Jazz Noter, 5


Store og små indtryk fra jazz- og bluesmiljøet, 5. del

 

--------------------------------------------------
2016.Juni.24
Phoebe's Jazz Faves

Mette Lethan på scenen

stort billede

Line up:

Mette Lethan, vocal
For at finde Phoebe's Jazz Faves, check Mette Lethan's hjemmeside under UNDERCOVERS.

Gorm Bülow, Nord Stage Piano

Adreas Hatholt, kontrabas

Sebastian Trolle, trommer

Vi var gæster ved et guldbryllup i Nordsjælland, hvor værtsparret til alles store overraskelse havde inviteret en jazzgruppe til at spille to sæt.

Med skam at melde, må jeg indrømme at have ladet kamera og mp3 optager blive hjemme, så det bliver altså ren huskekage, at skrive en anmeldelse af gruppens optræden.

Det første jeg lagde mærke til, var gruppens sound: ikke noget med overstyret lyd eller dominerende trommesæt, næ, her var der balance i den samlede lyd - en smuk afbalanceret lyd, hvor også kontrabassen var tydelig hørbar.

Jeg prøvede at gå rundt på ejendommen, for at høre gruppen fra forskellige vinkler, men det lød bare godt, uanset om man stod lige foran gruppen eller befandt sig langt bagved.

Gruppen indledte med det svenske "Vem Vet", som efterhånden er godt udtrådt af dusinvis af håbefulde sangerinder, og selv om det heller ikke her blev fremført på nogen overbevisende måde, lød nummeret i det mindste rimeligt i PJF's version.

Herefter fulgte standard-numre som "East of The Sun", "Under my Skin" og "Fly me to The Moon", som alle blev afleveret i en afslappet stil, hvor ingen af de medvirkende lavede mere end nødvendigt.

Rent musikalsk var Gorm Bülow på keybord den mest interessante, men det skal retfærdigvis siges at ingen spillede dårligt, ligesom lyd, teknik og fremførelse var i orden.

Et par fine sæt i selskab med en gennemmusikalsk gruppe under overraskende omstændigheder.

Phoebe's Jazz Faves - Demo

For at finde Phoebe's Jazz Faves, check Mette Lethan's hjemmeside under UNDERCOVERS.

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
Copenhagen Jazz Festival 2016

Jazzfestivalen er årets musikalske højdepunkt - især hvis man er til stede. Af kontraktlige årsager er jeg nødsaget til at forlade hovedstaden i uge 26 og 27, hvorfor Copenhagen Jazz Festival for mit vedkommende bliver en saga blott.

På forhånd har jeg ellers set frem til at opleve Ben Besiakov Trio, søndag 3. juli i Det Lille Musikhus, Brolæggersstræde.

Eller Chris Tanner (klarinet og vokal) sammen med Mads Søndergaard (piano) på det lille spisested Under Uret, torsdag 7. juli.

Eller piano-monsteret Esben Just, søndag d. 10. juli på Bartof Café.

Nå, men der kommer vel andre chancer i årets løb.

Det satser vi på!


Årets plakat tegnet af Halfdan Pisket

stort billede

CJF 2016

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
2017.Jan.15
Palle Mikkelborg & særlige gæster

Palle Mikkelborg

stort billede

Christians Kirke, Strandgade 1, København K
Søndag 15. januar 2017 kl. 17

Line up:
Palle Mikkelborg - trompet
Carsten Dahl - flygel
Helen Davis - harpe
Calon Harpe Ensemple
Morten Zeuten - cello
Helene Blum - vokal

Nytårskoncert med Palle Mikkelborg og særlige gæster

Det nye år spilles i gang 15. januar i Christians Kirke, når Palle Mikkelborg tager publikum med på en enestående rejse. Journey to..... kalder han koncerten, hvor gode minder, spiritualitet, nytårstanker og gode venner er ingredienserne.

Med trompet, flygel, harper, cello og sang byder Palle Mikkelborg, Carsten Dahl, Helen Davies, Calon Harpe Ensemble, Morten Zeuthen og Helene Blum det nye år velkomment. Palle Mikkelborg har komponeret en stor del af musikken, som her fremføres af et helt enestående hold, sammensat til netop denne koncert.

Trompetisten Palle Mikkeborg har modtaget adskillige priser for sit musikalske arbejde og hans såkaldte koncert-soundscapes er præget af hans interesse for den spirituelle side af tilværelsen.

Til denne helt særlige nytårskoncert har Palle Mikkelborg allieret sig med en række andre fremtrædende musikere fra forskellige sider af den danske musikscene: Pianisten Carsten Dahl, der også er et af de helt store danske jazz-navne, harpenisten Helen Davies og hendes Colon Harpe Ensemble, cellisten Morten Zeuthen og sangerinden Helene Blum, som er kendt fra den danske folk-scene.

Alt med ønsket om en smuk Journey to.....

Og det blev sine steder en smuk rejse med store orkestrale klange blandet med solistiske indslag, som tydeligt viser, at det ikke er begyndere vi har med at gøre.

Colon Harpe Ensemble viser sig at være 9 kvindelige harpenister, som bakker Helen Davies og det øvrige orkester smukt op. Desuden spiller de selv nogle spændende unisone klange, der viser harpen som et stærkt undervurderet instrument.

Omkring Mikkelborg himself kan man diskutere, hvorvidt hans musikalske univers er enestående eller nyskabende. Factum est, at der er mange musikalske genkendeligheder, når man (som jeg) i forvejen har hørt Mikkelborg adskillige gange.

Det bliver musikken ikke dårligere af, men altså heller ikke ligefrem nyskabende.

Mikkelborg's tekniske udstyr lader en del tilbage at ønske. Der er altid en portion distortion (forvrængning) i Mikkelborg's lyd. Om det er trompetens fysiske lydtryk der overstyrer mikrofonen, eller om det er den efterfølgende elektronik som ikke kan klare mosten, kan være svært at afgøre. Ihvertfald er Mikkelborg's lyd meget ofte grødet, uklar og forvrænget. Det er næppe tilsigtet!

Rent klangmæssigt kører Mikkelborg det meste af tiden med en form for repeat (gentagelse) af trompetens toner, som ofte er direkte forstyrrende. Det er næppe heller tilsigtet!

Ang. det rent musikalske, så var der stedvise højdepunkter, men hovedindtrykket af Mikkelborg's præstationer er, at det meste er hørt før.

Som ekstranummer efter en lang klapsalve fra en fuldstændig fyldt Christians Kirke, spiller Mikkelborg & Dahl en formidabel version af "Over the Rainbow" - smukt, melodisk og dynamisk.

Tænk, hvis Mikkelborg ville spille lidt mere i den afdeling!

Palle Mikkelborg (official web site)

Palle Mikkelborg (Wikipedia)

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
2017.April.02
Swingers
med Mads Søndergaard


Swingers i aktion.
Mads Søndergaard gemmer sig bag saxofonisten.
Foto: CykelKurt

stort billede

Axelborg Bodega,
Axeltorv 1,
1609 København V

Line up:
Jørgen Vestergaard, sax
Jochen Ottens, guitar & vocals
Mads Søndergaard, piano
Ib Lund, bas
Bjørn Otto, trommer

April måned starter med Swingers, som denne gang har Mads Søndergaard med på piano, det er da et scoop, så kom og se og lyt med, men husk bordbestillingen.

Det er habile musikere vi har med at gøre i Swingers, alle spiller rimeligt, selv om Mads Søndergaard er i en klasse for sig selv.

Der er en fin stemning på Axelborg, mange gæster spiser middag, mens de nyder musikken, og indimellem kommer en solist på scenen, som kun gør oplevelsen af et gedigent orkester endnu bedre.

Numrene og arrangementerne er de velkendte, som f.eks. "Misty", "Lady be Good", "The Girl from Ipanema", "All of Me", "What a wonderful World", "Bye Bye Blackbird" og sluttelig "When Lights are Low".

En helt igennem fornøjelig oplevelse.

Misty

When Lights are Low

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
2017.Maj.02
Palæ Bar

Palæ Bar på en stille dag

stort billede

Palæ Bar,
Ny Adelgade 5,
1104 København K.

Mandag-onsdag kl. 11-01,
torsdag-lørdag kl. 11-03,
søndag kl. 16-01

Palæ Bar er et stemningsfyldt spillested inde midt i byen med atmosfære og gode vibrationer.

Mangen en søndag er der jazz på stedet. På samme måde som under Copenhagen Jazz Festival

En gang om året uddeles Palæ Bars Jazzpris på 25.000 kroner til en musiker, som har gjort sig positivt bemærket. Prisen overrækkes den 1. juli af stedets indehaver, Peter Fredholt.

Det er nok den begivenhed, som skaber mest røre i andedammen.

"Hæmninger fjernes uden ansvar", kan man læse på et af de gamle emaljeskilte, som er en del af dekorationen på Palæ Bar. Det er ikke helt ved siden af, og jeg har båret en lille fjer hjem mere end een gang fra dette skønne sted.

Kan på enhver måde anbefales.


Palæ Bar

Palæ Bar (Google Pics)

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
2017.Juli.12
COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL 2017
Niels Wilhelm Knudsen Quintet

Foto: CykelKurt

stort billede

Huset-KBH,
København K

Line up:

Niels Wilhelm Knudsen, kontrabas
Martin Fabricius, vibrafon
Jens Søndergaard, alt- & tenor sax
Dennis Drud, trommer
Thomas Maintz, guitar

PROGRAMTEKST
Onsdag 12/7 kl. 14:30

I began my musical journey playing electric bass in a Rock band as a teenager around 1990. Moving to Copenhagen, I started gigging with a Metal band and various wedding bands playing Pop, Soul, Funk and Salsa.

By the late 90’s I stumbled across a beautiful old doublebass in a recording studio. I fell in Love with the instrument immidiately! I sold my CD collection to raise money for a doublebass, and began playing Jazz.

In the early 00’s I enrolled in Musicology studies at the University of Copenhagen, earning a Bachelor degree. This led to teaching positions at various music schools and a lot a private bass students.

Around the same time I started playing with a cover band doing Black Sabbath songs, we played a lot of shows around Denmark.

I Love a challenge and this has led me into a wide range of bands and projects over the years:
Theater work, Avantgardejazz, Gypsy Swing, Singer/Songwriter, Choirs, Country musics.

But since I got my hands on the double bass I have been playing a lot of Jazz … with lots of small groups, with lots of great players …

This led me to finally forming my own group and start recording my own music. I still play all kinds of music and love doing it.

- NWK

Så ved vi det. Med en voldsom baggrund i rocken er det spændende, om manden faktisk kan spille jazz (der er en deprimerende række eksempler på det modsatte).

Nå, men vi møder op en halv time før koncert start i Huset's gård, hvor det meget hurtigt står klart, at alle fem musikere spiller godt hver for sig og sammen.

NWH, som er gruppens leder, har skrevet alle numre, men dominerer på ingen måde spillemæssigt - næsten tværtimod.

Gruppens stil kan minde om noget man har hørt før, f.eks. Ronnie Scott på hans Jazz Club i London. Det skal ikke forstås som en kritik af gruppen, men tværtimod som en ros.

Konklusion: en velspillende gruppe, hvor alle bidrager til det positive indtryk.

Niels Wilhelm Knudsen (official homepage)

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
2017.Sept.23
Peace of Cake

Peace of Cake på scenen
Fra venstre er det Dina Liu Holm Skovbjerg på tværfløjte, Johanna Cecilie Kjær Blomquist på trompet og Sofie Marie Nielsen på elbas.
Herefter er det trommeslager Kristoffer Juel, som også er gruppens instruktør og sluttelig Sine Kamilla Hansen på klaver.
Foto: CykelKurt

stort billede

VerdensKulturCentret,
Nørre Allé 7,
København N

Gratis koncert med JazzCamp for Piger
Oplev jazzkoncert med pigerne fra årets JazzCamp
- et projekt som giver flere piger mulighed for at spille jazz.

Arrangeret af POW, Power of Women Festival Copenhagen.
Lør. d. 23. september 2017, kl. 13-13.30. (Fri entré)
VerdensKulturCentret, Nørre Allé 7, København N

Som et led i præsentationen af pige-jazz-grupper afholder JazzCamp denne koncert.

Det drejer sig om jazzgruppen Peace of Cake fra Fakse, som med fire kvindelige medlemmer må siges at opfylde betingelserne:

Dina Liu Holm Skovbjerg - tværfløjte

Johanna Cecilie Kjær Blomquist - trompet

Sine Kamilla Hansen - klaver

Sofie Marie Nielsen - elbas


Tværfløjte, Trompet og Basguitar i aktion
Foto: CykelKurt

stort billede

Desværre er det vanskeligt at høre, hvad der bliver sagt oppe fra scenen, men ihvertfald er trommeslageren af hankøn, navnet er Kristoffer Juel, han fungerer som gruppens instruktør indtil man finder en kvindelig afløser.


Trompetist Johanna Cecilie Kjær Blomquist
Foto: CykelKurt

stort billede

De fremførte numre:

1. "Watermelon Man"

2. "Softly as in a morning Sunrise"

3. "Bornholm" (skrevet af Peace of Cake)

4. "Summertime"

5. "Tunnelseende"

6. "Mo' better Blues"

7. "The Chicken"

8. "Bornholm" (ekstra nummer)

 


Bassist Sofie Marie Nielsen
Foto: CykelKurt

stort billede

Gruppen's syv numre kan høres ovenstående, hvor det er ret indlysende, at der er talent til stede.

Der er ingen grund til at fremhæve den ene musiker på bekostning af den anden, gruppen spiller som en helhed, hvor der en sjælden gang imellem dukker en solo op. Det må der godt komme mere af i fremtiden!

Optagelse nummer 6 er min personlige favorit med jazzet feeling, fine improer og en stabil walking basgang. Men ellers er alle numrene rimelige, når man tager i betragtning, hvor kort tid musikerne har spillet.

Som ekstranummer vælger publikum gruppens egen komposition "Bornholm" (optagelse nr. 8).

Jeg taler bagefter med Sofie, som spiller el-bas. Jeg vil bl.a. gerne vide, hvordan hun læser noden, som hun tydeligvis kigger i under hele seancen. "Jeg læser akkorden", forklarer hun. "Til at begynde med lærer jeg noden, men den bliver hurtigt lagt væk, så det kun er akkorden jeg støtter mig til."

Sofie's lyd er meget potent, d.v.s. tydelig hørbar og med en saftig sound, som indeholder både top og bund. Hendes lille basforstærker er en Gallien-Krüger bestykket med en (såvidt jeg kan bedømme) 12" højttaler. Basguitaren er en kopi af Fender Jazzmaster, Stagg eller sådan noget, og ser ud til at fungere OK.

Summa summarum:
Koncerten med de fire piger (plus en dreng, som forstod at lægge sit trommespil diskret og kvalificeret ind) var en fin oplevelse. Derfor - under forudsætning af, at musikerne arbejder målrettet videre - vil jeg mene, at der potentielt er plads til Peace of Cake på fremtidens jazzscene!

Jazzpigerne

Power of Women Festival

JazzCamp for Piger

VerdensKulturCentret

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
2018.Maj.21
Ung jazz på gammelt værtshus

Johs. Wamberg, Andreas Møllehøj & Nadja Hansen. Bag Wamberg skimtes Andreas Svendsen på trommer.
Foto: CykelKurt

stort billede

Hvide Lam, Kultorvet, Kbh. K

Line up:

Johannes Wamberg, guitar
Nadja Hansen, vokal
Zier Romme, piano
Andreas Møllerhøj, bas
Andreas Svendsen, trommer

Hver mandag kan man høre ung jazz på Hvide Lam, og denne mandag var ingen undtagelse. Desværre var pianist Zier Romme forhindret i at deltage i første sæt, men guitarist Johannes Wamberg klarede fraværet i suveræn stil.

Repertoiret er hovedsagelig de kendte standards, eksempelvis "For all we know", "But not for me" og "Savoy", som alle blev afleveret med stor indlevelse og høj koncentration.

Alle musikere er meget dygtige og kvalificerede, især imponerer Johs. Wamberg på guitar, hvor skæve jazz-akkorder står i kø for at komme frem. Han har en fysisk attitude, som kan minde om franske guitarister (med en brændende cigaret i flaben mens der spilles), mens selve spillet læner sig mere mod den amerikanske skole. Nadja Hansen har tydeligvis sin vokale forbilleder, men formår alligevel at holde en musikalsk afstand til disse, så det ikke bliver ren kopiering. Sikre improvisitationer og sikker stemmeføring gør hende til en fornøjelse at høre på.

Møllerhøj, på bas hører vel ikke til de helt unge (født 1976), men falder godt ind i stilen, såvel på den ene som den anden måde og med nogle fine soli.

Zier Romme kommer som sagt på i andet sæt, hvor han hovedsagelig underordner sig gruppens dagsorden, og ikke gør alverden ud af at føre sig frem på klaveret. Men efterhånden som han bliver varmet op, kommer der alligevel nogle saftige soli som viser, at vi har at gøre med en pianist ud over det sædvanlige. Det skal blive spændende at høre ham udfolde sig med et Oscar Peterson repertoire, når han tirsdag d. 10. juli spiller med sin trio på Balders Plads under Copenhagen Jazz Festival.

På et tidspunkt vælter det ind ad døren med flere unge musikere, som alle går ind i projektet. Resultatet er en mega-session, hvor endnu en guitarist (Jacob Artved), en trompetist, en klaverbokser og en bassist får lejlighed til at demonstrere deres samspil.

Alt i alt en yderst vellykket aften med en gruppe overbevisende unge jazzmusikere, som gi'r håb for fremtidens jazz!

Hvide Lam

--------------------------------------------------

 

------------------------------------------------
2018.Juli.07
COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL 2018
Jacob Artved

Jacob Artved i koncentreret stil på Café Bevar's
Foto: CykelKurt

stort billede

Café Bevar's,
Ravnsborggade 10B,
København N

Line up:
Jacob Artved - guitar

Erik Moseholmprisen går i 2018 til Jacob Artved, som trods sin unge alder allerede har gjort sig bemærket på de københavnske spillesteder.

Han udgav for et årstid siden sin første LP, "Wax Up", og han har optrådt på den danske jazzscene med en række kendte musikere som f.eks. Tomas Franck, Christina von Bülow, Daniel Franck, Frands Rifbjerg, Zier Romme og Oilly Wallace. Han har desuden spillet med udenlandske musikere som Rodney Green, Ulysses Owens Jr. og David Wong.

Jacob Artved har studeret en kort periode på Rytmisk Musikkonservatorium og har fået undervisning hos guitaristen Jacob Fischer, men er i høj grad autodidakt. Jacob Artved bygger på den guitartradition som kendetegnede Joe Pass og Doug Raney.

Det er foreningen "Rytmisk Musikkonservatoriums Venner", der uddeler prisen, som udover æren også omfatter et beløb på 10.000 kroner. Det skete ved en koncert i Jazzhus Montmartre den 22. maj. Her spillede Jacob Artved med Daniel Franck (bas) og Cornelia Nilsson (trommer).

Unge Artved har vist sig som et stort talent ved tidligere lejligheder, og ved hans solo-optræden på Café Bevar's bliver det yderligere cementeret. At stille sig op ene mand med en guitar, det kræver sin musiker, og det kræver ikke mindst et personligt mod, som man må kreditere Artved for.

Et større udsnit af Artved's familie har sat sig for at støtte den unge Artved i projektet på Café Bevar's, hvorfor stolene foran scenen er besat af famile og venner, som ofte selv har en musikalsk baggrund - bedstefaderen var f.eks. organist i Frederiksberg Kirke i mere end tredive år. Det synes dog ikke at tynge Artved selv, idet han i sædvanlig koncentreret stil sidder bøjet over sin guitar det meste af de to sæt som spilles. Kun i pauser mellem numrene retter han opmærksomheden mod os (publikum), for at annoncere næste nummer. Hist og pist fortæller han lidt om ophavsmanden til et nummer, Thelonious Monk f.eks., men ellers er det en yderst koncentreret solist vi har foran os.

Artved har i en kortere periode frekventeret Rytmisk Musikkonservatorium på Holmen, men påfaldende mange falder fra derude (Zier Romme blandt andre), så noget kunne tyde på, at uddannelsen ikke er ganske tidssvarende. Til gengæld er Artved dette år blevet optaget som elev på et af de store konservatorier i New York, USA.

Indledningsnummeret er "I'm old fashioned", og derefter følger i rap "Monk's Mood", "Just One of Those Things", "Little Girl Blue" (ballad) og sluttelig i første sæt en blues med titlen "Sandy".

Andet sæt, som også er det sidste, futter videre derudad, hvor der afsluttes med Erroll Garner's "Misty" .

Det har været en fin oplevelse at høre og se Jacob Artved folde sig ud på sin Gibson guitar, og jeg er sikker på at han - under forudsætning af en fortsat målrettet indsats - vil ende oppe blandt de store.

Nok falder de gamle kæmper bort, men med nye lysende talenter som Jacob Artved ser jazzens fremtidsudsigter jo ligefrem lovende ud!

Jacob Artved (YouTube)

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
2018.Juli.10
COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL 2018
Tribute to Oscar Peterson
Zier Romme

Zier Romme, Ida Hvid og Andreas Svendsen på Balders Plads
Foto: CykelKurt

stort billede

Balders Plads, Kbh. N

Line up:
Zier Romme, klaver
Ida Hvid, kontrabas
Andreas Svendsen, trommer

Oscar Peterson er en af de mest elskede og stilskabende pianister verden har set. Danske jazzfans har måske haft et særligt forhold til ikonet, fordi Niels Henning Ørsted Pedersen nåede at spille bas med han legendendariske trio. Oscar Petersons ånd lever videre i Ida Hvids og Zier Rommes kompetente tribute. En fejring af hans kompositioner og spillestil der har inspireret så mange. Zier Romme er en fantastisk pianist med kolosalt overblik og virtuositet i sit spil. Vi glæder os til at byde denne trio velkommen på Balders Plads.

Koncerten fremføres under overskriften TRIBUTE TO OSCAR PETERSON, og det er for så vidt også rigtigt nok, men ellers havde det været rimeligt af arrangøren at nævne den danske pianist Zier Romme i sin præsentation, for han var reelt hovednavnet.

Og selv om Romme tydeligvis er inspireret af Oscar Peterson (og andre af samme skuffe), spiller han de kendte numre på sin egen måde. Det bliver aldrig kopiering. Iøvrigt er der ingen grund til at fremhæve visse numre på bekostning af andre, for hele koncerten er en fornøjelse at opleve.

Bas og trommer gør ingen forsøg på at føre sig unødigt frem, bortset fra de obligatoriske soli, de spiller for så vidt udmærket, især er det rart til en afveksling at kunne høre hvad bassen spiller.

Speakeren betror os afslutningsvis, at Romme kan høres hver mandag på Hvide Lam (Kultorvet), så det er altså muligheden for dem, som endnu ikke har oplevet Romme live.

"Falling in love with love"

"Waltz for Debbie"

"It happened in Monterey"

"Nightingale"

"Hymn to Freedom"

Jazzpublikum på Balders Plads"

Zier Romme på YouTube

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
2018.Juli.14
COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL 2018
Henrik Bay / Søren Høst Kvartet

Bay & co. på Melchiors Plads
Foto: CykelKurt

stort billede

Melchiors Plads, Kbh. Ø

Line up:
Henrik Bay, guitar
Søren Høst, saxofon
Ida Hvid, bas
Snorre Kirk, trommer

Henrik Bay er en af dansk jazz' store guitarister, og gennem en lang karriere har han bl.a. spillet og indspillet med Jesper Thilo, Ann Farholt, Niels "Flipper" Stuart og mange andre. Han optræder ved denne lejlighed med en af de nye, unge jazzstjerner fra Østerbro, nemlig saxofonisten Søren Høst. Den superbe rytmegruppe har en anden Østerbroer, nemlig Snorre Kirk. På bas medvirker Ida Hvid.

Henrik Bay er en skøn guitarist, kender sit jazzrepertoire både som solist og sideman. Også Søren Høst er vaks ved havelågen på sin saxofon, ligesom Ida Hvid (iført noget der mest af alt ligner badekåbe og morgenhår) gør sig rimeligt bemærket på bas i en række soli.

Alle virker veloplagte, og i pausen mellem de to sæt, uddeler en lokal kendis årets pris til en initiativrig Østerbro-borger. Det eneste der egentlig mangler denne dag er, at de spillede numre annonceres, så man kan høre hvad sagen drejer sig om.

Men ellers: en fin eftermiddag på Melchiors Plads!

"Portrait of Jenny"

"Bluesette"

"Summertime"

Henrik Bay (YouTube)

Søren Høst (Google Search)

Ida Hvid (Google Search)

Snorre Kirk

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
2019.Juli.06
COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL 2019
The Blue Hour Trio feat. Henrik Bolberg


Bolberg & drengene i Krøgers Have
Foto: CykelKurt

stort billede

Krøgers Have, Pile Allé, Frederiksberg

Line up:
Anders Mørck, trommer
Henrik Bolberg, trumpet
Thomas Bornø, piano
Rasmus Møldrup, bas

The Blue Hour’ er en jazztrio der nyder at spille for deres publikum. Trioen består af pianisten Thomas Bornø, bassisten Rasmus Møldrup og trommeslageren Anders Mørck. De tre musikere har med stor succes optrådt sammen gennem de sidste 15 år. Musikken lægger sig stilistisk i slipstrømmen af den store jazzklavertrio tradition, og påvirkningen fra såvel Oscar Peterson trio såvel som Keith Jarrett trio m.fl. er ikke til at tage fejl af. Repertoiret består derfor af jazzstandards fra den store amerikanske sangbog såvel som nye friske kompositioner af trioens medlemmer.

Selvom trioen Mørck, Bornø & Møldrup ikke er Bolberg's faste back-up, formår de alligevel at give solisten det med- og modspil, som gør seancen interessant. Især pianist Thomas Bornø formår at udfordre Bolberg. MP3'eren har liggende på bordet opfanget tre numre, som viser gruppen fra sin bedste side. Bolberg fortæller at han ikke er helt rask, og spiller derfor det meste af tiden på flügelhorn (frem for trompet), men formår alligevel at fremtrylle en sjælfuld og poetisk stemning, der viser at han stadig har noget at byde på.

Sluttelig et par ord om trioens navn, for hvorfor i alverden de kalder sig noget, som cirka 155 andre grupperinger også klynger sig til, må stå hen i det uvisse. Logisk er det ihvertfald ikke.

Men ellers en fin eftermiddag i Krøgers Have.

"Misty"

"Caravan"

"Lazy River"

The Blue Hour Trio

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
2019.Juli.xx
COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL 2019
Karmen Roivassepp Quartet

Karmen med gruppe på Vandkunstens scene
Foto: CykelKurt

stort billede

Sørens Værtshus
Vandkunsten 6, 1467 København K

Line up:
Karmen Roivassepp - vokal
Simon Eskildsen - piano
Adrian Christensen - kontrabas
Daniel Sommer - trommer

Karmen Roivassepp Quartet er en ny og fremadstormende jazzkvartet, der består af Karmen på vokal, Simon Eskildsen på klaver, Adrian Christensen på bas og Daniel Sommer på trommer. Kvartetten kreerer musik inspireret af moderne jazz med en sofistikeret melodisk og harmonisk tilgang, et veludviklet musikalsk samspil og en unik legesyge. Alt sammen noget, der puster nyt liv i genren. Roivassepps musik inviterer lytteren med ind i et univers af ægte lykke, stille melankoli og skjult sorg via besnærende melodier og ærlig historiefortælling på både engelsk og estisk.

Karmen Roivassepp Quartet udgav i juni 2018 deres debutalbum “Dance Of Sounds”, der fik flotte ord med på vejen af anmelderne. Værket sikrede endda folkene bag en nominering i kategorien The New Danish Jazz Artist til Danish Music Awards 2018. Pladen forener Karmens rene, klare stemme og kvartettens legesyge samspil. “Dance Of Sounds” er kvartettens første store projekt, men mon det er det sidste, vi har hørt fra disse fire talentfulde jazzmusikere.

"Roivassepp forekommer at tilhøre den kategori af sangere, som betragter stemmen som et instrument i sig selv. Hendes behandling af hver tone er udsøgt, og hun fremtræder overbevisende med løfter om mere."
- Jakob Hassing, JazzSpecial (2018)

Jo, de spiller udmærket allesammen og hende dersens Karmen, hun skriver og synger egne numre, men altså, det er et spørgsmål om smag det her, hvorvidt Karmen og hendes gruppe falder i gryden med personlige kæpheste. Der er kort sagt for meget Alice Babs (remember SweDanes) i hendes stemme og for lidt krop (som f.eks. hos Miriam Mandipira). En tynd jomfruelig stemme bliver hurtigt trættende at høre på, der mangler kort sagt noget kvindelig dynamik til at holde gejsten oppe. Det skal dog siges, at Simon Eskildsen på piano gjorde oplevelsen til at bære.

Karmen Roivassepp Quartet (EST/DK)

Karmen Roivassepp Quartet (Facebook)

"Dance of Sounds"

"The Journey"

"A tiny Bird"

"?????"

Simon Eskildsen Trio

Sørens Værtshus

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
2019.Juli.10
COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL 2019
Johannes Wamberg Duo

Wamberg & co. på Vesterbro Torv
Foto: CykelKurt

stort billede

Vinbaren, Vesterbro Torv, København V

Line up:
Johannes Wamberg - Guitar
Anders Fjeldsted - Double Bass (kontrabas)
Oilly Wallace - Alt Saxofon

I disse år strømmer en række nye talenter ud på den Københavnske jazzscene. Et af de største og mest lysende er guitaristen Johannes Wamberg, der på trods af sin unge alder er kendt for et usædvanligt smagfuldt og flydende spil. Det giver mindelser om en ung Doug Raney, som om nogen har sat standarden for den klassiske jazzguitar i København og resten af verden. Nu er stafetten hos Johannes Wamberg, så vi satser på dejligt vejr, så Vesterbro Torv kan fyldes med lyden af hans talentfulde guitarspil. Han vil akkompagneres af en lige så skøn bassist. Kom og nyd et dejligt glas vin og en frokost på torvet til lækre jazzklassikere.

N.B.
AFLYSES I TILFÆLDE AF REGN

Ak ja, og sådan gik det mandag - koncerten blev aflyst p.g.a. regn. Heldigvis kom vi igen onsdag og denne gang gik det meget bedre. Også den ekstra alt saxofon hjalp gevaldigt på lyden og swinget, for de tre musikere var tydeligvis på musikalsk bølgelængde og spillede to vellykkede sæt på en fyldt fortovscafé på Vesterbro Torv. Et helt igennem vellykket arrangement. Nedenfor kan det første sæt, bestående af fire numre, høres.

1. "I'm in the mood for love"

2. "Coltrane Jazz"

3. "I can't get started" (ballad)

4. "Watch your Step" (by Hugo Rasmussen)

Johannes Wamberg Duo (CJF 2019)

Johannes Wamberg Duo (CJF 2019)

Johs. Wamberg (YouTube)

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
2019.Juli.12
COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL 2019
Marilyn Mazur's Shamania


Mazur og nogle af hendes musikere
Foto: CykelKurt

stort billede

Kongens Have , København K

Line up:

Josefine Cronholm (vox / vokal, perc),
Hildegunn Øiseth (tp, goldhorn / bukkehorn),
Sissel Vera (sax, vox / vokal),
Lotte Anker (sax),
Lis Wessberg (trb),
Makiko Hirabayashi (keys),
Ellen Andrea Wang (bass, vox / vokal),
Lisbeth Diers (perc, congas),
Marilyn Mazur (komposition/leder, tr, perc)

Percussionisten/komponisten Marilyn Mazur er aktuel med sit store nye orkester sammensat af 11 stærke kvindelige skandinaviske musikprofiler.

Startskuddet til Shamania var, at Copenhagen Jazz Festival i 2015 foreslog Mazur at gendanne sin gamle musikteatergruppe Primi Band fra 1980'erne med blandt andre Lotte Anker. Mazur blev straks fyr og flamme ved tanken om at samle en stor gruppe med nogle af nutidens fantastiske kvindelige musikere og præsentere en helt frisk version af ideerne fra Primi: et rituelt, organisk, kakofonisk og vildtvoksende kvindeligt fællesskab omkring urkraft/stemmer/rytme/energi og bevægelse.

Marilyn komponerede en masse ny musik og visioner til orkestret - strukturer og nye værker, billedtableauer, stemningsforløb og improvisationer; nye komplekse trommestykker, mangestemmige sangfigurationer og blæserkor. Der indgår samtidig et par af det gamle Primi Bands kompositioner.

Tiden føles i høj grad moden til dette nye Mazur-world-jazzprojekt, som både musikalsk og visuelt er noget ud over det sædvanlige.

Shamania havde urpremiere den 8. juli 2015 på Copenhagen Jazz Festival, og har siden da spillet på mange store festivaler i blandt andet Italien, Schweiz, Tyskland, England, Polen og hele Skandinavien.

I 2017 indspillede Shamania et rost album i Rainbow Studiet i Oslo. Albummet udkom i februar 2019 på det engelske selskab Rare Noise og har fået adskillige stærke anmeldelser, bl.a. i DownBeat, som udvalgte Shamania som månedens album i marts 2019.

Shamania er et danskbaseret orkester/musikteater med musikere fra både Danmark, Sverige og Norge, en blanding af Marilyns løse og faste medmusikere samt helt nye bekendtskaber. Projektet har blandt andet modtaget støtte fra Statens Kunstfond, Kapelmesterforeningen, DJBFA og Nordisk Kulturfond....

En udendørskoncert med en kunstner, som virkelig prøver noget andet - det er noget som er værd at opleve. Rent teknisk er der ingen tvivl om, at alle medvirkende musikere er på et højt plan. Om man synes om den musikalske stil, er straks en anden sag. En del tilhørere opgav tilsyneladende hurtigt at følge med, og udvandrede simpelthen. De fleste forblev heldigvis, for Mazur og hendes musikere har fortjent anerkendelse for at gå den musikalske vej ad en kun svagt betrådt sti. Det er klart, at det stiller højere krav til tilhøreren, når den musikalske stil er ukendt og avangardistisk, men i tilfældet Shamania fungerede det nu det meste af vejen. Døm selv de vedhæftede optagelser.

Marilyn Mazur's Shamania (fra CJF 2019 hjemmeside)

"Intro"

"Bassline"

Præsentation af gruppen (præsenteret af Marilyn Mazur)

"Pianotime"

"Breathing"

"Parrot"

"London calling"

"CHAAS"

Marilyn Mazur filosoferer og præsenterer gruppen for sidste gang

"Norwegian Bass"

"Outro"

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
2020.Okt.09
Bossa Guitar Duo

Medgaard & Kalinowski på Café Skjold
Foto: CykelKurt

stort billede

Café Skjold
Skjolds Plads 2, Kbh. N

Line up:
Rogério Kalinowski - (spansk) guitar & sang
Martin Medgaard - (jazz) guitar

Bossa Guitar Duo: Bossa Nova og Latin Jazz aften
En dejlig aften med skønne toner fra to guitar virtuosos!
Den brasilianske sanger og guitarist Rogério Kalinowski spiller denne aften smooth Bossa-Nova og Latin Jazz klassikere sammen med den danske guitarist Martin Medgaard.
Lækker og afslappende musik!.

Vi var ankommet til stedet en time før musikken startede, hvilket gav tid til at smage på maden, som bestod af stegt flæsk, kartofler med skræl og persillesovs - så bliver det ikke meget bedre.

De to guitarister er meget forskellige - Medgaard en typisk jazzguitarist og Kalinowski en lige så typisk bossa nova dreng. Ikke desto mindre fungerer de godt sammen, står aldrig i vejen for hinanden, men supplerer hinanden på bedste måde. Kalinowski lægger bunden med en kvalificeret rytmeguitar, som suppleres med fine basgange og slag på guitarens dæk. Det giver musikken en fylde, hvor man ikke behøver at savne hverken trommer eller bas.

Medgaard lægger nogle fine akkompagnementsakkorder ind de strategisk rigtige steder, og spiller nogle meget kvalificerede jazzsoli, hvor man kan høre inspiration (ikke kopiering) fra kæmper som Wes Montgomery og Joe Pass.

En sympatisk og kvalificeret guitar duo!

One Note Samba (Hvad skal vi med kvinder)

Girl from Ipanema

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
2021.Juli.08
COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL 2021
Jacob Artved, Felix Moseholm feat. Special Guest

Artved med sin Gibson guitar
Foto: CykelKurt

stort billede

Melchiors Plads, København Ø
Torsdag 8. juli kl. 14

Det er altid en glæde, når en ung musiker beslutter sig for at fokusere på at videreføre en fasttømret tradition inden for jazzen. Guitaristen Jacob Artved har tilegnet sig ikke alene traditionen, men også influenser fra nutidige instrumentkolleger. Hans spil er begavet og ærligt, og han spås en stor fremtid.

CJF

Specialgæsten viser sig at være en farvet trommis fra New York, som ankommer med ½ times forsinkelse via Kastrup Lufthavn, så sandsynligvis er det en af Artved's musikalske kolleger ovre fra Guds eget land - muligvis Louis Hayes.


Artved, Moseholm & Special Guest på scenen

stort billede

Hvorfor han absolut skal slæbes til København står ikke helt klart, for hans spil er langt fra imponerende, men måske føler Artved sig bedre tilpas med en åndsfælle fra det New York'ske jazzmiljø.

Felix Moseholm på kontrabas spiller de noder som skal spilles med en stor varm tone, som tydeligt kan høres, så der er egentlig ikke nogen grund til at kommentere yderligere på ham.

Artved himself er tydeligvis blevet mere enkel i sit spil, der behøver ikke krydres over alle akkordskift, men virker mere afslappet med at spille rimeligt ud ad landevejen. Han har tydeligvis lært noget ovre på den anden side af dammen, for tingene bliver som allerede antydet spillet mere ligefremt og enkelt i forhold til den gamle Artved, da han i sin tid krøllede rundt på den københavnske jazzscene.

--------------------------------------------------

 

--------------------------------------------------
2021.Juli.11
COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL 2021
Sahra da Silva & Soul 3

Sahra da Silva i aktion foran Freddy's Bar.
Foto: CykelKurt

stort billede

Søndag 11. juli 2021, kl. 16
Sahra da Silva and Soul 3

Freddy's Bar,
Gasværksvej 28, Kbh. V.

CJF

Sammen fortolker og udforsker legekameraterne, den fantastiske jazz- og bluessangerinde Sahra da Silva (voc/perc), Marc Bernstein (sax) og Lars Emil Riis Madsen (klaver) en blanding af Sahras sange og gamle klassikere inden for genrene soul, blues og jazz.

Line up:
Sahra da Silva - vocal & percussion
Lars Emil Riis Madsen - klaver
Marc Bernstein - sax

Sahra da Silva er selvfølgelig trioens hovedperson, med vokal styrke og autoritet som en måneraket kan hun næsten virke skræmmende. Vi bliver ført gennem en række selvkomponerede numre, men også en række blues og jazz standards, der viser hende som en helt igennem kompetent sangerinde.

Hun bakkes på fremragende vis op af pianisten Lars Emil Riis Madsen på et Nord Stage 3 piano med en særdeles virkelighedstro klaverlyd, og et spil som er i særklasse. Alle stilarter beherskes med en selvfølgelighed, som var det Erroll Garner eller Art Tatum der sad bag tangenterne. Det skal bemærkes, at der ingen trommeslager eller bassist er med i gruppen, så det rytmiske arbejde står og falder med pianisten - en helt igennem imponerende performance!


Sahra da Silva på fortovet foran Freddy's Bar.
Foto: CykelKurt

stort billede

Marc Bernstein på diverse saxofoner er til gengæld ikke meget bevendt. Der er noget sleepy bessefar over hans spil og fremtræden - ingen kanter, intet temperament, ingen dynamik. Hvorfor da Silva har valgt netop ham som sideman, må guderne vide...

I andet sæt kommer David Dunbar ind som gæstesolist på cornet (lille trompet), hvor han sammen med klaver og sax spiller og synger sig gennem nummeret "All of Me". Han er yderst velklædt, som skal han til et celebrity party og hans spil er levende og bevægende. En skøn musiker.

Alt i alt har seancen været værd at bruge tid på, hvor især Madsen & de Silva fortjener ros for deres dynamiske parløb denne skønne søndag på Vesterbro.

"Honey Please"

"Sweet Georgia Brown"

"All of me"

--------------------------------------------------

 

 

Jazz Noter, 1

Jazz Noter, 2

Jazz Noter, 3

Jazz Noter, 4

 

Musik Index

 

Forsiden