanen befinder sig ude i et gråt område.
Det er da mærkeligt at mistanken først luftes nu.
Enggård har hele tiden været vidende om, hvad der foregik.
Hvorfor har han ikke foretaget sig noget tidligere?
Tilsynsrådet er stedet man henvender sig med den slags bekymringer.
Det ved Enggård selvfølgelig godt, men har valgt ikke at foretage sig noget.
Hvorfor mon?
Nå, men bare til en oplysning, så har cykelbanen placeret Ballerup på danmarkskortet. Det var fra kommunal side et af formålene med støtten. På samme måde som Brøndby Stadion har æren for at Brøndby er kendt uden for kommunegrænsen.
Og haft både økonomiske og prestigemæssige fordele af arrangementet.
Cykelbanen i Ballerup var - og er - en investering i fremtiden. Efterhånden som dansk banecykling kommer op i omdrejninger, kommer resultaterne - og dermed successen - også.
Brøndby blev heller ikke danmarksmestre samme år stadion blev bygget.
Cykelbanen i Ballerup skaffede forøvrigt VM i banecykling til Ballerup samme år som banen blev bygget, hvilket gav en fin omtale ude omkring i landet og i verden. Så tag nu lige og klap hesten i den borgerlige lejr. Eller vis lidt stil.
Bare til en afveksling.
Ekstra Bladet
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.29
Privatiseringens følger
Zentropa fyrer hver fjerde medarbejder. Årsagen er iflg. selskabets finansdirektør Peter Garde, at selskabet er inde i et vakuum, hvor en række produktioner er færdiggjort, mens nye projekter endnu ikke er sat i gang. Zentropa havde blandt andet regnet med at skulle producere tv-serier til både DR og TV2, men de aftaler gik i vasken.
Og hvorfor gjorde de mon det, spørger Kurt.
Det gjorde de fordi DR fra politisk side er pålagt besparelser og fordi TV2 fra samme hold er pålagt privatisering. Når TV2 til sin tid bliver endelig privatiseret, kan Zentropa og andre godt kigge sig om efter nye græsgange. Den store TV-station, som til den tid vil være fritaget for public-service forpligtelsen, vil indkøbe størstedelen af sine produktioner i udlandet. Nu drejer det sig først og fremmest om stakater, gysser og seertal. Derfor var afskedigelserne også forudsigelige.
Privatiseringens pris, kan man kalde det.
BT
Yahoo
Zentropa produktion
Zentropa distrubution
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.30
Æresrunde
Seksdagesløbet i Berlin er slut, lygterne er slukket, det har været seks forrygende dage med imponerende besøgstal. Ingen aften under 10.000 betalende tilskuere, 12.000 på finaleaftenen. Fantastisk.
En stor rytter har kørt sit sidste løb og et begejstret publikum gav ham en fortjent hyldest. Det drejer sig naturligvis om italienske Silvio Martinello, som gennem sin karriere har vundet 28 seksdagessejre og et utal af anden- og trediepladser.
Derudover har han i sommersæsonen deltaget i mange af landevejsløb med fine placeringer. Et år (1999 tror jeg) kørte han sig f.eks. op til tre andenpladser på etaper i Giro d'Italia.
Samtidig stopper to andre stærke ryttere, italienske Adriano Baffi og Lorenzo Lapage fra Belgien.
Som afskedssalut dannede løbets øvrige ryttere og hjælpere et espalier, og publikum klappede herefter de tre afgående ryttere banen rundt til tonerne af "Time to say goodbye". Martinello, som tidligere har vundet fire seksdagessejre i Berlin (sammen med Villa iøvrigt), kvitterede for hyldesten ved at vinde den efterfølgende 45 minutters Schultheiss-jagt foran Risi & Betschart.
Han ville uden tvivl gerne have sluttet karrieren med at vinde seksdagesløbet også, men Risi & Betschart var en tand stærkere. Ikke desto mindre lå han og Villa på førstepladsen aftenen før, da løbet blev neutraliseret ved midnat.
- Slutstillingen:
- 1. Bruno Risi & Kurt Betschart (Schweiz) 307 p.
2. Silvio Martinello & Marco Villa (Italien) 302 p.
3. Andreas Kappes & Andreas Beikirch (Tyskland) 250 p. - 1 omgang tilbage
4. Scott McGrory (Australien) & Matthew Gimore (Belgien) 234 p.
5. Robert Slippens & Danny Stam (Holland) 176 p. - 4 omgange tilbage
På 9.pladsen kommer Jimmi Madsen og Michael Sandstød slingrende med 27 point - 11 omgange tilbage.Hvad laver en cykelrytter, når han stiger af?
Det er der vist mange svar på. Martinello gør ikke meget væsen af sig, derfor foreligger der heller ingen oplysninger fra den kant. Forskellige kilder har dog afsløret at han er gift, har to børn, kan lide at tegne, og derudover ejer han et fitness center i Padua, som sikkert kan skaffe penge til dagen og vejen. Jeg tror dog at fremtiden for en person af hans kaliber ligger inden for cykelsporten.
Det har både han og sporten fortjent.
UIV
Berliner Sechs Tage Rennen
Cycling World
ATLETICO
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Jan.31
Udrangeret
En kær ven i New Jersey spørger ang. Irak og en eventuel krig - hvad mener europæerne i almindelighed og Kurt i særdeleshed?
Som det politiske og økonomiske fællesskab Europa arbejder på at blive, har vi i den konkrete sag to muligheder:
- ENTEN at være uenig med USA, og dermed holde fast i at alle diplomatiske muligheder skal afprøves (herunder FN's våbenkontrol) før en eventuel krigsdeltagelse,
- ELLER at være enig med USA, og dermed aktivt støtte krigsforberedelserne.
Uanset om vi vælger den ene eller den anden vej, må en fælles holdning diskuteres på plads bag lukkede døre inden statsmændene går ud og kæfter op. At demonstrere rygende uenighed i fuld offentlighed er meget lidt smart - men amerikanerne godter sig naturligvis over på denne måde at kunne spille os ud mod hinanden (især tror jeg det glæder dem at kunne give franskmændene et gok).
Men nu er skaden altså sket. Anders Fogh har med støtteerklæringen fået lejlighed til at demonstrere, at lille Danmark bakker USA op, men samtidig også meget tydeligt udstillet den indbyrdes uenighed i Europa.
Personligt støtter jeg uden rysten-på-hånden USA i den konkrete sag, og burde derfor være henrykt over solidaritetserklæringen. Men ak, det blev en erklæring uden underskrift fra et par af de store. Derfor kunne vi godt have undværet den indtil alle var enige - eller ihvertfald diskuteret på plads bag lukkede døre. Nu kan det næsten ikke undgå at blive et prestigetab for Frankrig og Tyskland på et tidspunkt at skulle proklamere, at man har skiftet mening - at man er banket på plads. Det lover ikke godt for det fremtidige arbejdsklima i Europa.
Tilbage til Irak: Saddam er en bandit og en forbryder, ingen tvivl om det. Og i den forbindelse er det sådan set ligegyldigt, hvordan han behandler sin egen befolkning - det er værst for dem selv. Det er derimod ikke ligegyldigt, om Irak besidder forbudte fy-fy-skamme-våben. Det mener USA at de gør, og fremlægges der noget som ligner et bevis, er der derfor heller ikke hverken nåde eller barmhjertighed at hente: krigen må gå sin gang.
Hvis Kurt skal give Europa et velment råd, må det være at støtte USA aktivt i den konkrete sag - hele menneskehedens sag.
Et nej vil kun køre Europa endnu længere ud på det sidespor, som man ved egen kraft allerede har kørt sig halvvejs ud på.
Igen igen.
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.01
Kan krager synge?
Forleden dag, da jeg forsøgte at brumme mig igennem "Højt på en gren en krage", gik det modstræbende op for mig, at jeg havde glemt teksten - især stykket med "sim-sa-la-bim" o.s.v.
Nå, men hvad, man kan vel bare tælle sig frem, den går sikkert i 3/4 (tre-fjerdedelstakt).
Jeg kunne stadig ikke få teksten til at stemme....
Fat i tekst plus node, som til min store rædsel viser sig at stå i 5/4, altså en såkaldt "skæv" taktart, som af de fleste amatørmusikere regnes for så svær at spille, at man skynder sig væk, hvis man får øje på fluepapir (noder) i denne afdeling.
Fem-fjerdedels-takten får mange til at tænke på saxofonisten Paul Desmond, der skrev nummeret "Take Five". Som medlem af Dave Brubeck's kvintet blev stykket første gang indspillet på albummet Time Out i 1959. Siden er kompositionen - trods sin vanskelige tælling - blevet en standard i jazzkredse.
Børn har i generationer sunget kragesangen uden tanke for, at den er vanskelig. Spekulationerne har højst gået på, at det var synd for den stakkels krage - og måske også at jægeren var en kedelig karl.
Det er ligesom med humlebien der ikke kunne flyve.....den vidste det ikke.
Første vers:
1Højt 2på en 3gren en 4kra-a-5ge, 1sim-sa-la-2bim-bam-3ba-sa-la-4du-sa-la-5dim,1højt 2på en 3gren en 4kra-a-5ge 1sad.
Så kom en hæs-lig jæ-æ-ger, sim-sa-la-bim-bam-ba-sa-la-du-sa-la-dim,så kom en hæs-lig jæ-æ-ger hen.
Han skød den stak-kels kra-a-ge, sim-sa-la-bim-bam-ba-sa-la-du-sa-la-dim,han skød den stak-kels kra-a-ge ned.
Nu er den stak-kels kra-a-ge, sim-sa-la-bim-bam-ba-sa-la-du-sa-la-dim,nu er den stak-kels kra-a-ge død.
tekst J.L. Heiberg
tysk melodi (komponist ukendt)
Højt på en gren
Gamle danske sange
Syng en sang
Dave Brubeck I
Dave Brubeck II
Dave Brubeck CD
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.02
Månedens billede
For at skabe lidt variation på forsiden, vil jeg forsøge med et nyt billede hver måned. Motivet kan i princippet være alt, det skal bare virke motiverende - at man bliver en lille smule opstemt, eftertænksom, hvad-som-helst, bare det gør en forskel.
Det første billede, Kurt & Kassander, som vi efterhånden har gloet på i et halvt års tid, er taget for ca. fem år siden til en fest. Og ingen fest er en rigtig fest uden Kassander cigaren - en gulvbrækker som kun kan købes i Tivoli Copenhagen.
Og dog, ude i det virkelige liv sælges en identisk gar under navnet Signature - præcis samme cigar, selv prisen er den samme.
Til denne måned har jeg valgt et billede fra fotoalbummet, en gammel sag fra ca. 1924 som viser mit fædrene ophav (som også hedder Kurt) siddende på knæet af sit ophav (som hedder Kristian).
De ser da meget flinke ud, synes Kurt.
Junior altså.
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.03
Engtoftegård
Efter en lang vandretur gennem skoven med familie, venner eller kæreste, er intet skønnere end at sætte sig ind på traktørstedet og nyde en kop kaffe, en bajer, dagens ret eller hvadsomhelst man måtte udpege fra menukortet.
Engtoftegård er sådan et sted.
Det ligger i kanten af Brøndbyskoven ved København, hvor det med sit smukke ydre og hyggelige indre udstråler soliditet, venlighed og reel behandling af sine gæster. Hvadenten man bestiller lidt eller meget, serveres det af en overmåde høflig tjener, så oplevelsen ved at befinde sig her kun kan beskrives som udsøgt.
Alt synes at være i harmoni.
Verden udenfor kan rumle idiotisk og formålsløst afsted, men her sidder vi og glemmer alle bekymringer.
En ret som Kurt husker med særlig præference, er:
- Fyldt rødspætte med asparges og rejer.
- Hvide kartofler og hummersauce serveret på store ovale forvarmede tallerkener.
- Husets hvidvin
Desserten består af hjemmelavet æblekage og kaffe.
Efter sådan en omgang kan man klare en ny dag op ad bakke.
Nå ja, jeg har vist tidligere fortalt om det, men Kurt holdt sin 50-års fødselsdag her. Hele butikken var lukket, så vi havde stedet for os selv. Arne Ravn spillede (som sædvanlig) mesterligt på klaveret, huset swingede og vi swingede med.
Hvad mere kan man forlange.
En skøn dag, et skønt sted.
Prøv det!
Brøndbyskovens Restaurant "Engtoftegård"
Vestre Gade 32, Brøndbyøster, 2605 Brøndby.
Tlf. 36 47 33 17
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.04
Bertelsen på P1
Alle taler om Bertelsen og alle kender Bertelsen.
Bortset fra Kurt.
Jo, jeg har hørt om ham dersens med de morsomme TV-udsendelser, men jeg nåede altså aldrig at få set dem.
Til gengæld har jeg hørt Bertelsen's første udsendelse i P1 d. 28. januar. Den var både interessant og morsom. Især samtalen med Frank Jensen, som under overskriften den svære ros fik til opgave at uddele uforbeholden ros til den siddende regering. FJ bad flere gange med lavmælt stemme om en pause (et break), hvor han (FJ) kunne få tid til at tænke sig om.
Bertelsen har tidligere været interviewet i Koplev's Krydsfelt, hvor han (Bertelsen) spørger Koplev om man skal bruge manuskript når man laver udsendelser?
Koplev svarer ubetinget nej.
I Bertelsen's premiereudsendelse hører vi, at han faktisk har skrevet et manuskript, men efter at have snakket lidt frem og tilbage om emnet, river han det i stykker for åben mikrofon. Flot.
Programpunkter fra den første udsendelse:
Skal man bruge manuskript når man skal lave 105 minutters radio?
Hvordan er det at optræde for et publikum når det hele går galt?
(skuespiller Anne Marie Hegler)
Kan Frank Jensen fra socialdemokratiet rose den siddende regering?
(uddannelsespolitisk ordfører i Socialdemokrat, Frank Jensen )
Kan man sammenligne bavianers opførsel med korridoraftaler og magtkampe i det politiske liv?
(vicedirektør i Københavns Zoo, Bengt Holst)
Mikael Bertelsen sender hver tirsdag resten af året Bertelsen på P1, hvor gæster i studiet får en tur i valsen.
Stil nu ind....
Bertelsen
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.05
Jean de France
Frankrig skal være formand for G-8 klubben, altså de rige industrialiserede lande, som sætter verdens økonomiske (og vel også politiske) dagsorden. I den anledning har den franske ministerpræsident Jaques Chirac d. 25. januar skrevet en kronik i det amerikanske dagblad International Herald Tribune - på engelsk.
Det er ikke hver dag det sker - og slet ikke på engelsk.
Hvad skriver han da?
Jo, han skriver bl.a. at.....det er tid til at overveje, hvordan de industrialiserede lande kan bidrage til øget vækst og velfærd på verdensplan og ikke kun for dem selv.
Hvad skal det mon betyde?
Umiddelbart kunne det lyde som en smuk efterlysning af det sociale ansvar - den sociale dimension - hos de rige lande, og det er vel godt nok, kunne man mene. Hjemme i Frankrig er Chirac dog kendt som en hård hund, der først og fremmest går ind for lov og orden, især overfor indvandrere fra de nuværende og tidligere franske kolonier (som i parantes bemærket alle taler udmærket fransk). Svage grupper, som f.eks. de hjemløse, har aldrig bekymret Chirac. Sociale nedskæringer over en bred kam er det borgerlige kendemærke.
Man kan selvfølgelig ikke udelukke at manden har skiftet standpunkt - at han simpelthen mener hvad han siger. Men ser man på den franske fremfærd i landets kolonier (f.eks. Fransk Guyana og Fransk Polynesien), er der ingen grund til at tage ordene for pålydende. Den franske fremfærd i lidt ældre tid, f.eks. Algeriet og Vietnam, er endnu værre og helt galt går det, hvis vi går tilbage til dengang Frankrig ver en egentlig koloni-stormagt i Afrika, så.........nej, der er noget som ikke stemmer i Chirac's udtalelse.
Ligesom i Holberg's komedie Jean de France fra 1723 er der noget der tyder på, at Chirac simpelthen er ude på at dupere borgerskabet - at give den som verdensmand, nu hvor scenen er hans.
Spil for galleriet, kaldes det.
International Herald Tribune
Fransk Guyana
Fransk Polynesien
Reunion
Guadeloupe
Martinique
Algierkrigen
Vietnam
Frankrig
Jean de France (1723)
Ludvig Holberg (1684-1754)
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.06
Garner på DVD
Det måtte jo komme, Erroll Garner udgivet på DVD. Det er en BBC optagelse fra 1964 med Garner og hans to faste følgesvende Kelly Martin på trommer og Eddie Calhoun på kontrabas, der i TV-studiet med et inviteret jazz publikum spiller så hårene rejser sig. Det er første gang Kurt ser Garner i levende billeder og det har været både morsomt og imponerende. MORSOMT fordi der altid er en lystig stemning når Garner spiller og fordi musikerne indbyrdes har det sjovt, og IMPONERENDE fordi han spiller de mest umulige ting let og ubesværet. Manden har udstråling som bare fanden, har tydeligvis kontakt med sit publikum og sine medspillere. I perioder ser han slet ikke på klaviaturet, men kommunikerer visuelt (og musikalsk) med sine musikere og publikum, og alligevel afløser det ene musikalske mirakel det andet. Alt hvad Garner spiller er vanvittig svært, f.eks. skiftes der gentagne gange toneart i selv meget svære numre. Garner kan alle de tekniske tricks uden at det bliver opvisning. Der er hele tiden sjæl og nerve tilstede.
Alt er improviseret, hverken han selv eller de medbragte musikere har nogen anelse om, hvilke numre der skal spilles - det afgøres i nuet. Når vi er oppe i de højder, er det berettiget at bruge betegnelser som kunst og særklasse.
Hvad Niels Wenkens tidligere har oplyst om Garner's brug af telefonbøger, bliver bekræftet her: han sidder faktisk på to tykke telefonbøger.
Klaveret er som altid et Baldwin Piano, som havde de egenskaber han kunne bruge.
Rent lydmæssigt er optagelsen ikke verdens bedste, men dog udmærket. Klaveret står (lydmæssigt) langt fremme, man ser tydeligt en mikrofon der hænger ind over klaverstrengene, bassen er ligeledes optaget med en mikrofon påmonteret, men trommerne burde have været mixet lidt længere frem. Billedmæssigt er det en sort/hvid optagelse og lyden er mono, men det betyder altsammen ikke alverden, for Garner & co. opvejer alle tekniske begrænsninger ved at spille med indlevelsesevne, kunnen og genial improviseren - alt på rette tid og sted.
Som kun Garner kan.
Announcement
In performance
amazon.com
kultur.com
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.07
Efterløn og salami
Den 21. januar er statsministeren citeret for en udtalelse om, at der ingen planer er om at reformere efterlønnen.
Først vil regeringen se, om den nuværende ordning fra 1998 får færre i efterlønsalderen til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet. VK vil i givet fald fortælle vælgerne om reformplaner før et folketingsvalg, lover man.
Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, har dog tidligere udtalt sig i så klare vendinger om sagen, at man kun kan opfatte statsministerens beroligende ord som en kunstpause.
BT
Så kommer vi frem til dags dato, hvor tal fra Arbejdsdirektoratet og Danmarks Statistik viser, at en stor del af de unge vil med i efterlønsordningen. Det bekymrer regeringen, og Dansk Arbejdsgiverforening bakker loyalt op.
Slutmålet er, hvis nogen ellers skulle være i tvivl, helt at afvikle ordningen.
Det vil man i praksis gøre v.h.a. salami-metoden (en skive her, en skive der o.s.v.), så efterlønnen stille og roligt visner bort uden de store politiske slagsmål. Hver gang vil det ske af hensyn til landets ve og vel.
Snart ryger den næste skive.
Berlingske
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.08
Tisvilde Jazz
Der er kommet et tilbud om højskoleophold, som ser spændende ud.
Måske er andre interesseret, derfor lader vi tilbuddet tale for sig selv:
Jazzens Historie
Fortalt af danske jazzmusikere
9.-14. marts 2003
Tisvilde Højskole
Julsgårdsvej 1-5
3220 Tisvildeleje
Tlf. 48 70 76 36
Tisvildeleje Jazz - et nyt begreb i jazzverdenen.
For fjerde gang afholder Tisvilde Højskole et kursusforløb, hvor kendte spændende jazzmusikere kommer og fortæller fra et rigt liv med jazzen. Der bliver spillet musik fra CD og grammofon, vist videofilm/klip af nogle af de mest mindeværdige jazzoptagelser på storskærm.. Der bliver fortalt jazzanekdoter både i Højskolens hyggelige lokaler, men også når naturen bliver indtaget på dejlige gåture, hvor snakken selvfølgelig går. Efter en lang lærerig dag er det dejligt at læne sig tilbage i dagligstuen og lytte til jazzkoncert eller bare hygge sig med hinanden.
Glæd dig
Se i programmet hvem koncerten omfatter denne gang.
I 2002 kunne vi præsentere bl.a. Jesper Thilo, Hugo Rasmussen, Ole "Fessor" Lindgreen, Bent Fabricius Bjerre, Arne "Papa Bue"Jensen, Adrian Bentzon, Hans Knudsens JumpBand, Claus Forchhammners Orkester, Jazzkvartet Spar To m.fl. Jazzens Historie i foråret vil koncentrere sig om jazzen i 30´ernes USA. Vi skal møde bl.a. Benny Goodman, Billie Holiday, Ben Webster, Coleman Hawkins, Teddy Wilson, Duke Ellington og mange andre.
Kursets formål er at præsentere en bred vifte af nogle af jazzens største kunstnere nogensinde.
Kursusleder er Mogens Johansen.
Rigtig god fornøjelse
PROGRAM
- Søndag d.9. marts
- Kl.11.00 - Ankomst og indkvartering
Kl.13.00 - Præsentation af ugens program (v. forstander Mogens Johansen)
Kl.15.00 - Fælles kaffebord.
Kl.15.30 - Oversigt over nogle af 30´ernes store jazzprofiler.
Kl.19.30 - Benny Goodman. Mister Swing King (v. Mogens Johansen)
- Mandag d.10 marts
- Kl.09.30 - Duke Ellingtons Orkester (v. Leif Bjerborg)
Kl.11.00 - Vi går tur og samler appetit til middagen.
Kl.14.00 - Duke Ellingtons Orkester - Store solister. (v. Leif Bjerborg).
Kl.19.30 - Billie Holiday, Teddy Wilson, Lester Yong (v. Mogens Johansen)
- Tirsdag d.11 marts
- Kl.10.00 - Formiddagstur til "Troldeskoven"
Kl.14.00 - Ben Webster og Coleman Hawkins. Jesper Thilo fortæller om sine møder med to jazzgiganter.
Kl.19.30 - Jazzvideoteket viser optagelser med de herrer Ben Webster - Coleman Hawkins.
- Onsdag d.12 marts
- Kl.10.00 - Timme Rosenkrantz.
Et bemærkelsesværdigt menneske og jazzvidne i New York´s sorte Harlem (v. Mogens Johansen).
Kl.13.00 - Fri eftermiddag.
Kl.19.30 - Berømte jamsessions. "The Lady sings the blues" Billie Holiday, Lester Young, Coleman Hawkins, Roy Eldridge, Gerry mulligan, Ben Webster m.fl. (v. Jens Sølund).
- Torsdag d.13 marts
- Kl.10.00 - Louis Armstrong. What a wonderful World. (v. Mogen Johansen)
Kl.16.00 - Fra Jelly Roll Morton til Fats Waller, sangskriveren, komponisten og stridepianisten (v. Per Tværgård).
Kl.17.30 - Aperitif i foredragssalen.
Kl.18.00 - Festmiddag.
Kl.19.30 - Jazzkoncert med Mogens Johansens Jazzquintet.
- Fredag d.14 marts
- Kl.09.00 - Hjemrejse.
- Praktiske oplysninger
- Sted: Tisvilde Højskole, Julsgårdsvej 1-5, 3220 Tisvildeleje Tidspunkt: 9-14 marts 2003
Transport: Bus fra Åboulevarden 56, København kl.10.00. Retur fra Højskolen kl.09.00
Pris: 2.825,- kr
Der ydes tilskud til pensionister bosiddende i Københavns Kommune. Pris 2.375,- kr
Tillæg for enkeltværelse 250,- kr
Ekstra rabat for medlemskab af Pensionisternes Samvirke 100,- kr
Tilmelding: Tlf. 48 70 76 36, Tisvilde Højskole
Eller: Tlf. 35 37 24 22 Pensionisterne SamvirkeGæster på skolen kan invitere gæster, hvis det er aftalt med kontoret dagen forud.
- Dagskema
- 08.00 Morgenmad
09.00 Fællesmøde og -sang i Foredragssalen
10.00 Drikkepause
12.00 Middag
15.00 Kaffe med brød
18.00 Buffet
20.00 Aftenkaffe
Et måltid koster 45,- kr, om søndagen 55,- kr.
Kaffe med brød koster 15,- kr
Tlf. 48 70 73 22 er gæsternes mønttelefon
EKSTRA EKSTRA EKSTRA EKSTRA EKSTRA EKSTRA
Som noget helt nyt er der en bonus når du melder dig til kurset. Du får muligheden for at komme til Showtime på Menstrup Kro d.15 marts, hvor Papa Bues Viking Jazz Band og Tante Tillies Fodvarmere spiller. Sidstnævnte med Mogens Johansen.
Her er tale om et rigtigt jazztilbud. Den aktuelle pris er kr. 418 for hele arrangementet.
Din pris er kr. 118, så skynd dig inden der bliver udsolgt.
Prisen er incl. bustransport fra DGI-byen ved Københavns Hovedbanegård.
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.09
Told & Skat Museum
Bag ved Langeliniekajen ligger Dahlerups Pakhus, som i mange år lignede en ruin, indtil en kvik igangsætter fik renoveret bygningen og inviterede velbeslåede borgere indenfor. Huslejen er tårnhøj - 25.000 pr. måned er ikke ualmindeligt. Til gengæld har man en formidabel udsigt over Københavns havn fra de øvre etager af byggeriet.
I stueetagen af samme kompleks ligger Told&Skat Museum, som ikke ser ud af meget udefra, men går man ind, er det en fantastisk spændende oplevelse med alle de remedier og dingenoter og anden dokumentation om dansk toldvæsen i fortid og nutid. Som der står i brochuren:
Følg den spændende udvikling i smugleriets historie, fra dengang Danmark ejede kolonier og danske skibe fragtede slaver og rom. Se udviklingen i skatter og afgifter fra 1200-tallet op til i dag.
Sådan et sted kan kun anbefales.
Og så er det gratis.
Told & Skat Museum
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.10
Artikler i metermål
Det murrer i krogene hos journalisterne.
I fagbladet JOURNALISTEN kan man læse om en redaktør som vil se artikler i metermål - og angiveligt lønne medarbejderne derefter. Derfor har han i al diskretion undersøgt, hvor mange artikler, noter og spaltemillimetre samtlige journalister afleverer. Den ledelsesstil fik medarbejderne på avisen til at reagere: Vi er meget kede af, at man fremstiller vores arbejdsplads som en pølsefabrik, siger en skuffet fællestillidsmand.
I stedet for at sætte motivationen i vejret, har det fået temperaturen på arbejdspladsen til at falde adskillige grader.
En erhvervspsykolog, som kender problematikken, siger: Det virker som en skjult kontrol, når redaktøren tæller artikler uden at snakke med medarbejderne om det. Det skaber mistillid og utryghed.
Ja det tør antydes, men nu ved journalisterne hvad der forventes: jo flere artikelmetre man afleverer, des højere løn.
Enkelt og gennemskueligt.
Artikler i metermål
Selvfølgelig kan journalistik måles
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.11
Ishøj Teater
Det er vinterferie, børn og voksne skal more sig sammen.
Et sted, som igennem årene har oparbejdet en stadig stigende popularitet, er Ishøj Teater.
Det ligger i Tranegilde, en lille landsby uden for selve Ishøj.
Kurt & co. har cyklet og gået her adskillige gange, da vi boede på de kanter.
Fra teatrets hjemmeside:
Teatret spiller i løbet af sæsonen for over 60.000 børn fra børnehaver og skoler. Publikum, der kan hentes i bus på hele Sjælland, spiser efter forestillingen den medbragte mad i tilskuerfoyeren, hvor der serveres orangeade for børnene og kaffe eller te for de voksne, mens der er lejlighed til at tale med de medvirkende.
Se nu og kom afsted!
Ishøj Teater
Brentedalen 8
2635 Ishøj
Tlf. 43 73 60 98
Fax 43 53 60 98
Billetter & spørgsmål: Sanne.ishojteater@ishoejby
Ishøj Teater
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.12
Liberalisme på understøttelse
Folketinget er enig med sig selv om, at de politiske partier skal kunne disponere frit i forhold til økonomiske særinteresser. Især har man fra regeringshold gjort et stort nummer ud af Socialdemokratiets bånd til fagbevægelsen.
Af samme årsag har LO opsagt samarbejdsaftalen med Socialdemokratiet.
Anderledes tungt ligger det med VK-regeringens vilje til at kappe egne bånd til sit økonomiske bagland. Under overskriften Millionerne fosser ind i borgerlige partikasser giver Socialdemokratiets medlemsblad en række eksempler på kapitalstærke firmaer, som i stor stil holder de to partier kørende.
Ikke desto mindre pønser regeringen på et indgreb mod alt det, man kalder fagforeningstvang. Med støtte fra Dansk Folkeparti iøvrigt, som til trods for sine påståede sympatier med lønmodtagerne, deler seng med regeringen også i denne sag.
En nydelig trekant.
Millionerne fosser
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.13
????????? ???? ? ???????!
Det vil uden tvivl glæde danske cykelfans at modtage en hilsen fra Rusland.
Den er afsendt af President of the Russian State Committee for Physical Culture and Sport, V.A.Fetisov.
Det drejer sig om første afdeling af World Cup på bane, som afholdes i Moskva i denne weekend, fredag til søndag (14-16 febr.). Næste afdeling køres i Aguascalientes (Mexico) 21.-23. marts, derefter Cape Town (Sydafrika) 11.-13. april og sidste afdeling er i Sydney (Australien) 16.-18. maj.
- Det danske banelandshold deltager (efter intens træning på banen i Frankfurt Oder) i WC's første afdeling med følgende discipliner:
- Fredag: Scratch
Lørdag: 4000m holdløb indledende, pointløb
Søndag: ParløbMr. President oplyser endvidere:
- Følgende ryttere rejser fra København torsdag morgen:
- Jimmy Hansen (G&M Horsens),
Jens-Erik Madsen (Randers),
Morten Christiansen (G&M Horsens),
Alex Rasmussen (Grøn Synergi) og
Michael Berling (Grøn Synergi).
The Olympic velodrome "Krylatskoye" was built in 1979.
Height of tribunes of a velodrome make 26 m, tribunes contain 6000 spectators.
The road-bed is made of Siberian larch, the length of the road-bed makes 333,33 m, the width of the road-bed makes 9 m, a corner of inclination of a straight is 11 degrees.
The radius of a bend makes 32 m, a corner of an inclination of a bend - 42 degrees.
En bane på 333 meter, det er sgu da ellers noget, når den internationale standard siger 250 meter.
Ordrupbanen var 370 meter lang, men det var også en grusom prøvelse at køre en omgang hjem derude.
"Krylatskoye" banen i Moskva bruges til mange andre formål, bl.a. har Kurt's moster været derovre på en fødevaremesse.
"Når vi gik hjem om aftenen, sprang rotterne til alle sider" forklarer moster, og det er jo betryggende at høre.
Hallen som sådan er pæn nok (uden at være prangende), forklarer moster videre, men der er stadig et stykke vej før det europæiske niveau er nået.
Moskva som helhed er iflg flere kilder en spændende by med mange museer, mindesmærker og imponerende bygningsværker. Desuden en velfungerende metro.
Den personlige sikkerhed er i orden under forudsætning af, naturligvis, at man overholder de retningslinier som bliver angivet.
Derfor kan man trygt pumpe banecyklen og dampe østpå - det meste er under kontrol.
Selv taget.
Og overskriften, hvad betyder den?
Find svaret på de to WC sider!
CyclingWorld
Alex Rasmussen
WC på ruzkumsnutskiij
WC på engelsk
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.14
Pibekoncert
Har du tuden for ørerne eller skal der bare renses ud, bliver der snart mulighed for at gøre noget seriøst ved sagen.
CWC - Copenhagen Winter Competition - er en konkurrence for sækkepiber og trommer og andet skrammel fra Skotland.
Arrangementet finder sted i denne weekend, 15.-16. februar 2003 på
N. Zahles Gymnasieskole, Nørre Voldgade 5-7, 1358 København K.
Konkurrencen er åben for publikum kl. 9 - 17.
Både formiddag og eftermiddag er der konkurrencer i 2-3 sale.
Begge dage afsluttes med præmieoverrækkelse til dagens vindere.
Entreen er 15 kroner pr. dag og 25 kroner for begge.
Trykt program med spilleplaner og deltagerlister, 25 kr (hos informationen).
Dommerkoncerten søndag aften koster 50 kroner, billetter kan købes på dagen eller i forsalg online (se hjemmesiden).
Mor Grete har fornylig været i Edinburgh og er begejstret for alt skotskttt, derfor er der heller ingen vej undenom for Kurt.
....for man vil stoppe mig i gabet på en haj,
så ta' og følg en gammel ven på vej....
Men vi kommer da ud igen......ikke?
CWC
My Fair Lady I
My Fair Lady II
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.15
JAZZCUP
For et halvt års tid siden åbnede en ny jazzbiks i den indre by. Ikke alene er det en butik med speciale i jazz, man kan også HØRE musikken under hyggelige former. Det sker i husets café, hvor man samtidig kan nyde en vand, kaffe, fadøl eller vin. Indehaver er Bjørn Rohde, som også står bag en række CD-udgivelser fra Music Mecca. Den daglige ledelse varetages af jazzveteranen Bent Kauling, kendt fra bl.a. Bristol Music Center på Strøget.
Der bliver serveret levende jazz på udvalgte dage, fortrinsvis små besætninger, duo og trio.
Godt at der stadig er nogen der tør!
Jazzcup
CD Shop - Cafe - Jazzklub
Gothersgade 107
1123 K
Jazzcup
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.16
Sjagger - Kramsfugl - Turdus pilaris
Sjaggeren er kommen med vinter på lommen, ja faktisk har den været her i flere måneder. Med 4-5 års mellemrum trækker fuglen ned fra Sverige og Norge for at overvintre i Danmark. Det har noget med snedække, temperatur og fødemuligheder at gøre. Man kalder det invasion og taler om invasionsår, når sjaggere i tusindvis kommer væltende ned fra det høje nord.
Det er en fugl på størrelse med solsort, gråt hoved, grå overgump (stykket ovenfor halen) og mørk hale er sikre kendetegn. I Køge Bugt Strandpark (fra Hvidovre til Hundige) møder man i øjeblikket store flokke af sjaggere, som flyver rundt og fouragerer. Der vokser en plante i stort tal dernede med røde bær. Det er de bær som drager sjaggeren. Jeg har ikke direkte forsøgt at tælle fuglene, men f.eks. i området omkring Brøndby Strand var der otte flokke á hundrede fugle - rundt regnet.
Flokkene bevæger sig hele tiden rundt i området, så man kan aldrig være sikker på, hvad man egentlig har talt.
Man kunne selvfølgelig gøre som en rigtig ornitholog (for slet ikke at tale om jægerne) gjorde i de gode gamle dage: skyd lortet ned efterhånden som det viser sig. På den anden side skal der også være lidt til svenskerne, så......
Til trods for at det afgjort er en vild (modsat tam) fugl, er den let at omgås, man kan komme ind på få meters afstand, inden den flyver op. Selv på foderbrædtet er den en almindelig gæst - på invasionsår altså.
Om foråret, når forholdene derhjemme igen er normaliseret, trækker sjaggeren tilbage hvor den kom fra.
I de seneste tyve år er fuglen blevet gradvist mere almindelig som standfugl herhjemme. Dog slet ikke på samme niveau som f.eks. solsort eller musvit. Man ser en sjagger hist og man ser en kramsfugl pist.
Så siger man, den er almindelig.
Kramsfugl er en ældre betegnelse, som især blev - og bliver - brugt af jægere.
Turdus pilaris er den latinske betegnelse.
Og sjagger kaldes den, fordi stemmeføringen er noget i retning af sjak-sjak-mick-(undskyld)-sjak.
Sjagger i rønnebærrene
Sjagger
Fakta om fuglefodring
Fugle på foderbrædtet
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.17
Peder Skram
Hvem er det?
Først og fremmest er det en dansk sø-admiral og vovehals som levede i 1500-tallet. Dernæst er det et krigsskib - en fregat - som blev bygget på Helsingør Skibsværft og sejlede farvandene tynde i årene 1966-88.
For værftet fik ordren både økonomisk og teknologisk betydning, idet opgaven var så stor at den blev løst i et samarbejde mellem værftet, søværnet og en række store virksomheder indenfor det marinetekniske område. Det specielle ved fregatten var, at den var det første orlogsskib i sin størrelse med kombineret gasturbine og diesel fremdrivning.
I løbet af sin aktive tjenestetid er Peder Skram blevet moderniseret flere gange, så da den i 1988 udgik af tjeneste, var det af militære og politiske årsager - ikke fordi fregatten fejlede noget.
I årene 1988-95, efter at al militær udrustning var fjernet fra skibet, lå den og passede sig selv på Holmens område. Først i 1995 blev fregatten overdraget til en fond, hvis formål er at
- eje,
- istandsætte og
- bevare fregatten Peder Skram med henblik på, at gøre den tilgængelig for publikum.
Nogle af de ting som fik lov at blive, da søværnet afleverede fregatten, er køkken (kabys) og officersmesse, især var jeg imponeret over messens smukke, stilfulde og hyggelige indretning, da vi for et par år siden var ombord for første (men ikke sidste) gang.
Nogle husker måske episoden med det vildfarne missil, som ramte ned i et sommerhusområde ved Sjællands Odde. Det var Peder Skram der stod bag den famøse affyring. Gik fregatten aldrig over i historiebøgerne rent militært, fik den til gengæld ryddet de civile avisers forsider den 7. september.
Holbæk Amts Venstreblad:
Mandag 6. september 1982, kort før middag, blev et såkaldt antiskibs missil af typen HARPOON, ved en ukendt fejl affyret fra fregatten PEDER SKRAM.
Det mere end halv tons tunge og næsten 1 mill. $ dyre missil var med næsten overlyds hastighed på vej mod et tilfældigt mål i Køge Bugt, mere end 100 km derfra. Efter omkring 34 kilometers flyvning i lav højde ramte missilet nogle træer i skellet mellem sommerhusene på Pilelunden 2 og Søndre Strandvej 3 ved Lumsås Sønderstrand i Nordvestsjælland.
Kl. 1132 eksploderede missilets højeksplosive ladning på mere end 200 kg sprængstof i ca. 5 meters højde i skellet mellem de to sommerhuse. Forinden havde det lavtflyvende løbske missil revet flere el-ledninger over i sommerhusområdet.
Ved den kraftige eksplosion blev 4 sommerhuse totalt ødelagt og næsten 130 sommerhuse fik større eller mindre skader. Ved et rent tilfælde kom ingen mennesker til skade ved ulykken.
Blot 100 meter fra eksplosionsstedet befandt pensionistægteparret Tove og Poul Larsen sig i deres sommerhus.
Tove Larsen talte i telefon med sin datter, da ruden bag hende pludseligt blev suget ud ved eksplosionen, medens Poul Larsen befandt sig i sit lille værksted, der på få sekunder blev omdannet til det rene kaos.
Bortset fra roderiet og adskillige knuste ruder slap ægteparret Larsen på mirakuløs vis uskadte, men naturligvis noget rystede, fra eksplosionen.
Senere på eftermiddagen blev deres hus, der var det eneste i nærheden med telefon, nærmest omdannet til en kommandocentral for både redningsmandskabet og søværnets officerer, der var kommet til stedet.
Ak ja, i dag ligger fregatten fredeligt forankret ved "Elefanten" på Holmen - også kaldet Marinestation København - hvor man kan komme ombord og bese herlighederne (uden missiler). Til trods for hjælp fra en lang række private bidragsydere, er der dog langt igen før fregatten ligner sig selv. Blandt andet trænger det udvendige til en gang maling. Den bedste måde man kan støtte fregatten, er ved at besøge den. Det er en fornøjelig oplevelse, som drenge i alle aldre vil elske.
Se hjemmesiden for detaljer og nyd avisartiklen om missilet.
Peder Skram
Missil på afveje
Fregatten Peder Skram (1966 - 1990)
Peder Skram klassen (1965 - 1990)
Artilleriskibet Peder Skram (1908 - 1943)
Panserfregatten Peder Skram (1866 - 1885)
Kystforsvarsskibet Peder Skram
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.18
Flere seksdagesløb?
6-dagesløb i Parken , sådan lyder sloganet, der skal lokke københavnerne til seksdagesløb i den nye sæson. Det skal ske i konkurrence med Siemens Arena, når den i årets løb (forhåbentlig) igen kommer til hægterne.
Det store spørgsmål er derfor: er der plads til to seksdagesløb i København?
Personligt ville jeg forfærdelig gerne svare ja, hvis det betyder at vi i fremtiden har to store indendørs cykelarrangementer at se frem til. Men desværre tror jeg, at det i forvejen er svært at slæbe syv-otte tusinde betalende gæster ind i seks på hinanden følgende dage til et enkelt stævne.
Nu bliver der i stedet TO gange seks dage, der kæmper om tilskuernes gunst.
Formanden for Parken Sport & Entertainment A/S, proklamerer: Hvis der ikke opstår noget helt uventet, så vil jeg betragte 6-dagesløbet i Parken som en realitet. Til gavn for københavnerne. Til gavn for dansk cykelsport.
Derfor står DBC Pro Cycling A/S fra Ballerup i fremtiden med endnu et problem i kampen om at få Siemens Arena op at stå økonomisk. Der bliver kamp om seksdagesfolkets gunst - for jeg har svært ved at tro manden på gaden vil gå til TO seksdagesløb. Dertil er økonomien for presset og tiden for kort.
Don Ø plejer jo at vide hvad han gør, når det drejer sig om business og penge. Lad os derfor håbe at det planlagte arrangement i Parken bliver en succes - så har vi da eet arrangement at se frem til.
Om ikke andet.
6-dagesløb i Parken
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.19
Gammel søhelt i nyt slag
Søhelten Niels Juel har sat sig mange spor i eftertiden, men især er vel statuen på Holmens Kanal kendt af de fleste.
Kurt kom forbi, stod af cyklen, fotograferede og afskrev teksten:
NIELS IUEL
Kæmpernes harme har dybest begravet,
Æren dog stiger som sol over havet.
Gulland 1. maj 1676
Øland 1. juni 1676
Møen 1. juni 1677
Kjøge Bugt 1. juli 1677
(Gulland = Gotland)
Niels Juel's valgsprog stod på båndet af en blomsterkrans: NEC IMERE NEC TIMIDE,
hvilket direkte oversat må betyde noget i retning af "Ikke planløst, ikke frygtsomt."
Det må kunne siges uden nec og dermed betyde Planlægning og mod.
Som en yderligere påmindelse om byens påskønnelse af Niels Juel og hans indsats, er den gade som støder op til Holmens Kanal, hvor statuen står, opkaldt efter ham: Niels Juels Gade.
Københavns Kommune med venstremanden Søren Pind i spidsen vil have fjernet statuen til et mere ydmygt sted. Den står i vejen, mener han. Det har fået mange gode borgere til at fare i flindt, bl.a. udtaler museumsinspektør Jakob Seerup fra Orlogsmuseet:
Statuen skal ikke forvises fra sin nuværende placering, da monumentet er et markant minde i bybilledet om både Københavns og flådens historie. En flytning vil være ensbetydende med, at kommunen automatisk nedtoner et væsentligt punkt i flådens historie. Placeringen af Niels Juel-statuen symboliserer den betydning Holmens Kanal og Bremerholmen tidligere havde for den danske flåde.
Han bakkes op af Ejgil Bank Olesen, provst ved Holmens Kirke:
Statuen indgår i et meget flot byrum, hvor kunstværker og de omliggende bygninger spiller op mod hinanden. Hvis statuen flyttes, ødelægges dette særprægede rum, som der i forvejen ikke er mange af i København. Og det er både ærgerligt og forkert, at Niels Juel skal flyttes af en trafikregulering, når man trods alt forsøger at få noget af trafikken ud af byen. At flytte statuen til en plads ud for Peder Skrams Gade, er som at sætte Niels Juel i skammekrogen - og så oven i købet på en ydmyg adresse meget tæt på vor tids sverigesbåde. Det er grotesk.
Hovedargumentet for flytningen er, at København er en by i udvikling, og her må alt gammelt ragelse trække sig.
Men skal trafikken absolut buldre derudad?
Har trafikken altid og ubetinget førsteret?
Kan man ikke tilpasse trafikken til by, mennesker og statuer også?
Selvfølgelig kan man det.
Det er snarere Søren Pind der står i vejen.
Lad os skubbe ham ud til siden.
Bare lidt.
Statuen NIELS JUEL
Korvetten NIELS JUEL (1980-.... )
Artilleriskibet NIELS IUEL (1918-43)
Costal defence ship NIELS JUEL (1918-43)
Niels Juel-klassen FFG
Skruefregatten Niels Juul (1856 - 1879)
Hotel Niels Juel
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.20
DR og Jazz
Brev fra Dansk Jazzforbund:
Vil du vide hvad Danmarks Radio vil med jazzen, så kom til Jazzcafé i JazzCup mandag den 3. marts kl. 16-18.
Vi starter med indlæg fra de to vigtigste jazzpersoner i Danmarks Radio lige nu nemlig:
-Morten Pankoke: Chef for DR rytmisk
-Morten Vilhelm: nyudnævnt manager for DR Bigband
De vil fortælle om deres tanker og ideer med jazzen i radio og på TV, og blandt andet fortælle om Danmarks første 24-timers internet-radio, som blev lanceret for et par uger siden.
Og kom så med dine idéer til jazzen i Danmarks Radio – du får aldrig en bedre chance.
Efter indlæg og diskussion af jazzen i Danmarks Radio tager vi en generel diskussion omkring jazzen lige nu – du vælger emnet.
Du kan blandt andet fortælle os her på Dansk Jazzforbund hvad vi kan gøre for dig. Og vi kan samtidig informere dig om vores seneste tiltag og give dig de sidste nye informationer fra Musikråd og Kulturministerium.
JazzCup ligger i Gothersgade 107, og de serverer øl og vand til byens rimeligste priser.
Hvis du vil vide mere eller har kommentarer til arrangementet, kan du kontakte Carsten Lassen på mail:cl@dkjazz.dk
Vi ses!
Med venlig hilsen
Dansk Jazzforbund
Som skrevet står, har man en mening om jazz i DR, så er dette chancen for at komme til orde - og blive hørt.
DJF
DR Jazz
Jazzcup
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.21
Peder Vessel
Jeg vil sjunge om en helt,
vidt berømt ved sund og bælt,
om en herre kæk og bold,
om den tapre Tordenskjold.
Der er gået søslag i Kurt's hjemmeside, så når vi nu er i gang med søheltene, kommer vi heller ikke uden om Peder Vessel eller Tordenskjold - et navn som er brændt ind i Danmarkshistorien.
Dette er meget kort fortalt historien. I virkeligheden er den meget længere og fantastisk spændende.
- Et par årstal:
- 1690 Peder Vessel fødes i Trondheim d. 28 oktober.
1704 Kong Frederik IV besøger Trondheim.
1704 Peder Vessel rejser med konges følge til København.
1708-1709 På togt med ØK´s "Fredericus Quartus" til Trankebar. Han vender hjem som 3. styrmand.
1712 Peder Vessel deltager i Søslaget ved Rügen.
1714 Peder Vessel udnævnes til Kaptajn 28 december.
1715 Peder Vessel deltager i Søslaget ved Femern 24 april og erobrer fregatten "Hvide Ørn".
1716 Peder Vessel adles under navnet "Tordenskiold" 24 februar.
1716 Tordenskiold deltager i slaget ved Dynekilen 8 juli.
1716 Tordenskiold udnævnes 14 november til chef for "Den norske Sjødefensjon" og "Nordsøeskadren".
1717 Tordenskiold angriber fæstningen "Ny Elfsborg" ved Göteborg 13 - 14 maj.
1719 Tordenskiold angriber og indtager Marstrand 25 juli.
1719 Tordenskiold rejser til Trondheim 2 - 20 december for at besøge sin mor.
1720 Tordenskiold bliver 12 november dræbt i en duel med den svenske oberst Staël von Holstein.
Find alt om Tordenskjold på
Danske Tordenskjold-Venner
Historie
Var Tordenskjold strateg?
Sange
Hva dælen nøler I efter!
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.22
Klaver med mer'
Brev fra Per Krogen:
Jazzpianofestival som salgsmesse for jazzpianister incl. CD'ere
Jeg arbejder stadig på at få en jazzpianofestival op at stå på Borups Højskole i dagtimerne 2 dage i juli under Copenhagen Jazzfestival. Jeg har søgt om støtte forskellige steder for at kunne engagere professionelle jazzpianister og rytmefolk, men dette er ikke afgjort endnu. Det er meningen at præsentere en ny pianist hver time for at vise de forskellige klaverstilarter, nogle solo og andre med rytme. Altså en slags salgsmesse for jazzpianister og deres CD´ere.
Dygtige jazzamatør pianister skal også have en mulighed for at spille et sæt. Det har været svært at få ukendte pianister fra USA til at komme som turister til København og medvirke med et sæt. De skal jo selv betale alle rejseomkostninger. Derimod kunne man tænke sig pianister fra Sverige, Norge og Tyskland kunne deltage.
Hvis I har nogle ideer, hører jeg gerne.
Venlig hilsen
Per Krogen
Jamen så vil jeg da gerne foreslå Errol....., nå ham kender du....
Hvad så med Ole Dixon.....nå er han død....
Ja så er der selvfølgelig også Søren Brun, ham med Nuser og hunden.......nå, han er optaget....
...Javel ja, nå...jamen så må I undskylde, jeg troede bare...
Med andre ord: Har man forslag til levende musikere, kan de sendes til Per Krogen på mail adressen
musikkrogen@mobilixnet.dk
Jazzpianoklubben
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.23
Det bedste dæk
Dansk Cyklist Forbund har sat sig for at finde det bedste dæk, uanset hvilke krav hverdagscyklisten stiller.
Desværre er antallet af dæk i testen begrænset, eksempelvis er min favorit DUTCH PERFECT ikke afprøvet.
Vil man have det næsten punkterfrie dæk, hedder svaret SCHWALBE Marathon XR til ca. 400 kr.
Som der står i konklusionen: Er man ude efter et dæk, der skal kunne holde til hvad som helst, må valget falde på Schwalbe Marathon XR, som helt ubestrideligt er testens stærkeste dæk. Det koster lidt i komfort og rullemodstand, men man er sikker på at komme frem.
Jeg plejer at stole på DUTCH PERFECT, faktisk har jeg i over to år dagligt kørt på de samme dæk uden en eneste punktering, så om SCHWALBE kan slå den rekord, er vel et spørgsmål. Never mind, jeg prøver ved lejlighed at købe et par af de tyske dæk, så må det komme an på en prøve.
On the road, forstås - auf die Strasse, selbstverständlich.
DCF
(artiklen findes vist kun i den trykte udgave af Cyklisten 1/2003)
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.24
Palads og Palace
De fine hoteller plejer ellers ikke at henvende sig til pøbelen, så da Palace Hotel begyndte at annoncere i dagspressen med udlejning af festlokaler, var fristelsen for stor: vi måtte ind og kigge.
Bygningen ser udefra stor og imponerende ud, indenfor bliver man ikke mindre imponeret over det gedigne - og konservative - indtryk, som indretning og møblement gør.
Historien, der fører frem til bygningen af Palads i 1910, er kort fortalt en slagtermester Anders Jensen der med indtjeningen fra sin butik opkøber gæstgiveriet Knapstedgaard, som lå der hvor Palace Hotel ligger i dag.
Københavns Rådhus var blevet opført få år forinden (1905), og samtidig blev byens centrum flyttet fra Kongens Nytorv til Rådhuspladsen (som før bygningen af rådhuset hed Halmtorvet). Derfor var det blevet et prestigefyldt projekt at placere et hotel på Rådhuspladsen. Folk var målløse over det risikable projekt og rygterne svirrede: et hotel til flere millioner, havde Anders Jensen virkelig så mange penge?
Arkitekten, som tegnede hotellet, var professor Anton Rosen - en kendt person i samtiden.
Indvielsen af bygningen blev foretaget d. 15. juli 1910 sammen med en ny elegant restaurant og et danselokale kendt under navnet Marmorhaven. Alle de kendte var inviteret til indvielsen og champagnen flød, og allerede den første nytårsaften overraskede Anders Jensen ved at invitere den kongelige ballet til at optræde i Marmorhaven. På samme måde satte han sit personlige præg på andre begivenheder, f.eks. med afvikling af en professionel boksekamp i Marmorhaven med efterfølgende soupér. Bokseentusiaster genkender sikkert navne som Dick Nelson og Carl Petersen - sidstnævnte skiftede senere navn til Carl Brisson. Nogle år senere underholdt Brisson publikum i de samme lokaler, men denne gang klædt i kjole & hvidt.
I 1927 solgte Anders Jensen hotellet til Valdemar Nielsen, som besluttede at ændre navnet til det mere internationalt klingende Palace Hotel. Nye millioner blev spenderet på at modernisere det indvendige af hotellet.
I 1937 blev hotellet overtaget af den dansk-norske hotelmand Waldemar Jensen, som ansatte en ungarsk arkitekt til at ombygge Marmorhaven og døbte den Ambassadeur. Palace Hotel opnåede under dette navn international berømmelse som underholdningsetablissement. Samtidig blev det med hjælp fra statsminister Stauning og København's Magistrat udvirket sådan, at rådhusuret ikke måtte slå kvarte slag i tidsrummet fra kl. 24 midnat til kl. 8 om morgenen af hensyn til hotellets (fornemme) gæster.
I 1985 blev Palace Hotel erklæret bevaringsværdigt og fredet. Med fredningen fulgte et krav om at tilbageføre hotellet til sin oprindelige form. Derfor ser hotellet i dag ud som da det blev bygget i 1910: flot og indtagende.
I hotellets gæstebog kan man finde beviset for de mange fornemme besøg igennem tiden, f.eks. Tito, prins Bertil af Sverige, Tryggve Lie, Lena Horne, kaptajn Kurt Carlsen (Flying Enterprise), Bob Hope, Audrey Hepburn, Duke Ellington og Josephine Baker.
Skal du holde fest, står Palace Hotel til rådighed, og priserne er rimelige.
Hvorfor snobbe nedad når man kan snobbe opad.
Palace Hotel
Rådhuspladsen 57
1550 København V
Tlf. 33 14 40 50
Palace Hotel
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.25
Hårde hvidevarer
Folk, der kan reparere og give gode råd, findes den slags?
Ja, det ser det ud til.
I Brøndby findes der en mand som rejser landet rundt og reparerer alle former for hvidevarer. Gode råd kan man finde på hans hjemmeside, f.eks. havde Kurt problemer med vaskemaskinen, hvor HFI-relæet slog fra i tide og (især) utide. Det blev forklaret på hjemmesiden hvad man kunne gøre ved sagen. Det gjorde Kurt og nu kører maskinen igen.
Slår alt fejl, så ring, skriv eller mail til Hvid Service og Flemming Jørgensen er på vej. Og bare til en oplysning, så har Flemming ikke noget med hverken Bamses Kylling eller Hanses Venner at gøre (så ville han heller ikke kunne komme gennem døren - ha ha).
Det er i dag jeg skal afsted min ven,
jeg tror at jeg kan reparere den......
(gæt en sang)
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.26
En verden i flammer
Anden verdenskrig er et emne man aldrig bliver færdig med. En hjemmeside, som har sat sig for at dække alle aspekter af krigen, er "En verden i flammer" - en dansk guide til 2. verdenskrig.
Der er emneopdelte henvisninger (links), som gør det let at finde rundt på de mange spændende sider. Krigen er opdelt geografisk, sådan at øst-, vest- og sydfronten og Stillehavet har hver sit afsnit. Mange henvisninger (links) til andre sider om samme emne.
Husker du sangen fra 1939:
We'll meet again, don't know where, don't know when, but I know we'll meet again some sunny day.
Keep smiling through just like you always do, till the blue skies drive the dark clouds far away.
eller
There'll be blue birds over the white cliffs of Dover tomorrow - just you wait and see.
There'll be love and laughter and peace ever after tomorrow - when the world is free.
Det var Vera Lynn der sang, hun gjorde det på sin måde og hun gjorde det med stil.
Hvergang.
En verden i flammer
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.27
Månedens billede
MARTS
Højsæsonen for seksdagesløb lakker mod enden, for selvom der køres et løb hist og pist i sommersæsonen (bl.a. Italien), kan man godt tillade sig at påstå, at det bedste er overstået. For denne gang, altså, for der starter da gud-ske-lov en ny sæson til efteråret. Med lidt lykke og lidt held kommer der to store 6D begivenher i København Danmark: Ballerup (Siemens Arena) og Østerbro (Parken).
Sidste måned blev billedet sat lidt for sent ind, denne måned starter vi derfor et par dage før.
Månedens billede viser Gunnar, en dansk tegneseriehelt, som ophavsmændene Niels Roland og Per Vadmand tegner et både alvorligt og muntert - og frem for alt solidarisk - billede af.
Han er en ufaglært dansk mand og vi følger hans op- og nedgang gennem livet fra fødslen i 1940 til han mange år senere fejrer sin 60-års fødselsdag på Svinestien, den lokale bodega .
Sikke en historie!
Eller rettere: historier, for der er tale om en hel række.
Gennem Gunnar's oplevelser lærer vi Danmarkshistorien at kende, som om vi selv var med (det er vi jo på en måde også).
Kurt's favorit er nr. 9, Hjertekval og Cykelfeber fra 1997, hvorfra månedens billede er lånt. Sammen med sin genfundne kammersjuk fra ungdommen mindes Gunnar sine første år på arbejdsmarkedet i 1950'erne, stemningen ved 6-dages-løbene samt forelskelsen i kantinedamen Yrsa.
Men opgøret med den russiske mafia kaster lange skygger - også bagud, som der står på heftet, giver anelser om bagvedliggende kriminelle handlinger og motiver.
De to forfattere er desuden ophavsmænd til den mesterlige række Danmark besat 1-5, om Danmark under besættelsen.
Så hvis du vil gyse og more dig, så er det bare med at få bestilt et af disse små mesterværker.
Tegnemæssigt er vi oppe i superligaen.
Niels Roland I
Niels Roland II
Per Vadmand I
Per Vadmand II
Michael Jensen
Netstof
Danmark besat
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Febr.28
Kabørk kan købes
Nationalhelten fra nitten-hundrede-something da landsholdet kom hjem med EM-guld, har fået kolde fødder. Derfor vender han heller ikke ikke snuden hjem foreløbig. Han havde ellers planlagt en stor fremtid i den hjemlige liga for sig selv og Hvidovre United - hvor han trådte sine fodboldmæssige barnesko - hvorfor han havde stillet kraftige kontanter i udsigt for klubben og dens slunkne kasse.
Men nu har han altså fået kolde fødder.
Forberedelser var forlængst gjort med indkøb af voldsom villa i den noble ende af Hellerup til 8.5 millioner danske kroner.
Før hr.P. kom ind i billedet, tilhørte stedet baron og kammerherre Vilhelm Wedell-Wedellsborg, der nød sit otium efter livslang tjeneste som statsfinancieret snakketøj på Amalienborg.
Nå, lad ikke tristesse og sortsyn gribe os, gamle Danmark har før kæmpet sig gennem kriser og kommet ud på den anden side med både humør og livsmod i behold. Skulle alt slå fejl ovre i fodboldens hjemland og formuen sættes over styr, er hr.P. smart nok til at beholde sit gode danske statsborgerskab. Det betyder, at han til enhver tid kan vende hjem med hele sit slæng til gratis lægehjælp, skolegang, sygesikring og hjemmepleje - selv en benskinne kan erhverves med tilskud.
Så bliver livet lidt lettere - selv for en (tidligere) millionær.
COTTAGE FOR SALE
Her er muligheden for at sætte sit helt eget præg på denne fantastiske palæejendom hvis spændende historie rækker over 110 år tilbage i tiden. Der er tale om Baron Wedell-Wedelsborgs tidligere residens. Ejendommen som er beliggende på én af Danmarks mest attraktive grunde, direkte til Øresund og for enden af blind vej i meget rolige og eksklusive omgivelser. Indeholder imponerende hall, herreværelse, 3 stuer ensuite, stort køkken område, kæmpe soveværelse med direkte udgang til stor balkon med udsigt over Øresund + ekstra værelser.
I kælderen er der rullestue, strygestue, viktualierum, vinrum, vaskerum og fyrrum. Der er lagt helt nyt kobbertag med tilhørende kobber tagrender på ejendommen. Begge skorstenene er ny opførte, derudover skal ALT renoveres såvel udvendig som indvendigt. Ejendommen fremtræder i dag fuldstændig "skrællet" for alt inventar, og er klar til at blive apteret på ny, helt efter den nye ejers ønske. Indvendigt fremstår ejendommen stadig med alle oprindelige vægge, plankegulve, pejse og kamin. Ualmindelig imponerende stor hall med pejs hvor alt er i original stil.
Nå ja, prisen......den er i mellemtiden steget til 12 millioner.....
Modtag vor dybeste medfølelse.
Cottage for sale
Foto
Vi valgte England
Nybolig (sagsnummer 801034)
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.03
Sportsmænd og kagekoner
Der findes stadigvæk spisesteder hvor fedtprocent er en enhed som ikke anvendes, og kalorieindhold et begreb som ikke kendes. Den del af befolkningen, som lider en halv sultedød for holde den slanke linie, skal ikke komme her. Gør man det alligevel, kan man godt vinke farvel til den del af garderoben, som blev købt i størrelse slank-som-en-ål.
Hvis man derimod kan lide en lækker kage og dertil en god kop kakao/kaffe/the, ja så kan man man ikke gøre noget bedre end konsultere konditoriet La Glace i Skoubogade (cirka midt på Strøget), der som sin specialitet serverer Sportskage bestående af knust nougat og flødeskum med karameliseret vandbakkelse på makronbund. På trods af navnet har kagen intet med sport at gøre, bortset fra at den er lavet til premieren på teaterstykket "Sportsmænd" i 1891.
Udover Sportskage tilbydes hver dag 15 forskellige lagkager, et utal af andre kager, småkager, tørkager samt naturligvis dansk wienerbrød, der laves efter opskrifter fra dengang butikken startede i 1870.
At træde ind i konditoriets lokaler er som at vandre tilbage til det gamle København. Her er alt som det var engang, og alt nymodens tant og fjas er bandlyst. Sloganet Kager, kunst og kærlighed, kvæler al besværlighed blev opfundet af svigerdatteren til La Glace's grundlægger i det herrens år 1932, og har hængt ved siden.
Ligesom et trofast publikum.
Ka' man få en portion til.....?
AOK
La Glace
La Glace lige nu
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.04
Fremtidens Europa
Under overskriften Mere magt til Europa Parlamentet har foreningen Nyt Europa udsendt et nyhedsbrev, som Kurt næsten ord for ord kan tilslutte sig:
Den 27.-28. februar mødes det flittigt arbejdende Europæiske Konvent igen. Denne gang for at tage hul på de vanskelige institutionelle spørgsmål. Det lyder kedeligt, vil nogle sige, men ikke desto mindre: Det handler om hvem der skal bestemme hvad og hvorfor.
Det handler om hvem der skal have magten i fremtidens EU.
Nyt Europas position er klar: Borgerne skal have mere magt!
Det betyder i praksis, at Europa Parlamentet skal endnu mere i fokus. Det er rigtigt, at Europa Parlamentet har fået mere magt ved de seneste traktatændringer. Læser man det nuværende traktatgrundlag, vil man ikke desto mindre se, at Ministerrådet fortsat er omdrejningspunktet.
Det skal der nu laves om på.
Ikke ved at skubbe Ministerrrådet ud på et sidespor, men ved at lave en ægte sidestilling af Europa Parlamentet og Ministerrådet. EU-love og EU-rammelove, som efter al sandsynlighed vil afløse betegnelserne "forordning" og "direktiv", skal først være vedtaget i EU, når de har passeret begge kamre, d.v.s. både Europa Parlamentet og Ministerrådet.
Den øgede indflydelse til Europa Parlamentet er godt for meget. Mest af alt giver det borgerne mere indflydelse på udviklingen.
Men det betyder også - hvilket ofte overses i debatten - at de partipolitiske kampe i EU kommer mere i fokus.
ELDR, PPE, PES og EDD er stadig ukendte partibetegnelser i Danmark. Vi er vant til at se de politiske kampe i EU, som én stor landskamp, hvor anførerne (stats- og regeringslederne) for de forskellige hold fører sig frem på et nationalt grundlag, som betyder, at deres partipolitiske tilhørsforhold forsvinder.
Dét er usund kost for et demokrati.
Lad os se hvad de forskellige politiske grupper i EU har at byde på. Lad os se hvem de hver især vil foreslå som formand for Kommissionen - som "præsident" om man vil.
Lad os få nogle bud på, hvordan de politiske grupper vil løse globaliseringens udfordringer og indfri globaliseringens muligheder. Borgerne kan så efterfølgende afgøre sagen ved et frit, hemmeligt og demokratisk valg til Europa Parlamentet.
Kurt er helt enig og nu må centrum-venstre padderne hjemme i andedammen godt se og vågne op:
1. Bag nogle kager sammen med de socialt engagerede grupperinger i parlamentet
2. Stem nogle fælleseuropæiske velfærdslove, f.eks. minimusferie, minimumsløn o.s.v., igennem.
På den måde kan vi få et fremtidens Europa uden en underbetalt, rastløs omvandrende arbejdskraft, som hele tiden må søge hen, hvor arbejdet er.
Danmark var også en gang et bondesamfund med spark i røven, gabestok og sulevælling, hvor godsejere og adel bestemte det hele. Nu har vi chancen for at gøre hele Europa til et velfærdssamfund. Ikke fra den ene dag til den anden, og ikke med et fingerknips, men ved at sætte en proces i gang sammen med ligesindede.
Se nu og få fingeren ud, dernede!
Nyhedsbrev
Nyt Europa
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.05
Har vi en neger?
EkstraBladet harcellerer over miljøminister Hans Christian Schmidt, som iflg. bladet taler og tænker sort. Ministeren har planer om at bygge luksus sommerhuse i de danske skove - endda under falsk varebetegnelse. Men, som lederskribenten skriver, "skovene er fælleseje for det danske samfund og ikke eksklusive byggegrunde. Derfor kan Hans Christian Schmidt lige så godt skrotte sine sorte planer om skovbebyggelse. Det er rigeligt, at han tænker sort."
Jeg har set en rig-tig ne-ger-mand
Familien Andersen og lille Bo.
(de mangler måske også en hytte)
Sort tanke, sort tale
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.06
Slip medlemmerne fri
En højtstående repræsentant fra et LO-forbund er kommet på banen med nye farlige tanker: folk skal selv bestemme.
Han foreslår f.eks. at man
- dropper de store kongresser,
- lader forbundene konkurrere indbyrdes,
- lader medlemmerne selv bestemme, hvor de vil være organiseret,
- indfører direkte demokrati og urafstemning om væsentlige spørgsmål (f.eks. formandsvalg).
Manden bag de væmmelige tanker er Arne Johansen, formand for TIB (Træ-Industri-Byg).
Han argumenterer for sine ideer i Ugebrevet A4, hvor man kan læse mere om baggrund og visioner.
Eftersom de i øjeblikket kun er løse udkast, er det måske heller ikke fair at kritisere for voldsomt. En debat om væsentlige spørgsmål og problemer er bestemt tiltrængt og nødvendig, men når han eksempelvis foreslår at forbundene skal begynde at konkurrere indbyrdes, er det et forslag vi i forvejen har dårlige erfaringer med ude på arbejdspladserne. Alt for megen energi bruges på at kapre medlemmer fra hinanden, hvilket af det enkelte medlem ikke nødvendigvis opleves som forbedret service. Men lad dem nu diskutere, så må vi bare håbe at anstrengelserne munder ud i noget som kommer medlemmerne til gode.
For det var vel meningen med det hele.
Farlige tanker
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.07
Hvad skal man blive til...
Kurt går på kursus.
På Journalisthøjskolen.
Et halvt år.
Selvbetalt.
Først og fremmest for at blive bedre til at skrive, og dernæst for at finde ud af, om der er beskæftigelsesmuligheder indenfor journalistikken. Tre dage om måneden foregår det inde på anstalten i Emdrup, resten af tiden står den på hjemmearbejde og samarbejde i grupperne.
Som ren øvelse skulle hver kursusdeltager den første dag fortælle sin sidemand en lille hemmelighed om sig selv, f.eks. en episode man har oplevet. Sidemanden skriver derefter tilståelsen ned og præsenterer den for de øvrige kursusdeltagere, som kan le, græde eller krumme tæer - alt efter smag og behag.
Min smukke sidemand Trine fik den tvivlsomme fornøjelse, at høre på Kurt's historie, og kvitterede med historien om Det sidste sving.
Ang. journalist, så bliver man hurtigt klar over at journalisme er et håndværk - en produktionsteknik - som ikke har meget med kunst, fritænkning, inspiration, eller andre emner fra den højtflyvende afdeling at gøre. Såvel skole som redaktioner ude i landet kører i stramme tøjler - budgetterne har første prioritet.
Ledigheden er stor indenfor det journalistiske område, ca. 1300 på landsplan, så hvis Kurt endelig fik slæbt sig igennem uddannelsen, kan han se frem til som 60-årig at skulle søge job i skarp konkurrence med måske 50-100 energiske unge mennesker, som er parat til at arbejde 60 timer om ugen for nedsat løn i prøveperioden (som er yderst fleksibel).
Så er man oppe imod hårde odds.
Fagbladet JOURNALISTEN er ellers godt stof, dækker fagets problemer godt, og der gøres en energisk indsats for at holde gruppen samlet, så det hele ikke flipper ud i alles kamp mod alle. Sidst vi så journalisternes evne til at håndtere en kritisk situation var for ikke længe siden, da der var knas i TV-byen og de kendte ansigter stillede sig op på Amagertorv ved Storkespringvandet.
Godt at officererne står solidarisk med fodfolket når det gælder.
Ali-bali-ali-bali-bi, luk nu dine øjne i, vi går aldrig me-e-re forbi.....
Journalisten
Danmarks Journalisthøjskole
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.08
Muslimsk khan-kan
Islam er oppe i tiden og en af religionens fortalere, Sherin Khankan, er ofte citeret i medierne. Hun er dansk født, ung (27 år), smuk, intelligent, højtuddannet og - tro det eller ej - sympatisk.
Da Sherin Khankan i efteråret 2002 får grønt lys fra Det Radikale Venstre til at opstille til Folketinget, er der dermed slået hul på kravet om, at en kandidat på forhånd skal erklære sig indforstået med, at dansk lov går forud for al anden lov på dansk jord - herunder islam. Hun har på intet tidspunkt accepteret kravet, hverken skrifteligt eller mundtligt. Derfor ville blandt andre Naser Khader og Danmarks svar på Humphrey Bogart (M.Jelved) heller ikke støtte hendes kandidatur.
Den 23. februar kunne man i Sankt Pauls Kirke høre Sherin Khankan forelæse under overskriften, "Islam og Kristendom - kan samtale fremme forståelsen?" Med en baggrund i religionssociologi og -filosofi med islam som speciale er der grund til at tro, at hun ved hvad sagen drejer sig om. Da Kurt trasker ind til kirken ved Nyboder, er det nagende spørgsmål derfor: står sharia over dansk lov - ja eller nej?
Sherin Khankan bærer hverken slør eller borka, tværtimod får det lange hår lov at slange sig ned over den velformede krop, ligesom klædedragten er helt up-to-date: højhalset trøje og stramtsiddende cowboybukser. Det vesterlandske tøj formår dog slet ikke at skjule de kvindelige former, men vil antagelig - for den svage udi troen - friste tankerne væk fra moskeen, hvor de fromme bønner til Mekka i stedet risikerer at forvandles til fantasier om skoldhed Mokka og forbuden frugt.
Størstedelen af det timelange foredrag former sig som en gennemgang af islams historie, og betydningen af de forskellige institutioner og begreber. Et af de centrale emner er "sharia" - et retssystem, hvor hovedprincippet er, at sharia, Koranen og de tilhørende skrifter står over loven - de er så at sige loven.
På det seneste radikale landsmøde stemte Sherin Khankan imod en resolution om sharia-lovgivning. Af samme årsag bliver der under den efterfølgende spørgerunde i Sankt Pauls Kirke stillet adskillige spørgsmål omkring dette emne.
Svaret er teknisk: den fremsatte resolution kunne tolkes som et angreb på islam. Derfor stemte hun imod, selv om hun angiveligt ikke sympatiserer med stening. Det store afgørende spørgsmål om dansk suverænitet på dansk jord er stadig ubesvaret.
Sherin Khankan fortalte meget overbevisende om sin egen opvækst med en syrisk muslimsk far og en finsk kristen mor.
Tolerant og kærligt opdraget har hun uden tvivl de bedste hensigter med sit politiske virke.
Men altså, vi mangler stadig den lille detalje som hedder dansk lov: står den under eller over sharia?
Det spørgsmål kan man ikke sympatisere, eller på anden måde sno sig uden om.
Og spørgsmålet er stadig ubesvaret.
Også hos de radikale.
SIDSTE
SK har i forgårs (6. marts) tabt et internt kampvalg, således at hun nu igen er ude i sneen.
Den lokale vælgerforening, som kasserede Khankan, beskriver hende i en pressemeddelse som "kontroversiel".
Et vink fra højere magter?
Vraget
Kort om SK
Pressebilleder
SK og kritikken
Sankt Pauls Kirke
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.09
SKORPESKOLEN
Kurt har gået på kostskole i sin drengetid oppe i Hellebæk. Vi blev kaldt skorper, fordi det var hvad vi fik at æde dengang i de gode gamle dage, før verden gik af lave og kvinderne ville sidde med til bords.
De udgåede elever har i 1872 dannet en forening, Opfostringshusforeningen.
I et forsøg på at tiltrække nye medlemmer og fastholde de gamle, har man sidste år oprettet en hjemmeside. Der har været debat om, hvorvidt adgangen til siden skal være fri eller begrænset (eller slet ikke) for ikke-medlemmer, men indtil videre er det da muligt at kigge ind.
Opfostringshusforeningen
DKO
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.10
Jamen dog!
Socialdemokraterne er kommet ud af busken og har accepteret en fælles præsident for EU.
Partiets EU-ordfører Henrik Dam Kristensen er langt om længe kommet frem til en konklusion som, hvis den havde været gennemført i praksis, kunne have forhindret udstillingen af et åbenlyst uenigt Europa, der for åbent tæppe skændes så det brager. Den europæiske splittelse giver kun USA endnu bedre kort på hånden - uanset hvad man ellers måtte mene om deres politik (og Kurt mener den er rigtig) - derfor vil jeg også håbe, at diskussionen i fremtiden vil dreje sig om det reelle indhold af posten, og ikke alt muligt små-fnidder, som den slags ofte udvikler sig til
Dertil er sagen for vigtig.
EkstraBladet
Jyllandsposten
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.11
Oscar og de andre
En undrende gæst spørger, hvorfor der ikke står et par pæne ord om Oscar Peterson og de andre klaver-giganter på Kurt's hjemmeside, når nu klaverbankeriet åbenbart har den store interesse?
Mgulp.....hvad skal man svare......jamen...jo, vores gæst har en pointe.
Svaret må blive, at hverken Oscar eller de andre har gjort overvældende eller vedvarende indtryk. De har hver deres personlige stil, som jeg selvfølgelig respekterer og anerkender, men de har trods alt ikke sat Kurt i selvsving. Der er kun een klaverbokser som decideret har RAMT (og du ved hvem vi taler om), derfor er skriveriet omkring de øvrige begrænset.
Art Tatum indtager i denne forbindelse en særstilling ved at være et decideret flop med sit indholdsløse ping-pong-og-ding-dong klimpreri ved livstruende hastigheder. Han bliver simpelthen værre og værre for hvert genhør (Fats Waller havde da i det mindste humøret med). Og Oscar Peterson.......jo, det sker da at jeg tager en tur med nattoget, men ellers er de fleste klaver-CD'er permanent udlånt til min søn, som til gengæld er begejstret for Oscar (fandens osse).
Man skal aldrig sige aldrig og jeg vil ikke udelukke, at der en dag kommer en artikel om klaverets mestre, men for tiden er det andre ting der optager pladsen i det indre univers.
Beklager.
Bill Evans
Billy Taylor
Bud Powell
Dave Brubeck
Earl Hines
Fats Waller
George Shearing
Kenny Drew
Oscar Peterson
Thelonious Monk
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.12
Visionær satsning
Cycling World d. 7. marts:
Danmarks Cykle Union indgår konsulent-aftale med en af verdens førende trænerkapaciteter.
Den tyske toptræner Heiko Salzwedel er ansat som konsulent i Danmarks Cykle Union. Han skal fungere som rådgiver for DCUs banelandstræner Tayeb Braikia, der efter en flot karriere har fungeret som bane-landstræner gennem det sidste år.
Aftalen blev underskrevet i går, hvor Heiko Salzwedel var i Danmark og de sidste detaljer blev aftalt. Det er Team Danmark, der med økonomisk støtte, har gjort ansættelsen af Heiko Salzwedel mulig.
Danmarks Cykle Union og Team Danmark har på trods af kollapset af Siemens Arena i Ballerup store ambitioner for banetruppen, der arbejder målrettet mod OL-medaljer i år 2008. Ved den nyligt overståede World Cup i Moskva viste holdet sit store potentiale ved at vinde sølv i scratchrace ved Alex Rasmussen og bronze i parløb ved Jimmy Hansen/Alex Rasmussen. I det meste af marts måned er banetruppen på træningslejr på Mallorca, inden den næste store opgave World Cup´en d. 11.-13. april i Cape Town i Sydafrika. Et løb hvor også Heiko Salzwedel vil være til stede ligesom han også vil følge holdet et par dage i træningslejren på Mallorca.
Heiko Salzwedel er 46 år og er oplært i det tidligere Østtyskland og nåede i 1987-90 at være chef for det tyske banelandshold. Fra 1990 stod han bag opbygningen af den succesfulde australske cykelskole og fra år 2000-2003 var han sportschef for det britiske baneprojekt.
Et meget klogt og visionært træk som DCU har taget her.
Det kan der kun komme noget godt ud af.
CyclingWorld
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.13
Jazz 24 timer
Danmarks Radio har bestemt sig for at tage jazzfolket alvorligt.
Derfor kan man nu høre jazz 24 timer i døgnet på den nye digitale kanal, som udsendes via internettet. Indholdet er en blanding af ny og gammel jazz. Desuden kan man genhøre alle de kendte udsendelser fra dampradioen, f.eks.
- Stardust
- Jazznyt
- Jazztimen
- Jazzlive
- Jazzprofilen
- Body & Soul
For at høre digital jazzradio skal man downloade en eller anden smart dims (som er gratis), så bortset fra at det efterhånden virker temmelig idiotisk med alle de plug-ins til hvert sit formål, så fungerer det udmærket.
Om DR Jazz
Interviews (realaudio format)
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.14
Det lysner i øst...
Under overskriften "Venstrefløjen må få hår på brystet" giver to fremtrædende unge SF'ere deres bud på en politik, som måske kan få vælgerne til igen at tage partiet med i overvejelserne. Takket være en verdensfjern politik igennem mange år har partiet ellers gjort hvad de kunne for at sætte sig selv uden for al indflydelse. De to unge løver, Peter Goll og Morten Homann, er enige om at NATO og EU skal ind i varmen, fordi vi (SF og Danmark) kun ad den vej har en chance for at komme til fadet. Homann: »SF skal sige ja til NATO, ligesom vi for nogle år siden accepterede EU. Der er masser af problemer i de to organisationers politik, men begge er kamppladser mellem forskellige holdninger. Visionen må være, at NATO udvides med endnu flere demokratier, og at organisationen leverer de styrker til FN, som verdensorganisationen ikke selv råder over. Vi må erkende, at verden i ekstreme situationer har brug for en politibetjent. Det skal ikke være USA, men FN og NATO.«
Holger og konen mener i modsætning hertil, at EU skal udvikles som en modpol til USA.
Goll: »Jeg har stor respekt for Holgers analytiske evner, men her er vi ikke enige. EU er jo lige så splittet som NATO og FN. Fordelen ved NATO er, at organisationen både omfatter USA, Canada og Europa, og at vi gennem NATO er med til at binde USA ind i et net af internationale aftaler og spilleregler. Sikkerhed skal ikke skabes regionalt, hvis det kan ske internationalt eller globalt.«
Vold, kriminalitet og indvandrerpolitik får også en tur i meningsdanneren, så alt i alt må man sige at det er nye boller på en suppe der ellers truede med at størkne i selvtilstrækkelig stivelse.
Lad os håbe at de to frygtløse løver kan flytte meninger indenfor partiet.
I modsat fald bliver det værst for partiet selv.
Hår på brystet
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.15
Øst for paradis
Borgerlige regeringer har altid har haft ambitioner om skattenedsættelser - lav skat er et mål i sig selv.
Det er der ikke noget nyt i.
Men når regnskabet gøres endeligt op, viser det sig som oftest at skattelettelser vender den tunge ende nedad - kassedamen kommer selv til at betale for varerne.
Det er der heller ikke noget nyt i.
Det nye er, at ideen også har fænget hos Socialdemokraterne, som i opposition stiller endnu højere lettelser i udsigt end den siddende regering. Hvis soc'erne (der er godt nede på sokkerne?) tror, at vejen tilbage til regeringsmagten går via skattelettelser, tager de fejl.
Vejen går via velfærd - sikring af vælfærd.
Et velfærd der koster
Det skal man turde stå ved.
Det giver troværdighed.
De skattelettelser, som den nuværende regering har stillet i udsigt, bliver efterfulgt af en regning.
En regning, som i sidste ende skal betales af de smalleste skuldre.
Kassedamens.
Store skattelettelser
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.16
På med hatten
Så er det sket igen: en professionel cykelrytter er væltet og har slået sig ihjel.
Den 29-årige Andrei Kivilev døde som følge af et åbent kraniebrud, som med lethed kunne have været undgået ved brug af cykelhjelm.
Det er for dumsmart med de ryttere som kører med et blafrende tørklæde viklet om hovedet - eller slet ingenting - når det går med 80-100 km. ned ad bjergsiden. At der ikke sker flere dødsfald i cykelbranchen kan ihvertfald ikke betegnes som dygtighed eller planlægning.
Nu må reglerne ændres, så alle lande i fællesskab stiller relevante sikkerhedskrav til ALLE ryttere.
På med hatten, kammerat, ellers bli'r cyklen stående!
Hjelm redder liv
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.17
Vejret
Hvorfor siger vi sådan...om vejret er en serie på tre, som forklarer alle de underlige udtryk, der har med vejret at gøre. For eksempel:
- løbe med en halv vind
- dele sol og vind lige
- efter alle solemærker at dømme
- et herrens vejr
- gøre blæst af noget
- luft under vingerne
- storm i et glas vand
Disse og mange andre udtryk kan man finde forklaret i Politiken's ordbog, Hvorfor siger vi sådan?
DMI har været så flinke at låne fra bogen, således at forklaringerne nu også kan findes på instituttets hjemmeside.
Skysovs og vindfrikadeller!
DMI
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.18
Hjem til Bagdad
Giftgeneralen fra Irak, som ellers havde foretaget en strategisk tilbagetrækning til privatlivets fred i Sorø (og til Kurt's svigermor, der har fornøjelsen af at være hans nabo), er fornylig sivet lige så stille ud af lejligheden som den magiske flaskeånd i 1001 nats eventyret. Han var ellers fra myndighedernes side blevet pålagt at forholde sig rolig og behersket, hvilket han tilsyneladende efterlevede til punkt og prikke.
Og så indtræder forsvindingsnummeret. Siden mandag morgen har ingen set ham, politiet leder, panikken breder sig, og nu er han efterlyst af Interpol. Men inden vi hidser os alt for voldsomt op, skulle vi måske overveje muligheden af en nærliggende forklaring på fordampningstricket:
- Han kom til Danmark under omstændigheder som ikke var helt klare, og som heller aldrig blev det.
- Der er tidligere sivet oplysninger ud som antyder, at en onkel i Amerika gerne så, at lille Danmark tog pænt imod hr. Ding-dinge-ling og hele hans følge.
- Generalen har før (af sin onkel) været i kikkerten til en chefstilling i Bagdad - en MEGET STOR chefstilling!
Sandsynligvis derfor er ordningen med tålt ophold i Danmark blevet som den er.
Af samme årsag er det heller ikke helt urimeligt at antage, at han af sin gamle onkel er afhentet i Sorø for at bringe ham hjem til Bagdad til en stor chefstilling.
En MEGET STOR chefstilling!
Forsvundet
Verschwunden
Efterlysning
Ankara
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.19
Ud og swinge med Inge
Nej det er ikke Inge Andersen det drejer sig om (hun foretrækker sikkert også at blive ved klaveret), derimod Joe Spinaci & The Brookolino Orchestra som nu på fredag d. 21. marts spiller op til dans i Copenhagen Jazz House kl. 21:30. Dørene er åbne kl. 20 - 05.
Gratis undervisning i de frække dansetrin kl. 20:30 - 21:30.
Joe Spinaci – alias Carl Alberto Bettini - er født i Italien, men rykkede for ti år siden til Sverige, hvor han med sit store swingband er med til at sætte saft og kraft bag en stadigt voksende interesse for neoswing. Gangsterswing fra 30’erne kombineret med jumpblues, rockabilly og sommetider mambo eller bossanova, giver tilsammen et nyt og spændende swingmix. Joe Spinaci & The Brookolino Orchestra er i de senere år gået hen og blevet et både kendt og veletableret navn på spillestederne.
Miriam Aida - sang
Fredrik Myhr - trommer
Matts Ingvarsson - bas
Johan Olsson - klaver
Sven Andersson - tenor sax
Fredrik Kronqvist - alt sax
Mattias Gunnarsson - trompet
Erik Axelsson - trombone
Carl Alberto Bettini (Joe Spinaci) - guitar
CD - Joe Spinaci & The Brookolino Orchestra - “Where´s The Money Honey?” kan købes hos Jazz Kælderen
Skindergade 19
1159 København K.
Tel./Fax (45) 33 91 22 45
E-mail info@jazzmusic.dk
Web-site jazzmusic.dk
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.20
Cykelferie
Feriesæsonen kan holdes mange steder (undgå Bagdad i denne tid) og på mange måder, men på ryggen af en jernhest er man sikker på en oplevelse under rejsen. Den oplevelse mangler ofte, når rejsen foregår pr. fly eller bil.
Om turen skal være kort eller lang, er helt op til det mod som den enkelte person/familie har på opgaven. I den ene ende af skalaen kan man selv designe sin tur helt ned til mindste detalje, og i den anden ende kan man købe færdigpakkede cykelferier, hvor alt er klaret: mad, hotel, cykel, forsikring o.s.v.
Indenlandske cykelferier er forlængst blevet almindelige, og efterhånden ser man også mange danskere cykle rundt i de nordiske og europæiske lande i sommertiden, f.eks. er Østrig et fremragende cykelland med et fint stisystem langs Donau-floden. Ældre amerikanere ses ofte på cykelferie i Danmark. Hjemme i staterne findes cykelstier stort set ikke, så mange flyver til Fairytale-Denmark for at opleve H.C. Andersen's fædreland fra en cykelsti.
Margurite-skiltet viser vejen.
Cykelferie i Skærgården
København-Berlin
Vandrerhjem
Lufthavn
Valuta
Forsikring
Rejsebureau
Campingplads
Hotel, Motel, Kro
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.21
Specialjazz
AccuJazz er en jazzradio, hvor man kan vælge hvilket jazzinstrument man vil høre og derefter en lang række solister.
Prøv f.eks. at klikke på PianoJazz og lyt til de store klaverbankere.
Prima Pianissimo!
AccuJazz
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.22
Velkommen i klubben
"Et samlet Europa er den eneste kraft i verden, der kan udgøre en modvægt til Bush-administrationen," siger S-formand Mogens Lykketoft. Dermed har den socialdemokratiske formand på beundringsværdig vis tonet klart flag i spørgsmålet om Europas fremtid: et klart ja til et samlet Europa.
De syv landes enegang i deres støtte til USA's aktiviteter overfor Irak beklager han dybt, men præciserer at kritikken ikke er rettet mod USA i almindelighed, men mod Bush-administrationen i særdeleshed.
"Forholdet mellem Europa og USA var langt bedre under præsident Clinton", siger han.
Lykketoft mener desuden,
- at der bør være flertalsafgørelser om udenrigspolitik,
- at der bør indføres en stærkere udenrigspolitisk talsmand,
- at der bør vælges en formand eller præsident, der leder EU-topmødernes arbejde.
»Det står klarere for mig end nogensinde før, at Danmark og danske socialdemokrater har en soleklar interesse i at styrke sammenhængskraften i EU og dets institutioner,« siger Lykketoft.
Kurt er rørt til tårer, det er sådan cirka hvad ja-siden har vrælet om siden 1972, men nu er formanden for Danmarks i mange år største parti altså langt om længe ved at komme til bevidsthed.
Bedre sent end slet ikke.
Europa kan
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.23
Frihedsmuseet
Museet om den danske modstandskamp under krigen 1940-45 kan opleves i Churchillparken året rundt. I 1957 opførtes museet i en bygning, som var købt og betalt af tidligere modstandsfolk. Man præsenteres på udstillingen for de forskellige måder modstandsarbejdet kunne antage, f.eks. et illegalt trykkeri. En celle fra Vestre Fængsel er realistisk opbygget, ligesom et værksted til fremstilling af håndvåben er opstillet.
For alle raske drenge er det en spændende udstilling, selvom det selvfølgelig er på en alvorlig baggrund den skal ses - og bedømmes. Panservognen, som i al hemmelighed blev bygget af de ansatte på et maskinværksted i Frederiksværk, har i mange år været museets vartegn.
Et spændende sted.
Frihedsmuseet
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.24
WC i Mexico
Ved World Cup i banecykling, som i denne runde afholdes i Mexico, blev Alex Rasmussen nr. 16 i disciplinen Scratch om fredagen og måtte udgå af 30 km pointløbet lørdag p.g.a. styrt.
Resultatet er slet ikke tilfredsstillende med det ambitionsniveau, der er sat op for den unge rytter. Træningsniveauet for såvel Rasmussen som det øvrige banehold er højt, men det foregår under omstændigheder og på lokaliteter, som er mindre end perfekte.
Banen i Ballerup savnes voldsomt.
CyclingWorld 22.-23.marts.
Alex Rasmussen
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.25
Pro et contra
Det er en stående diskussion om man som almindelig lønmodtager er forpligtet til at bekæmpe krigen i Irak.
Hvis man stadig skulle have en lille tvivl desangående, er der måske hjælp at hente i Ugebladet A4 der skriver, at ......"det ikke er sikkert, at de irakiske lønmodtagere vil sende de varmeste tanker til den internationale fagbevægelse, når de en dag bliver befriet for Saddam Hussein."
Den danske fagbevægelse er splittet i spørgsmålet, men et flertal er imod krigen.
Citat: Ud fra et internationalt retsperspektiv er det et ganske indlysende synspunkt, som givetvis deles af langt over halvdelen af de 1,2 millioner medlemmer af LO-forbundene.
Men hvad med resten?
Hvad med den tredjedel, der finder det er helt i orden, at USA og Storbritannien sætter Saddam fra magten og fjerner et af de mest grusomme diktaturer i verden?
Hvad med de, der mener, at der er fuld dækning for en militær aktion i de hidtidige FN-resolutioner, og at Danmark naturligvis skal være med. Skal de ikke kunne føle sig hjemme i fagbevægelsen? (citat slut)
Og Kurt svarer: Jo, selvfølgelig skal de det.
Fordi man er MED amerikanerne, behøver man ikke af den grund at være MOD folket - arbejderklasssen.
Det modsatte kan meget vel være tilfældet.
Den mest sandsynlige udgang på krigen er, at
- Saddam får lov at gå planken ud,
- en midlertidig regering indsættes (f.eks. ledet af vores lille ven fra Sorø),
- frie valg afholdes og
- en demokratisk valgt regering indsættes (vores lille ven vender evt. tilbage til Sorø plus retssag).
Ind imellem disse hovedretter vil menuen uden tvivl stå på blod, sved og tårer, men det ændrer ikke ved det overordnede, at Irak bliver et bedre sted at leve - også for arbejderklassen.
Derfor er det militære angreb på sin plads, og derfor er der plads til begge synspunkter i fagbevægelsen.
Det skal der være.
Irak's arbejderklasse
Bomb fængslet!
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.26
Det flyvende menneske
Forleden dag, da Kurt cyklede ind over Christianshavn, faldt blikket på en husgavl med en stor flot tegning.
Over og fotografere til samlingen!
Det gav et ryk i stellet, da signaturen under tegningen kom til syne: Will Eisner '95.
For alle tegneserie-freaks er Eisner en af de store, det er bl.a. ham, som har tegnet Spirit.
Men Eisner er jo amerikaner, har han virkelig dekoreret en husgavl i Danmark?
Heldigvis kunne Tegneseriemuseet give svaret:
I øvrigt har Will Eisner som den eneste tegneseriekunstner udstillet sine originale tegneseriesider på Charlottenborg i København. Det skete på Corner-udstillingerne i 1990, hvor han i samme anledning forelæste på Kunstakademiet, samt i 1996 og de følgende år. Udstillingen i 1996 faldt sammen med afsløringen af Will Eisners gavlmaleri på Christiansehavn, "Det flyvende menneske" - med motiv fra Spirit-episoden om Gerhard Schnobbel - bestilt som led i København Kulturby 1996.
Så gu' er det Eisner, det er faktisk kunst i verdensklasse som hænger på en snotgavl ude på Amager.
Tag ud og kik, adressen hedder Amagergade - sidegade til Torvegade.
Tegneseriemuseet
Carlsen
Spirit Comic Art
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.27
En brat opvågnen
Lugten var for stærk for den kvindelige næstformand i Teknisk Landsforbund.
Så stærk, at hun så sig nødsaget til at forlade bageriet.
Hun var ellers - med sin unge alder - udset til at være raket i et forbund, som har ondt i medlemstal og økonomi. Det har været en brat opvågnen for TL at erfare, at den stjerne man mente at se, udbrændte i utide.
Et blålys?
Teknisk Landsforbund Teknikeren, Marts 2003, "Det var anderledes"
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.28
Dyr og mennesker
Dyrs ve og vel er en selvfølge - en slags mantra der helt automatisk stemmes i - men hvis automatikken slås fra og man begynder at undersøge de faktiske forhold, er dyrevelfærdet måske ikke helt så automatisk.
En forening der kalder sig Dyreret har på sin hjemmeside rædselsfulde beskrivelser af dyremishandling, som desværre ikke er enestående, ligesom sidens redaktør, Niels Nielsen, på sin private hjemmeside følger sagen op.
NN er (tror jeg) - som en konsekvens af tilstanden på området - vegetar, hvilket man forstår efter at have læst om den behandling dyrene udsættes for.
Kurt er et skrog, billederne var for stærke for hans sarte nervesystem, men trods alt er det godt, at nogen gør noget.
Hvem ellers?
Dyreret
Niels Nielsen
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.29
Nyt Europa
Brev fra foreningen Nyt Europa:
* Hermed en invitation til Åbent Medlemsmøde den 2. april fra kl. 19.00-21.30, Østerbrohuset, Århusgade 103, 2100 København Ø.
ALLE er velkomne til at deltage i diskussionen af Nyt Europas fjerde udkast til Europæisk Forfatning, som du kan finde på www.nyteuropa.org den 26. marts. Helle Thorning-Schmidt deltager i mødet med sidste nyt fra Konventet.
Send venligst en mail til soren@nyteuropa.org hvis du har planer om at komme.
I løbet af april kommer der også et Åbent medlemsmøde i Århus. Og den 5. maj er der endnu et Åbent medlemsmøde i København, hvor Ole Wæver vil deltage i en diskussion af Irak-krisen.
Yderligere informationer om disse to møder følger på Nyt Europas web side.
* På www.nyteuropa.org kan du nu finde Nyt Europas Åbne brev til JA-siden, som vi netop har sendt til 200 centralt placerede politikere, organisationsfolk og journalister.
Tiden er inde til at JA-siden nu tager bladet fra munden!
På web siden finder du også den tilhørende pressemeddelelse, som samtidig er en respons på det EU-udspil, som V, K, S og R kom med i fredags.
* Som du måske har set i medierne, er Nyt Europa nu i stand til at markere sig langt mere end tidligere, især i kraft af læserbreve og pressemeddelelser. Vi sender nu også et Nyhedsbrev, via nettet, ca. hver tredje uge.
* Nyt Europa skal over 1.000 medlemmer i 2003!
DU kan hjælpe os med at nå målet, og dermed hjælpe os i arbejdet med at sikre et handlekraftigt og demokratisk EU.
Send venligst denne mail videre til dem du kender – venner, bekendte, familie, kollegaer, meningsfæller og andet godtfolk - som endnu ikke er, men burde være medlem af Nyt Europa.
Omfanget og vigtigheden af de beslutninger der træffes i Europa i disse år kan næppe undervurderes.
Det er helt afgørende, at der netop i disse måneder og år er en stærk centrum-venstrepolitik stemme i debatten, som er tilhænger af et demokratisk forpligtende samarbejde i Europa - og globalt.
Man kan blive medlem af Nyt Europa, og betale, direkte via Internettet: --> www.nyteuropa.org --> ”Medlemskab”
På Arbejdsudvalgets vegne
Med venlig hilsen / Best regards
Soren Winther Lundby
Adm. leder / Managing Director
Nyt Europa / New Europe
Karensvej 11. 3.sal
8220 Brabrand
DENMARK
tlf. 70 22 60 64
mobil 40 27 60 64
fax 70 22 60 65
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.30
Fort Knox
Dragør Fort har indtil fornylig holdt åbent hus hvert år den 5. juni - Grundlovsdag - hvor herlighederne blev vist frem for den som måtte ønske at se dem. Og det var der mange der gjorde, faktisk var stedet et tilløbsstykke, hvor der hele Grundlovsdag var fyldt op med glade mennesker.
Dragør Fort var et militært anlæg syd for Dragør med kassematter under en del af fortet.
Den militære opgave var at hindre et fjendtligt bombardement af København.
Et par årstal:
- 1910-15, fortet bygges på en kunstig ø
- 1940, den tyske værnemagt tager fortet i brug som skydeskole
- 1957, fortet stryger kommando og benyttes herefter af søværnet som marinestation
- 1984-2001, fortet fungerer som kystradarstation
- 2002, Forsvarsministeriet sælger fortet til restauratør Torben Bødtker for 3 mio. kr.
- 2003, åbning af restauration, hotel, konferencefaciliter m.v.
Dragør Fort fik en overgang i tresserne tilnavnet "Fort Knox" fordi Den Kongelige Mønt havde lånt nogle rum opbevaring af guldmønter (1- og 2-kroner), som var blevet inddraget og erstattet af sølvmønter.
Søværnet har til stadighed en fjernbetjent radar og en målestation derude, men ellers har fortet som militær installation draget sit sidste suk.
Suk.
Dragør Fort
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Marts.31
Monday Monday!
Den internationale bilfri dag falder i år på en mandag.
Derfor bliver det indre København muligvis - beslutning er endnu ikke truffet - spærret for biltrafik mandag d. 22. september.
De handlende i området er meget lidt glade for valget af mandag og mener, at arrangementet lige så godt kunne afholdes på en søndag, hvor det ikke generer de handlende alverden.
I miljøorganisationen NOAH udtrykkes det modsatte synspunkt på denne måde:
Det er positivt at holde en hverdag bilfri, fordi folk i højere grad end i en weekend bliver nødt til at ændre deres vaner og tænke over deres transport mellem bolig og arbejde. For de allerfleste er det et marginalt problem at lade bilen blive hjemme. Det er ren vane.
Kurt mener, at den bilfrie dag er en god idé, ligemeget hvilken dag man vælger, men at det selvfølgelig giver en særlig gennemslagskraft, at arrangementet overalt afholdes samme dag. Det er faktisk en nødvendighed, hvis man vil gøre sig håb om mediernes opmærksomhed.
Derfor må det nødvendigvis ske mandag.
Bilfri mandag
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.01
Månedens billede
APRIL
Moulin Rouge og april hører sammen.
April i Paris!
Billedet er fra et staffeli, som vi købte i 1998 oppe på "butten" (højen) i Paris, der hvor Montmartre og Sacre Ceur kirken ligger.
Den lidt disede atmosfære er en del af den stemning som vejret frembringer, men som også - i Kurt's univers - er en del af selve stedet.
Hvem der har malet billedet vides ikke, men efter bilerne at dømme må det stamme fra omkring 1950.
Toulouse Lautrec gjorde langt tidligere, i slutningen af 1800-tallet, Moulin Rouge berømt med sine mesterlige billeder af gæster og danserinder på etablissementet, ligesom der er skrevet adskillige bøger om emnet. Han blev født 1864 i en velbjærget adelig familie i Sydfrankrig og var således forudbestemt til et lykkeligt liv uden bekymringer. Men desværre led han af knogleskørhed - væksten i benene stoppede, mens resten af kroppen udviklede sig normalt - og kunne derfor ikke deltage i familiens hovedinteresser, jagt og ridesport. I stedet begyndte han at tegne alt det han fysisk var afskåret fra. Senere flyttede han til Paris, hvor tegneriet fortsatte, fortrinsvis i forlystelseslivet og i klubber som f.eks. Moulin Rouge. Da han døde 36 år gammel i 1901, var anerkendelsen ikke til at få øje på, men ikke desto mindre viste påvirkningen sig hos eftertidens malere, som i enighed har udråbt Lautrec til den store mester på plakatkunstens område.
I dag står billedet af Røde Mølle på sit vakkelvorne staffeli ude hos min gamle mor, hvor det ved hvert besøg minder om vore lykkelige vandreture i byernes by.
C'est magnifique.
Webmuseum
Plakater
Priser
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.02
Handling skaber forvandling
En højtstående afhopper fra Irak har bekræftet, at Saddam har fy-fy-skamme-sig-ting-og-sager gemt på lager.
Det er blot endnu en bekræftelse på noget, som de fleste sikkert vidste i forvejen.
Svinehunden fra Bagdad har haft cirka tolv år til at komme til fornuft, men trækker til stadighed det internationale samfund rundt ved næsen. På den baggrund har USA (plus et par andre) påtaget sig den utaknemmelige opgave, at bringe Irak tilbage på ret kurs. Det skal man ikke forvente nogen tak for, tværtimod kan man se frem til kritik og mistænkeliggørelse fra nær og især fransk side. Et Frankrig, som sammen med Rusland har penge i klemme i Bagdad, og derfor gi'r den som fredens engel.
Men det løb er kørt, USA laver det grove arbejde og får en modsvarende indflydelse på fredsbetingelserne.
Der bliver ikke plads til hverken franske, russiske - eller europæiske - interesser.
Det kan de pågældende takke sig selv for.
Berlingske
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.03
Skyd efter benene!
De danske svineproducenter har set sig onde i sulet på vildsvinet.
Så onde, at man er parat til at betale tyske jægere for at udføre arbejdet med at udrydde dyret.
Det må for alt i verden ikke komme til Danmark, mener man.
Så er det Kurt mener, at en interesseorganisation er gået over stregen.
Svineproducenterne herhjemme har muligvis en interesse i at holde vildsvinet ude, men vi andre?
Hvad med i stedet at begrænse bestanden af tamsvin?
Eller jægere!
Tyske jægere
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.04
Arbeit macht frei?
Ugebrevet A4 har offentliggjort en undersøgelse, som angiveligt viser, at danskerne er vilde med jobbet.
De som arbejder længst er mest vilde.
Har de monstro glemt at fortælle noget?
Javist, for selv om det postuleres, at vi bliver lykkeligere, des mere vi arbejder, så viser undersøgelsen jo altså også, at de som arbejder mest, er de samme som har sværest ved at få arbejde og familieliv til at hænge sammen.
I disse år oplever vi en tornado af skilsmisser ikke mindst blandt de unge familier, og Kurt's gæt er at arbejdstid og -pres er en hel del af forklaringen på den ulykkelige rekord.
Refleksion og eftertanke er ukendte begreber - der er simpelthen ikke tid til den slags - der skal turbo på efterbrænderen.
Så i stedet for at sluge budskabet råt, skulle vi måske hellere kigge indad: er det lykken med stadig mere pres og stress?
Vær nu ærlig!
Vild i varmen
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.05
Succes - trods alt
Billedet af Tommy Seebach bliver ofte malet temmelig dystert.
Men historien om hans liv i showbusiness, er snarere fortællingen om en mand, som havde vanskeligheder med at håndtere sin egen succes (det har han iøvrigt tilfælles med flere andre indenfor showbusiness). Og succes var det, for uanset at karrieren i perioder kom ud for stærk søgang, var han altid i stand til at kæmpe sig tilbage til kommandobroen.
Der ligger en lang karriere mellem Hit House i 1960'erne og den aften i forrige måned, hvor Kurt sidst så ham spille på en lokal bodega ude på Amager.
Han har med andre ord prøvet lidt af hvert.
De ydmyge engagementer sidst i karrieren har givetvis ikke levet op til hverken evner eller ambitioner, men har på den anden side betalt de daglige regninger. Derfor er hans perfektionistiske selvbebrejdelser heller ikke helt retfærdige.
Konklusionen må være, at Tommy Seebach til overflod nåede, hvad de fleste i showbizz kun drømmer om: succes.
Og det er vel ikke så galt.
Vidste han skulle dø
Følte sig som landsforrædder
Tommy bad om råd
Deler sorgen
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.06
Den amerikanske vinkel
Indslagene i Kort Nyt om Irak har resulteret i følgende kommentar fra en ven i staterne:
Thanks Kurt, for sharing this with me.
It is uplifting to read, especially when we (Americans) are hearing all the time how much the world detests us.
I´m not saying Americans are perfect, far from it, and we have much to learn, but I do truly believe that most Americans in their heart of hearts, want nothing but the best for all involved.
Just yesterday I saw a poll that was taken among 1500 people in Russia.
Out of the 1500, 59% want Saddam to WIN!!!!
I was shocked.
Only 3% of the 1500 polled want the US to win, and the others didn´t really care.
I´m thinking to myselft, what is it?
Tell us, what do we as a nation do that offends you so much?
Svaret er, at Rusland - og tag gerne Frankrig med - som tidligere stormagter drømmer om igen at sidde på flæsket.
Derfor skal der en god portion national frustration og politisk jalousi til at forklare de to nationers ageren i Irak sagen.
USA er ikke nogen idealstat, nej, men skal vi have en supermagt - og verden ser ud til at være så tilpas uperfekt, at det indtil videre må anses for nødvendigt - vil Kurt foretrække USA tre gange frem for Rusland eller Frankrig.
I truly believe the British should play a large part in the rebuilding of Iraq.
I also think that the Danes (I heard general Tommy Franks list some of the coalition officers and a Dane among them), the Poles, Australians, Turks (although they didn´t pull through as we hoped, they were still there), and I´m sure many others that have helped.
I do not believe France (Chirac) or Germany (Shroeder) should have any say whatsoever in the rebuilding of Iraq.
I also believe that the US/UK should do what needs to be done to topple this regime, to help build up the country, and then to allow the Iraqis to live in peace without interference.
Helt enig.
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.07
Afhoppet
En kendt europa-tilhænger og tidligere SF'er er hoppet over til Socialdemokratiet.
Dermed har SF mistet endnu kompetent debattør med et indgående kendskab til EU.
Men Holger & krampen drømmer videre i elfenbenstårnet om de nordiske svaner og Elverhøj.
Og drømmene kan ingen tage fra dem, men SF's fodnotepolitik er ligeså ubrugelig som partiets halvhjertede tilslutning til EU.
Derfor var afhoppet - ligesom flere forudgående - forventet, rigtigt og nødvendigt.
EU-modstanden indenfor SF har udlevet sig selv som politisk kraft.
Ligesom Holger & krampen.
Tidligere SF'er går til S
Antorini går til Socialdemokratiet
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.08
SARS
Severe Acute Respiratory Syndrome
Moster er på forretningsrejse i Kina - det sydlige Kina for at det ikke skal være løgn.
Kurt henter og bringer, så det er med bange anelser han i morgen står ude i Kastrup Lufthavn, når Moster kommer flyvende fra det store smittebefængte udland.
Kontrolleres de rejsende i Kastrup?
Ja, hvis de kommer fra risikoområder, er svaret.
Moster kommer hjem via Thailand, og der går de vist ikke så højt op i, om man er ramt af AIDS, SARS eller fnat, så hvis Kurt ikke er tilbage på pinden torsdag, ved du hvorfor:
så er det enten AIDS, SARS eller fnat.
WHO kritiserer Kina
Københavns Lufthavn
Udenrigsafgange
Udenrigsankomster
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.09
Fagforeninger og samfundsøkonomi
Fra en af Verdensbankens talsmænd lyder der formildendende toner som forkynder, at fagforeninger slet ikke er så tossede, når man sådan begynder at tænke over det. Faktisk har Verdensbanken gjort mere end at tænke over det.
Man har afsluttet en undersøgelse, som viser at fagforeninger kan være en ganske god investering.
Det er da rart at høre.
Fra den kant.
Fagforeninger....
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.10
Tegneseriens hjemby
Europa-parlamentet har udgivet en tegneserie om sig selv.
Kurt & co. var i Bruxelles for en måneds tid siden og fik ved den lejlighed en engelsk og en fransk udgave af parlamentets tegneserie med hjem. Bruxelles er jo tegneseriens hjemby - mange husgavle er dekoreret med et tegneseriemotiv - så det var oplagt at vælge netop det medie til en ung målgruppe.
Det var i Bruxelles at TinTin og hans far boede og arbejdede, og byen har på sin side oprettet et tegneseriemuseum, som hylder både TinTin og den store mester. Et museum som stærk kan anbefales.
Men som gammel tegneserie-fan må Kurt desværre også sige, at heftet fra Europa-parlamentet er et flop. Forsiden inviterer slet ikke til at kigge indenfor - ingen udstråling og ingen dramatik - ligesom de efterfølgende sider ikke gør den store forskel. Derfor er de principielle indvendinger, som f.eks. Pernille Frahm gør overfor tegneserien, egentlig ligegyldige, når den allerede ved første øjekast er så gudsjammerlig kedelig, at dens udbredelse alene af den grund bliver begrænset.
Den kommer ikke til at gøre skade - stol på det.
Un coup manqué - malheureusement (et fejlskud - desværre).
Irina Vega
Parlamentet
TinTin
Hergé
Centre Belge de la Bande Dessinée
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.11
Zu Gast bei Saddam
Haider er en rigtig Haider.
Haider har været i Mellemøsten.
Haider har været i Irak.
Haider har været hos Saddam.
Haider har udgivet en bog om Haider's besøg.
Haider haid'es af anmeldere af Haider's bog: Haider er en rigtig Haider.
Haid Haider!
Im Reich des Bösen
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.12
Directors Cut
Der er kommet en ny film på gaden.
Det gør der så tit.
Der er kommet en ny positiv film på gaden.
Det gør der ikke så tit.
Der er kommet en ny positiv film med positive anmeldelser på gaden.
Det er en sensation, anmeldere som positivt anmelder positive film.
Hvad bliver det næste?
Lykkevej I
Lykkevej II
Lykken findes i Valby
Morten Arnfred
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.13
Generation Y
Hvad skal en gammel idiot mene om ungdommen af i dag?
Godt spørgsmål.
JyllandsPosten har tegnet et portræt af fire meget forskellige unge, som groft sagt skulle vise hvor generation Y står lige nu.
Det var Storm P. der sagde, at jo mere man præker for ungdommen, des ældre bli'r den.
På det punkt er alt ved det gamle.
Generation Y
Silden
Entertaineren
Aktivisten
Moderen
Y slapper af
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.14
Stuuhrt nummer...
Fænomenet dukker op en gang imellem.
Hovski-snovski indenfor kunstverdenen.
Dennegang er det et et-årigt barn, som har fået optaget sit værk på en lukket udstilling i Århus.
Censur-komiteen begrunder - uden at kende kunstnerens identitet - sit valg således: Det er et meget fint, poetisk værk, hvor kunstneren med lette tuschstreger skaber en dialog, som viser relationen til kunstnerens situation og med et enkelt kunstlag viser kunstens – og kunstnerens – situation.
Stor kunst, ingen tvivl.
Stor kunst
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.16
Åh de pæne unge mennesker...
Når kunstnere går i studiet, er en del af det som frembringes, klar til at puttes i skraldespanden.
Det bliver bare ikke altid gjort.
I stedet dukker fraklippene op på internettet, hvor vi andre kan grine af dumhederne.
Tilbage i 1960'erne var der især een gruppe, som var kendt for sine fraklip, nemlig The Troggs, som havde en række hits på Top-10, bl.a. "Wild Thing", "I can't control myself" og "With a girl like you".
Samtidig med at den officielle popularitet vældede ned over dem, dukkede et (spole)bånd op, som var optaget ved, at studieteknikeren havde ladet båndet løbe mens de fire gruppemedlemmer diskuterer, bander og svovler for at få det forb..... hit i kassen.
Det var almindelig kendt, at Troggs som musikere var mere end begrænsede, men det blev først rigtig morsomt da det titelløse bånd - hurtigt døbt The Troggs Tape - kom på gaden. Her blev det åbenbart for enhver, at skolepengene var spildt.
Båndet blev solgt i så store oplag, at det i perioder reelt lå på hitlisten, bortset fra, altså, at det ingen steder blev registreret.
Båndet eksisterede ikke. Pladeselskab og gruppe ignorerede båndet fuldstændig, for derved at undgå unødig publicity omkring de kontroversielle optagelser. Det fik dog ikke interessen til at falde. Gik man ind i en pladeforretning i London og bad om The Troggs Tape, fiskede ekspedienten diskret en brun pose uden påskrift frem og lempede den hurtigt over disken.
Demos from Hell - hvor også Troggs båndet findes - er en munter samling af amatører og professionelle på en god eller dårlig - og ihvertfald speciel dag.
Enjoy!
The Troggs
The Troggs Tape
Demos from Hell
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.17
Musik under kontrol
På nettet kan man finde en musikforretning med software til overføring (og dermed bevaring) af bånd- og pladesamling til det digitale medie plus mange andre narrestreger: We are able to provide high quality, easy-to-use, affordable software such as wave editors, rippers, realtime equalizers, voice effects software, and more.
Desuden et afsnit med forklaring på de svære ord.
Check det ud på Blaze Audio.
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.18
Grævling
Grævling har - modsat Vildsvin - efterhånden fået poleret sit image så meget op, at vi gerne vil møde den i skoven.
Dyret har ellers været bekæmpet i menneskealdre, hvor den er blevet beskyldt for alverdens tåbeligheder, men efterhånden er det vist gledet ind under hjelmen på de fleste jægere og landbrugere, at dyret er ganske harmløst.
Chancen for at se Grævling in natura er dog meget lille, dels er den sky, og under alle omstændigheder opleves den kun i korte glimt.
Glimt af lykke.
Grævlingen i Gribskov
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.19
Mer' kul på.....
Vi skal rigtig slappe af i weekenden.
Det siger vi ihvertfald.
Realiteterne er nok snarere, at vi gasser endnu mere op, for at nå endnu mere.
Bil, båd og sommerhus kræver sit....
Sommerhuse skaber stress
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.20
Terminé Concorde!
Concorde-flyets ære er ovre. Desværre - eller heldigvis? - så vi ikke meget til vidunderet i Danmark. En enkelt gang har Kurt været så heldig at se den i Kastrup Lufthavn, men ellers er maskinen et yndet motiv i diverse tegneserier, ligesom den blandt fly-freaks på Flyvergrillen for enden af Amager Landevej har en næsten guddommelig status.
Smuk og elegant er den, men altså også med fejl og mangler, som man i tide burde have taget højde for. I stedet for løbende at videreudvikle flyet, har man tilsyneladende valgt at lade den flyve de obligatoriske 30 år, og derefter ud til storskrald.
Men regnestykket slog fejl, for tredive år holdt den langtfra, og efter den makabre ulykke for et par år siden har passagererne holdt sig væk. Derfor er der ingen vej tilbage.
Terminé Concorde!
Svanesang
Historie
Fakta
Motorsvigt
Flyvende bombe
Fremtid
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.21
Kaliningrad
Der ligger efterhånden en ufattelig masse spændende hjemmesider på nettet.
En af dem beskriver et besøg i den fjerde baltiske republik Königsberg i 1995 - også kendt under navnet Kaliningrad.
Området er atter en gang kommet i klemme nu, hvor EU omklamrer området fra alle sider, selvom det rettelig hører til Rusland. Frem til 1945 var området en del af den tyske provins Østpreussen.
Både EU og Norden har gang i udviklingsprogrammer, som skal hjælpe enklaven på fode efter mange års stilstand (eller det der var værre) under nazistisk og kommunistisk styre.
En varm kartoffel, som skal behandles med omtanke.
Ellers kan man let brænde sig.
Kaliningrad
Nordisk Råd & Kaliningrad
Fyns Amt & Kaliningrad
SEAS & Kaliningrad
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.22
Medarbejder søges
Hvordan finder man den rigtige indgangsvinkel og tone, når jobansøgning skrives?
Det kan man få en idé om, ved at læse artiklen "Måletekniker søges" i Teknikeren nr. 4 / 2003:
Teknikeren har fulgt virksomheden Balyfa Fjedre a/s i deres jagt på en ny måletekniker - fra jobannoncen blev indrykket og ansøgningerne begyndte at løbe ind, til kontrakten med den nye medarbejder var underskrevet.
Artiklen giver en idé om, hvordan sagen ser ud fra arbejdsgiverens synsvinkel.
Desværre er netartiklen kun et resume af den oprindelige artikel i Teknikeren (en sær idé at vi åbenbart skal plages med det fysiske blad), lån evt. bladet på biblioteket.
Hvis og ifald....
TL
klik på Publikationer
klik på Artikler fra Teknikeren
klik på Teknikeren 2003 nr. 4
klik på Måletekniker søges
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.23
Klassikerne
For alle som kæmper for at forstå den klassiske musik, er der hjælp at hente på nettet.
Et dansk projekt er fornylig lagt frem, så man ad den vej kan få en forholdsvis smertefri indføring i de musikalske begreber:
Dette projekt, KLASSIKERNE, gennemføres i Vestjysk Musikkonservatoriums regi med støtte fra Undervisningsministeriet. Internetopsætningen er offentligt tilgængelig for alle musikinteresserede og henvender sig bredt til skoleelever, hf- og gymnasieelever, seminariestuderende, musikstuderende, amatører, professionelle og andre musikelskere.
Det fremlagte materiale kan både bruges til selvstudium og i den almindelige undervisning.
Formålet er at formidle klassisk musik. Det vigtigste i al musikundervisning er at formidle den musikalske oplevelse.
Ud fra dette grundsynspunkt er det projektets ambitiøse mål at udlede hele musikteorien af musikken selv.
Det er da en programerklæring der vil noget!
Klassikerne
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.24
På lavt vand
Ideen med havnebusser er god, men desværre også dyr.
Ihvertfald som den drives nu, hvor ordningen giver et drønende underskud, og derfor forventes nedlagt i 2005.
Kurt har prøvesejlet ruten flere gange og er begejstret.
Det er en helt igennem fremragende idé som, hvis vi ser bort fra de øjeblikkelige økonomiske vanskeligheder, må indeholde et potentiale til fremtidige udvidelser efterhånden som havnen udbygges.
For slet ikke at tale om de indre kanaler, som stadig ikke besejles.
Det er nemlig langt hurtigere, mere miljøvenligt og behageligere, at bevæge sig igennem byen pr. båd end f.eks. med bus eller bil.
Der er også noget der hedder at sælge en idé - har Copenhagen Capacity glemt det?
Et faktum er det ihvertfald, at mange af de mennesker Kurt har talt med, slet ikke anede at havnebussen eksisterede.
Mulighederne er langtfra udtømte, men forudsætningen er selvfølgelig en smule politisk horisont.
Har man sat kikkerten for det blinde øje?
Sejler på lånt tid
Nordre Toldbod tur-retur
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.25
Staldtips
Forfatteren Jan Sonnergaard fortæller med sig selv som eksempel, hvordan en historie bliver til.
Og hvorfor han skriver som han gør.
Desuden vil han gerne sætte en "brutal og ondskabsfuld finger på samfundets ømme punkter".
Ifølge Sonnergaard har han selv valgt rollen som den ensomme ulv uden sparringspartner:
Hvis man begynder at vise det til alle mulige, går gassen af.
Så enkelt kan det siges.
Luskerens litterære tricks
Brutal og ondskabsfuld
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.26
For en ordens skyld
Så er den gal igen.
Dennegang er det de miljørigtige meninger i SF og Enhedslisten, der på forunderlig vis har slået sig sammen med det brede borgerskab i Venstre om bekæmpelse af den store stygge Skarv.
Den skider på planterne, som er forbeholdt vore hunde, katte og andre møgdyr, klager man.
Derfor skal den jages væk - f.eks. til havs, hvor fiskerne kræver den stærkt begrænset, eller til lands, hvor godsejere, landbrugere og dambrugere på det nærmeste kræver den ausradiert.
Så er det, at Kurt kommer kravlende op fra kælderen, for lige at
- indføje,
- udstøde,
- henkaste samt
- fremstamme
at skarven kom hertil flere tusinde år før der overhovedet var tænkt på SF, Enhedslisten og Venstre.
Bare for en ordens skyld.
Lasergeværer mod skarver
DESMAN
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.27
Wiedemann og historien
Erik Wiedemann var en intellektuel, belæst, men også meget læst journalist i sin stilling som jazzanmelder ved dagbladet INFORMATION igennem halvtreds år. Da han døde for et par år siden, blev der udsendt en bog med et udvalg af hans jazzanmeldelser igennem disse mange år.
Som anmelderen Boris Rabinowitsch skriver, så behøver man ikke være enig med Wiedemann, for at få udbytte af samlingen:
Det, der gør bogen så værdifuld, er, at den lader os følge jazzens udvikling gennem 50 år, som den tog sig ud for sin samtid. Og selv om man ikke behøver at være enig med Wiedemann i alle hans betragtninger, så er han i sine analyser og i sin afspejling af tiden - inden han når frem til sine egne konklusioner - som oftest uhyre præcis.
Der er dog også et par torne: Som Wiedemanns kollega gennem mange år måtte også jeg ikke sjældent konstatere, at jeg kunne være dybt uenig med ham. For eksempel når han i sine bestræbelser på at promovere alt nyt og anderledes fornægtede at lade sin kritiske sans råde for til gengæld at affærdige mere etablerede musikere, der ikke blev værdsat efter fortjeneste.
På den ubetingede plusside vil jeg som et sidespring - fordi det falder udenfor jazzgenren - nævne, at Wiedemann i begyndelsen af 1970'erne stod bag en række radioudsendelser i P2, hvor nye LP'er med såkaldt progressiv beat og fusionsmusik (en blanding af jazz og rock) blev præsenteret. Vi var vist mange som på denne måde fik adgang til megen ny musik, som ellers ville have været uden for rækkevidde. Ofte blev pladerne afspillet i deres fulde længde samme måned som de var udkommet. Det var på flere måder en vovet satsning, når en spritny plade fik en længere akademisk redegørelse med på vejen. Beat-udsendelserne var med til at bringe den langhårede del af populærmusikken ud til forstæderne. Det fortjener Wiedemann mange tak for.
På jazzfronten har han efterladt sig en stak fine jazz-anmeldelser som - om man er enig eller uenig i konklusionerne - tegner et billede af jazzens udvikling i Danmark fra 1950'erne og frem til i dag.
Det fortjener han særdeles mange tak for.
Jazzen i blodet, udvalgte artikler 1951-2000
Redigeret af Christian Braad Thomsen
GYLDENDAL, 416 sider
Anmeldt af Boris Rabinowitsch i Politiken 2001.Nov.12.
Jazzhistorie
GAD
Information
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.28
Kurt's kollega
Kurt's kollega er i fare for at miste sit job.
Skylden for dette er iflg. samme kollega det økonomiske tilbageslag generelt samt USA's aktiviteter i Irak specielt.
Kurt's kollega mener desuden, at SARS kan forstærke nedturen.
OECD mener noget andet: Dramatiske begivenheder kan påvirke økonomien på helt kort sigt. Men det er tørre økonomiske faktorer som renter, finanspolitik og investeringstilpasninger, der virkelig betyder noget.
Har Kurt's kollega ret?
Har OECD?
SARS og krig
Opsving på vej
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.29
Plastic
Uanset om man kan lide det eller ej, er der plastic allevegne.
Bilen, båden, huset, hjemmet - alt er i stadig højere grad bygget op v.h.a. plastmaterialer.
Nutidens teknologi og samfundets ressourcebevidsthed afspejles i emballagernes konstruktion, forklares det på branchens hjemmeside, hvorefter der gives en række eksempler på fordelene ved at anvende nye materialer som f.eks. opskummet CPET (som mærkeligt nok ikke er forklaret i det tilhørende leksikon).
Hvor gennemsyret vores tilværelse er af plast, får man et indtryk af ved at bevæge sig rundt på hjemmesidens forskellige afsnit om f.eks. sport & fritid, transport og medico - hospitalssektoren. Ikke overraskende stikker branchens interesser hist og her hovedet frem, f.eks. i den afsluttende kommentar under Emballage: Plast er et godt bud på fremtidens emballager.
Hvad ellers, fristes man til at spørge.
Har vi forresten noget valg?
Plastindustrien
Emballage
Plasttyper
Plast uddannelser
Plastleksikon
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.April.30
Når skoven springer ud
I disse dage springer skoven ud.
Uden for Kurt's hus, i kanten af skoven, står et stort træ - muligvis er det en slåen.
Hvert år omkring 1. maj springer træet i blomst: 8-10 meter højt, bark grålig med små og store langsgående sprækker, blomst 20-25 mm i diameter, 20 støvbærere ("snabler"), 5 hvide blomsterblade, smuk som bare fanden.
Træet er helt hvidt i en ugestid, hvorefter det falder i et med den øvrige skov.
Udbredelse: Slåen findes vildtvoksende i det meste af Europa, Nordafrika og Vestasien. Den findes i de sydlige dele af Skandinavien. I Norge således langs kysten fra Bergen og til Oslofjorden, i Sverige til og med de store søer og over til Ålandsøerne. I Danmark er den almindelig.
Voksested: Den er næringskrævende og forekommer på moræneler og især på kalkrig ler langs kyster, i skovbryn, krat og i levende hegn.
Som krydderurt: Udtræk af slåenblomster drukket som te virker mildt afførende og smertestillende. Udtræk af bladene virker mod uren hud samt ved lidelser i nyre, blære og urinrør. De frosne bær kan koges i rødvin, det giver en kredsløbsstimulerende drik.
Hvor skoven dog er frisk og stor.......
Slåen
Forenede DRAM Bryggere
Planteleksikon
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.01
Månedens billede
MAJ
Mand og Pige
Statuen står i den ene ende af Genforeningspladsen ved Bellahøj. Hugget af Povl Søndergaard blev den opstillet her i 1935. Som titlen "Mand og Pige" antyder, drejer det sig om et ungt par, der kommer gående med hinanden i hånden. Pigens næsten gennemsigtige kjole flagrer let i vinden, kroppens smukke kurver træder tydeligt frem, og begge har de et dynamisk kropssprog.
Kurt har kigget på statuen mange gange, det er en af de oplevelser som vokser for hvert gensyn, og efterhånden er de to blevet så levende og personlige, at man næsten er på fornavn med dem - noget som kendetegner stor kunst.
Genforeningspladsen, hvor parret er placeret ved den sydlige indgang mod Mågevej, er en af Københavns mange oaser.
Byggeriet, der blev afsluttet 1924, var muligheden for arbejderfamilier fra broernes mørke baggårde at flytte ud i lyse venlige omgivelser. Dengang lå Bellahøj langt uden for byen, der gik køer på markerne, og langs Frederikssundsvejen kunne man lægge sig i grøften og kigge op i himlen. Dybbøl Mølle og Skamlingsbanken var blevet genforenet med Danmark i 1920, og vi havde fået den første socialdemokratiske regering, så der var optimisme og opsving i luften.
Området - som udover 10 boligkareer - er belagt med 3 statuer, 2 legepladser, et atletikstadion, fodboldklubben UNION, og ATK - Arbejdernes Tennis Klub - med sine 1200 medlemmer fordelt over 12 baner er Københavns største tennisklub.
Udover pladsens egne beboere anvendes faciliteterne af de københavnske pensionister, som bl.a. spiller petanque herude.
Gymnastik- og atletikklubber i Københavnsområdet bruger banerne til træning, og lejlighedsvis afholdes der større arrangementer med fest og ramasjang, f.eks. Fagenes Fest.
Desværre er det ikke tant og fjas altsammen. Et uhyggeligt fund blev gjort af nogle legende børn under et buskads på byggeriets legeplads. Ritzaus Bureau 11. nov. 1994:
Den 26-årige Nick Blankensteiner er i Københavns Byret blevet idømt 12 års fængsel for drabet på den 34-årige prostituerede Janni Birthe Rasmussen.
Den 26-årige tilstod torsdag uforbeholdent drabet i retten.
Kvinden blev fundet nedgravet den 14. maj på Genforeningspladsen i Københavns nordvestkvarter.
To uger tidligere havde Nick Blankensteiner samlet kvinden op på Vesterbro, hvor hun arbejdede, og sammen tog de til hans lejlighed på Bogfinkevej for at afvikle 'forretningen'.
Han dræbte den 34-årige med en filetkniv og pakkede liget ind i tre sorte plasticposer, som han gravede ned på Genforeningspladsen under et buskads.
Efter et større efterforskningsarbejde blev den 26-årige anholdt i Vridsløselille Statsfængsel, hvor han var ved at afsone en volds- og røveridom.
Heldigvis er der flest plussider på Genforeningspladsen, f.eks. kan det nævnes, at Københavns Kommune i de senere år har drevet en skøjtebane på atletikområdet i vinterperioden, hvor københavnerne kan skøjte og kælke så meget man lyster. Banen har olympiske mål og er med sine 400 meter i længden og 12 meter i bredden nordens største.
Alt i alt er Genforeningspladsen et både spændende og fredfyldt sted, som er et besøg værd.
Mindst!
Povl Søndergaard
Skøjtebanen
Boldklubben UNION
ATK - Arbejdernes Tennis Klub
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.02
Håb forude
Der er håb for fred i Mellemøsten nu, hvor de to hovedaktører har fået sat stolen for døren.
Georg Busk er besluttet på, at den forbandede fred skal gennemføres - om nødvendigt med magt.
Tidspunktet er velvalgt - bevidst eller ubevidst - de militante grupper er i defensiven, hovedskurken er jaget fra hus og hjem, og de øvrige arabiske naboer har klogeligt trukket snotten ind så længe Onkel Sam er i området.
Derfor er der - trods alle forhindringer - grund til at tro på, at projektet kan lykkes.
Det skal lykkes.
Fred uanset pris
Den tornede vej
Militant terror
Terror på retur
Køreplan
Køreplan afvises
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.03
Urskov
Suserup Skov ved Sorø er en af Danmarks ældste skove, videnskabelige undersøgelser har vist at den har været uafbrudt bevokset i mere end 6000 år. Her kan man få et indtryk af, hvordan en forhistorisk skov kan have set ud.
Suserup Skov ejes og forvaltes af Stiftelsen Sorø Akademi: Skoven får lov at udvikle sig helt på naturens betingelser. Når træerne er udlevede, får de lov at vælte omkuld, og det døde ved bliver liggende i skovbunden. I de huller - "lysbrønde" - som på den måde opstår i bevoksningen, spirer ny skov frem v.h.a. frø fra de omkringstående træer.
Det er langt mere spændende, at færdes i sådan en skov, end i en almindelig velpoleret bøgeskov. Her vokser alle arter frit imellem hinanden, knækkede træer ligger og ømmer sig efter stormen (må gerne berøres), masser af fugle og masser af dyr. Kurt har f.eks. set Huldue - en sjælden dueart i Danmark - som boede i et hul i træet. Det kan den kun gøre, fordi træerne får lov at blive gamle og skrøbelige, så huller kan opstå.
De fleste kender Alliken som en fugl, der vil ned i skorstenen og bygge rede. Det er dog kun i mangel af bedre, for allerhelst vil den bo i et hul i et træ. Det har den mulighed for i Suserup Skov, hvor en hel koloni har slået sig ned.
Optællinger af insekter, biller og andet småkravl har vist, at i en urskov er antallet af arter 6 til 8 gange større end i den typiske polerede søndagsskov, hvor al uønsket vækst bortfjernes.
Træløberen, en lille fugl der lever af at samle insekter fra træernes bark, så Kurt et kort glimt af i Vallø Slotspark for år tilbage. I Suserup Skov er fuglen ganske almindelig og kan beses hver dag.
Sådan kunne man blive ved, men vi skal videre i programmet, derfor venter vi med det absolutte højdepunkt, klimaxet og bjerglandskabet der ikke er der til i morgen.
Roger Over.
Kongskilde Friluftsgård
Skov- og Naturstyrelsen
Naturnet
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.04
Ørn i sigte
Tystrup-Bavelse Søerne ligger ved Suserup Skov på Sorø-egnen.
Søerne og skoven danner den perfekte baggrund som levested for Havørnen, så ikke overraskende er fuglen med mellemrum blevet observeret i området.
Når vi har så få ørne i Danmark som tilfældet er, skyldes det først og fremmest en skånsesløs udryddelseskampagne, der igennem flere hundrede år har været ført mod alt "rovtøj" - bevinget eller ej. Det er først i de sidste halvtreds år, at forståelsen for rovfuglens berettigelse gradvist og modstræbende er begyndt at sive ind i hjernebarken bag jægere, landmænd og godsejere.
Det er ligeledes et langt og sejgt træk at få havørne tilbage i den danske natur, men et af forsøgene er Projekt Ørn, hvor man udlægger foder (svineaffald) vinteren igennem, for på denne at tiltrække unge ørne fra især Sverige (i vores broderland har behandlingen af rovfugle ikke været nær så afstumpet som i Danmark).
Håbet er, at de unge ørne vil danne par, bygge rede, få æg og unger.
Derfor arbejdes der i disse år på at gøre området yderligere tiltrækkende for Havørn.
Ud fra mange års erfaringer i bl.a. Sverige og Tyskland anbefaler DOF følgende forholdsregler omkring reden:
- Ingen offentlig adgang i en 100-300 meter zone året rundt.
- Ingen offentlig adgang i en 300-1.000 meter zone i yngletiden (1.febr. - 31. juli).
- Tydelig skiltning om adgangsforbud o.lign. - med forklaring af baggrunden herfor.
Indtil nu har havørnen etableret sig flere steder, f.eks. ved Maribo-søerne på Lolland, Kurt & konen var dernede for et par år siden, for at se en "flyvende dør" (som Havørn kaldes) i aktion - en oplevelse man ikke glemmer lige med det samme.
Desuden er området smukt og - i modsætning til, hvordan Lolland ofte omtales - bakket.
Men husk kikkerten, som oftest er det på hundrede meters afstand eller mere man får lov at se den majestætiske fugl, derfor er en kikkert helt afgørende, når meldingen lyder:
Ørn i sigte!
Dansk Ornitologisk Forening
Kikkerter
Fubleobs 3 (turene til Maribo og omegn beskrevet midt i dokumentet)
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.05
Armbind
Hvorfor rendte de rundt med armbind under krigen?
Det spørgsmål og mange andre kan man få besvaret på Frihedsmuseet og dets hjemmeside, hvor alle aspekter af modstandskampen er behandlet.
Armbind blev under krigen brugt af mange forskellige grupper, f.eks.
- den danske modstandsbevægelse,
- de tyske nazister,
- de danske sympatisører,
- danske arbejdere i Tyskland og
- slædepatruljen på Grønland.
Armbind var en hurtig måde at uniformere civile.
Simpelthen.
Armbind
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.06
Landstræneren
Den nye landstræner for cykelbanelandsholdet, Tayeb Braikia, havde forleden aften inviteret til komsammen i DCU's lokaler i Siemens Arena - den med taget, du ved. Her fortalte han - mens vi andre nød lækkerierne der var stillet frem - om sin cykelkarriere, hvorfor og hvordan og hvorfor ikke.
Karrieren startede som dreng på Århus Cykelbane, derefter en 5. plads ved junior VM i 1.000 meter på tid i Athen i 1992.
Parallelt med karrieren arbejdede Tayeb som kontorassistent hos Team Danmark i Idrættens Hus i Brøndby.
Da uddannelsen var færdiggjort, kunne han koncentrere sig 100% om karrieren.
Et par udpluk:
- 1995 til 1997 fire sejre i Talent 6-dagesløb (tidl. Amatørernes 6-dagesløb)
- 1997 World Cup-sejr i parløb i Athen (sammen med Jakob Piil)
- 1998 kontrakt med Team Acceptcard
Jeg havde egentlig tænkt mig, at jeg hos Team Acceptcard skulle koncentrere mig 100 procent om landevejen. Men da chancen for at køre som den ene halvdel af par nr. 7 viste sig, fordi Jens Veggerby måtte melde afbud på grund af en skade, så slog jeg til.
- 1998 syv placeringer i Top-4 i diverse seksdagesløb og nummer 9 på vinterbanerytternes rangliste. Det er samme antal points, som er kørt ind af italienske Marco Villa, der oftest danner par med Silvio Martinello (som er Tayebs store forbillede).
- 1999 vinder af de 41. seksdagesløb i Forum sammen med Jimmi Madsen
- 2000 kontrakt med Linda McCartney holdet, gennemfører Giro d'Italia (3688 km)
Det lille hold, hvor alle rytterne skal være vegetarer, havde regnet med at have højst et par ryttere tilbage efter de tre ugers cykelløb. Men i alt seks McCartney-folk når med hele vejen til Milano.
Personligt har det betydet utrolig meget for mig, at jeg kom gennem løbet. Det har været hårdt, for løbet er lige så krævende som Tour De France, selv om der ikke er så meget fokus på det.
- 2001 Team McCartney standser betalingerne, Braikia skriver kontrakt med Lotto holdet.
I marts måned, under etapeløbet Vuelta a Murcia (Murcia Rundt) bliver Braikia indviklet i et massestyrt på opløbsstrækningen.
Det koster førligheden i højre arm.
Landstræner Kim Refshammer er tidligere på året afgået ved en pludselig død, hvilket får DCU til at pege på Braikia som ny træner.
- 2002 september, Kontrakten som landstræner forlænges frem til OL i Athen 2004
- 2003 januar, tagspærene i Siemens Arena skvatter ned
- 2003, marts, det tyske træner Heiko Salzwedel tilsluttes banelandsholdet på konsulentbasis
Og så er Braikia forresten en stille, rolig og sympatisk person, som man kun kan synes om.
Derfor ønsker Kurt held og lykke med den vanskelige proces det er, at føre banelandsholdet frem til OL .
Til sidst kom det uundgåelige spørgsmål: Hvornår er Arenaen klar igen?
.......(tavshed)...............(Elmgreen bryder ind).........
Vi arbejder på en løsning, og forventer at banen står klar senest til seksdagesløbet i januar.
Gør den ikke det, har vi et MEGET stort problem.
Svaret afføder et tillægspørgsmål: Kan seksdagesløb ikke lige så godt afholdes i Parken?
Elmgreen: Jo, det kan de godt, men kører man løb i parken, har man dermed sagt farvel til Ballerup.
Valget er egentlig meget let: vil man have cykling seks dage om året i Parken, eller vil man have cykling 365 dage om året i Arenaen?
Så enkelt er det.
Og Elmgreen har ret, så enkelt er det faktisk.
Derfor skal byggeriet i gang nu.
NU!!!
Cykel-foredrag
Som det fremgår af oversigten over cykel-foredrag, så har DCU planlagt et par mødeaftener de næste torsdage, hvor alle er velkomne:
- torsdag d. 8. maj kl. 18:30 Henrik Elmgreen (cyklingens omvandrende leksikon)
- torsdag d. 15. maj kl. 18:30 Kay Werner (Grand Old Man of 6D)
Braikia under 6D i Ghent 1997
Acceptcard foto
Sejre
Tagspær
Danmark til OL
Landstræner
Adecco
Konsulent Salzwedel
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.07
Finn Arvé
Danmarks Radio har hver uge på P1 en udsendelse med journalisten Hanne Risgaard under mottoet: Samtaler om det, der betyder noget.
Mennesker, som har noget at fortælle, bliver slæbt ind i studiet, og så er det ellers med at hænge ørerne ud.
Tilfældigvis tunede Kurt ind den 21. april, hvor offeret var Finn Arvé: Siden 1. maj 2002 har Finn Arvé været præst for den katolske menighed ved Sct. Pauls Kirke i Sønderborg. Vejen til Als har været lang og snørklet. Finn Arvé voksede op som blikkenslagersøn i København, konverterede til katolicismen som 19-årig, blev skuespiller med mange gode år på bl.a. Ålborg Teater, uddannede sig til præst og blev indsat i sit første embede i november 1993.
Hvor spændende introduktionen fra DR lyder, kan måske diskuteres, men Finn Arvé fortæller så levende om sit liv og sine erfaringer, at Kurt lyttede åndeløst med, mens udsendelsen stod på. Lyt derfor kun, hvis du tør le, tude og græmmes med kort varsel, for der bliver brug for alle talenterne.
Og husk lommetørklæde.
Hanne
Finn Arvé
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.08
Respekt kontra frygt
Hærværk, vold og trusler er blevet dagens orden for beboerne på Nørrebro, som føler sig chikaneret af en gruppe unge indvandrere, som ganske åbenbart - også ifølge eget udsagn - mangler noget fornuftigt at tage sig til.
Drengenes opførsel hænger bl.a. sammen med sociale og individuelle forhold: familien fungerer ikke, og de har problemer i skolen og i klubberne.
Gaden bliver i stedet deres højborg, siger en fagmand på området, som hverken mener, at løsningen er blødsøden pædagogik eller fængsel: over for den hårde kerne skal der selvfølgelig sendes et klart signal, men ellers skal man give de unge et sted at gå hen. Med tilknyttede voksne, som kan, vil og tør sætte sig i respekt.
Utilpassede unge er ikke noget nyt, så når forslaget fremsættes, er det på baggrund af gode erfaringer fra tidligere.
Prøv det dog.
Fedt, at danskerne er bange
Tag knægtene i hoved og røv
Fængsel er ikke løsningen
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.09
Boycot boycot
Israel skal klemmes økonomisk.
Derfor har et hjemligt sammenrend af enkeltpersoner, partier og fagforeninger dannet kampagnen Boycot Israel.
Overalt i landet er der dannet komiteer, som skal føre den ædle tanke ud i livet.
Kampagnen har set sig gloende på en stat der, som den eneste i mellemøsten, i praksis har indført demokrati og velfærd for sine borgere - selv en muslimisk opposition og uafhængige fagforeninger er der blevet plads til.
Af særlig interesse fra listen over sympatisører er en række fagforeninger, som helt åbenlyst kaster sig ud i et politisk projekt, hvorom der blandt medlemmerne er mildt sagt delte meninger.
For Kurt har det været opløftende med en fremvisning af de israelske produkter, eksempelvis
- JAFFA appelsin
- CARMEL vin
- TEMA Rejser
- READYMIX cement
- ELDORADO tomatjuice og
- MULTI-LOCK låse- og sikkerhedssystemer.
Det er nemlig en kærkommen lejlighed til, at støtte en helt igennem sympatisk stat, som kringsat af diktaturer på samme tid formår at gennemføre et civiliseret styre internt og holde sine fjender stangen eksternt.
Sådan en sag er værd at støtte.
Boycot boycot!
Kampagnen
Modkampagnen
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.10
Grinet der stivnede
Dåselatterens far har stillet sutterne.
Heldigvis viser undersøgelser fra USA - og situationen er sikkert ikke meget anderledes herhjemme - at den overvejende del af publikum er afhængig af den psykologiske støtte fra dåserne. Vi behøver derfor ikke frygte, at den velmente opbakning fra dåseindustrien skal uddø sammen med sin ophavsmand.
Det ville ikke være til at bære.
It's a sad-but-true fact. A few years back, the networks commissioned a joint study that revealed how, without the canned laughter, 3 out of 5 Americans couldn't recognize a good joke.
— Jay Goulding, Network Executive
Dåselatterens far er død
Canned Laughter
Clip Art
Dåseindustrien strejkeramt
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.11
Forstærkning
Der kom hjælp fra en uventet kant, da bogen "Jazzen i blodet" udkom for et par år siden. Det er en samling af Erik Wiedemann's jazz-anmeldelser i dagbladet Information fra 1951 og op til i dag.
I november 1956 skriver Erik Wiedemann om Art Tatum:
Der findes musikere, om hvem man må tro, at deres instrumentale kapacitet næsten er medfødt, musikere der som den selvfølgeligste ting af verden behandler deres instrument med en sådan virtuositet, at det kun kan forstås som resultatet af en forudgiven, ekstraordinær sensibilitet i det motoriske nervesystem.
Jazzpianisten Art Tatum, der nu er død, 46 år gammel - efter længere tids sygdom, som bl.a. medførte aflysningen af hans første besøg her sidste efterår - var sådan en musiker. Den fødte pianist, fristes man til at sige. Hans instrumentale håndelag var allerede ved hans grammofondebut for 23 år siden så definitivt, at han øjeblikkeligt placerede sig som et unikum i jazzverdenen, med en stadigt voksende indflydelse på de yngre pianister og snart også med stor anseelse fra sine "klassiske" kolleger, blandt hvilke især Horowitz skal have hørt til hans beundrere. Hans fænomenale anslag og specielt egaliteten i hans hurtige højrehåndsløb har i tidens løb taget vejret fra utallige pianister i begge lejre.
Men jazzmusikeren må kunne honorere den dobbelte fordring at være både skaber og udøver, og det kunne Tatum med sin ensidigt instrumentale begavelse ikke. Derfor har hans betydning i jazzen kun været af klaver-teknisk, ikke af almen stilistisk art. Hans begrænsede melodiske åre resulterede i uendelige, stereotype højrehåndsløb og overdreven brug af citater, ofte fra det europæiske salonrepertoire, og hans usikre musikalske smag røbes desuden af hans forkærlighed for lange, mere eller mindre svulstige rubato introduktioner.
På denne baggrund er det mindre påfaldende, at hans teknik så ofte havde et udvendigt bravourpræg. Kun alt for hyppigt havde man indtryk af, at han brillerede med den, ikke for sin egen fornøjelses skyld, men for at dupere sit publikum. Hos ham var beherskelsen ikke, som hos Teddy Wilson, et middel til at fuldkommengøre det musikalske udtryk, men mere et mål i sig selv. Hans teknik var imponerende, men ikke helstøbt og dertil mærkeligt funktionsløs.
Vi er os vel bevidst at stå næsten alene med denne vurdering over for en overvældende majoritet af jazzmusikere, særligt pianister, og jazzkritikere, som omfatter Tatums værk med forgudende beundring. Men vi er også overbevist om, at han for eftertiden vil komme til at stå som en musiker, der ved skæbnens ironi blev nægtet visse afgørende egenskaber, således at hans begavelse kom til at virke sørgeligt formålsløs, til trods for dens i nogle henseender helt sensationelle format.
Kurt har - som åbenbart også Wiedemann gjorde det - ofte følt sig alene med sin kritik af Tatum, men nu er vi da to.
Det er en fordobling.
Jazzhistorie
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.12
Hukommelsen svigter
I en politisk kommentar i Ugebrevet A4 anføres det, at VK-regeringen ikke er indstillet på, at træde de store lønmodtagergrupper over tæerne. Det skyldes en erkendelse af, at magten i dansk politik ligger på midten.
Prisen for den ændrede kurs er blandt andet, at DA køres ud på et sidespor. En række af foreningens mærkesager har ikke længere politisk opbakning og har derfor ikke foreløbig mulighed for at blive gennemført - efterlønnen for eksempel.
Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har i et interview endda stillet i udsigt, at efterlønsordningen også eksisterer om tyve år.
Her tror Kurt dog, at han har lovet mere end bukserne kan holde.
Det kan godt være, at de realpolitiske vinde i øjeblikket tilsiger regeringen at holde lav profil i efterlønsspørgsmålet, men ambitionen er som den hele tiden har været, at komme af med ordningen.
Skulle Frederiksen have glemt det, må han hen og læse partiprogrammet.
Slå op under Salami....
På sidesporet
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.13
Long John
Long John Bodega på Købmagergade (gågaden v. Rundetårn) er et af Københavns gamle jazz-steder. Her kan man året igennem høre et varieret program indenfor den swingende del af jazzen.
Inge Andersens Swingtet (trio) spiller derinde med mellemrum sammen med saxofonisten Niels "Flipper" Stuart. Det er en besætning der kan give det indre univers en rystelse, som holder et par dage. Inge Andersen spiller fremragende autodidakt klaver og Flipper gør det samme på saxofonen.
Billedet fra bodegaens hjemmeside viser Leonardo Pedersen's Jazzkapel med de tre saxofonister Leonardo, Bent Jädig og Jesper Thilo som dagens solister, der gav den en på frakken sidste sommer. Huset var stopfyldt to timer før koncerten, så Kurt & Co. måtte stå ude på gaden. Men også her kunne man nyde musikken...
Selvom Long John således repræsenterer det kendte, det stabile, er der på en anden front sket visse forandringer indenfor de sidste par måneder: Klavs Kofoed er fratrådt og indtil ny bestyrer er fundet, ledes restauranten af den tidligere ejer Thomas Jensen. Long John fortsætter således uændret sine aktiviteter, som et af Danmarks førende Jazzsteder.
Restaurant Long John indgår i Forenede Service koncernen der har en omsætning på DKK 1 mia. og i alt beskæftiger ca. 5000 medarbejdere.
Med venlig hilsen
Peer Christian Krogh
Koncernchef
Grundlægger af Forenede Service A/S
Long John
Anmeldelse
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.14
Tilbage i sejlretningen
Kurt skrev den 7. april om SF's tidligere næstformand, som fornylig er gået ombord hos Socialdemokraterne.
I sidste nummer af Ugebrevet A4 begrunder hun skiftet: "Da jeg meldte mig ud af SF, havde jeg været aktiv på venstrefløjen i mit halve liv. Og jeg har den holdning, at det er for slattent at være partiløs. Så jeg overvejede frem og tilbage og valgte så Socialdemokraterne, fordi jeg kan lide partiets vision for det 20. århundrede."
For at det ikke skal lyde som lutter lagkage det hele, mener hun blandt meget andet, at socialdemokraterne har skabt en sovepude af velfærdsydelser, der skal gøres noget ved: "Jeg vil gerne diskutere balancerne i forskellige typer af ydelser og overførselsindkomster. Jeg er optaget af, hvad der skal til, for at folk får et job. For nogle handler det om mangler på kompetence, for andre hænger de fast i overførselsindkomster, fordi det ikke kan betale sig at arbejde."
Det er nye toner på det gamle skibsværft, så det skal ikke overraske, hvis Antorini inden for en overskuelig fremtid bliver en af dem, som fastlægger kursen på den restaurerede socialdemokratiske skude.
Hun har ambitionerne og evnerne.
Om man så er enig i navigeringen....
En revser gør comeback
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.15
På med hatten
Der er langt om længe blevet gennemført obligatorisk brug af cykelhjelm i professionel cykling.
Kravet gælder for løb af klasse 4 og opefter, så i praksis vil det sige alle de løb almindelige dødelige kommer til at se: CSC Classic, Tour-de-Hvadsomhelst, Paris-Rubaix (en forårsdag i helvede) og Danmark Rundt, for bare at nævne et par stykkker. UCI forudser, at enkelte ryttere under henvisning til den personlige frihed fortsat vil køre med bylden blottet, men det kommer i så fald til at koste.....
Rimeligt nok.
Mandatory wear of helmets
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.16
Fugleflugt
Den lille musvit, som har overrasket ved at vise sig på Færørerne, var en snyder.
Den har slet ikke fløjet den lange vej, men har i stedet sneget sig ombord på en færge fra Hanstholm, skriver Urban.
Det er da godt gjort alligevel, skriver Kurt.
Rekord Musvit
Musvitten snød
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.17
Kovending
Jeg er blevet mere opmærksom på de fælles demokratiske værdier, der knytter EU-landene sammen, udtaler Holger & Krampen i et interview. De sagde ellers nej tak til stort set alt hvad der havde noget med et Neuropa at gøre, men nu er der kommet andre boller på suppen. For ikke længe siden vågnede Socialdemokratiets formand på samme måde op med et spjæt, og glemte al tale om forbehold og fodvorter og andre gebrækkeligheder.
Den hårde virkelighed er dog, at det er USA der sidder på klaverbænken, og uden tvivl har tænkt sig at blive siddende. Europa's ageren før, under og efter Irakkrigen har kun yderligere forstærket supermagtens kontrol over klaviaturet, og med den fart som den europæiske proces skrider frem, vil det i bedste fald tage to årtier, før et samlet Europa udgør et reelt modspil til USA.
Det kan vi bl.a. takke SF og Socialdemokratiets fodnoter for.
Garanten for demokrati
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.18
Den Hemmelige Krystal
Erik Moseholm har skrevet en bog om et af monumenterne i dansk jazz: Radiojazzgruppen.
Gruppen præsterede det sublime, det uovertrufne, men fik ikke den anerkendelse herhjemme, som den rettelig havde fortjent. De første seks år (1961-67) fik Radiojazzgruppen pæn opmærksomhed, men den sidste snes år blev det kun til tre artikler i landsdækkende aviser. Til gengæld var der megen omtale af turnéer i Polen, Tyskland, Sverige og Italien.
Danmark var et jazzmæssigt foregangsland i de 27 år gruppen eksisterede. I den periode blev det til 635 uropførelser af værker fra 150 komponister (heraf 63 danske) fra 15 lande. Flere af dem gjorde her sine første erfaringer med større besætning f.eks. Bent Axen, Allan Botschinsky, Dollar Brand, Thomas Clausen, Graham Collier, Mike Gibbs, Ole Kock Hansen, Louis Hjulmand, Jan Kaspersen, Michael Hove.....(kort pause, Kurt skal lige trække vejret)....Erling Kroner, Joachim Kühn, Palle Mikkelborg, Ray Pitts, Sahib Shihab, Niels Jørgen Steen, Idrees Sulieman og Lars Togeby.
Radioens P2 leverede mange udsendelser - ofte direkte - med gruppen, som til fulde demonstrerede det internationale potentiale, men alligevel findes Radiojazzgruppen stort set ikke omtalt i danske leksika. Til gengæld er der fornylig udkommet en bog om Radiojazzgruppen på 358 sider med mange gode billeder.
Den Hemmelige Krystal, som bogen hedder, koster 299 kr. i butikkerne.
Hvis den bestilles direkte hos forlaget Elkjær & Hansen, tilbyder Erik Moseholm bogen til specialpris: 250 kr. incl.porto.
Bestilles på tlf. 33 32 66 64
eller på e-mail: info@elkjaeroghansen.dk
Erik Moseholm
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.19
Rundvisning
Da vi var børn, arrangerede Gabriel Jensens Ferieudflugter besøg på de københavnske bryggerier.
Så fik de undrende børn set et bryggeri indefra.
Samt smagt på varerne.
Samt råbt hurra for bryggeriet Stjernen (du husker vel Star Pilsner).
Men for det første er vi ikke børn længere, og for det andet gider bryggerierne ikke have os rendende rundt på produktionslinien, så den trafik er forlængst standset (Stjernen er desuden lukket for mange år siden).
En af de store seksdages-sponsorer er det tyske bryggeri SPATEN fra München. På firmaets hjemmeside kan man få en virtuel rundvisning på bryggeriet, f.eks. tapperiet (the bottling plant) der affyrer 150.000 flasker i timen.
Om det skal foregå på tysk, engelsk eller US Special (hvad det så er), kan man frit vælge, ligesom bryggeriets 600-årige historie gennemgås.
Oktoberfestbier (5.9%), som bliver brygget til det årlige øl-show i München's gader, skulle man måske overveje at smage.
In München.
Natürlich.
SPATEN
Historien
Produkterne
Rundvisning
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.20
Gør-det-selv
Netrep.dk er en hjælp til gør-det-selv-dyret i manden/kvinden.
Alle former for bilreparationer er beskrevet, fra de mest simple til de mest afskyelige.
Desuden et billedgalleri, som giver det store overblik.
Webmaster er værkstedschef på et større autoværksted, så den ukyndige skulle være i gode hænder her.
Man kan også skrive ind og stillle gode (eller dårlige) spørgsmål, ligesom diagrammer m.v. fremskaffes.
Sluttelig skriver Webmaster: Udgiverne af dette websted fralægger sig ethvert ansvar for personer, biler, udstyr m.m., der skulle blive beskadiget som følge af, at rådene fra dette websted er blevet benyttet.
Der gives ingen garantier for, at rådene på dette websted er korrekte.
Hvad det skal betyde, må den enkelte gøre op med sig selv.
Og sin pengepung.
netrep.dk
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.21
Manchester Velodrome
I en tid, hvor den hjemlige cykelarena ligger halvvejs i ruiner, kan det være en trøst at gå til England, nærmere betegnet Manchester, hvor en lignende cykelbane kører med overvældende succes.
Store professionelle cykelarrangementer afholdes her, f.eks. VM, men også manden på gaden er velkommen. For et mindre beløb kan man booke sig ind, låne en cykel, og så ellers dampe derudaf med andre ligesindede, som også vil finde ud af, hvad banecykling er for noget. I skoleferierne arrangeres der året igennem banecykling for børn i alderen 9-16 år.
Da Chris Boardman i 1995 forsøgte at slå timerekorden på bane, skete det i overværelse af en kogende fyldt sal.
Manchester Velodromen er en multihal ligesom Siemens Arena, derfor arrangeres der mange andre aktiviteter end cykelløb - basketball og forretningsmøder f.eks., så konklusionen må være, at det er muligt at drive en multihal med financiel og sportslig succes - samt folkelig opbakning.
Det sidste skal ikke undervurderes.
Manchester Velodrome
Fat Nick & The Velodrome
WC Pursuit 1996, Boardman vs. Colinelli
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.22
En af de store gik bort
En af historiens helt store cykelryttere, Rik Van Steenbergen, er død.
Steenbergen er født den 9. september 1924, og er bl.a. noteret for sejre i Flandern Rundt, Paris-Roubaix og Milano-SanRemo samt etapesejre i Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta Espana.
Tre gange blev han verdensmester, og har ikke mindre end 40 sejre i 6-dagesløb på samvittigheden (kørte med VM-trøjen på seksdagesbanerne). I alt 270 sejre som professionel er han noteret for.
I 1950'erne var Steenbergen kongen på de europæiske seksdagesbaner - ingen over, ingen ved siden af.
En stor rytter, et stort menneske - en populær figur - er gået bort.
Han kunne det hele, han ville det hele, han nåede det hele.
Sådan.
Sportserver
Dead at 78
Flandern Rundt
Vindere
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.23
Folkeforførelse
Carlsberg bryggeriet har opfordret folket til at stemme.
Afstemningen gælder fire nye ølsorter, som bryggeriet vil have vores mening om.
Fire kandidater, tre skal væk, én skal hyldes, men hvilken? spørges der på den vedlagte stemmeseddel som følger med debutanterne, når man køber dem samlet i DEN KOMPLETTE VALGPAKKE, der også indeholder Den Store Ølvalgsguide.
Prisen for hele herligheden er 32 kr. i den lokale brugs.
Ølsmagning har - på samme måde som vinsmagning - en psykologisk faktor indbygget, som ikke skal undervurderes. I det konkrete tilfælde var Kurt på forhånd skeptisk over for de fire nye øltyper, så det har sikkert også påvirket bedømmelsen, som bygger på smagning af en genstand pr. model.
I stedet for at bakke op om sine gamle traditionsrige og hæderkronede mærker, der gennem mange år har bevist deres værdi, har De Forenede Bryggerier (Carlsberg og Tuborg) valgt at sætte reklamebudgettet ind på de nye øltyper og kassere de gamle med hård hånd - Rød Tuborg for eksempel (se Kort Nyt 5 den 6. dec.). Bryggeriet føler sig åbenbart trængt af de små ølmærker fra Belgien og Tjekkiet, for de fire nye øltyper er i bedste fald dårlige efterligninger af øl fra de pågældende områder. På den baggrund er Kurt, som beundrer af især tysk øl, absolut ikke imponeret af niveauet. Tværtimod forekommer hele projektet letkøbt, konstrueret og historieløst.
CAPO - rød i farven og sød i smagen.
En ny kandidat på ølscenen i Danmark. Carlsberg Capo er brygget på lys pilsnermalt, og tilsat koncentreret hyldebærsaft. Den har en flot rød farve der betyder, at den ser lige så festlig ud, som den smager. Duften er frugtagtig, og alkoholstyrken på 7,7% giver øllet en vinøs karakter. Til trods for den store fylde har kandidaten en let krop med en moderat friskhed og et højt kulsyreindhold. Den perlende smagsoplevelse afrundes af en diskret bitterhed. Carlsberg Capo er en seriøs udfordrer til de andre opstillede øl på kandidatlisten.
CAPO iflg. Kurt: underlig farve, underlig smag - den er helt forkert den øl.
Hvis det da er en øl.
Det minder mest af alt om gæret saftevand.
Dumpekarakter.
PIVO - korngylden i farven og bitter i smagen.
Går man efter den rene pilsnersmag, skal krydset sættes ved denne kandidat. Brygningen er inspireret af den måde, man fremstiller øl på i Tjekkiet, og Carlsberg Pivo er da også tilsat den fine, tjekkiske humle, Saaz. Duften er tilsvarend fin med spor af frugt, mens smagen er frisk og klar med en stor fylde og en kraftig, harmonisk bitterhed. En kandidat, der uden tvivl vil opnå stor popularitet hos alle vælgere, der sætter pris på en velsmagende, klassisk pilsner. Carlsberg Pivo har en alkoholstyrke på 4,1%.
PIVO iflg. Kurt (bedømt v. stuetemp.): en kedelig, tynd og sur gang rævepis. En Maribo pils er bedre til en fjerdedel af prisen.
DARK - mørk i farven, rund og kraftig i smagen.
Carlsberg Dark henvender sig til vælgere, der ønsker at nyde en kandidat med personlighed. Øllet er brygget på pilsner-, münchner, chokolade- samt karamelmalt og er desuden tilsat farin. Det giver kandidaten et kobberfarvet skær og en let ristet duft med diskrete toner af karamel, sirup og frisk humle. Den aromatiske karakter afbalanceres af humlens tørhed og sødme. Carlsberg Darks alkoholstyrke på 5,6% skal nok blive overgået af den procentdel af Danmarks ølnydere, der falder for denne karakterfulde øl.
DARK (v. køleskabstemp.) iflg. Kurt: Den af de fire som kommer nærmest en regulær øl. Smager i retning af en Rød Tuborg på en blå mandag.
HVEDE - frisk i smagen, flot i skummet.
Denne kandidat kan ved første øjekast virke ugennemskuelig. Øllet er nemlig ufiltreret, og derfor er det vigtigt at ryste flasken, når glasset er fyldt halvt op. Carlsberg Hvede er en klassisk hvedeøl i stil med den tyske weissbier, og den er brygget på hvedemalt samt karamel-, münchner- og pilsnermalt. Farven er ravgylden, og duften er frugtagtig med duft af nelliker og koriander. I modsætning til den traditionelle pilsner er Carlsberg Hvede overgærdet, og det er med til at give øllet en syrlig friskhed. Alkoholstyrken er på 5,8%.
HVEDE (v. køleskabstemp.) iflg. Kurt: tynd, spids og syrlig i smagen - på samme måde som opvaskevand og kaffegrums. Farven er grumset og gråbrun, hvilket måske passer meget godt til indholdet, som giver en oplevelse af fejlfarve og fejlsmag. Hvis der er nogen retfærdighed til, ryger den samme vej som Rød Tuborg.
Nu skal det så ved afstemning afgøres, hvilken af de fire skvulpekandidater, som får lov at overleve. Bortset fra altså, at der til stadighed skal købes kraftigt ind af stadset, for at det får lov at overleve - ellers ryger det ud med badevandet.
Efter Kurt's mening har ingen af de fire kandidater fortjent at overleve.
Hvis du er enig i den bedømmelse, anbefales det at stemme blank.
Mange tak.
De fire kandidater
Carlsberg
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.24
Færre forsøgskaniner
Det går fremad med behandlingen af forsøgsdyr.
Angiveligt skal omkring 200.000 færre kaniner ende deres liv som forsøgsdyr.
Forklaringen er, at nye metoder har overflødiggjort de mange dyreforsøg.
Det bliver de sikkert ikke kede af at høre.
Kaninerne.
Færre forsøgskaniner
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.25
Københavnerjazz
Copenhagen Jazz Festival skriver:
Velkommen til det første nyhedsbrev fra Copenhagen Jazz Festival her i jubilæumsåret.
Nu er årets program på gaden og den ny-designede hjemmeside er åbnet, så der skulle være alle chancer for at holde sig orienteret om sommerens jazzfestival. Vi vil løbende sende nyhedsmail ud, når vi har spændende nyt at orientere om festivalen.
God fornøjelse!
Jubilæums-programmet
Billetsalg
Årets plakatkunstner
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.26
Fup eller fakta?
Er det svindel og humbug det hele, aftaler rytterne på forhånd løbets resultat?
Sådan indleder Henrik Elmgreen afsnittet om aftalt spil indenfor seksdagessporten i sin bog "Seksdageskongerne", som udkom i 1979. Bogen er en gennemgang af seksdagesløbets historie med særlig vægt på de danske løb og sportens store personligheder.
Fra forordet:
Når man har været én blandt de tusinder af drenge, der ved 1950'ernes seksdagesløb i Forum fik sine første cykelsportsoplevelser og tiljublede heltene fra par nr. 7 - først i skikkelse af Kay Werner & Evan Klamer og senere Kay Werner & Palle Lykke - og når man så senere, delvis gennem sit arbejde, har haft lejlighed til at komme tæt ind på miljøet og atmosfæren, og måske også et stykke bagom det, så er det vel ikke helt unaturligt, at man får lyst til at skrive historien om seksdagesløbene fra deres tidlige vorden i slutningen af forrige århundrede og til i dag, hvor de trods store forandringer både udadtil og indadtil stadig har tag i masserne og begejstrer i titusindvis af mennesker i Europas storbyer hver vinter - og forresten lejlighedsvis i Australien og Nordamerika også.
Når bogen er kommet til at hedde SEKSDAGESKONGERNE og ikke f.eks. "Seksdagesløbenes historie" eller noget lignende, er det i erkendelse af, at en stor del af seksdagesmyten er bundet til de store personligheder, netop til "seksdageskongerne" lige fra Walter Rütt og Alfred Goullet i begyndelsen af århundredet og frem til nutidens stjerner, af hvilke den måske største af dem alle, Patrick Sercu, endnu er på toppen.
Det var i efteråret 1979 at Elmgreen skrev disse ord, og sandt er det stadig, at Sercu viste sig at være den største. Inden nåede nogensinde det samme som han. Sercu er i dag leder af et par vinterbaner og en stor kanon indenfor den organisatoriske side af vinterbanesport. I kraft af den stilling kommer han ofte rundt til seksdagesløb i vintersæsonen.
Og hvordan ligger det så med aftalt spil?
Ifølge Elmgreen kan man ikke tale om aftalt spil i betydningen Fupp und Schwindel:
I langt de fleste tilfælde ligger der en stærk sportslig baggrund for ethvert seksdagesløbs resultat. De undtagelser, der måtte forekomme, er ikke anderledes end dem, der forekommer i andre professionelle sportskampe - og i amatørkonkurrencer med for den sags skyld. Rytterne kører om sejren, men det er måske ikke altid, de kører om den på den måde, publikum tror at se...
Hvordan det skal forstås, kan man læse i bogen, som er spækket med billeder og gode historier
- en guldgrube.
Aftalt spil
Henrik Elmgreen: "Seksdageskongerne", 1979
LENTZ & JENSSENS FORLAG
ISBN 87 7554 028 2
(bogen kan lånes på biblioteket, hvor forfatteren er dømt HARALD Elmgreen)
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.27
Aktionærpleje
Telefonselskabet TDC har fornylig afskediget omkring 1600 medarbejdere.
Det får en kommentar med på vejen af en forbundssekretær i Dansk Metal:
Samfundsmæssigt er det dybt betænkeligt, når de stærkeste skuldre i erhvervslivet nægter at bære et ansvar, men kaster sig ud i fyringer og klynk, mens de samtidig skovler penge ind. Det kan kun være en uanstændig grådighed der ligger bag.
Uanstændig grådighed, det er sådan et voldsomt ord, skal vi ikke være flinke og kalde det aktionærpleje.
Det er Dyremose også dygtig til.
TDC klynker
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.28
Radio Jazz
Brev fra Krogen:
Anni Sandermann og jeg har igen produceret 3 timers Jazz Galore, som sendes i Radio Jazz fredag den 30. maj kl. 21-24. 102,9 mhz og hybridnet 104,5 mhz.
I den første time spiller vi indspilninger af Radiojazzgruppen 1962-66 under ledelse af Erik Moseholm.
Sangsolist er Lise Ringheim med tekster af Erik Knudsen.
Musikken fra CD'en skal ses i sammenhæng med den nylig udsendte bog "Den hemmelige krystal" om Radiojazzgruppen fra 1961 til 1988. Bogen giver en fin beskrivelse af en blomstrende periode i dansk jazz sammen med en række fotos af Jan Persson.
I den anden time af udsendelsen har vi et spændende interwiev med pianisten Søren Kristiansen om udviklingen i jazzpiano både solo og i trioform.
Venlig hilsen
Per Krogen
Radio Jazz
DR Big Band
Big Band
Jazzpianoklubben
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.29
Lise & Poul
Hvem kender ikke Lise & Poul?
Det er der sikkert mange der ikke gør, for selvfølgelig kan man ikke uden videre gå ud fra, at parret nutildags har den samme plads i bevidstheden, som dengang de ragede godt op i nodebilledet. "Dengang" betyder i denne forbindelse i 1950'erne, hvor Lise sang i Poul Reinau's Kvartet og udgav den på samme tid sødmefyldte og smertelige "Tammy" (sangen om dig) i 1957 (Birthe Wilke's version er nok den mest kendte af de to).
Herefter fulgte "Lille Serenade", som den dag i dag er et hit på dansegulvet, cha-cha-cha som det er.
"Herlev" (Tip-toe through the Tulips) udkom i 1966 og er nok det nummer som er kendt af flest.
Men faktum er, at jazzen står hjertet nærmest, derfor har Lise Reinau igennem årende udgivet en række glimrende jazzplader bakket op af skiftende besætninger.
Poul Reinau stiftede jeg bekendtskab med, da Applejacks i sin tid (midt i 1970'erne) indspillede tre singleplader for NICOLAJ Grammofon. Reinau var (og er) en kyndig musikkender, spiller en gedigen jazz-guitar, så at komme under hans lederskab var noget vi (Kurt & Applejacks) lærte meget af - og er taknemmelige for.
Nyd gennemgangen af Poul og Lise's succesfulde karriere i henvisningen herunder.
Biografi & Diskografi
Old Stars
Anmeldelse
Tydelig jazz
Old Boys & Reinau
Århus Festuge
Mindernes sang
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.30
Tricks of the trade
Gratis klaverskole for jazzinteresserede, hvor alt til faget hørende kan findes.
Har passeret besøgende nr. to million!!
The jazz piano material provided here will help you learn about jazz chords, scales, blues licks, and other tricks of the trade that professional jazz piano players use all the time. Why provide free information while everyone else is charging for it? Why not? I learn just as much as you by answering questions and participating in the discussions. You'll find out that the real cost of jazz piano lessons, or instruction in anything at all, is in the loss of all your spare time and energy, along with the social deprivation, as you dedicate yourself to the piano, the music, and the lifestyle of a jazz piano player.
Check it out!
Learn Jazz Piano
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Maj.31
Anden etape
Metroen er blevet forlænget med en etape mere.
Det er strækningen fra Nørreport til Frederiksberg Station som nu er kommet med.
Det er en udvikling som kører den rigtige vej.
Prøv selv!
Metroen et skridt videre
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.01
Månedens billede
JUNI
Beagle
Kvinden er menneskets bedste ven, siger man, men hunden er da heller ikke så tosset.
Slet ikke Beaglen, som er en stor hund i en lille krop.
Den fører sig frem med en selvfølge der kendetegner den store hund - og med den lille hunds charme og elegance.
Snu, kærlig og selvstændig er tre egenskaber som kendetegner Beaglen.
Oprindelig opdrættet til rævejagt i England har den nutildags indtaget pladsen som hele familiens kæledægge.
Kurt bliver blød i bagagen, når der er en Beagle i nærheden - især øjnene, når den kigger på én....
Og så er det forresten Beaglen som har stået model til Nuser i tegneserien Radiserne, hvor hver dag er en kamp mod alverdens vindmøller i almindelighed og Den Røde Baron i særdeleshed, som ubarmhjertigt bekæmpes fra en Sopwith Camel.
Her får Nuser lejlighed til at vise sin kontrol over situationen.
Desuden kæmper den en kamp som forfatter på en tagryg, kun udstyret med sin skarpe hjerne og en skrivemaskine.
Altsammen siger det noget om hunden og altsammen siger det noget om forfatteren.
Det var en mørk og stormfuld aften.....
Forbandet være du, Røde Baron
Et firkantet indlæg
Snoopy
Schulz
Bibliografi
Samtaler med Schulz
Schulz' farvel
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.02
Fiaskokommaet
Det nye komma/enhedskommaet/fiaskokommaet er kommet i politisk modvind.
I 1996 indførte Dansk Sprognævn det nye komma i Retskrivningsordbogen.
Samtidig blev pausekomma forbudt.
Tilbage var det grammatiske komma (kryds og bolle) og så det famøse enhedskomma.
Jeg ved ikke hvilket der er det bedste, og roder lystigt rundt i samtlige systemer, men den ene dag at indføre et sprognævn som skal handle på lovgivernes vegne, og den anden dag at lovgive hen over hovedet på samme nævn, virker ikke særlig overbevisende.
Dansk Sprognævn er politisk nedsat for at tage sig af det sproglige småfnidder på vegne af Folketinget.
Derfor skal man politisk selvfølgelig holde fingrene væk.
Punktum.
Enhedskommaet
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.03
Kay Werner
Bogen om Kay Werner og par nr. 7 blev udgivet i 1958.
Werner fortæller historien, mens han endnu sidder i sadlen.
Det er et interessant emne for alle os, som har oplevet de glade dage i 50'ernes Forum.
Læs historien og nyd de skønne billeder.
Kay Werner
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.04
Bösendorfer
Den hæderkronede østrigske klaverfabrikant Bösendorfer er gået hen og blevet 175 år.
I den anledning har den danske forhandler Bach Klaver & Flygler arrangeret en udstilling af 13 koncertflygler i Odd Fellow Palæet 27. maj til 12. juni - det er med andre ord nu.
Som prikken over i'et ("as the prick over the eye", som en dansk minister engang kom til at udtrykke sig) har firmaet arrangeret en gallakoncert med tre klavervirtuoser på sidstedagen den 12. juni.
Læs om arrangementet på Bach's hjemmeside.
Koncerten bliver TV-transmitteret lover Bach, og der bliver spillet på fremragende instrumenter af fanastische musikere, så kan man vist ikke forlange mere.
Bach Recording, de tilhørende indspilningsfaciliteter, er også et studie (undskyld) værd.
Vi mødes til galla - det bli'r en oplevelse!
Bösendorfer Klavierfabrik GmbH
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.05
Den sidste sejlads
Fra usædvanlig velunderrettet kilde er det blevet meddelt, at DEMKO's dage er talte.
Det sker efter en lang periode med uklare ordrer fra kommandobroen og en række tiltag, som ikke har gjort skudens manøvrering lettere. Kronen på værket var indførelse sidste år af et organisationssystem som har sikret, at skuden styrer støt mod afgrunden. En runde, hvor 30% af besætningen fornylig måtte gå planken ud, har bragt motivationsgraden ned under vandlinien.
Hvis vi derfor skal være flinke, giver vi DEMKO resten af året til at rigge af, således at bundproppen trækkes inden udgangen af december. Hvis vi skal være realistiske, vil det ske langt tidligere.
Kun havet frygter ikke tåber....
UL DEMKO
UL Europe
Underwriters Laboratories
DENAN accreditation
Virksomhedsguiden
DEMKO's historie
Fagbevægelse på DEMKO
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.06
Fra hoffet
Det har skabt uro i royale kredse, at Kronprinsen's hjemmeside tilsyneladende er et groft plagiat - et andet ord for tyveri - fra et hæderkronet svensk firma. Hvis mistanken viser sig at være rigtig, befinder man sig mildt sagt i en ny situation, for kongehuset kan pr. definition ikke sagsøges, derfor......
En pinlig sag.
Prins Plagiat
Fra Frede til Folket
Made in STHLM
Kronprinsen
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.07
Storm P.
Før i tiden var mange af byens gavle smukt dekoreret.
I dag er det så som så, men hist og her dukker der pludselig en skønhed op.
Som forleden dag på Hostrupsvej.
Værket hedder "Månen i gadekæret", og er oprindelig malet af Storm P. i 1928,
men er her på gavlen genskabt af Bill Savarese i 1995.
Det er sket i samarbejde med Storm P. Museet.
Begrundelsen er bl.a. at "Robert Storm Petersen (1882 - 1949) havde sit barndomshjem på dette sted",
som der står under billedet.
Hostrupsvej ligger på på Frederiksberg.
Stort billede
Storm P Museum
AOK
Storm P Gallery
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.08
Uskadelig Skade
Mange haveejere har oplevet Husskaden rydde en småfuglerede.
Det harmer, og man får mest af alt lyst til at sky.........Kurt har selv oplevet en rede med Blåmejse og en anden med Solsort blive ryddet. Man bli'r forbandet når den slags sker, men ret skal være ret: hverken den ene eller den anden fugleart er truet på eksistensen på grund af Skaden - eller Husskade som den rettelig hedder (i modsætning til Skovskade) - tværtimod viser gentagne undersøgelser (tællinger), at eksempelvis Solsort ofte er mest talrig i samme område som Husskade.
I praksis lægger Blåmejsen et nyt kuld æg, hvis boet ryddes, og det samme gør Solsort.
Vi bør derfor acceptere Skadens fremfærd som naturlig - omend den lejlighedsvise afrydning af en småfuglerede ud fra et menneskeligt synspunkt er højst usympatisk og unaturlig.
Skadan gør ingen skade, hvor svært forståeligt det end er.
Acceptér det.
Paradisfugl
Fugleinfo
Skader Skader?
Fuglestemmer
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.09
Giesegaard
Moster havde inviteret til kaffe og kage på Giesegaard, et stort gods mellem Ringsted og Køge.
Her fik vi set alt hvad et moderne gods-, skov- og landbrug kan præstere i dagens Danmark.
Alt mens Moster tegnede og fortalte, blev der serveret alskens lækkerier for de indbudte gæster.
Uanset om man er interesseret i godsets historie eller ej, ligger det i nogle imponerende omgivelser.
Til hverdag - hvilket betyder mandag til fredag - er der adgang i tidsrummet kl. 9 - 15, i weekenden frabeder man sig uindbudte besøgende.
Et besøg kan anbefales.
Velkommen
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.10
Stemning & Fest
Omkring 1950 nedsatte Justitsministeriet et "Udvalg for større færdselssikkerhed", og som udvalgets PR-mand ansattes Ulrik Duurloo.
Har det noget med seksdagesløb at gøre?
Ja, i allerhøjeste grad, for samme Duurloo ønskede nemlig en særlig attraktion i forbindelse med sin store propagandaudstilling "Hovedvejen".
Den blev afholdt i det genrejste Forum (bombet 24. august 1943), og så havde han fundet på et ti dages marathonløb på cykel.
Løbet fandt sted 25. maj - 3. juni 1951, den samlede køretid var 223 timer, og der blev kørt uafbrudt, dag og nat.
Det var begyndelsen til seksdagesløbenes genkomst, som ellers havde været indstillet siden 1939.
En beretning om de glade dage i 1950'ernes Forum kan begynde.
Read all about it.
Stemning & Fest
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.11
Problemer
Et par stykker har haft problemer med at se billederne i Kay Werner bogen.
Teknisk afdeling har været tilkaldt, og fejlen skulle være rettet nu.
Er der stadig problemer, så skriv igen.
Kay Werner
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.11
Pas på kassen, Madsen
Operahuset var åbent for gennemsyn den 9. juni.
Tusindvis af mennesker kom væltende for at se miraklet.
På vejen derhen faldt vi over Cirkus Nemo med de mange sorte campingvogne.
Især billetsalget, der foregik fra en lille campingvogn med KASSE-lys på toppen, var uimodståelig.
Hvis Nemo er godt nok til Dronning Margrethe (som var derude forleden dag), er det også godt nok til Kurt, så vi planlægger et besøg indenfor en overskuelig fremtid. Og overskuelig skal det være, forestillingen løber kun frem til den 12. juli, derfor er det med at få fingeren ud.
Schtuuhr nuummmer.....
Stort billede
Zirkus Nemo
Premiere
Rygteforum
Søren Østergaard
Sørens cirkus
Det teatrale cirkus
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.12
Stemning & Billeder
Afsnittet om det genopståede Forum i 1950'erne har fået tilføjet de nødvendige billeder.
Stemning & Fest
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.12
Melodibog
Snart bliver salmebogen suppleret med en melodibog, så de musikalske kan få lysterne styret.
Omkring 1. september er udgivelsen planlagt til.
Om det er meningen at man skal medbringe sit eget poporgel til gudstjenesterne, og derefter banke derudad i fri konkurrence med den fastansatte organist, melder historien ikke noget om.
Men prøv dog!
Melodibøger
Kirkeministeriet
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.13
Reddet?
CyclingWorld 4. juni:
Den kollapsede cykelarena i Ballerup er reddet. Sammen med Siemens Arenas andre panthavere vedtog Ballerup Kommune mandag en forligsaftale. Ifølge den skal de to parter sammen med Hoffmann & Sønner og Limtræ Danmark, der har bygget arenaen, foreløbig betale for genopbygningen.
Derfor kan arbejdet med at lave nye tagspær begynde, og når de formentlig bliver færdige om cirka en måned, kan den egentlige reparation gå i gang. Hvis alt går efter planen, vil arenaen igen være klar til brug i oktober, og det er tids nok til, at stedet kan være vært for næste års seksdagesløb.
Jamen det er da fint, at det tilsyneladende er faldet i hak.
Arenaen har dog et fortilfælde i Milano, hvor noget gik galt i slutningen af 1970'erne.
Der gik så meget spaghetti i sagen, at banen aldrig blev køreklar igen.
6D hjemmesiden giver visse anelser om, at der også i Danmark stadig er et stykke vej....
6D plakat
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.14
Kom til OL
På et pressemøde den 28. maj lancerede Danmarks Idræts-Forbund sit nye internetbaserede undervisningsmateriale til folkeskolen. OL-studiet henvender sig især til de ældste klasser, men vi andre kan også få noget ud af siden.
Kom og leg med!
OL Studiet
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.15
Egon og hundehovederne
Ifølge en uofficiel statistik skulle Ove Sprogø være den danske skuespiller, som til alle tider har spillet med i flest film - cirka 170. Fra min egen barndom i 1950'erne husker jeg "Det var på Rundetårn", hvor han havde en af de store roller. Senere kom der mange andre filmroller til, og toppen-af-poppen må være i rollen som Egon i Olsenbanden - eller Die Rentner-Gang som den blev kaldt i Der Ost Zone......øh Østtyskland....undskyld DDR.....altså Deutsche Demokratische Republik.
I dag kan alle filmene købes eller lejes på video og/eller DVD, men i gamle dage var det en stor begivenhed, når en ny film med Benny, Keld, Egon - og Yvonne - kom på biografernes repertoire.
Så var det afsted.
Olsenbanden
Personerne
Ove Sprogø
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.16
Bymur og voldanlæg
Vesterport i 1857 umiddelbart før den blev revet ned, står der under billedet.
Det er det gamle voldanlæg omkring København som forklares.
Siden 1167, da biskop Absalon grundlagde byen, har byen i rundt regnet syv hundrede år været omkranset af voldanlæg.
Man kan stadig se rester af bymuren ved Jarmers Plads.
Stormgades navn får vi også en forklaring på.
Konklusionen på det altsammen er, mener Kurt, at København - og de fleste andre byer med for den sags skyld - altid har været under udvikling. De gode gamle dage, hvor alt stod stille og en borgermand kunne nyde sin cigar, drikke sin portvin og med fortrøstning kigge halvtreds stabile år frem, har aldrig eksisteret.
Heldigvis?
Hovedstad i spændetrøje
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.17
En genganger
Henry Grimes var afgået ved døden.
Der blev skrevet nekrologer, udtalt mindeord og grædt snot i stænger.
Den eneste der ikke kendte noget til himmelfarten var Henry Grimes himself.
Hvor skulle han også vide det fra....
Fundet i live
Discography
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.18
Jubilæum
Den 18. juni sidste år startede Kurt's hjemmeside op.
Der er sket en del siden dengang, f.eks. har Kort Nyt rubrikken vokset sig stor og stærk. Oprindelig var meningen kun at bringe korte tekniske meddelelser her, men der dukkede hurtigt nye emner op, så i dag er rubrikken en skrammelkasse med mentalt løsøre af enhver art, og det har været morsomt hver dag at skrive, hvad der syntes passende til lejligheden.
Jeg vil ikke undlade at gøre opmærksom på et par kraftige ændringer og udvidelser af hjemmesiden på det sidste.
Grundsiden hos TDC har 10MB diskplads til sin rådighed, Månedens Billede hos Webbyen har 1MB (og højst 15 billeder), og den sidste tilføjelse fra GeoCities har givet ekstra 15MB.
Det er værd at bemærke, at dokumenter hos GeoCities kan være så lange man ønsker. Derfor er f.eks. bogen om Kay Werner (130 sider) lagt ud som eet langt dokument; billederne ligger dog adskilt fra dokumentet af hensyn til loade-tiden (den tid det ta'r at hente siden ned).
Brevene til og fra min fugleven i Sønderjylland (KK-brevene) er blevet samlet i eet dokument på Geo-serveren: Kære Knud! - tidligere var de spredt over ti afsnit.
Frem for alt er Kort Nyt arkivet samlet i årgange ( 2002 og 2003), hvor de før - af bitter nødvendighed - var spredt ud på 15 afdelinger.
Endnu et afsnit fra Elmgreen's bog "Seksdageskongerne" er lagt ind på siden. Det drejer sig om Verdens bedste seksdagespar og deres fantastiske karriere.
Det lille dokument med historien om "Par nr. 7" vil i løbet af sommeren få tilføjet de tilhørende billeder.
Det går den rigtige vej.
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.19
Nostalgi
Nostalgi har grebet Ann-Mette Elten og PS-12, som hver for sig og tilsammen har udsendt en perlerække af gamle travere. For gruppens vedkommende er det engelske hits fra 60'erne og for Eltens vedkommende drejer det sig om danske sange fra dengang nogle af os var unge.
Især synes jeg at Eltens to solo-projekter er værd at lægge øre til, hun har ikke haft svært ved at skille sig ud fra den hob af mere eller mindre originale sangerinder, som i disse år trænger sig på - dertil er hendes stil for personlig og letgenkendelig (og det var ment som en ros).
Min favorit hos PS12 var "Up on the roof" og hos Elten solo var det "Hvide syrener", som i let camoufleret 3/4 takt har bevaret sin sødme og romantik - takket være Elten's stemme og frasering.
Det er en gammel erfaring, at de gamle perler skal tages op af nye kunstnere og afpudses for at overleve.
Det har Elten & Co. gjort på bedste vis med de danske sange og de engelske hits, som findes på disse plader.
En fortjent succes.
Ann-Mette Elten
Let's Dance #1
Let's Dance #2
PS12 biografi
(desværre ingen henvisninger til Elten's første solo CD, "Refrain")
Hot Hot
Elten biografi
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.20
Fordækt forskning
Fremtidsforskeren Martin Ågerup underholder på sin hjemmeside med angiveligt skæve vinkler på aktuelle emner.
En del af artiklerne giver f.eks. følgende anbefalinger:
- indførelse af (lav) startløn
- afskaffelse af efterløn og
- indførelse af "Ny Løn" i det offentlige.
Så er det Kurt spørger: hvad skævt er der i det?
Det er jo sådan cirka hvad arbejdsgivere og borgerlige partier har præket i årevis.
Men Ågerup har ret så langt, at hvis målet er at pleje et mindretal på bekostning af et flertal, er han inde på noget af det rigtige.
Der er nemlig alt for mange af hans forslag som i praksis har social slagside. Det burde han også i kraft af sin stilling vide. De sociale eksperimenter og arbejdsmarkedsmodeller han anbefaler, er forlængst afprøvet andre steder i verden - New Zealand f.eks. - med skræmmende virkning.
Derfor er det nærliggende at tro, at hans ærinde er et helt andet end blot at underholde med skæve vinkler.
Det rokker gevaldigt ved en forskers troværdighed, når han i realiteten fungerer som et skjult talerør for en bestemt interessegruppe eller politik.
Den slags er set før, men bliver selvfølgelig ikke mere symatisk af den grund.
Langt fra.
Enerne
SiD (søg på "New Zealand")
New Zealand
--------------------------------------------------
--------------------------------------------------
2003.Juni.21
Kommer straks
Kontoret er lukket de næste par uger, som bl.a. skal spenderes på
- Bakken,
- Cyklen,
- Flyvergrillen,
- Long John (bodega) og
- Skriftestolen
bare for at nævne et par stykker.
Man har hørt så meget om moderne chefer som alle er ved at omkomme af stress og jag, og som samstemmende forsikrer at lykken hverken er gods eller guld. Inspireret af disse beundringsværdige personager har jeg derfor besluttet at holde fingrene fra tastaturet i lukkeperioden, samt i det hele taget at tænke på noget andet.
Derfor har jeg ejheller planlagt et tilbagetog, om det skal ske med brask og bram eller i små beherskede ryk.
Dog kommer jeg tilbage, så meget er planlagt.
Benyt evt. ventetiden til et kig i de gamle annaler, det newzealandske eksperiment, eller Kay's historie.
Vi ses igen, Auf wiedersehen, We'll meet again, Au revoir!
--------------------------------------------------